İspanya'nın güneybatısında, Badajoz eyaletine bağlı Casas del Turuñuelo'da, Rosetta Taşı'ndan yaklaşık 400 yıl öncesine tarihlenen ve üzerinde alfabe yazılı olan bir kaya levhası keşfedildi. Bu taşın, antik Paleo-Hispanik Tartessos uygarlığıyla ilişkili olduğu ve bu uygarlığın varlığına dair yalnızca üçüncü alfabe kanıtı olduğu belirtiliyor. Taşın üzerinde savaşçı figürlerinin de bulunduğu 21 işaret dizisi tespit edildi ve bu alfabenin 27 işareti olduğu belirtildi. Ancak taşın bir tarafında eksik bir parça bulunuyor ve bu eksik parça, antik dilin daha fazla parçasını ortaya çıkarma potansiyeline sahip.
14 Haziran 2024

Erzincan İliç'te 13 Şubat'ta meydana gelen ve yaklaşık 10 milyon metreküp toprağın saniyede 10 metre hızla 800 metrelik bir alana yayıldığı toprak kaymasının ardından yapılan bilirkişi incelemesi sonucunda, maden sahasındaki çatlaklarla ilgili yapılan uyarıların dikkate alınmadığı ve birçok kişinin ihmali olduğu belirlendi. Ön raporda, aralarında operasyon direktörü vekili, proses oksit müdürü gibi üst düzey yöneticilerin de bulunduğu beş kişi asli kusurlu, diğer birçok kişi ise tali kusurlu bulundu. Raporda, çatlakların oluşmasının nedeninin ihmal olduğu ve bu durumun işçilerin hayatlarını tehlikeye attığı vurgulandı.
17 Şubat 2024

Yunanistan'ın Salamis Adası'nda yürütülen arkeolojik çalışmalarda, Truva Savaşı kahramanlarından Ajax'ı tasvir eden bir kabartma bulundu. Yunanistan Kültür Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, adadaki batık bir şehirde, M.Ö. 4. yüzyıla uzanan çeşitli mermer yapıların bulunduğu belirtildi. Ayrıca, su altında kalmış bir binanın da tespit edildiği duyuruldu. Salamis Adası, Homeros'un İlyada eserinde Truva Savaşı kahramanı Ajax'ın evi olarak bahsedildiği için arkeologların ilgisini çeken yerler arasında bulunuyor.
1 Kasım 2023

Güney Afrika'da Johannesburg yakınlarındaki 'Yükselen Yıldız' mağarasında Homo naledilere ait olduğu düşünülen ve yaklaşık 200 bin yıllık olduğu tahmin edilen bir mezar alanı bulundu. Prof. Lee Berger liderliğindeki araştırma ekibi, bu keşfin insan evrimi hakkındaki düşünceleri değiştirebileceğini ve ölülerin gömülme pratiğinin sadece Homo sapiens ve Neandertallerle sınırlı olmadığını gösterdiğini belirtti. Daha önce en eski mezarların 100 bin yıllık olduğu düşünülürken, bu mezarlıkta bulunan kemiklerin 236 bin ila 335 bin yıllık olduğu anlaşıldı.
7 Haziran 2023

Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde bir inşaat alanında bulunan ve Roma dönemine ait olduğu değerlendirilen lahit içerisindeki dört çömlek kül kabı, Müze Müdürlüğü'nde arsa sahipleri ve avukatın nezaretinde açıldı. Çömleklerin M.S. 1-2. yüzyıla tarihlendiği ve içlerinden insan kemikleri çıktığı belirlendi. Lahit, 3 Nisan'da bir bina inşaatı sırasında kepçe operatörü tarafından keşfedilmiş ve Müze Müdürlüğü görevlileri ile polis gözetiminde alandan çıkarılmıştı.
11 Nisan 2023

Denizli'nin Pamukkale ilçesinde, Korucuk Mahallesi Çürüksu Deresi yatağında hareketsiz bir kişi görüldü. Polise bildirilen olay yerine gelen Cinayet Büro Amirliği ekipleri, henüz kimliği belirlenemeyen kişinin elleri ve ayakları bağlanmış, silahla vurularak öldürüldüğünü belirledi. Ceset, savcının incelemesinin ardından otopsi ve kimlik tespiti yapılmak üzere Pamukkale Üniversitesi Hastanesi morguna kaldırıldı.
16 Ekim 2023

Meksika Kongresi'nde özel bir oturumda, 'uzaylı' olduğu iddia edilen iki varlığın bedenleri sergilendi. Gazeteci ve UFO bilimci Jaime Maussan tarafından sunulan fosilleşmiş cesetlerin bin yıllık olduğu belirtildi. Maussan, örneklerin Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi (UNAM) tarafından incelendiğini ve DNA örneği almayı başaran bilim insanlarının yaşlarını tespit için radyokarbon testi uyguladığını belirtti. Ancak, fosillerin bir kum tabakasıyla kaplı olduğu görüldü.
13 Eylül 2023

Yunanistan'da aşırı sağcı grupların Monastiraki İstasyonu'ndaki metronun vagonuna benzin döktüğü ve çevredekileri tehdit ettikleri görüntüler sosyal medyada paylaşıldı. Olayın ardından eylemi gerçekleştiren kişi gözaltına alındı. Yunan basını, vagona benzin döken kişi ile olaylara karışan diğer 12 kişinin de gözaltına alındığını bildirdi. Ayrıca, elinde bidonla videoda görülen kişinin daha önce bir futbol maçında da havai fişekle yakalandığı ve yetkililerin bu kişiyi 'holigan ve aşırı sağcı' olarak tanımladığı belirtildi.
2 Kasım 2023

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden araştırmacılar, Roma dönemine ait yapıların günümüze kadar ayakta kalmasının sırrını çözdü. Science Advances dergisinde yayımlanan bulgulara göre, Roma betonunun dayanıklılığı ve kendi kendini iyileştirme özelliği, sıcak karıştırma yöntemiyle eklenen sönmemiş kireç parçacıklarından kaynaklanıyor. Bu yöntem, betonun çatlaklarını otomatik olarak iyileştirebilmesini ve su geçirmez hale gelmesini sağlıyor. Araştırma sonuçları, modern beton formülasyonlarına katkıda bulunabilecek ve çimento üretiminin çevresel etkisini azaltabilecek potansiyele sahip.
9 Ocak 2023

Esrarengiz grafiti sanatçısı Banksy'nin gerçek adının 'Robbie' olduğu, 2003 tarihli bir BBC radyo kaydında ortaya çıktı. Radyo programında sunucunun 'Adınız Robert Banks mi?' sorusuna 'Robbie' diye yanıt verdiği duyuluyor. 2019'da ITV haber kanalı, Banksy ile yapılmış olduğu iddia edilen ve yüzü kısmen gizli bir şekilde görünen bir söyleşiyi arşivinde bulduğunu açıklamıştı. Sanatçının kimliği hala resmi olarak doğrulanmamış olup, eserleri ve belgeselleri dışında hakkında çok az bilgi bulunmaktadır.
21 Kasım 2023

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Anagold altın madeni, aktif bir fay hattı üzerine kurulu ve büyük bir deprem riski taşıyor. Madende 66 milyon ton kimyasal içeren bir atık havuzu bulunmakta ve bu havuz Fırat Nehri'ne çok yakın. Prof. Dr. Naci Görür ve Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, bölgede büyük bir deprem beklendiğini ve bu durumun ciddi riskler taşıdığını belirtiyorlar. Maden daha önce siyanür sızdırma şikayetiyle gündeme gelmiş ve Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından cezalandırılmıştı. Ancak maden, gerekli iyileştirmeler yapıldığını iddia ederek faaliyetlerine devam etmek için bakanlıktan onay almış.
25 Şubat 2023

Karlsruher Teknolojisi Enstitüsü araştırmacılarından Dr. Andreas Schäfer, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen deprem sonrasında Gaziantep'in Nurdağı ilçesindeki levhaların 3-4 metre oynadığını gösteren bulguları paylaştı. Google Earth üzerinden yapılan incelemelerle elde edilen görsellerde, levha hareketlerinin ve hasarın açıkça görülebildiği ifade edildi. Schäfer, bu hareketliliği ve bölgedeki tahrip olmuş tahıl silolarını gösteren görselleri Twitter üzerinden paylaştı.
9 Şubat 2023

Düzce'nin Konuralp beldesindeki Prusias Ad Hypium Antik Kenti'nde 1800 yıllık bir büst bulundu. Büstün, İmparator Hadrian döneminde rahiplik yapmış ve antik tiyatronun sahnesini inşa ettirmiş M. Iulius Proklos'a ait olduğu tahmin ediliyor. Yaklaşık 56 santimetre yüksekliğinde ve 50 santimetre genişliğindeki büst, Antoninler döneminin ayrıntılı stilini temsil ediyor. Bölgede 2019'dan beri arkeolojik çalışmalar yürütülüyor.
15 Ağustos 2024

İstanbul Beyoğlu'nda Galata Kulesi yakınlarında bulunan bir sırt çantası şüphe uyandırınca polis ekiplerine haber verildi. Bölge güvenlik şeridi ile kapatıldı ve akli dengesi yerinde olmayan bir kişi çantayı fırlattı. Bomba imha ekipleri tarafından fünye ile patlatılan çantadan cips ve kağıt havlu çıktı. Olay sonrasında vatandaşlar polis ekiplerini alkışladı.
1 Ocak 2023

NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, 120 ışık yılı uzaklıktaki bir gezegende dimetil sülfit (DMS) adı verilen bir molekül tespit etmiş olabileceğini belirtti. DMS molekülü, Dünya'da yalnızca canlılar tarafından üretiliyor. Ancak tespitin yeterince güçlü olmadığı ve molekülün varlığını doğrulamak için daha fazla veriye ihtiyaç duyulduğu vurgulanıyor. Ayrıca, gezegenin atmosferinde metan gazı ve karbondioksit tespit edildi, bu da gezegenin su okyanusuna sahip olabileceği anlamına gelebilir.
12 Eylül 2023

Çin'deki Yünnan Üniversitesi Yaşam Bilimleri Fakültesi'nden araştırmacılar, yasadışı ticareti yapılan pangolinlerin pul örneklerini inceleyerek yeni bir tür keşfetti. 'Manis mysteria' adı verilen bu yeni tür, genetik farklılıklarla belirlendi ve fiziksel özellikleriyle ayırt edilmesi zor olduğu için 'kriptik tür' olarak sınıflandırıldı. Araştırmacılar, bu keşfin pangolinlerin neslini koruma çalışmalarına yeni bir boyut kazandırabileceğini belirtti. Pangolinler, özellikle Asya'da yasadışı ticareti yapılan ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bir türdür.
28 Eylül 2023

Gazeteci Murat Ağırel, Erzincan İliç'te bulunan Çöpler madeninin kapatılması gerektiğini belirterek, bu konuda iki yıl önce de uyarılarda bulunduğunu ifade etti. Madenin büyük bir tehdit oluşturduğunu ve yaşananların bir felaket değil, cinayet olduğunu vurguladı. Çeşitli siyasetçiler, bilim insanları ve uzmanlar da madenin tehlikeleri konusunda uyarılarda bulunmuş, Yüksek Metalurji Mühendisi Cemalettin Küçük tehlikeleri on yıl önce öngörmüştü. Gazeteci İbrahim Gündüz ise bu konuyu 'Altın Ölüm' kitabında detaylandırdı.
17 Şubat 2024

Gümüşhane'nin Alemdar köyünde yaşayan Okan Berker, iftar öncesi gezintiye çıktığı sırada yol kenarında bir ayı yavrusu buldu. Annesi olmadığını fark edince yavruyu evine götürdü ve 'Yogi' adını vererek bir gece besledi. Ertesi gün Doğa Koruma ve Milli Parklar Gümüşhane Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim etti. DKMP yetkilileri, doğadaki yaban hayvanı yavrularına dokunulmaması ve bulundukları yerde bırakılması konusunda uyarıda bulundu.
2 Nisan 2023

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Anagold Altın Madeni'nde bir toprak kayması yaşandı ve dokuz işçi kayboldu. Çevre aktivisti Sedat Cezayirlioğlu, madenin siyanür ve diğer kimyasalların Fırat Nehri'ne sızma riski taşıdığını ve bu durumun Türkiye'nin tarımını tehdit ettiğini belirtti. Maden, daha önce de siyanür sızdırma şikayetiyle gündeme gelmiş ve Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından cezalandırılmıştı. Bölgedeki çevre aktivistleri ve CHP Erzincan milletvekili Mustafa Sarıgül, olası bir sızıntının ciddi çevresel felaketlere yol açabileceği konusunda uyarıyor.
13 Şubat 2024

Muğla'nın Milas ilçesindeki İkizköy sakinleri, Işıkdere mevkiindeki kömür madeni projesi için yapılan çalışmaların 4 bin yıllık tarihi eserleri yok ettiğini iddia ederek YK Enerji hakkında suç duyurusunda bulundu. İkizköy halkı, daha önce Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ve Muğla 3. İdare Mahkemesine başvurmuş, ancak herhangi bir yanıt alamamıştı. Avukat İsmail Hakkı Atal, yasaların ve uluslararası sözleşmelerin ihlal edildiğini belirtti. Yargı süreci devam ederken, şirketin arkeolojik bölgeyi kepçelerle kazdığı ve İkizköylülerin bu durumu jandarmaya ve savcılığa taşıdığı bildirildi.
7 Ocak 2023
İşaretlediklerim