Türk Lirası'nda yaşanan değer kaybı ve Merkez Bankası'nın düşük net rezervleri nedeniyle dolar/TL kuru 20 seviyesinin üzerine çıkarak tarihi bir rekor seviyeye ulaştı. Türkiye ekonomi yönetimi, TL'nin değer kaybını sınırlamak için döviz satışları ve piyasa dışı düzenlemeler uyguluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirim politikasına devam edeceğini belirtmesiyle döviz talebinde artış yaşandı ve bu durum kurların yükselmesine neden oldu.
26 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu borç yapılandırma paketinin ayrıntılarını İzmir'de bir iş dünyası buluşmasında paylaştı. Yapılandırma, vergi daireleri, gümrük müdürlükleri, sosyal güvenlik kurumu ve diğer bazı kamu kurumlarına olan borçların yeniden yapılandırılmasını içeriyor. Ayrıca, 2 bin lirayı aşmayan borçlar silinecek ve taksit ödeme süreleri 48 aya çıkarılacak. Paket, seçimler öncesinde iktidar tarafından verilen 'müjdeler' arasında yer alıyor.
24 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Nureddin Nebati mi, Bilge Yılmaz mı' şeklindeki bir tweet'i beğenmesine uzun bir yanıt verdi. Nebati, ekonominin fotoğraflarla veya sosyal medya üzerinden yapılan yorumlarla yönetilemeyeceğini belirterek, bu tür yaklaşımları 'trolleşmek' olarak nitelendirdi. Ayrıca, Kılıçdaroğlu'nu yaşına ve aday olduğu makama yakışır tavırlar sergilemeye davet etti ve sosyal medya üzerinden yönetim eleştirisi yaptı.
4 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası'nın döviz kurlarını baskılamak için rezervlerini erittiği iddialarını reddetti. Bu iddialar, Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara tarafından ortaya atılmıştı. Şimşek, Kara'nın iddialarının gerçeği yansıtmadığını ve Hazine ile Merkez Bankası'nın sermaye piyasalarını ve TL enstrümanlarını geliştirmek için çalıştıklarını belirtti.
31 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomideki sıkıntıları aşmak için eski maliye bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmüş, ancak Şimşek aktif siyasete dönmeyi reddetmiştir. Erdoğan, ekonomi politikalarının devam edeceğini belirtirken, mevcut Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli'nin ülkenin kalkınması ve refah düzeyinin artırılması için doğru bir adım olduğunu ve bu modelle yatırım, istihdam, ihracat ve cari fazla üzerinden büyümeyi hedeflediklerini ifade etmiştir. Nebati, turizmde de büyük hedefler koyarak 2023 yılı sonunda 60 milyon ziyaretçi ve 56 milyar dolar gelir elde etmeyi hedeflediklerini belirtmiştir.
23 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimleri kazanmasının ardından, piyasalar yeni ekonomi yönetimi ve izlenecek politikalara odaklandı. Bu durum, dolar ve avronun Türk Lirası karşısında değer kazanmasına yol açtı. Dolar/TL kuru 20,81 seviyesini görürken, avro/TL kuru da 22,27 seviyesine ulaşarak rekorunu sürdürdü. Uzmanlar, haber akışına bağlı olarak piyasada daha fazla hareketlilik olabileceğini belirtiyor.
31 Mayıs 2023

2008 mali krizini öngören ekonomist Nouriel Roubini, ABD'de federal hükümetin 31,4 trilyon dolarlık borç limitine ulaşması ve anlaşma sağlanamaması durumunda piyasaların olumsuz etkileneceğini belirtti. Cumhuriyetçiler harcama kesintileri, Demokratlar ise borç limitinin artırılması yönünde tavır alıyor. ABD Başkanı Joe Biden, Cumhuriyetçilerle görüşmeler yaparken, Roubini son dakikada bir anlaşma olabileceğini ancak anlaşma sağlanamazsa piyasaların ve dolara olan güvenin sarsılacağını ifade etti. Ayrıca, Roubini bazı bölgesel bankaların kredi sıkışıklığı yaşayabileceğini de söyledi.
24 Mayıs 2023

İş insanı Dilek Sabancı, bir radyo programında yaptığı açıklamada, insanların rahat yaşayabilmesi için milyar dolarlara gerek olmadığını, 1-2 milyon doların yeterli olabileceğini ifade etti. Sabancı, 50-100 milyon dolar arasında bir servetin insanları rahat ettireceğini, ancak daha düşük miktarlarla da mutlu olunabileceğini söyledi. Bu açıklamalar sosyal medyada gündem oldu ve çeşitli tepkiler alındı.
7 Ocak 2023

Esfender Korkmaz, ihracatçıların Türk Lirasının değer kaybetmesini istemesine rağmen, bu durumun üretim maliyetlerini artıracağını ve rekabet gücünü azaltacağını belirtiyor. İhracatın büyük bir kısmının ithal girdiye dayandığını ve bu durumun sürdürülebilir olmadığını vurguluyor. Korkmaz, ithal girdilerin yerli üretimle değiştirilmesi ve Türk Lirasının değer kazanması gerektiğini savunuyor. Ayrıca, yatırım ortamının iyileştirilmesi ve devletin ithal girdi ikame yatırımlarına teşvik vermesi gerektiğini öne sürüyor.
28 Şubat 2024

Alaattin Aktaş, Türkiye'de yabancı bankaların piyasayı etkileme gücüne ve Türk Lirası'nın değer kaybına dikkat çekiyor. Yabancıların ve bazı yerel isimlerin Türk parasının değer kaybetmesi gerektiğine yönelik görüşlerini eleştiriyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekonomi yönetiminin, Türkiye'nin ekonomik politikalarında rasyonel bir zemine dönüş yapması gerektiğini belirtirken, yavaş yavaş eski politikalara kayma eğilimi gösterdiğini vurguluyor. Vatandaşların ise bu durum karşısında döviz ve altına yönelme eğiliminde olduğunu belirtiyor.
19 Mart 2024

İbrahim Kahveci, Türkiye'nin uyguladığı ekonomi programının dış dengeyi sağlama ve döviz ihtiyacını karşılama amacına ulaşamadığını belirtiyor. Tüketim malı ithalatının yüksek seviyelerde olduğunu ve başarının sadece düşen küresel enerji fiyatlarına bağlı olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, finansal yatırımlardan gelen döviz akışının sınırlı olduğunu ve kalıcı iyileşmeler için daha sert önlemler gerektiğini vurguluyor. Kahveci, mevcut durumun sürdürülebilir olmadığını ve alt gelir gruplarının bu durumdan en çok etkileneceğini öne sürüyor.
6 Mayıs 2024

Esfender Korkmaz, kur artışının ithalat ve ihracat üzerindeki etkilerini değerlendiriyor. Türkiye'nin ithalatında ara malı ve ham madde oranının yüzde 70,6 olduğunu belirtiyor ve bu durumun üretimin ithal girdiye bağımlı olduğunu gösterdiğini vurguluyor. Kur artışının ithal fiyatlarını artırdığını ve bu nedenle ihracat malı üretim maliyetlerinin yükseldiğini ifade ediyor. Ayrıca, TL'nin değer kaybına rağmen ihracatın beklenen düzeyde artmadığını ve dış ticaret fazlası verilemediğini belirtiyor.
21 Mayıs 2024

2024'ün ilk çeyreğinde Türkiye'nin dış ticaret açığı, önceki yılın aynı dönemine göre 16,5 milyar dolar azalarak, bu düşüşün büyük bir kısmı ithalatın azalmasından kaynaklandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın işlenmemiş altın ithalatına getirdiği kotalar ve tahsisler, altın ithalatında spekülasyon, karaborsa ve kaçak ticaret iddialarını gündeme getirdi. Türkiye'nin uzun süredir devam eden dış ticaret ve cari açık sorunları, ekonomik istikrarsızlığa ve yoksullaşmaya yol açıyor. Yazar, dış açıkların çözümü için üretimde kullanılan ithal girdi oranını azaltma ve aramalı ile hammadde ithalatını düşürme önlemlerini öneriyor.
1 Mayıs 2024

Murat Muratoğlu, Türkiye'nin ekonomik sorunlarının temelinde döviz fiyatlaması ve faiz seviyelerine odaklanmanın yanlış olduğunu belirtiyor. Yıllardır ihracata bağımlı ekonominin, ithal ikamesi sağlayacak bir sanayi dönüşümü gerçekleştiremediğini ve bu durumun ekonomik sıkıntıları derinleştirdiğini ifade ediyor. Ayrıca, yerel seçimler öncesinde hükümetin harcamaları artırması ve tasarruf politikalarını uygulamaması nedeniyle para politikası kararlarının anlamını yitirdiğini vurguluyor. Muratoğlu, Türkiye'nin ekonomik durumundan çıkışının zor olduğunu ve iyimser ekonomik raporlara karşın somut iyileşmelerin görülmediğini eleştiriyor.
23 Şubat 2024

Türkiye'nin madencilik sektörü, ekonominin temel taşlarından biri olmasına rağmen, işlenmemiş madenlerin düşük fiyatlarla ihraç edilmesi büyük gelir kayıplarına yol açmaktadır. Özellikle krom cevheri ve mermer gibi madenlerin işlenmiş ürünlere dönüştürülmeden satılması, ülkenin ekonomik potansiyelini düşürmektedir. Bu durumun önüne geçmek için katma değeri düşük madencilik ürünlerinin ihracatına vergi kesintileri uygulanarak Özel Kalkınma Fonları oluşturulması önerilmektedir. Bu fonlar ile maden işleme tesislerinin teknolojik altyapıları geliştirilebilir ve madenlerin işlenmiş ürünlere dönüştürülmesi sağlanabilir.
7 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Kararı ile yeşil mercimeğin ithalatına teşvik, ihracatına ise kısıtlama getirildi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, bakliyat ekim alanlarının 1990'dan bu yana ciddi şekilde azaldığını belirtti. Nüfusun büyük kısmının büyük şehirlere yığılması ve tarım arazilerinin imara açılması, tarım sektöründe ciddi sorunlara yol açtı. Akif Beki, tarımda uzun vadeli planlamanın eksikliğine dikkat çekerek, mevsimlik planlamanın önemine vurgu yaptı.
15 Mayıs 2024

Türkiye'nin iki ayda 13 milyar dolar dış ticaret açığı verdiği, bu rakamın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 daha az olduğu belirtiliyor. İhracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 59'dan yüzde 75'e yükseldiği ifade ediliyor. Bu iyileşmenin temel nedenleri olarak altın ithalatındaki azalma ve enerji faturasının hafiflemesi gösteriliyor. Altın ve enerji kalemleri dış ticaret açığı hesaplamalarından çıkarıldığında, dış ticaret açığının 1.7 milyar dolara düştüğü ve ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 96.1'e yükseldiği vurgulanıyor.
4 Mart 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin millî dış ticaret politikasının olmadığını, özellikle Çin'den yapılan ithalatlarda teknoloji ürünleri yerine daha düşük katma değerli ürünlerin tercih edildiğini belirtiyor. Üretimde yüksek oranda ithal girdi kullanıldığını ve hükümetin bu konuda bir iyileştirme programına sahip olmadığını ifade ediyor. Dış borçların çevrilmesi için yüksek faiz oranları ödendiğini, altın ithalatına getirilen kotaların hem olumlu hem olumsuz sonuçlar doğurduğunu, kaçak altın ticaretinin arttığını vurguluyor.
19 Mart 2024

Hazine'nin her 10 bin liralık borcunun 6400 lirası döviz cinsinden olduğu belirtiliyor. İç piyasaya 1200 lira, dış piyasaya ise 5200 lira döviz borcu bulunuyor. Hazine uzmanlarının bu durumdan vicdan azabı çektiği, bazılarının ise verilen emirleri uyguladıklarını belirttiği ifade ediliyor. Yazıda, bu borçlanma stratejisinin sonuçlarına dair eleştiriler yer almakta ve hükümetin bu konudaki tutumuna dair eleştirilere yer veriliyor.
9 Mart 2024

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, 1 kilogram balın üreticiye maliyetinin 261 lira olduğunu açıkladı. İklim değişikliği, kuraklık, bilinçsiz zirai ilaçlama ve artan ekonomik maliyetler nedeniyle bal üretiminde ciddi düşüşler yaşandığını belirtti. Geçen yıla göre bal üretiminde yüzde 40'lık bir düşüş olduğunu ve bu durumun arıcılığın sürdürülebilirliğini tehdit ettiğini vurguladı. Şahin, desteklerin artırılması gerektiğini ve bal fiyatlarının 4 bin liranın altında olmaması gerektiğini ifade etti.
19 Temmuz 2024
İşaretlediklerim