Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yatırımcı toplantıları için Londra'ya gitti. Şimşek, JP Morgan, Deutsche Bank ve Dome Group tarafından organize edilen toplantılarda yüzlerce yatırımcıyla buluşacak. Ayrıca Chatham House’un Londra Konferansı’na katılarak Türkiye ekonomisindeki son gelişmeleri ve ekonomi programını anlatacak. Şimşek, Türkiye ekonomisinin doğru yolda olduğunu ve zamana ihtiyaç duyduklarını belirtti.
19 Haziran 2024

Türkiye hem siyasi hem de ekonomik olarak derin bir krizden geçmekte ve bu iki alanda da normalleşmenin şart olduğu vurgulanıyor. Ekonomide Mehmet Şimşek yönetiminde rasyonel politikalar izlenmeye başlandığı, ancak siyaset alanında benzer bir sürecin başlaması gerektiği belirtiliyor. AKP'nin yerel seçimlerdeki performansı ve kutuplaştırma siyasetinin sonuçları ele alınarak, siyasi ve ekonomik normalleşme için demokratikleşme ve rasyonel politikaların önemi üzerinde duruluyor. İstanbul ve Ankara seçim sonuçlarının, AKP için normalleşme sürecine yönelik bir dönüm noktası olabileceği ifade ediliyor.
30 Mart 2024

Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i eleştirerek, Şimşek'in yetkisiz olduğunu ve sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın harcaması için para bulduğunu savundu. Babacan, faiz politikalarını ve bütçe açığını eleştirirken, Erdoğan'ın ekonomide yaptığı hataları kabul etmesi gerektiğini belirtti. Babacan, ekonomideki en büyük riskin Erdoğan'ın ani politika değişiklikleri yapması olduğunu vurguladı.
26 Temmuz 2024

Esfender Korkmaz, son bir yılda ekonomik güven endekslerinin düşüşünü ve halkın yaşam koşullarının kötüleşmesini ele alıyor. Ekonomik güven endeksi 101,3'ten 95,8'e, tüketici güven endeksi 85,1'den 78,3'e ve reel kesim güven endeksi 105,7'den 100,5'e geriledi. Korkmaz, halkın ve üreticilerin ekonomik durumlarının bozulduğunu ve gelecekte daha da kötüleşeceğini düşündüklerini belirtiyor. Mehmet Şimşek'in politikalarının halkın güvenini kazanamadığını ve ekonomik istikrarı sağlayamadığını vurguluyor.
28 Haziran 2024

İsmail Saymaz, Mehmet Şimşek'in tasarruf tedbirlerinin Beştepe ve iktidara yakın aileler için geçerli olmadığını belirtiyor. Saymaz, devletin üst kademelerinde lüks harcamaların devam ettiğini, ancak işçi, memur ve emeklilerden tasarruf beklenildiğini vurguluyor. Ayrıca, AK Parti Genel Merkezi'nde çalışanların ikramiyelerinin kesildiğini ve bu durumun adaletsiz olduğunu ifade ediyor.
30 Mayıs 2024

Fatih Yaşlı, Mehmet Şimşek'in uyguladığı kemer sıkma programının Merkez Bankası rezervlerini pozitif seviyeye çıkardığını belirtiyor. CHP'nin bu programa karşı etkili bir muhalefet stratejisi geliştiremediğini ve sosyalist solun zayıflığının da bu duruma katkıda bulunduğunu vurguluyor. Yaşlı, asgari ücret ve memur/emekli maaşları konusunun toplumsal muhalefetin ana gündemi haline getirilmesi gerektiğini savunuyor.
5 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul'da düzenlenen Türk-Arap Ekonomi Forumu'nda yaptığı konuşmada, küresel yapay zeka devriminin sadece endüstriyi değil, hayatın her boyutunu etkileyeceğini belirtti. Şimşek, bu devrimi kaçırmamak gerektiğini vurgularken, küresel belirsizliklerin ve jeopolitik gerilimlerin büyümeyi engellediğini ifade etti. Ayrıca, parasal politikaların gevşemesi ve mali konsolidasyonun etkileri üzerine değerlendirmelerde bulundu.
17 Ekim 2024

İbrahim Kahveci, Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak görevi Nureddin Nebati'den devraldığından bu yana geçen süreçte, Şimşek'in politikalarının Nebati'nin politikalarına benzediğini iddia etti. Kahveci, özellikle şeffaflık ve rasyonellik vaatlerinin yerine getirilmediğini, bunun yerine söylentiler ve dezenformasyonla mücadele edildiğini belirtti. Ayrıca, bu durumun kamuoyunda şeffaflık sorunu olduğuna işaret ettiğini vurguladı.
20 Mart 2024

Şeref Oğuz, son seçim sürecinde ekonominin soğutulmaya çalışılmasının ve büyümeden taviz verilmemesinin zorluklarını ele alıyor. Heterodoks politikaların denendiğini ve bu politikaların ekonomik enkaz bıraktığını belirtiyor. Ortodoks politikaların benimsenmesiyle ekonomik büyümenin yavaşlayacağını ve işsizliğin artacağını öngörüyor. Oğuz, işsizliğin artması durumunda uygulanacak geçici çözümlerin yetersiz kalacağını ve yapısal reformların gerekli olduğunu vurguluyor.
16 Nisan 2024

Şeref Oğuz, seçimlerin üzerinden 100 gün geçmesine rağmen ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadelede yetersiz kaldığını ve sadece söylemde kaldığını belirtiyor. Oğuz, popülist politikaların ve seçim ekonomisinin gereksiz olduğu bir dönemde bile ekonomik sorunlara çözüm bulunmadığını vurguluyor. Ayrıca, özel sektördeki 'bekle-gör' psikolojisinin de ekonomik durgunluğa katkıda bulunduğunu ifade ediyor.
10 Haziran 2024

Şeref Oğuz, Mehmet Şimşek'in yabancı yatırımcıyı çekebilmesi için önce içerdeki yatırımcıyı ikna etmesi gerektiğini vurguluyor. Oğuz, yerli yatırımcıların enflasyon, maliyetler, belirsizlik ve ani regülasyonlar gibi sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Ayrıca, vergi reformu paketine hükümetten yeterli destek gelmediğini ve yabancı yatırımcıların bu durumu fark ettiğini ifade ediyor. Yabancı yatırımcıların sürprizleri sevmediğini, politik istikrarsızlıktan hoşlanmadığını ve hukuksuzluk ile ayrımcılıktan kaçındığını belirtiyor.
25 Haziran 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek hakkında çıkan istifa haberleri üzerine hukuki işlem başlattığını duyurdu. Şimşek, istifa etmediğini ve dolaşıma koyulan senaryoların doğru olmadığını belirtti. SPK, bu tür haberlerin piyasa dolandırıcılığı suçu teşkil ettiğini ve bu haberleri yayan sosyal medya hesapları hakkında gerekli incelemelerin başlatıldığını açıkladı.
24 Ağustos 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin yaşadığı 14'üncü krizin ekonomik, siyasi ve sosyal alanlarda farklı olduğunu ve bu nedenle IMF ile yapılabilecek bir anlaşmanın krizi çözemeyeceğini belirtiyor. Türkiye'nin siyasi ve sosyal sorunları çözmeden IMF ile anlaşma yapmasının mümkün olmadığını ve mevcut iktidarın demokrasi ve hukuk alanında geri dönüş yapması gerektiğini ifade ediyor. Korkmaz, en akılcı çözümün siyasi iktidarın değişmesi olduğunu vurguluyor.
6 Mart 2024

Akif Beki, Nevruz kutlamalarında yapılan konuşmaları ve siyasi liderlerin açıklamalarını yorumlayarak Türkiye'de Kürt sorununun çözümüne yönelik yeni bir sürecin sinyallerini değerlendiriyor. Leyla Zana'nın ve diğer siyasi figürlerin açıklamaları, bir çözüm sürecinin yeniden gündeme gelebileceğine işaret ediyor. Ancak, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin konuya yaklaşımı ve geçmişte yaşananlar, bu sürecin önündeki engelleri ve zorlukları gözler önüne seriyor.
22 Mart 2024

İsmet Özkul, Mehmet Şimşek'in ve Nureddin Nebati'nin mali politikalarını ve bütçe dengelerini karşılaştırıyor. Özkul, her iki dönemde de bütçe açığı ve borçlanma miktarlarının arttığını, yapısal dengeler açısından büyük bir fark olmadığını belirtiyor. Ayrıca, yerel seçimler sonrası bütçe politikalarında beklenen değişikliğin mali yükü artıracağını öne sürüyor.
12 Mart 2024

Deniz Zeyrek, Türkiye'nin FATF'nin gri listesinden çıkarılmasını değerlendirdi. Yazıda, Türkiye'nin 2021 yılında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin politikaları nedeniyle gri listeye alındığı belirtiliyor. Özellikle 'varlık barışı yasası' ve mali şeffaflık eksikliği gibi nedenlerin bu duruma yol açtığı vurgulanıyor. Mehmet Şimşek'in Türkiye'yi bu listeden çıkarmayı başardığı ifade ediliyor.
29 Haziran 2024

Mehmet Tezkan, Türkiye'nin bir dönem iktidar yanlıları tarafından dile getirilen 'oyun kurucu ülke' söyleminin artık kullanılmadığını ve yerini 'oyun bozan ülke' ifadesinin aldığını belirtti. Ancak bu söylemin de zamanla terk edildiğini ve Türkiye'nin artık ne oyun kurucu ne de oyun bozan olarak anılmadığını ifade etti. Tezkan, Türkiye'nin ekonomik zorluklar içinde para arayışında olduğu bir dönemde oyun kurucu olmasının mümkün olmadığını vurguladı.
11 Temmuz 2024

Selçuk Candansayar, Türkiye'de şeriatın zaten var olabileceğini öne sürerek, bu durumun sadece geçici bir seçim manevrası olarak görülmemesi gerektiğini belirtiyor. RTE'nin iktidara geldiği günden bu yana şeriatı uygulama isteğini hiçbir zaman gizlemediğini ve fırsat buldukça bu yönde adımlar attığını ifade ediyor. Candansayar, muhaliflerin tutsaklıklarının ve Can Atalay gibi isimlerin milletvekilliğinin düşürülmesinin, Türkiye'de şeriat kurallarına göre hareket edildiğinin göstergesi olduğunu savunuyor. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı'ndaki uygulamaların da bu durumu desteklediğini öne sürüyor.
5 Şubat 2024

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, ülkedeki siyasi krizin dünyanın sonu olmadığını belirtti. Başbakan Olaf Scholz, FDP lideri ve Maliye Bakanı Christian Lindner'i görevden aldıktan sonra, FDP tüm bakanlarını hükümetten çekti. Steinmeier, Almanya'nın güçlü bir demokrasiye sahip olduğunu ve anayasanın bu tür durumlar için net kurallar koyduğunu vurguladı. Şansölye Scholz, Federal Meclis'ten güvenoyu isteyeceğini ve bu süreçte yeni seçimlerin önünün açılabileceğini açıkladı.
7 Kasım 2024

Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması, AK Parti'nin ilk dönemlerinde sıkça gündeme gelmiş ancak 2010'dan sonra bu konu unutulmuştu. Son dönemde, Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in Ankara ziyareti sırasında bu konu yeniden gündeme geldi. Milli Eğitim Bakanı Tekin'in okulu ziyaret etmesi ve tadilat gerekçesiyle yapılan hazırlıklar, okulun açılmasına yönelik adımların atıldığını gösteriyor. Bakan Tekin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da talimatıyla okulun açılmasını arzu ettiğini belirtti.
4 Haziran 2024
İşaretlediklerim