Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Kayıhan Uluç, son üç ayda botoks uygulamalarına bağlı dört botulizm vakası gördüğünü belirtti. Sağlık Bakanlığı, mide botoksu uygulamalarına bağlı zehirlenmeler üzerine iki sağlık kurumunun faaliyetini askıya aldı ve soruşturma başlattı. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, mide botoksu işleminin endikasyon dışı olduğunu bildirdi. Prof. Dr. Uluç, botoksun yanlış kullanımının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ve botoks yaptıranların uygulanan doz ve firmanın bilgisini sormaları gerektiğini vurguladı.
14 Mart 2023

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Covid-19 salgınının en yoğun vakaya rastlandığı dönemde olduğunu ve testlerin yarısından fazlasının pozitif çıktığını ifade etti. Ceyhan, Eris varyantının hızlı ve kolay bulaştığını, ancak ağır seyretmediğini belirtti. Ayrıca, virüsün mutasyona uğramasıyla testlerin duyarlılığının azaldığını ve mevcut testlerle Covid-19'un tespit edilebilme oranının yüzde 50'nin altında olduğunu söyledi.
23 Ekim 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde bir araştırma görevlisi kadro ilanı, usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla iptal edildi ve ilgili dekanlar ile bölüm başkanları istifa etti. İptal edilen kadro, TBMM Meclis Başkanı Mustafa Şentop'un oğlu Mehmet Selahaddin Şentop'un da başvurduğu ve başarısız olduğu bir pozisyondur. Yeniden yayımlanan ilanda kadro sayısı ikiye çıkarıldı ve şartlar değiştirildi. TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, konuyu Meclis gündemine taşıyarak Milli Eğitim Bakanı'na sorular yöneltti.
5 Ocak 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastanelerdeki randevu sorununu çözmek amacıyla uygulamaya konan yeni onaylı randevu sistemi sayesinde randevuya katılım oranının arttığını belirtti. Bu sistemde, hastaların randevularını bir gün öncesine kadar onaylaması veya iptal etmesi gerekiyor. 13 Mayıs'ta başlayan uygulama ile randevuya katılım oranında önemli bir artış gözlemlendi. Bakan Koca, bu sistem sayesinde kapasitenin daha verimli kullanıldığını ifade etti.
21 Mayıs 2024

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nin yenilenmesi sürecinde poliklinik hizmetlerinin devam edeceğini, özellikli işlemlerin ise diğer hastanelerde sürdürüleceğini açıkladı. Yenileme işlemi için Rönesans Holding ile 2 milyar 60 milyon lira bedelle ihale yapıldı. Yenileme tamamlandığında, hastane Sağlık Bakanlığı'na ait geçici hastanelerden ayrılacak. Hastanenin yeniden inşası, deprem riski nedeniyle 13 yıldır gündemdeydi ve son olarak bazı faaliyetler geçici olarak durdurulmuştu.
9 Mart 2023

İstanbul, İzmir ve Samsun'da toplam sekiz aile hekiminin iki yıllık sözleşmeleri yenilenmedi. İstanbul'daki hekimler, reçetelerin geri dönmesiyle durumu fark etti. İSTAHED Başkanı Dr. Serkan Özbakış, sözleşmelerin yenilenmemesini 'hukuk katliamı' olarak nitelendirdi ve Anayasa Mahkemesi'nin ilgili yasal düzenlemeyi iptal ettiğini belirtti. AHEF Örgütlenme Komisyonu Başkanı Dr. Yusuf Eryazğan, sağlık il müdürlüklerinin 'kraldan çok kralcı' bir tutumla hareket ettiğini ve hukuksal dayanak olmadan kararlar aldığını ifade etti. Ayrıca Özbakış ve Eryazğan hakkında aşı yokluğuyla ilgili bilgi verdikleri için soruşturma başlatıldığı belirtildi.
3 Ocak 2023

Türkiye'de, özellikle İstanbul'da kızamık vakalarının artması üzerine Türk Tabipleri Birliği ve diğer üç sağlık kuruluşu ortak bir açıklama yaparak duruma dikkat çekti. Açıklamada, kontrolsüz göçmen girişleri, pandemi döneminde aşılama problemleri ve aşı tereddüdünün artışa katkıda bulunduğu belirtildi. Önerilen önlemler arasında tüm döküntülü hastaların kızamık yönünden değerlendirilmesi, belirli yaş gruplarına aşı yapılması, mülteci ve göçmen nüfusun aşılanması, deprem bölgesinde aşılama çalışmalarının yapılması ve toplumun aşı konusunda bilgilendirilmesi yer aldı.
16 Haziran 2023

Deprem riski nedeniyle Süreyyapaşa Hastanesi'nin taşınma kararı alındı. Hastane yönetimi, çalışanlarına deprem riski düşük binalara geçici taşınma planını duyurdu. Türk Toraks Derneği, hastanenin kendi yerinde ve en kısa sürede dönüştürülmesi gerektiğini belirtti. Hastane, İstanbul Anadolu yakasında solunum sistemi hastalıkları için önemli bir kapasiteye sahip ve verem gibi hastalıkların tanı ve tedavisinde öncü bir kuruluş. Taşınma süreci, hastaların sağlık hizmetlerine erişiminde sorunlar yaratabilecek ve hastanenin ekol yapısının korunması gerektiği vurgulanıyor.
30 Mart 2023

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı, öğretim üyelerine mesai saatleri dışında günlük en az beş hasta bakma zorunluluğu getirdi. Bu karara itiraz eden Prof. Dr. Mustafa Cenk Ecevit, kararın hukuka uygun olmadığını savunarak mahkemeye başvurdu. İzmir 5. İdare Mahkemesi, görevin uygulamalı çalışma kapsamında olduğunu ve kamu yararı ile hizmet gereklerine uygun tesis edildiğini belirterek davayı reddetti.
25 Ocak 2023

Türkiye'de 2005 yılında tüberküloz tanısı alan yabancı hasta oranı %6,8 iken, 2021'de bu oran %15,7'ye yükseldi. İstanbul'da kayıtlı tüberküloz hasta sayısı 2 bin 954 olup, yabancı hasta oranı %25'e ulaştı. Sağlık Bakanlığı, yabancı ülke doğumlular dahil tüm hastaların tedavilerini ücretsiz yapıyor. Tüberküloz hastaları arasında sosyal destek sağlayan İstanbul Verem Savaşı Derneği, tedaviye uyumu artırmak için maddi ve sosyal destek sunuyor. Hastaların tedavi sürecinde karşılaştıkları zorluklar arasında dil engeli, maddi yıkım ve damgalanma bulunuyor. Göçmen hastaların tedaviye uyumu yüksek olmasına rağmen, tanı ve tedavi süreçlerinde yaşanan gecikmeler hastalığın başkalarına bulaşmasına neden olabiliyor.
7 Ocak 2023

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya açık mektup yazarak ilaç yokluğuna dikkat çekti ve çözüm bulunmasını talep etti. Eczanelerde özellikle antibiyotikler, ateş düşürücüler, kalp damar hastalıkları ilaçları, antidepresanlar ve tüp bebek tedavilerinde kullanılan ilaçlarda sıkıntı yaşandığı belirtildi. İlaç avro kurunun reel kurdan düşük olması ve pandemi nedeniyle ilaç hammaddelerinde yaşanan sorunlar ilaç sıkıntısını artırdı. Eczacılar ve hastalar mağdur olurken, Sağlık Bakanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ilaç tedariki sorununun çözüleceğini ifade etti.
14 Ocak 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de her yıl ortalama 2 bin 500-2 bin 800 yeni doğan bebeğe işitme kaybı tanısı konulduğunu belirtti. Koca, çocukluk döneminde geçirilen hastalıklar, kulak enfeksiyonları, kazalar ve kullanılan bazı ilaçlar nedeniyle bu oranın geçici işitme kayıplarıyla birlikte yüzde 6'ya kadar çıktığını ifade etti. İşitme kaybını erken dönemde belirlemek için ulusal işitme tarama programları yürütüldüğünü ve her yıl yaklaşık 2 milyon civarı tarama testi yapıldığını aktardı.
22 Eylül 2023

Türk Tabipler Birliği'nin (TTB) 76. Seçimli Büyük Kongresi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde düzenlendi. 'Etkin Demokratik TTB-Tabip Odaları İnisiyatifi İttifakı' ve 'Çağdaş Türk Hekimleri Birliği' gruplarının yarıştığı seçimde, 487 delegenin 458'i oy kullandı ve tüm oylar geçerli sayıldı. Kesin olmayan sonuçlara göre, 'Etkin Demokratik TTB-Tabip Odaları İnisiyatifi İttifakı' kazandı. Yeni Merkez Konseyi, Yüksek Onur Kurulu ve Denetleme Kurulu üyeleri belirlendi.
30 Haziran 2024

TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un oğlu Mehmet Selahaddin Şentop, İTÜ'de açılan bilgisayar mühendisliği araştırma görevlisi kadrosuna başvurdu ancak sınavda başarılı olamadı. Daha başarılı bir adayın atanması planlanırken, sınav iptal edildi ve ilgili fakülte dekanı ile bölüm başkanları istifa etti. Beş gün sonra, kadro sayısı ikiye çıkarılarak ve Şentop'un rakiplerini engelleyecek yeni şartlarla yeniden ilan edildi. TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, konuyu Meclis gündemine taşıdı ve Milli Eğitim Bakanı'na sorular yöneltti.
5 Ocak 2023

Son 10 yılda yurtdışında üniversite eğitimi hedefleyen öğrenci sayısındaki artış, Türkiye'nin gündemini meşgul ediyor. Yurtdışından mezun olan öğrencilerin Türkiye'de mesleklerini icra etmek istemeleri durumunda, YÖK'ten denklik alması gerekiyor. Yeni yönetmelik değişikliği ile, yurtdışında tıp, hukuk, mühendislik gibi bölümleri hedefleyen öğrencilerin, YKS'ye girip belirli bir başarı sırasını göstermeleri gerekecek. Bu değişiklik, 2024 YKS başvuru döneminden sonra yapıldığı için, ÖSYM ikinci bir geç başvuru dönemi açtı.
3 Nisan 2024

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı'nın (TÜSEB) Teknofest 2024 kapsamında düzenlediği Sağlıkta Yapay Zekâ Yarışması'na son üç yılda başvuru sayısı 10 kat artarak 5 bin 393 takıma ulaştı. Sağlıkta İşbirliği Platformu'nun kurucusu Prof. Dr. Melih Bulut, yapay zekanın sağlık alanında önemli bir potansiyel taşıdığını ve daha fazla desteklenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'de yapay zeka destekli sağlık uygulamalarının 2024-2028 Stratejik Planı'na dahil edildiği ve 2030'da dijital sağlık iş hacminin 11 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Turcorn 100 Programı'na seçilen 15 Turcorn adayından ikisi sağlık alanında faaliyet gösteriyor.
16 Mart 2024

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde, eski TBMM başkanı Mustafa Şentop'un oğlu Mehmet Selahaddin Şentop'un kazanamadığı araştırma görevlisi kadrosu iptal edilip yeniden ilan edildi ve Şentop bu sefer kadroya alındı. Yeni atanan dekan Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha'nın, rektörün istediği isimlerin fakülteye alınması için çalıştığı belirtiliyor. Ayrıca, yapay zeka ve veri mühendisliği bölümü için açılan öğretim üyesi kadrosu da, uygun başka bir aday olmasına rağmen rektörün adayı olan Cihan Topal'a gitti. Fakülte bu atamalardan haberdar edilmedi ve karşıt görüşler dekan tarafından bastırıldı.
17 Haziran 2023

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, hastanelerin kanser ilaçlarını koruyamadığını belirterek, bu ilaçların eczanelerden verilmesi gerektiğini ifade etti. İstanbul'da bir hastaneden yaklaşık 5 milyon lira değerinde kanser ilaçlarının çalınması ve kemoterapi ilaçları yerine su enjekte edilmesi olayına değindi. Saydan, 1 Temmuz 2015'ten itibaren kanser ilaçlarının hastanelerden verilmesiyle ilgili sürekli hırsızlık haberleri geldiğini ve bu durumun hastaları mağdur ettiğini, çalınan ilaçların yurtdışına kaçak yollarla satıldığını belirtti.
7 Mart 2023

İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nin Yeşilköy'deki Murat Dilmener Hastanesi'ne taşınmasının ardından yaşanan sorunlar devam ediyor. Taşınma süreci hazırlıksız ve danışılmadan gerçekleştirildiği için hastanenin alt ve üst yapısı hizmet üretmeye yetmiyor. Taşınan eski pandemi hastanesinin durumu ne yerel ne de yurtdışından gelecek hastalara hizmet vermek için elverişli. En temel altyapı ve üst yapı sorunları sürüyor. Tıp fakültesinin 32 ameliyathanesi, taşınmayla sekize düştü. Birbiriyle ilgili klinikler iki yerleşke arasında parçalanmış, dağınık.
21 Temmuz 2023

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa'ya bağlı Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, yapılan incelemeler sonucu binalarının depreme dayanıksız olduğunun anlaşılması üzerine acil ve çocuk sağlığı ve hastalıkları birimleri hariç tüm faaliyetlerini durdurdu. Yaklaşık 105 bin metrekarelik kapalı alan hizmet dışı kaldı. Bu durum, 800 hasta yatağı, 32 ameliyathane ve diğer birçok sağlık hizmetinin kullanım dışı kalması anlamına geliyor. Üniversite yönetimi, faaliyetlerin durdurulması kararını oybirliğiyle aldı.
27 Şubat 2023
İşaretlediklerim