Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ilk altı ayın enflasyon verilerini açıklamasının ardından benzin ve motorine yaklaşık ikişer lira vergi zammı yapıldı. Sigara ve içkiden alınan ÖTV ise yüzde 19,49 arttı. Bu artışlar, 16 Temmuz 2023'te yayınlanan cumhurbaşkanı kararı doğrultusunda altı ayda bir üretici fiyat endeksi (ÜFE) artışı oranında yapılacak zamların bir parçası olarak gerçekleşti. Benzin ve motorinin litre fiyatları İstanbul, Ankara ve İzmir'de sırasıyla 44,70, 45,70 ve 46,06 liraya yükseldi.
3 Temmuz 2024

Geçtiğimiz hafta Türkiye'de Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseltildi ve bu artışın sigara fiyatlarına en az 5 lira olarak yansıması öngörülüyor. Ayrıca yurt dışından getirilen telefonların kayıt harcı ve harç tutarları da önemli ölçüde artırıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yapılan zamların cari açığı kapatma amacı taşıdığını belirtti. Sigarada toplam vergi yükü yüzde 81'den 82.5'e çıktı ve bu durum, sigara üreticilerinin yapacağı her 1 kuruşluk fiyat artışının vatandaşa 7.5 kuruş olarak yansımasına neden olacak.
9 Temmuz 2023

Güney Koreli teknoloji şirketi Samsung, 'Unpacked' etkinliğinde yeni katlanabilir telefonları Galaxy Z Flip 5 ve Z Fold 5'i tanıttı. Galaxy Z Flip 5, çeşitli yükseltmelerle ve 3,4 inç kapak ekranıyla geldi. Z Fold 5 ise, açıldığında katlanma izini azaltan bir menteşeye ve daha ince bir tasarıma sahip. Telefonların fiyatları ise 44 bin 999 TL'den başlıyor ve 72 bin 999 TL'ye kadar çıkıyor.
26 Temmuz 2023

Netflix, Türkiye'deki abonelik fiyatlarına bir zam daha yaparak en düşük paket fiyatını 149,99 liraya çıkardı. Ocak ayında yapılan son zamda en düşük paket fiyatı 119,99 liraya yükselmişti. En yüksek paket olan 'Özel Plan' ise henüz zamlanmadı ve aylık fiyatı 299,99 lira olarak kaldı. Yeni fiyatlar yeni üye olacaklar için geçerli olup, mevcut kullanıcılar için fiyatlar aşamalı olarak artırılacak.
9 Temmuz 2024

226 milyar liralık vergi paketinin detayları açıklandı. Pakette yurt dışına çıkış harcının 150 liradan 1.500 liraya çıkarılması gibi bireyleri ilgilendiren önemli düzenlemeler bulunuyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Borsa İstanbul’daki işlemlere vergi getirilmesi planını ertelediklerini duyurdu. Yeni düzenlemelerle çok uluslu ve yerli şirketlerin yanı sıra bireyler tarafından ödenen vergilerin artırılması hedefleniyor.
14 Haziran 2024

ABD'li teknoloji devi Apple, piyasa değeriyle dünyanın en değerli şirketi olmaya devam ediyor ve piyasa değeri yeniden 3 trilyon doların üzerine çıktı. Dünya genelinde 1 trilyon dolar değerlemeyi aşan altı şirket bulunmakta ve bunların beşi ABD merkezli. İlk ondaki diğer şirketler arasında Microsoft, Suudi Aramco, Alphabet, Amazon, NVIDIA, Berkshire Hathaway, Meta Platforms, Tesla ve TSMC yer alıyor.
3 Temmuz 2023

Ozan Gündoğdu'nun yazısına göre, Türkiye'de Big Mac fiyatları, döviz kuru sabit kalmış olmasına rağmen, yüksek enflasyon nedeniyle yabancı ülkelerden daha pahalı hale gelmiştir. Big Mac endeksi, Türk Lirasının reel değerinin yüksek olduğunu ve finansal enstrümanların cazip olmadığını göstermektedir. Bu durum, yabancı sermaye çekmeye çalışan Türkiye için olumsuz bir haber olarak değerlendirilmekte ve TL'nin değer kaybedeceği bir süreç öngörülmektedir. Ayrıca, yılın ikinci yarısında ekonomik zorlukların artacağı ve halk için zor bir dönem olacağı belirtilmektedir.
10 Mayıs 2024

Twitter'ın ücretli abonelik servisi olan Twitter Blue, Türkiye'de iOS ve web platformları üzerinden kullanıma açıldı. Android kullanıcıları için henüz hizmete sunulmayan Twitter Blue, iOS için aylık 209 TL, yıllık 2.199 TL; web için ise aylık 150 TL, yıllık 1.569 TL fiyatlandırma seçenekleriyle sunuluyor. Twitter Blue abonelerine mavi tik rozeti, reklamsız makale okuma, tweet düzenleme gibi çeşitli özellikler sağlıyor.
10 Mart 2023

TBMM'ye sunulan ve bu yıl bir defaya mahsus iki katı ödenmesini öngören Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) artışı teklifine göre, bir-üç yaş arası otomobil sahipleri 2023'te en az 4 bin 240 lira, en yüksek 202 bin 304 lira MTV ödeyecek. Togg T10X modeli için ödenecek MTV 12 bin 906 lira olacak. Yeni otomobil satışlarının çoğunluğunu oluşturan 1,6 litreyi aşmayan motor silindir hacmine sahip araçlar için MTV, 4 bin 240 lira ile 8 bin 870 lira arasında değişecek. MTV zammı otomobillerin yanı sıra otobüs, panelvan, uçak, helikopter ve motosiklet gibi diğer taşıtları da kapsayacak.
10 Temmuz 2023

Apple şirketinin kurucuları Steve Wozniak ve Steve Jobs tarafından 1976-1977’de üretilen 'Apple 1' adlı bilgisayar, açık artırmayla satışa sunulacak. Bilgisayar, 1980’de yaklaşık 666 dolara satılmıştı ve yerleşik klavyesi ve özel üretim kasası bulunuyor. Açık artırmada yaklaşık 200 bin dolara satılması beklenen bilgisayar, bu yılın başında Apple uzmanı Corey Cohen tarafından çalışır hale getirildi. Ayrıca, Jobs ve Wozniak tarafından imzalanan bir çek de satışa çıkarıldı.
2 Ağustos 2023

Huawei, 18 ayar altın kaplama akıllı saati Huawei Watch Ultimate Densingn'i piyasaya sürdü. Saat, Huawei'nin giyilebilir cihazlarının tasarım odaklı bir yöne doğru ilerlediğini gösteriyor. Saat, 18K altın alaşımından yapıldı ve çerçevesi altın kakma teknolojisi ile elle kakılan altı özel bölümden oluşuyor. Saat, 79 bin 999 TL tavsiye edilen son tüketici satış fiyatıyla Huawei Online Mağaza’da ön siparişe sunuldu.
10 Ekim 2023

Elon Musk tarafından satın alınan Twitter'da, daha önce ücretsiz olan mavi tik doğrulama işareti artık ücretli hale geldi. Ücret ödemeyi kabul etmeyen kullanıcıların mavi tikleri kaldırıldı. Türkiye'den de birçok tanınmış siyasi ismin mavi tikleri geri alındı. Musk, bu adımı Twitter'ın faturalarını ödemek için attığını belirtmişti. Ayrıca, Musk'ın Apple ile yaşadığı vergi ve reklam konularındaki anlaşmazlıklar da gündeme gelmişti.
20 Nisan 2023

Elektrikli araç üreticisi Tesla, CEO Elon Musk'ın pazar payını artırma hedefi doğrultusunda 2023 yılında altı defa fiyat indirimine gitti. Model 3'ün fiyatı 63 bin dolardan 40 bin doların altına düşerken, Model S ve Model X modellerinin ABD'deki fiyatları yüzde 20 oranında azaldı. Analistler, Tesla'nın bu stratejiyle kısa vadeli mali durumunu riske atabileceğini ve kar marjlarını düşürdüğünü belirtiyor. Tesla'nın karı yıllık yüzde 24 düşüşle 2,5 milyar dolara gerilerken, hisseleri de yaklaşık yüzde 10 değer kaybetti. Ayrıca, Tesla'nın Y modeli 4 Nisan itibarıyla Türkiye'de de satışa sunuldu.
24 Nisan 2023

Amazon Prime Video, Türkiye pazarına girdiği üç yıl öncesinden beri sabit tuttuğu aylık abonelik ücretini yüzde 400'e yakın bir oranda artırarak 39 liraya çıkardı. Yeni ücretlendirme 25 Nisan itibarıyla yeni üyeler için, mevcut üyeler için ise 25 Mayıs'tan sonraki ilk fatura döneminden itibaren geçerli olacak. Şirket, bu fiyat artışının Türkiye'de hizmete başladığı 2020 yılından bu yana yapılan ilk değişiklik olduğunu belirtti.
25 Nisan 2023

Apple, iPhone kullanıcılarının cihazlarını kalp atışlarıyla açabilmelerine olanak tanıyan yeni bir patent aldı. Bu teknoloji, halihazırda Apple Watch'ta mevcut olan ve kalp ritmini bir elektrokardiyogram (EKG) uygulamasıyla izleyen sistemin bir benzeri. Yeni patent, iPhone'un dış yüzeyinin kalp atış hızı okuyucusuna dönüşmesini öngörüyor. Ayrıca, bu teknoloji kullanıcının ruh halini belirlemek ve ona uygun müzik önerileri yapmak gibi ek işlevler de sunabilir.
3 Ağustos 2024

Türkiye A Milli Futbol Takımı, EURO 2024'te son 16 turuna kalarak toplamda 12 milyon 750 bin avro (yaklaşık 448 milyon 278 bin lira) para ödülü kazandı. Turnuvaya katılım ücreti olarak 9 milyon 250 bin avro, iki galibiyet için 2 milyon avro ve son 16 turuna kaldığı için 1,5 milyon avro ödül aldı. Turnuvada ilerleyen turlara yükselmesi halinde kazanacağı para ödülü artacak. Çeyrek finale yükselen takımlar 2,5 milyon, yarı finale kalanlar 4 milyon avro ödül alacak, şampiyon olan takım ise 8 milyon avro ek ödeme kazanacak.
27 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın deprem maliyetlerini gerekçe göstererek yaptığı vergi artışlarına ek olarak, ekonomi uzmanları ek bütçede öngörülen gelirin tutturulabilmesi için GSM ve internet hizmetlerinden alınan Özel İletişim Vergisi ile konaklama vergisine zam yapılmasının beklendiğini ifade ediyorlar. Ekonomim gazetesinden Hüseyin Gökçe'nin haberine göre, bu vergi kalemlerinden beklenen gelirin şu ana kadar yeterli düzeyde tahsil edilemediği ve yılın ikinci yarısında bu vergilerde artış olabileceği belirtiliyor.
18 Temmuz 2023

İsveç merkezli müzik akış hizmeti sağlayıcısı Spotify, Türkiye'deki abonelik ücretlerini artırdı. Yeni fiyatlandırmaya göre öğrenci üyelikleri aylık 14,99 TL, bireysel üyelikler 29,99 TL, aile üyelikleri 49,99 TL ve duo üyelikler 39,99 TL olarak belirlendi. Bu zam, son altı ay içinde yapılan yüzde 66'lık bir artışı temsil ediyor ve en son zam 1 Ağustos 2022 tarihinde gerçekleştirilmişti.
1 Şubat 2023

Framework firması, kullanıcıların parçalarını istedikleri gibi değiştirebilecekleri ve yükseltebilecekleri modüler bir dizüstü bilgisayar olan 'Framework 16' modelini ön siparişe çıkardı. Bilgisayar, AMD Ryzen işlemci ve Radeon ekran kartı ile donatılmış ve depolama alanı gibi bileşenler kolayca yükseltilebiliyor. İki farklı sipariş seçeneği sunuluyor: 1699 dolara kurulu halde veya 1399 dolara kendiniz kurmak üzere. Ayrıca, ön sipariş edilen grafik modülü içeren her bilgisayar için Starfield oyununun premium sürümü ücretsiz verilecek.
19 Temmuz 2023

EA Games tarafından geliştirilen ve her yıl yeni bir sürümü çıkan FIFA serisi, bu yıl 'FC 24' adı altında piyasaya sürülecek. EA ile FIFA arasındaki anlaşmazlık sonucu isim değişikliğine gidildi. FC 24'ün fragmanı EA'nin YouTube kanalında yayınlandı ve oyun 29 Eylül'de piyasaya çıkacak. Türkiye'de oyunun standart sürümü Steam üzerinden 1199 lira, 'ultimate' sürümü ise 1699 lira olarak belirlendi. PlayStation için standart sürüm 1400 lira, ultimate sürüm ise 2000 lira fiyat etiketiyle ön siparişe sunuldu.
14 Temmuz 2023
İşaretlediklerim