Filistin Kızılayı, İsrail tanklarının Gazze'nin kuzeyinde bulunan El-Ehli Baptist Hastanesi'ni kuşattığını duyurdu. Kuşatma nedeniyle Kızılay ekipleri hastaneden ayrılamıyor ve yaralılara ulaşamıyor. İsrail ordusu daha önce de Şifa Hastanesi'ne girmişti. Gazze'deki hastanelerin çoğunun hizmet dışı kaldığı ve önceki bir saldırıda 471 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
16 Kasım 2023

İsrail'in Filistin'deki 'orantısız ve yoğun' saldırılarına ilişkin araştırma önergesi, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Gazzeli yetkililer, İsrail'in El Ehli Baptist Hastanesi'ni bombaladığını ve en az 500 kişinin öldüğünü duyurmuştu. Filistin Sağlık Bakanlığı ise bugün resmi ölü sayısını 471 olarak güncelledi. Saadet Partisi'nin TBMM Genel Kurulu'na verdiği araştırma önergesi, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
18 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik sınırlı bir operasyon öncesinde yaklaşık 100 bin Filistinli sivile tahliye emri verdi. Bu tahliye, Han Yunus ve El Mavazi mülteci kamplarına yönlendirme şeklinde gerçekleşti. İsrail ordusu, bu operasyonun Hamas'ı çökertme çabalarının bir parçası olduğunu ve Refah'tan yapılan roket saldırılarına yanıt olarak planlandığını belirtti. Ayrıca, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'a karşı askeri bir operasyonun gerekli olduğunu vurguladı.
6 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu 'sildiğini' ancak 'bağları tamamen koparmadığını' belirtti. Erdoğan, İsrail ile temasın devam ettiğini, ancak Netanyahu'nun artık muhatap alınabilir biri olmadığını ifade etti. Ayrıca, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına dair bilgi verildi. İsrail'in saldırılarında 9 bin 227 Filistinli'nin öldüğü, en az 23 bin kişinin yaralandığı belirtildi.
4 Kasım 2023

İsrail'in Ankara Büyükelçiliği, Hamas'ın İsrail'e düzenlediği saldırılarda üç Türk vatandaşının hayatını kaybettiğini bildirdi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları tarafından başlatılan 'Aksa Tufanı' adlı saldırıda, Gazze'den İsrail'e binlerce roket atıldı ve silahlı gruplar yerleşim yerlerine girdi. Çatışmalarda ölen İsraillilerin sayısı 1300'ü, ölen Filistinlilerin sayısı ise 2700'ü aştı.
17 Ekim 2023

Gazze, İsrail'in aylardır süren hava ve kara saldırıları sonucu ağır bir insani krizle karşı karşıya. Ölü sayısı 30 bine yaklaşırken, 2 milyon insan güvenlik nedeniyle kuzeyden güneye göç etmek zorunda kaldı. Güney Gazze'de, Han Yunus ve Refah bölgeleri, altyapı ve üstyapı sorunlarıyla boğuşuyor ve yüz binlerce insan sokaklarda yaşamak zorunda. İsrail şimdi de Güney Gazze'ye büyük bir kara operasyonu yapmaya hazırlanıyor, iddialara göre HAMAS'ın üst düzey isimleri ve rehineler bu bölgede.
22 Şubat 2024

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde 210 İsraillinin Hamas tarafından rehin tutulduğunu tespit ettiğini açıkladı. Bu bilgi, Hamas'ın iki ABD'li rehineyi serbest bıraktığı haberinin ardından geldi. İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar devam ederken, Gazze'den İsrail'e yönelik saldırılarda 1400 İsraillinin öldüğü, 3 bin 968 kişinin yaralandığı belirtildi. İsrail'in saldırılarında ise Gazze'de 3 bin 785 kişi hayatını kaybetti, 12 binden fazla kişi yaralandı.
21 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde kalmayı tercih eden ve güneyine gitmeyen herkesi 'teröristlerin işbirlikçisi' olarak kabul edebileceğini belirtti. Bu durum, Gazze Şeridi'nde yaşayan yaklaşık 2,3 milyon nüfusun yarısını etkileyebilir. İsrail yetkilileri, Gazze Şeridi'ne yönelik bir kara harekatının kesin olarak gerçekleşeceğini bildirdi. İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyindeki 1 milyondan fazla sivile güneye gitmeleri için baskı yapıyor.
22 Ekim 2023

İsrail'in Ankara büyükelçiliği, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarında bir Türk vatandaşının hayatını kaybettiğini ve bir Türk vatandaşının kayıp olduğunu bildirdi. Ancak, Türkiye bu bilgileri henüz teyit etmedi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı bir saldırı başlatmıştı. Çatışmalarda ölen İsraillilerin sayısı 1300'ü, ölen Filistinlilerin sayısı ise 1200'ü aştı.
12 Ekim 2023

Gazze'deki İçişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'nde yerinden edilenlerin sığındığı Rum Ortodoks Kilisesi'ni bombaladığını duyurdu. Yerinden edilen yüzlerce Filistinlinin sığındığı kilisede çok sayıda kişi öldü ve yaralandı. Saldırıda tarihi kilisede ciddi hasar meydana geldi ve kilisenin yakınında bulunan bir bina da yıkıldı.
19 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gazze Şeridi'ndeki tüm hastanelerde yakıt rezervlerinin yaklaşık 24 saat yetebileceği uyarısında bulundu. Yedek trafoların durması binlerce insanın hayatını tehlikeye atabilir. BM Filistin İnsani İşler Koordinatörü Lynn Hastings, Gazze'deki durumun ciddiyeti ve temel tedariklerin tükenmesi konusunda uyardı. İsrail-Filistin çatışması devam ederken, Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atıldı ve İsrail ordusu Gazze Şeridi'ne saldırı başlattı.
16 Ekim 2023

Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarına karşılık olarak İsrail, Gazze'ye bombardımanı yoğunlaştırıyor ve sınıra asker, tank ve zırhlı araç yığıyor. Hamas'ın saldırıları sonucunda en az 300 İsrailli öldü ve yaralı sayısı 1000'den fazla. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 'Siviller Gazze'yi terk etsin' çağrısından sonra sınıra askeri yığınak başladı.
7 Ekim 2023

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, Gazze'de bir binanın vurularak havaya uçurulmasını Twitter'dan paylaşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya, 'Gebereceksin...' diye yazdı. Bu, İsrail ve Hamas arasında devam eden çatışmaların ortasında geldi. Şu ana kadar 1200'ü aşkın İsrailli ve 900'ü aşkın Filistinli hayatını kaybetti.
11 Ekim 2023

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Gazze'deki İsrail-Filistin çatışmalarında 16 gazetecinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Ölen gazetecilerin isimleri açıklandı ve bir gazeteci ile bir foto muhabirinden haber alınamadığı belirtildi. Daha önce yapılan açıklamalarda, İsrail’in saldırılarında 13 gazetecinin öldüğü belirtilmişti.
21 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik sık sık tehdit ettiği saldırı planını erteledi. 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in Gazze'ye yönelik ağır saldırıları sonucu en az 33 bin kişi hayatını kaybetti. Filistinliler, yerlerinden edilmiş ve kıtlıkla karşı karşıya kalarak Refah'a sığındılar. Netanyahu, Refah'a saldırının 'zafer' için gerekli olduğunu belirtmişti, ancak İsrail devlet televizyonu KANN'a göre saldırı planından vazgeçildiği bildirildi.
14 Nisan 2024

Hamas, Gazze Şeridi'nden İsrail'in Aşkelon şehrine çok sayıda roket fırlattı. Roketlerin çoğu İsrail'in 'Demir Kubbe' adlı savunma sistemi tarafından havada imha edildi. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, Aşkelon sakinlerine şehri terk etmeleri için yerel saatle 17:00'ye kadar süre tanımıştı. İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalarda İsrail'de 1000'den fazla kişi hayatını kaybetti, Filistin'de ise 830 kişi öldü.
10 Ekim 2023

Ticaret Bakanlığı, 9 Nisan itibarıyla İsrail'e ihraç edilen 54 ürün üzerinde kısıtlamalar getirdiğini açıkladı. Kısıtlama kararı, İsrail'in Gazze'de başlattığı operasyonlar ve bu operasyonlar sonucunda Filistin'de yaşanan can kayıpları nedeniyle alındı. Bakanlık, İsrail'in uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülükleri çerçevesinde Gazze'de derhal ateşkes ilan etmesi ve Gazze Şeridi'ne yeterli miktarda ve kesintisiz insanı yardım akışına izin vermesi durumunda kısıtlamaların kaldırılacağını belirtti.
9 Nisan 2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'nin kuzeyindeki hastane ziyaretleri sonrası, çocukların açlıktan öldüğüne ve ciddi derecede yetersiz beslenme, yakıt, gıda ve tıbbi malzeme eksikliğine tanık olduklarını bildirdi. İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye saldırıları ve abluka altında tutması sonucu, bölgede yaşanan insani kriz derinleşiyor. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı ve BM de açlıkla mücadele eden yüz binlerce kişi olduğunu duyurdu.
4 Mart 2024

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Hamas'ın hem asker hem de sivil onlarca İsrailliyi rehin aldığını kabul etti. Bazılarının Gazze Şeridi yakınlarındaki küçük kasabalarda, bazılarının ise Gazze'ye götürüldüğü tahmin ediliyor. Hamas yetkilisi Salih el-Aruri, 'üst düzey subaylar' dahil sayısız İsrailliyi rehin aldıklarını öne sürdü. El-Aruri, 'savaşa girdiklerini ve çok sayıda Filistinli’nin öldürüldüğünü, İsraillilerin öldüğünü ve zafer için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını' söyledi.
7 Ekim 2023

Hamas, Gazze Şeridi'nden İsrail'e yönelik bir saldırı başlattı. Saldırı sonucunda en az 22 İsrailli hayatını kaybetti ve 545 kişi yaralandı. Olayla ilgili daha fazla bilgi bekleniyor.
7 Ekim 2023
İşaretlediklerim