Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yapılandırma, cari dönem prim borçları ve diğer borçların son ödeme süresini 3 Ağustos'a kadar uzattığını duyurdu. Bu karar, sigorta primi ve yapılandırma borçlarının son ödeme tarihinin aynı güne denk gelmesi ve tahsilat sistemlerinde yoğunluk oluşması nedeniyle alındı. Bu tarihe kadar borçların yasal süresi içerisinde ödenmiş sayılacağı belirtildi.
31 Temmuz 2023

Alman otomobil üreticilerini temsil eden VDA, çip arzındaki daralma nedeniyle 2021'de küresel otomobil üretiminin yüzde 9 düştüğünü ve bu sorunun önlenmezse 2026'ya kadar üretimin yüzde 20 azalabileceğini açıkladı. Elektrikli araçlara geçiş ve elektronik sürüş yardım sistemlerinin artmasıyla 2030'a kadar çiplere olan talebin üç katına çıkması bekleniyor. Türkiye'de de kur krizleri ve tedarik zinciri sorunları nedeniyle otomobil pazarında dalgalanmalar ve fiyat artışları yaşanıyor. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği, bu sorunun devam edeceğini tahmin ediyor.
26 Ocak 2023

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) mülkiyetindeki taşınmazlar, yeni yayımlanan yönetmelikle elektronik ortamda satışa sunulacak. Yönetmelik, taşınmazların Elektronik Satış Portalı üzerinden açık artırma ile satılmasına ilişkin usul ve esasları belirliyor. Açık artırma için gerekli şartlar ve ihale süreci detayları yönetmelikte yer alıyor. Yeni yönetmelik bugün itibarıyla yürürlüğe girmiş olup, SGK'nin internet sitesinden elektronik satış uygulamasına geçiş duyurusuna kadar uygulanmayacak.
15 Nisan 2023

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarında 2022 yılında yaşanan arz sorunu nedeniyle satışlar yalnızca yüzde 6,2 artış gösterdi ve toplam 783 bin 283 araç satıldı. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD), 2023 yılında da bulunurluk sorununun devam edeceğini öngörüyor. Türkiye'deki yüksek vergi yükü ve uluslararası tedarik zincirindeki aksaklıklar nedeniyle bu sorunun diğer ülkelere göre daha fazla hissedileceği belirtiliyor. Ayrıca, tüketicilerin finansman zorlukları yaşadığı ve araç fiyatlarının yüksek vergi yükü nedeniyle artmaya devam edeceği ifade ediliyor.
5 Ocak 2023

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), zorunlu trafik sigortasında temmuz ayında uygulanacak azami prim artışını yüzde 3,5 olarak belirledi. Bu artış, 2024 yılı haziran ayında araç grubu ve kullanım türüne göre uygulanan azami primler üzerinden hesaplanacak. Uygulama 1 Temmuz itibarıyla geçerli olacak.
8 Haziran 2024

Yaklaşık yedi ay süren düşüş trendinin ardından, ikinci el araç fiyatları şubat ayında yüzde 3 oranında artış gösterdi. Bu dönemde, faiz oranlarının düşük olması nedeniyle insanlar yatırım amacıyla sıfır otomobillere yönelmiş, bu da ikinci el piyasasında spekülatif hareketlere yol açmıştı. Genel seçimler sonrası faiz oranlarının artırılması ve Ticaret Bakanlığı'nın getirdiği altı ay ve 6 bin km sınırlaması ile ikinci el araç fiyatları normal seviyelere dönmeye başladı. Ancak, makroekonomik faktörlerin etkisiyle kısa vadede fiyatlarda daha fazla artış bekleniyor.
16 Mart 2024

Ekim 2023'te otomobil ve hafif ticari araç satışları 100 bini aşarak tüm yılların 'ekim rekoru'nu kırdı. Özellikle ikinci el araç fiyatları, yükselen döviz kuru ve birinci el tedarik zincirlerindeki aksaklıklar nedeniyle artmıştı. Ekim 2023'te otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 74,1 artarak 82 bin 611 adet, hafif ticari araç satışı yüzde 5,5 artarak 18 bin 756 adet oldu.
2 Kasım 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, otomotiv sektöründe sıfır araçlarda stokçuluk yapıldığı ve vergi kaçakçılığına yol açıldığı şikayetleri üzerine inceleme başlattı. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere 39 ilde, 13 distribütör ve 256 bayi üzerinden yapılan 260 bin araç satışı inceleniyor. Bayilere elden para verilip verilmediği ve haksız fiyat artışları konuları araştırılıyor. Bakanlık, sektördeki dengesizlikleri gidermek ve mağduriyet yaratanlara yaptırımlar uygulamak için gerekli işlemleri hızla yürüteceğini belirtti.
5 Şubat 2023

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin raporuna göre, Mart 2024'te otomobil ve hafif ticari araç satışları bir önceki yıla göre yüzde 5,7 artış gösterdi. Ancak, hafif ticari araç pazarı yüzde 7,9 daralma yaşadı. Buna karşın, 2024 yılının Ocak-Mart döneminde Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, bir önceki yıla göre yüzde 25,2 oranında artış göstererek 295 bin 519 adet satışa ulaştı. Bu artış, otomobil satışlarının yüzde 33,05 oranında artmasından kaynaklanırken, hafif ticari araç pazarı da yüzde 2,6 artış gösterdi.
2 Nisan 2024

Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, Türkiye'de satılan 294 model arasından vergisi araç bedelini aşmayan sadece 10 modelin kaldığını belirtti. Kasım ayında yapılan matrah düzenlemesiyle bazı araçlar düşük ÖTV dilimlerine girmiş ve fiyatlarında belli oranda düşüş yaşanmıştı. Ancak uzmanlar, bu önlemlerin etkisinin en fazla üç ay süreceğini öngörmüşlerdi ve fiyat artışları devam etti. Özpeynirci, mevcut durumun geçici olduğunu ve fiyatların daha da artacağını ifade etti.
23 Ocak 2023

Almanya'nın yeni tedarik yasası, Alman şirketlerinin tedarik zincirlerinde insan hakları ve çevre koruması konularında uyulması gereken kuralları belirliyor. Yasaya uymayan şirketlere 8 milyon avroya kadar cezalar uygulanabilecek. Türkiye, Almanya ile önemli ticari ilişkilere sahip olduğu için bu yasa, Türk şirketlerine de uyum baskısı yaratacak. Uzmanlar, Türkiye'deki ihlaller nedeniyle Alman mahkemelerinde yüzlerce davanın açılabileceği konusunda uyarıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'üretim üssü' hedefi bu yasa nedeniyle zorlanabilir.
2 Ocak 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Avrupa Birliği'nin USB Type-C şarj kablosu kararını takiben, telsiz ekipmanları yönetmeliğinde değişiklik yapılması için bir taslak hazırladı. Bu taslağa göre, 28 Aralık 2024'ten itibaren cep telefonları, tabletler, dijital kameralar ve diğer birçok elektronik cihaz USB Type-C şarj kablosu kullanımına geçecek. Ayrıca, iktisadi işletmeciler, tüketicilere ekipmanlarını şarj cihazı olmadan da satın alma imkanı sunacak. Dizüstü bilgisayarlar için bu yönetmelik 28 Nisan 2026'dan itibaren uygulanacak.
10 Şubat 2024

Çin'den ithal edilen elektrikli otomobillere getirilen yüzde 40 ek Gümrük Vergisi, benzinli ve hibrit otomobiller için de uygulanacak. 7 Temmuz 2024'te yürürlüğe girecek olan bu uygulama, Çinli otomobillerin fiyatlarını en az 500 bin TL artıracak. Yeni vergi düzenlemesi, motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları ile bunların aksam, parça ve aksesuarlarını kapsayacak.
9 Haziran 2024

Seçim sonrası kurdaki rekor artışlar otomobil fiyatlarında zam fırtınasına yol açtı. Merkez Bankası'nın faiz kararının yetersiz bulunmasıyla kurlar yükselmeye devam ediyor ve bu durum otomobil fiyatlarına yansıyor. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, Tesla, Opel, Toyota, Kia ve DFSK markalarının bazı modellerine temmuz ayında yüzde 18'e varan zamların yapıldığını duyurdu. EBS Danışmanlık sahibi Erol Şahin, otomobil fiyatlarındaki zamların devam edeceğini belirtti.
3 Temmuz 2023

2023'te rekor satışlar gerçekleştiren otomotiv sektörü, yüksek enflasyon ve döviz kuru artışı nedeniyle zorluklarla karşılaşıyor. Özellikle lüks otomobil tüketicileri, fiyatların hızla artması nedeniyle siparişlerini iptal etme eğiliminde. Türkiye, otomobil vergisinin en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alıyor ve bu durum, otomobillerin fiyatının yarıdan fazlasını oluşturuyor. Ayrıca, döviz kuru artışı ve otomobillerdeki zam furyası, otomobillerin Türkiye'de ulaşılabilir olmasını zorlaştırıyor.
26 Temmuz 2023

Borsada BIST 100 endeksi 8,035 seviyesinden işlem görmeye başladı. KIMMR ve PEGYO hisselerine 22 Eylül 2023-20 Ekim 2023 tarihleri arasında açığa satış ve kredili işlem yasağı uygulanacak. ELITE ve TARKM hisselerine brüt takas uygulanacak ve halihazırda uygulanan tedbirler devam edecek. SUMAS hisseleri ise emir iletim kanalları kısıtlanarak işlem görecek ve daha önce getirilen tedbirler devam edecek.
22 Eylül 2023

Otomotiv sektörü temsilcileri, ikinci el araç fiyatlarının düşüşe geçtiğini belirtti. Ticaret Bakanlığı'nın aldığı tedbirler ve sıfır araç kampanyaları, ikinci el piyasasındaki aşırı yüksek fiyatları dengeye oturttu. Uzmanlar, ikinci el araç fiyatlarının özellikle eylül ayından sonra tekrar yükselebileceğini öngörüyor. Enflasyon, döviz kuru ve sıfır araç fiyatlarındaki değişiklikler, ikinci el araç fiyatlarının seyrinde belirleyici olacak.
9 Haziran 2024

Merkez Bankası'nın ilk tur seçimler sonrası getirdiği düzenlemeler bankacılık sektörünü etkilemeye devam ediyor. 15 Mayıs'ta uygulamaya konan ve dört gün sonra kaldırılan kredi kartı nakit avans ve kuyum harcamalarına yönelik düzenlemenin yanı sıra, gerçek kişiler için TL mevduat dönüşüm oranı ek hedefi de sektörü zorluyor. Bankalar, kur korumalı mevduata yüksek faiz verme ile sabit kuponlu tahvil alımı arasında karar vermek için risk analizi yapıyor.
23 Mayıs 2023

Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, Tesla'nın Türkiye'deki araç teslimatlarının bürokratik engeller nedeniyle yapılamadığını bildirdi. Gümrükte sistemsel sorunlar ve ÖTV ödemelerindeki onay sorunları nedeniyle yaklaşık 500 müşteri bayram öncesi mağdur oldu. Diğer markalarda bu tür bir sorun yaşanmazken, Tesla'nın teslimatları bayram tatili nedeniyle en erken temmuz ayında gerçekleşebilecek.
22 Haziran 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, 2023 Ekim ayında trafiğe kaydedilen 75 bin 494 otomobilden 8 bin 340'ı elektrikli otomobil olarak belirlendi. Bu oran, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 766'lık bir artışa işaret ediyor. Elektrikli araçların toplam içindeki payı Ekim 2022'de yüzde 2,2 iken, 2023 Ekim ayında yüzde 11'e yükseldi. Ayrıca, 2023 yılının ilk 10 ayında kaydedilen elektrikli otomobil sayısı geçen yıla göre yüzde 716 artarak 45 bin 50'ye ulaştı.
22 Kasım 2023
İşaretlediklerim