Marquette Hukuk Fakültesi tarafından ABD'de gerçekleştirilen bir ankette, Cumhuriyetçi Parti adaylarından Donald Trump ve Florida Valisi Ron DeSantis, mevcut Başkan Joe Biden'a karşı önde görünüyor. Ankete göre, Trump'a %52, DeSantis'e ise %52'ye karşı %48 oranında destek var. Üçlü bir yarış senaryosunda ise Trump %41, Biden %34 ve diğer adaylar %19 oy alıyor. Cumhuriyetçi Parti içinde ise Trump %46, DeSantis %25 ve Nikki Haley %5 destek alıyor. Önceki aylarda yapılan ankette Biden ve Trump arasında eşitlik varken, Biden-DeSantis yarışında Biden önde idi.
26 Mayıs 2023

ABD Başkanı Joe Biden, 2024 seçimleri öncesi ilk münazarada kötü bir performans sergileyerek yaşına dair endişeleri artırdı. Demokrat Parti içinden ve medyadan gelen çekilme çağrılarına rağmen, parti disiplini ve demokratik normlar nedeniyle Biden'ın adaylıktan çekilmesi zor görünüyor. ABD Anayasası'nın 25. maddesi başkanın görevden alınmasına izin verse de, bu senaryo pek olası değil. Biden'ın çekilmesi durumunda, Demokrat Parti'nin yeni bir aday çıkarması Trump karşısında zayıf kalabilir.
11 Temmuz 2024

ABD Başkanı Joe Biden, rakibi Donald Trump’a yönelik suikast girişimi hakkında Beyaz Saray’dan ulusa seslendi. Biden, Amerika'da bu tür şiddete yer olmadığını ve siyasi sicilin çok kızıştığını belirtti. Seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte herkesin sorumluluk alması gerektiğini vurgulayan Biden, farklılıkların sandıkta çözülmesi gerektiğini söyledi. Biden, Trump'a telefon ederek geçmiş olsun dileklerini iletti.
15 Temmuz 2024

ABD Başkanı Joe Biden, seçim yarışından çekilmeyeceğini ve Donald Trump'ı yeneceğini belirtti. Biden, Wisconsin'deki seçim kampanyasında yaptığı konuşmada, Trump'la yaptığı münazara sonrası eleştirilerle karşılaştı. Biden'ın yaşı ve zihinsel sağlığı hakkında endişeler dile getirilirken, Biden bu eleştirileri reddetti ve seçimleri kazanacağına olan inancını yineledi.
6 Temmuz 2024

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump, geçen ay seçim kampanyası için 138,7 milyon dolar bağış topladı ve toplam bağış miktarını 327 milyon dolara çıkardı. Demokrat Parti'nin adayı Kamala Harris ise adaylığı açıklandıktan sonra 24 saat içinde 81 milyon dolar bağış toplayarak rekor kırdı ve ilk haftada 200 milyon doları aştı. Trump ve Harris'in başkanlık münazarası 11 Eylül'de gerçekleşecek.
2 Ağustos 2024

ABD Başkanı Joe Biden'ın eşi Jill Biden, Afrika turu kapsamında Kenya'da bulunduğu sırada Associated Press'e verdiği röportajda, eşi Joe Biden'ın 2024 başkanlık seçimlerine aday olacağına dair sinyaller verdi. Jill Biden, Joe Biden'ın adaylık konusundaki ısrarına atıfta bulunarak, eşinin başladığı işi bitirmediğini ve önemli olanın bu olduğunu belirtti. Ayrıca, geçen ay kanser riski taşıyan lezyonlar nedeniyle ameliyat geçiren Jill Biden, sağlıklı olduğunu açıkladı.
26 Şubat 2023

ABD'de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde New York Times/Siena College tarafından yapılan bir ankete göre, eski Başkan Donald Trump, mevcut Başkan Joe Biden'ın 5 puan önünde yer alıyor. 25-28 Şubat tarihleri arasında ulusal düzeyde gerçekleştirilen ankete 980 kayıtlı seçmen katıldı. Ankete göre, seçmenlerin %48'i Trump'a, %43'ü ise Biden'a oy vereceklerini belirtti. 2020 seçimlerinde Biden ve Trump'a oy verenlerin büyük bir kısmı, kasımda aynı adayı destekleyeceklerini ifade etti.
2 Mart 2024

Türk kökenli ABD vatandaşı ve 'Genç Türkler' programının sunucusu Cenk Uygur, 2024 ABD başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'den aday olduğunu duyurdu. Uygur, Joe Biden'ın Donald Trump karşısında yenilme ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek, seçim kampanyası için şimdiden 250 bin dolar topladı. Geçmişte Cumhuriyetçi olan Uygur, şimdi 'ilerici' politikaları destekliyor. Ancak doğuştan ABD vatandaşı olma şartı, geçmişteki tartışmalı söylemleri ve medya, Uygur'un önündeki engeller arasında yer alıyor.
3 Aralık 2023

İçişleri Bakanı ve AKP İstanbul Milletvekili Adayı Süleyman Soylu, seçim kampanyası sırasında yaptığı bir konuşmada, ABD Başkanı Joe Biden'ın geçmişteki sözlerini abartarak aktardı ve 14 Mayıs seçimlerinin bir darbe girişimi olduğunu iddia etti. Soylu, Biden'ın 'Türkiye'yi Gezi, 17-25 Aralık, 6-8 Ekim ve 15 Temmuz'da yenemedik, şimdi 14 Mayıs'ta yeneceğiz' dediğini öne sürdü. Biden'ın aslında 2020 ABD başkanlık seçimleri sırasında Türkiye'deki muhalif liderleri desteklemenin öneminden bahsettiği ve Erdoğan'a farklı bir yaklaşım uygulanması gerektiğini ifade ettiği belirtildi.
29 Nisan 2023

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump ile yapacağı canlı münazara öncesinde Trump'ın sürekli yalan söyleyeceğini düşündüğünü belirtti. Harris, Trump'ın geçmişte de benzer şekilde yanlış bilgi ve uydurma istatistikler kullandığını vurguladı. ABD'de 5 Kasım seçimlerine iki aydan az bir süre kala, Harris ve Trump arasındaki bu münazara büyük önem taşıyor.
9 Eylül 2024

ABD istihbarat kurumları, Rus muhalif lider Aleksey Navalni'nin şüpheli ölümüyle ilgili olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in direkt olarak bir rolü olmadığını belirtti. Navalni, 2021'de zehirlenme iddiası sonrası tedavi görmüş ve daha sonra Rusya'da tutuklanarak ceza almıştı. Navalni'nin şüpheli ölümü sonrası birçok Avrupa lideri ve ABD Başkanı Joe Biden, Putin'i suçlamıştı. Ancak ABD istihbarat raporları, Putin'in öldürülme emrini vermediğini ortaya koydu.
27 Nisan 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımla 2024 seçimleri için yeniden başkan adayı olduğunu duyurdu. Biden, demokrasi ve temel özgürlükler için duruş sergilemenin önemini vurgulayarak destekçilerine 'işimizi bitirelim' çağrısında bulundu. Biden'ın adaylığını resmi olarak ilan etmesi son iki haftadır bekleniyordu. Kasım 2024'te 82 yaşında olacak Biden, ABD tarihinde görevde bulunan en yaşlı başkan unvanını da taşıyor.
25 Nisan 2023

Amerika, dört ay içinde Başkanını, Temsilciler Meclisi üyelerini, Senato’nun üçte birini ve bazı eyalet yönetimlerini belirleyecek zor bir seçime hazırlanıyor. Gündemde yoksulluk, suç oranları, göç sorunları ve kürtaj hakkı gibi pek çok konu var. En tartışmalı konu ise Başkan Biden’ın yaşı ve akli melekeleri. Biden’ın demans hastası olabileceği ve dört yıllık başkanlık sürecini tamamlayamayabileceği endişeleri dile getiriliyor. Demokratlar, Biden’ın adaylığının Trump karşısında seçim kaybına yol açabileceğini düşünüyor.
30 Haziran 2024

ABD'nin eski başkan yardımcısı Mike Pence, 7 Haziran'da Iowa'da yapacağı konuşmada 2024 başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi Parti'den adaylığını açıklayacağı belirtiliyor. Anketlere göre, Pence, eski başkan Donald Trump ve Ron DeSantis'in ardından Cumhuriyetçi Parti içinde üçüncü sırada popüler bir isim. Diğer Cumhuriyetçi adaylar arasında Nikki Haley, Vivek Ramaswamy ve Larry Elder gibi isimler bulunurken, Demokrat Parti'den ise Joe Biden, Robert F. Kennedy Jr. ve Marianne Williamson adaylıklarını duyurmuş durumda.
1 Haziran 2023

ABD Başkanı Joe Biden’ın başkanlık yarışında yerine önerdiği Kamala Harris, seçim kampanyasının ilk haftasında 200 milyon dolar bağış topladı. Harris’in ekibinin açıklamasına göre, toplanan paranın yüzde 66’sı ilk kez bağış yapanlardan geldi ve Biden’ın Harris’i desteklediğini açıklamasının ardından toplandı. Ayrıca, 170 bini aşkın kişi kampanyaya gönüllü olarak kaydoldu. Harris, kampanyasının ilk 24 saatinde 81 milyon dolar bağış toplayarak rekor kırdı.
28 Temmuz 2024

Kremlin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşerek 'tam destek' mesajı verdiğini açıkladı. Putin, ülkedeki 'silahlı isyan' girişimiyle ilgili durumu Erdoğan'a telefonla bildirdi. Bu gelişme, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlayan ve karşılık vermekle tehdit eden Prigojin'in durumu üzerine gerçekleşti.
24 Haziran 2023

Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump ile Demokratların adayı Kamala Harris, 10 Eylül'de ABC News'de yapılacak münazarada karşı karşıya gelecek. Trump, daha önce düzenlediği basın toplantısında Harris ile üç farklı kanalda canlı yayın tartışması önerisinde bulunmuştu. ABC News, Harris'in 10 Eylül'deki canlı yayın teklifini kabul ettiğini duyurdu. Harris'in Fox News ve NBC News'teki tartışmalara katılıp katılmayacağı ise henüz belirsiz.
8 Ağustos 2024

ABD Başkanı Joe Biden, sık sık yaptığı gaflara bir yenisini daha ekleyerek, Ulusal Valiler Birliği'nin yıllık toplantısında konuşurken Çin ile Rusya'yı karıştırdı. Biden, eski ABD Başkanı Barack Obama'nın kendisinden Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yakınlaşmasını istediğini belirtirken, Şi'nin Rusya'nın başı olacağını söyledi. Bu olay, Biden'ın kamuoyu önünde yaptığı gaflar listesine yeni bir madde olarak eklendi.
27 Şubat 2024

Taha Akyol, Rusya'da Vladimir Putin'in baskıcı yönetimine karşı muhalefetin zayıf ve dağınık durumunu ele alıyor. Aleksey Navalny'nin tek başına muhalefet etme çabalarına ve sonrasında yaşadığı zehirlenme ile hapishanede öldürülmesine dikkat çekiyor. Ayrıca, Putin'in anayasayı değiştirerek 2036'ya kadar iktidarda kalma yolunu açtığına ve bu durumun Rusya'daki demokratik değerler üzerindeki etkilerine işaret ediyor. Yazı, Putin'in ölümünden sonra gizlenmiş gerçeklerin ortaya çıkacağını öne sürüyor.
19 Mart 2024

Amerikalı yazar Marianne Williamson, 2024 yılında yapılacak ABD başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'den aday olacağını açıkladı. Daha önce 2020 seçimlerinde de aday olan ve 'sevgi siyaseti' anlayışıyla tanınan Williamson, ülkenin otoriterlik tehdidi altında olduğunu ve milletvekillerinin şirketlerle yeterince mücadele etmediğini belirtti. Resmi adaylık duyurusunun 4 Mart'ta yapılması bekleniyor. Şu an için Demokrat Parti'den resmi olarak adaylığını açıklayan başka bir isim yok; mevcut Başkan Joe Biden ise aday olma niyetinde olduğunu ifade etti ancak resmi bir duyuru yapmadı.
24 Şubat 2023
İşaretlediklerim