Boğaziçi Üniversitesi'nden emekli Prof. Nükhet Sirman, saha araştırması kapsamında görüştüğü bir kişinin teknik takip altında olması gerekçesiyle 23 Mart 2024 tarihinde İstanbul'dan Mersin'e götürülerek gözaltına alındı. Gözaltı sürecinde herhangi bir somut delil bulunamamasına rağmen Sirman'ın gözaltında tutulması, Boğaziçili akademisyenler tarafından kanunsuz ve keyfi bir uygulama olarak nitelendirildi. Akademisyenler, Sirman'ın serbest bırakılmasını talep ederek, bu tür uygulamaların Türkiye akademisi için karanlık bir dönemin başlangıcı olmamasını dilediklerini belirtti.
26 Mart 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nden emekli Prof. Nükhet Sirman, Dissensus Research adlı kuruluşun kurucu ortağı olarak yürüttüğü bir araştırma sırasında, görüştüğü bir kişinin 'teknik takipte' olması gerekçesiyle 23 Mart'ta İstanbul'da gözaltına alındı ve Mersin'e götürüldü. Sirman'ın jandarma sorgusu tamamlandı ve dosyada gizlilik kararı bulunuyor. İlerleyen süreçte başsavcının Sirman'ın ifadesini alması bekleniyor.
26 Mart 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nden emekli olan Prof. Nükhet Sirman, yürüttüğü bir araştırma kapsamında yaptığı bir görüşme nedeniyle 23 Mart'ta İstanbul'da gözaltına alındı ve Mersin'e götürüldü. Sirman'ın kurucu ortağı olduğu 'Dissensus Research' adlı kuruluş, Sirman'ın haksız bir şekilde gözaltına alındığını duyurdu ve derhal serbest bırakılmasını talep etti.
25 Mart 2024

Diyarbakır'da 6 Mayıs'ta gözaltına alınan gazeteciler Derya Us ve Nurcan Yalçın, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği'nin bildirdiğine göre yurtdışına çıkış yasağı koşuluyla serbest bırakıldı. İki gazeteci, diğer altı kişiyle birlikte gözaltına alınmış ve dosyalarına gizlilik kararı uygulanmıştı. Gazeteciler, adli kontrol talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilmişlerdi.
8 Mayıs 2024

Gazeteci Serdar Akinan, YouTube kanalındaki videoları nedeniyle 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma', 'tehdit', 'hakaret' ve 'terörle mücadelede görev alanları hedef göstermek' suçlamalarıyla gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirilen ve hakkında soruşturma yürütülen Akinan, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı, ancak yurtdışına çıkış yasağı getirildi ve haftada iki gün karakola imza atması şartı konuldu. Akinan, ifadesinde YouTube'da yayınladığı videolar ve konuk ettiği Muhammed Yakut ile ilgili soruları yanıtladı. Akinan'ın gözaltına alınmasının ardından Yakut'un YouTube kanalı da erişime engellendi.
19 Nisan 2023

Mezopotamya Ajansı muhabiri Fırat Can Arslan, üç gün önce evine yapılan baskın sonucu 'örgüt propagandası' iddiasıyla gözaltına alındı. Gözaltı sürecinde Arslan'ın telefon ve bilgisayarına el konuldu. Bugün adliyeye sevk edilen Arslan, savcılıkta ifade verdikten sonra Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
10 Haziran 2023

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutuklu olan Sibel Tekin ve Diren Yurtsever'i ziyaret ederek, Tekin'in tutuklanmasını 'akıl tutulması' olarak nitelendirdi ve serbest bırakılmalarını talep etti. Tekin ve Yurtsever, cezaevindeki mesajlarını paylaşarak, iddianamelerinin hazırlanmaması ve gizlilik kararlarına dikkat çektiler. Tekin, çekimlerinin yanlış anlaşıldığını ve masum olduğunu, Yurtsever ise gazetecilik faaliyetlerinin suç olarak gösterildiğini ifade etti.
23 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde üç öğrenci, kampüse astıkları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafının yer aldığı 'ustalık eseri' başlıklı pankart nedeniyle 'Cumhurbaşkanına hakaret' iddiasıyla gözaltına alındı. Pankartta, Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıkımı gösteriliyordu. Gözaltına alınan öğrencilerden biri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Gözaltı sürecinde öğrencilere çıplak arama yapıldığı ve insanlık dışı koşullarda tutuldukları iddia edildi.
20 Mayıs 2023

İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Araştırma ve Eğitim Hastanesi'nde Dr. Suna Dilbaz, bir hasta yakını olan hakim tarafından gözaltına alındı. Olay, Dr. Dilbaz'ın hasta yakınını refakatçi yatağından kalkması için uyardığı sırada yaşanan tartışma sonrası gerçekleşti. Dr. Dilbaz, emniyette yaklaşık üç saat bekletildikten sonra ifade verdi. İstanbul Tabip Odası ve Türk Nöroşirürji Derneği, yaşananları kınayarak olaya tepki gösterdi ve sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.
7 Temmuz 2023

Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili sosyal medyada yaptığı paylaşımlar nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamasıyla gözaltına alındı. Paylaşımlarını tepkiler üzerine silen Ercan, Malatya başsavcılığının başlattığı soruşturma kapsamında Elazığ'da gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Ercan, savcılık sorgusunun ardından yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
1 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde yapılan bir doktor öğretim üyesi ataması, akademisyenlerin yargıya taşıması sonucu İstanbul 14'üncü İdare Mahkemesi tarafından hukuksuz bulunarak iptal edildi. Atama, 1416 sayılı kanuna dayanarak yurtdışı doktora eğitimine gönderilmiş olan Safa Kemal Kaptan'a, ilgili bölümün görüşü alınmadan ve üniversite atama kriterlerine uygunluğu değerlendirilmeksizin yapılmıştı. Mahkeme, bu atamanın hukuka aykırı olduğuna hükmederek, kayyım yönetimi tarafından usulsüz kadrolaşmanın bir aracı haline getirildiğini onayladı.
4 Şubat 2024

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), gazeteci Cengiz Erdinç'in yurt dışı yasağı konularak serbest bırakıldığını duyurdu. Erdinç, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' iddiasıyla gözaltına alınmıştı. Savcılık tarafından adli kontrol talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edilen Erdinç, haftada bir imza yükümlülüğü ve yurt dışı yasağı ile serbest bırakıldı.
3 Kasım 2023

Boğaziçi Üniversitesi Tarih Fakültesi'nden Prof. Dr. Edhem Eldem, araştırma izni başvurusunun üniversite yönetimi tarafından gerekçesiz reddedilmesi üzerine emekliye ayrıldı. Eldem, ABD'de davetli olduğu bir üniversiteye gideceğini açıkladı. Boğaziçi Üniversitesi'nden Cem Say ve Murat Gülsoy, Eldem'in yönetimin baskısına dayanamayarak ayrıldığını belirtti. Bu olay, üniversite yönetimi ve akademik özgürlükler konusundaki tartışmaları yeniden gündeme getirdi.
19 Temmuz 2024

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, Kennedy Lodge'da çalışan dört personeli tazminatsız olarak işten çıkardı. İşten çıkarılan personelin yerine sosyal tesisler şube müdürü Mehmet Tunç'un akrabaları ve tanıdıkları getirildi. İşten çıkarmalar, mesai saatlerinde yapılmak istenen değişikliğe çalışanların yazılı talimat talep etmeleri ve sözlü değişikliği kabul etmemeleri sonrasında gerçekleşti. Çalışanların okula giriş kartları iptal edildi ve özel eşyalarını almaları engellendi. İşten çıkarılan personel Dev Turizm Sendikası üyesiydi ve avukatları işten çıkarmaların hukuksuz olduğunu belirtti.
10 Nisan 2023

Munzur Üniversitesi'nde görev yapan ve 'barış imzacısı' olan akademisyen Mehtap Tosun, yaklaşık dört yıl boyunca mobbinge uğradı. Doktorasını tamamladıktan sonra üniversitede araştırma görevlisi olarak başladığı görevinde yükseltilmesi engellendi, aşırı iş yükü altında bırakıldı ve akademik çalışmaları kısıtlandı. Güvenlik soruşturmasından sonra başlayan bu süreçte Tosun, soruşturma tehditleriyle karşı karşıya kaldı ve akademik yalnızlığa itildi. Yurt dışında bir projeye katılma talebi reddedildi ve bu karar yargıya taşındı. Tosun, sonunda istifa ederek yurt dışına çıktı ve yaşananlarla ilgili yargı süreci devam ediyor.
10 Mayıs 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla kurulan Veri Bilimleri ve Yapay Zeka Enstitüsü için açılan öğretim görevlisi ilanının, rektör Naci İnci'nin öğrencisi Belkıs Gökbulut Öztürk'ü işaret ettiği ve bu kadronun 'adrese teslim' olduğu iddia edilmişti. Mahkeme, ilanın özelleştirilmiş ve objektiflikten uzak olduğunu belirterek Öztürk'ün atanmasına ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararda, hukuka uyarlık bulunamadığı ve devam edilmesi halinde telafisi güç zararların doğabileceği ifade edildi.
29 Kasım 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde protestolara destek verdikleri için kampüse girişleri yasaklanan emekli akademisyenler, İstanbul idare mahkemesinde toplu dava açarak BUCard kimlik kartlarının iptal edilmesi kararının yürütmesinin durdurulmasını talep etti. Yönetim, 10 emekli öğretim üyesinin kartlarını iptal etmiş, bu durum akademisyenlerin kampüse girişlerini, kütüphaneye erişimlerini ve öğretim üyeleriyle fikir alışverişini engellemişti. Davacı yedi akademisyenden beşinin 'emeritus' unvanına sahip olduğu ve bu unvanın haklarının da iptal edildiği belirtildi.
17 Temmuz 2023

Deprem bölgesinde haber yaptığı için 'yalan bilgi yayma' suçlamasıyla Ankara Esenboğa Havalimanı'nda gözaltına alınan gazeteci Fırat Bulut, ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Bingöl Sulh Ceza Hakimliği, Bulut hakkında çıkardığı yakalama kararını gerekçe göstermişti. Bulut, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, deprem bölgesinde bir aydır haber yaptığını ve soruşturmanın susturma çabası olduğunu belirtti. Hukukçu Kerem Altıparmak, Bulut'un serbest bırakıldığını Twitter üzerinden duyurdu.
10 Mart 2023

İstanbul Kadıköy'de, IŞİD'in 2015 yılında Şanlıurfa/Suruç'ta gerçekleştirdiği saldırının yıl dönümünde anma düzenlemek amacıyla bildiri dağıtan 46 üniversite öğrencisi gözaltına alındı. Gözaltına alınan öğrencilerden altısı tutuklanarak cezaevine gönderildi. Tutuklanan öğrenciler Ayşe Beliz İnce, Gamze Toprak, Berkan Deveci, Yasemin Ebru Gürsoy, Merve Yeşilyurt ve Ali Taha Sarıbıyık olarak açıklandı.
19 Temmuz 2023

Diyarbakır'da Kürtçe hizmet veren Pine Kafe'nin sahibi Ramazan Şimşek, 'örgüt propagandası' iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra ev hapsi cezasına çarptırıldı ve yurt dışı çıkış yasağı getirildi. Şimşek'in avukatı Mehdi Özdemir, bu kararın ifade hürriyetini ihlal ettiğini ve Kürtçe diline yönelik tahammülsüz bir yaklaşımın sonucu olduğunu belirtti. Şimşek, kafesinde sadece Kürtçe hizmet vereceklerini duyurmuş ve bu durum sosyal medyada 'Bu kafede Türkçe konuşmak yasak' şeklinde yanlış yansıtılmıştı.
31 Mayıs 2024
İşaretlediklerim