Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu (Rosatom) Genel Müdürü Aleksey Lihaçev, Türkiye'de ikinci bir nükleer güç santrali inşa edeceklerini duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu yeni santral inşasını Rusya'ya emanet etme kararı aldığını belirtti. Yeni santralin muhtemelen Sinop'ta inşa edileceği ifade edildi. Bu gelişme, 2010 yılında Mersin'in Akkuyu ilçesinde inşa edilmeye başlanan ilk nükleer güç santrali projesinin ardından geliyor.
28 Şubat 2024

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bürokratı Yusuf Ceylan, Türkiye'nin ABD ile nükleer enerji tesisleri ve küçük modüler reaktörler konusunda görüşmeler yürüttüğünü açıkladı. ABD'nin Türkiye'nin nükleer enerji kapasitesini artırmasına ciddi ilgi gösterdiğini belirten Ceylan, hem mevcut santrallerin hem de yeni santrallerin inşasının gündemde olduğunu ifade etti. Türkiye'nin aynı konuda Rusya, Güney Kore ve Çin ile de müzakereler yürüttüğü biliniyor.
2 Temmuz 2024

Koç Holding’in Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, bir şirket kuracak olsa yapay zeka alanına yöneleceğini ifade etti. Koç, yapay zekanın şu anda moda olduğunu ve bu alanda bir start-up başlatmayı düşünebileceğini belirtti. Ayrıca, babası Vehbi Koç ile en çok disiplin konusunda benzeştiğini söyledi. Rahmi Koç, 1984'ten beri kahve içmediğini de paylaştı.
10 Ekim 2024

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Bodrum'da kendi şirketi adına bir tatil köyü inşa ediyor. Bodrum'daki Hebil Koyu'nda başlatılan inşaat çalışmaları, bölgede yoğun hafriyat kamyonu faaliyetine neden oluyor. Ersoy'un şirketi, bu proje için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan 2 milyar 350 milyon lira yatırım teşvik desteği almış. Bodrum Belediyesi ise, projenin Turizm Bakanlığı'nın yetkisi altında olduğunu ve müdahale edemediklerini belirtiyor.
21 Şubat 2024

Türk Hava Yolları (THY), 2,5 milyar lira sermayeli bir yatırım şirketi kurma kararı aldı. THY, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamada, yeni şirketin adının THY Yatırım Yönetim A.Ş. olacağını belirtti. Bu şirket, THY'nin ana faaliyet konusu dışında kalan çeşitli yatırım projelerini yönetmek amacıyla kurulacak.
6 Temmuz 2024

Murat Ağırel'in Havala kitabı, Hırvatistan'da 'Ersa Adriatic' isimli inşaat şirketinin yönetim kurulu başkanı Nenad Petrak'ın Türkiye'deki bağlantılarını ortaya koyuyor. Şirketin dört Türk kurucusu ve Petrak'ın Türkiye'de de iş ortakları olduğu belirtiliyor. Bu Türk iş insanları, Hırvatistan ve Türkiye'de çeşitli şirketlerde ortaklık yapmaktadırlar. Ayrıca, Zekeriya Ersin Öktem'in daha önce bir dolandırıcılık iddiasıyla gündeme geldiği ve Aytaç Ocaklı'nın çeşitli suçlamalarla Türkiye gündemine taşındığı bilgileri paylaşılıyor.
16 Nisan 2024

ABD'de Yunanistan lehine lobi faaliyeti yürüten Helen Amerikan Liderlik Konseyi (HALC), Türkiye'ye F-35 savaş uçağı satışını engellemek amacıyla Amerikan Kongresi'ne bir mektup gönderdi. Mektupta, Türkiye'nin Amerikan yapımı silahları ABD'nin müttefiklerine karşı kullandığı iddia edilerek, Türkiye'nin F-35 programına geri alınmaması gerektiği belirtildi. Ayrıca, Türkiye'nin Rusya ile işbirliği yapması ve NATO'ya şantaj yapması gibi suçlamalar da yer aldı. Türkiye ise F-35 programına geri dönmek için CAATSA yaptırımlarının kaldırılmasını sağlayacak formüller üzerinde çalıştığını açıkladı.
23 Eylül 2024

Starbucks'ın yeni CEO'su Brian Niccol'un, California'daki evinden Washington eyaletindeki genel merkeze şirketin özel uçağıyla gidip geleceği haberi çevrecilerin tepkisini çekti. Niccol'un haftada en az üç gün Seattle ofisinde çalışması bekleniyor. Çevreciler, Starbucks'ın çevreye duyarlı olduğunu iddia ederken, CEO'nun özel uçak kullanmasının bu iddialarla çeliştiğini belirtti. Sosyal medya kullanıcıları, bu durumu 'ikiyüzlülük' olarak nitelendirdi.
22 Ağustos 2024

Niğde Bor'da, AK Partili Belediye Başkanı Serkan Baran'ın kardeşi Sabri Baran'a ait şirket, güneş enerjisi santrali kurmak üzere imar planı dışında kalan bir arazi için imar planı değişikliği talebinde bulundu. Bor Belediyesi, talebi kabul ederek arazinin Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Dayalı Üretim Tesis Alanı olarak imar planını değiştirdi. Başkan Baran, şirketin kardeşine ait olduğunu doğrulayarak, yasal şartların uygun olması halinde güneş enerjisi santrali kurulmasında bir sakınca görmediğini belirtti.
21 Mart 2024

Uğur Emek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı'nın Almanya'daki Uluslararası Ulaştırma Forumuna Rönesans şirketine ait özel jet ile gitmesini eleştirdi. Bakan, bu durumu TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'nda açıklarken, şirketin sözleşmesinde bu tür masrafların karşılanmasının yer aldığını belirtti. Emek, bu açıklamanın cezasızlık inancına dayandığını ve bakanın kamuoyunu yanıltmaya çalıştığını savundu.
2 Haziran 2024

NATO Askeri Komite Başkanı Oramiral Rob Bauer, Seul Savunma Diyaloğu 2024 konferansında yaptığı açılış konuşmasında, gıda, enerji ve göçün otokratik liderler tarafından silah olarak kullanıldığını belirtti. Bauer, Avrupa ve Asya'nın güvenliğinin birbirinden ayrılamaz olduğunu ve Çin'in uluslararası denizcilik yasalarına saygı göstermediğini vurguladı. Ayrıca, NATO'nun Hint-Pasifik bölgesindeki partnerleriyle çok katmanlı işbirliği kurduğunu ifade etti.
11 Eylül 2024

Orhan Uğuroğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Amerika'da kurduğu Diyanet Center of America (DCA) ve Turkish American Community Center Inc. adlı ticari şirketin faaliyetlerini ele aldı. Washington'da bulunan bu tesislerin toplam ticari değerinin 88 milyon 322 bin 591 dolar olduğu belirtiliyor. Tesislerde milyon dolarlık villalar, otel, cami, restoran ve çeşitli ticari alanlar bulunuyor. Ayrıca, bu tesislerde tatil yapma, inzivaya çekilme ve resmi nikah kıyma gibi hizmetler sunuluyor.
20 Haziran 2024

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, SpaceX/Axiom-3 uzay aracı ile Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrılarak Dünya'ya dönüş yolculuğuna başladı. Yolculuk, NASA tarafından sosyal medya platformu X üzerinden canlı yayınlanıyor. Gezeravcı'nın içinde bulunduğu kapsül, Atlas Okyanusu veya Meksika Körfezi'ndeki potansiyel noktalardan birine inecek. Uzay istasyonunda kaldığı süre boyunca 13 deneye imza atan Gezeravcı, Türkiye'nin uzay ve savunma sanayisine katkı sağlayacak çalışmalar yürüttü.
7 Şubat 2024

ABD yönetimi, kamu ve özel sektör ortaklığında kurulan Ulusal Yarı İletken Teknoloji Merkezi (NSTC) dahil olmak üzere çip araştırma ve geliştirme (AR-GE) faaliyetlerine 5 milyar dolardan fazla yatırım yapacağını duyurdu. Bu yatırımın, yeni teknolojilerin ticarileştirilmesini kolaylaştırarak ABD'nin ulusal güvenliğini güçlendireceği ve yarı iletkenlerin modern ekonominin omurgasını oluşturduğu, ancak ABD'nin küresel çip arzının yüzde 10'undan azını ürettiği belirtildi. Ayrıca, küresel çip satışlarının bu yıl yüzde 13,1 artması bekleniyor.
10 Şubat 2024

Elon Musk'a ait SpaceX şirketi, ABD'nin Ulusal Keşif Bürosu (NRO) ile 2021'de imzalanan 1,8 milyar dolarlık sözleşme kapsamında yüzlerce casus uydudan oluşan bir ağ kurdu. Bu ağ, ABD hükümeti ve ordusunun dünyanın neredeyse her yerinde potansiyel hedefleri hızlı bir şekilde tespit etmesine olanak tanıyacak. SpaceX'in Starshield birimi tarafından yürütülen programın başarılı olması, ABD'nin istihbarat kabiliyetini önemli ölçüde artıracak.
16 Mart 2024

Japonya merkezli Obayashi Corporation, uzayın 96 bin kilometresine ulaşacak bir uzay asansörü projesi üzerinde çalıştığını açıkladı. 100 milyar dolarlık projenin 2025'te başlaması ve 2050'den önce tamamlanması planlanıyor. Uzay asansörü, roket ve yakıt ihtiyacını ortadan kaldırarak uzaya ulaşım maliyetlerini önemli ölçüde düşürecek. Projenin önündeki en büyük engellerden biri, asansörün ipinin veya borusunun yapımında kullanılacak malzemenin belirlenmesi.
6 Haziran 2024

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), Türkiye'nin ilk askeri turbofan motorunun başarıyla çalıştırıldığını açıkladı. Bu gelişme, Milli Muharip Uçak KAAN projesi için önemli bir adım olarak görülüyor. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, motorun millî motor test sisteminde ilk kez çalıştırıldığını ve test sürecinin sonunda KIZILELMA ve ANKA-3 projelerinin bu motoru kullanacağını belirtti.
9 Mart 2024

NASA, Mars'ın insanlı keşfi için hazırlıklarını desteklemek amacıyla bir yıl sürecek simüle edilmiş Mars yüzey görevi CHAPEA için gönüllü adaylar arıyor. 2025 ilkbaharında başlayacak olan görev, NASA'nın Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'nde, Mars'taki yaşam koşullarını simüle eden 1700 metrekarelik bir alanda gerçekleşecek. Adaylar arasından seçilecek dört kişilik ekip, simüle edilmiş uzay yürüyüşleri, robotik operasyonlar ve habitat bakımı gibi görevleri yerine getirecek. Başvuru için ABD vatandaşı veya daimi oturma iznine sahip, 30-55 yaş arası, İngilizce bilen ve STEM alanında yüksek lisans derecesine sahip kişiler aranıyor.
21 Şubat 2024

Kellogg’s CEO’su Gary Pilnick, CNBC’de yaptığı bir açıklamada, yüksek market fiyatları karşısında yoksul ailelere akşam yemeği olarak mısır gevreği yemeyi önerdi. Pilnick, mısır gevreğinin diğer yemeklere göre daha uygun maliyetli olduğunu belirtti. Ancak, sosyal medyada birçok kişi bu öneriye olumsuz tepki gösterdi, CEO'nun yıllık kazancının 4 milyon dolar olduğunu ve bu tür bir önerinin gerçekçi olmadığını ifade ettiler. Ayrıca, mısır gevreklerinin yüksek şeker içeriğine dair uyarılarda bulunuldu.
29 Şubat 2024

Boeing’in iki NASA astronotunu taşıyan Starliner mekiğinin Dünya’ya dönüşü dördüncü kez ertelendi. Haziran başında Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşan astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams, 2 Temmuz’a kadar istasyonda kalmaya devam edecek. NASA yetkilileri, planlanan uzay yürüyüşlerinin ardından mekiğin dönüş tarihini değerlendireceklerini belirtti. Boeing, Starliner mekiğinde helyum sızıntıları ve itici sorunları olduğu iddialarına rağmen, NASA’nın mekiğe hala güvendiğini açıkladı.
23 Haziran 2024
İşaretlediklerim