Muğla 1'inci İdare Mahkemesi, Bodrum Cennet Koyu'nda Cengiz İnşaat tarafından yapılması planlanan turistik tesis için verilen yapı ruhsatının iptal edilmesine yönelik kararın yürütmesini durdurdu. Mahkeme, taşınmazın gerçek maliki olan Hazine'nin tapu iptal davası açmamasını gerekçe göstererek kararı verdi. Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Eş Sözcüsü Mir Bahattin Demir, Hazine'nin ve belediyenin harekete geçmesi gerektiğini belirtti ve aksi takdirde vatandaşlar olarak dava açacaklarını ifade etti. Daha önce Bodrum Belediyesi, bölge halkının tepkisi üzerine ruhsatı iptal etmişti.
16 Mart 2023

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Cennet Koy'da Cengiz İnşaat tarafından yapılması planlanan turistik tesis için verilen yapı ruhsatını iptal ettiğini açıkladı. Bu karar, kamuoyu ve mimarlar odası gibi çeşitli kesimlerin itirazları sonrasında geldi. Daha önce Danıştay, arazinin özelleştirilmesini iptal etmiş ve Muğla 3'üncü İdare Mahkemesi de arazinin SİT alanı olduğunu belirterek korunması gerektiğine karar vermişti. Belediye başkanı, iptal işlemlerinin bakanlık sitesinde de gerçekleştirileceğini ve inşaatın durdurulması için harekete geçeceklerini ifade etti.
7 Ocak 2023

Türkiye Barolar Birliği, yatırım karşılığı yabancılara vatandaşlık imkanı veren yönetmeliğin iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay'da dava açtı. Ancak Danıştay 10. Dairesi, yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması istemini reddetti. Yönetmelik, gayrimenkul alımı veya belirli bir miktarın bireysel emeklilik sistemine yatırılması gibi yatırımlar karşılığında yabancılara Türk vatandaşlığı verilmesini öngörüyor.
3 Ağustos 2023

Danıştay 8. Dairesi, havalimanlarına taşımacılık yapan araçların kalkış yerlerini belirleme yetkisini büyükşehirlerden alıp Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı il mülki idarelerine veren yönetmelik değişikliğini iptal etti. Kararda, kanunla verilen yetkinin yönetmelikle alınamayacağı vurgulandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bu yönetmeliğe karşı açtığı dava sonucunda alınan karar, Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) yapısını değiştiren yönetmelik davası için de emsal teşkil ediyor.
6 Ekim 2023

Atatürk Havalimanı'nın millet bahçesine dönüştürülmesi için yapılan ihaleye karşı açılan davada, Danıştay yerel mahkemenin ihaleyi hukuka uygun bulduğu kararını usulen bozdu. Danıştay, dava konusu işlemleri yapan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın Ankara'da bulunması nedeniyle yargı yetkisinin Ankara İdare Mahkemesi'nde olduğuna hükmetti. Bu kararın ardından dosya yeniden karar verilmek üzere Ankara İdare Mahkemesi'ne gönderildi. Ancak bu süreçte Atatürk Havalimanı arazisindeki inşaat çalışmaları devam ediyor.
5 Mayıs 2023

Yapı ve Zemin Laboratuvarları Derneği Başkanı Yavuz Poyraz, Haberturk TV'de yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde hazır betonun yaklaşık dörtte birinin, İstanbul'da ise yüzde 40'ının standartların altında olduğunu ifade etti. Poyraz, Yapı Denetim Kanunu'nun yürürlüğe girmesinden bu yana Türkiye genelinde düşük standartlı beton oranının yüzde 40'lardan yüzde 26'lara gerilediğini, ancak İstanbul'da durumun daha vahim olduğunu belirtti. Ayrıca bazı firmaların ürettiği betonun yüzde 67'sinin düşük standartta olduğunu da ekledi.
27 Şubat 2023

Danimarka'nın Rønde şehrinde Feldballe Okulu için Henning Larsen mimarlık şirketi tarafından tasarlanan ek bina, sürdürülebilirlik ilkesiyle inşa edildi. Yenilenebilir ve yerel malzemeler kullanılarak yapılan bina, saman ve deniz yosunu gibi doğal kaynaklardan faydalanıyor. Binanın karbon emisyonu, ülkenin inşaat yönetmeliğinde belirtilen seviyenin yarısı kadar olması bekleniyor. Saman ve yosunun yanı sıra, bina demonte edilebilir özellikte tasarlandı ve yosunun nem dengesini koruma özelliği gibi avantajlarından yararlanılıyor.
6 Nisan 2023

Nobel ödüllü sanatçı Bob Dylan, İskoçya'nın Highlands bölgesinde bulunan ve 'inziva' olarak adlandırdığı evini 4 milyon 257 bin 650 sterline sattı. Evi kardeşi David Zimmerman ile birlikte 2,2 milyon sterline satın alan Dylan, mülkünü viski üreticisi Angus Dundee Distillers'a yüzde 50 civarında bir karla sattı. 25 dönümlük arazi üzerinde bulunan ev, çeşitli resepsiyon odaları, 11 banyo ve yedi çatı katı yatak odası içermekte. Dylan, çalışmalarında Highlands'ten esinlenmiş ve ev 1911-1914 yılları arasında inşa edilmiş.
8 Aralık 2023

Muğla'nın Marmaris ilçesinde Sinpaş GYO tarafından Kızılbük koyunda inşa edilen otel, kıyı alanında kaçak dolgu yapıldığı ve inşaat ruhsatının olmaması nedeniyle Marmaris Belediyesi tarafından mühürlendi. Firmaya 60 milyon lira idari para cezası kesildi. Çevrecilerin itirazları ve mahkeme süreçleri sonucunda, Danıştay yerel mahkemenin kararını bozarak çevrecilerin itirazını haklı buldu. Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, inşaatın ruhsatsız ve kaçak olduğunu belirterek, 30 gün içinde gerekli düzenlemelerin yapılmaması halinde yıkım kararı alınacağını açıkladı.
13 Haziran 2024

Danıştay, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) temyiz başvurusu üzerine, Atatürk Havalimanı arazisinde planlanan millet bahçesi ihalesinin iptaline karar verdi. İBB, çevre düzeni ve plan değişikliğine itiraz ederek Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı aleyhine dava açmıştı. Ankara 16'ncı İdare Mahkemesi'nin ihalede hukuka aykırılık bulunmadığına dair kararı, İBB'nin temyizi sonucu Danıştay tarafından bozuldu ve ihale oybirliğiyle iptal edildi.
12 Şubat 2024

Marmaris Belediyesi, Sinpaş GYO'nun Kızılbük koyunda inşa ettiği oteli, kıyı alanında kaçak dolgu yapıldığı ve inşaat ruhsatının olmaması nedeniyle mühürledi ve firmaya 60 milyon lira idari para cezası kesti. Çevrecilerin itirazları ve mahkeme süreçleri sonucunda, Danıştay yerel mahkemenin ÇED olumlu kararını bozdu. Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, inşaatın yasallık ve vicdanilik açısından değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
13 Haziran 2024

Muğla'nın Marmaris ilçesinde Sinpaş GYO'nun Kızılbük koyunda inşa ettiği otelle ilgili Danıştay, yerel mahkemenin şirket lehine kararını bozarak bilimsel bilirkişi raporu talep etti. Daha önce çevrecilerin açtığı dava sonucunda, bilirkişi raporu sayesinde 'ÇED gerekli değildir' kararı iptal edilmişti. Ancak yeni bilirkişi raporunun tarafsız olmadığı iddiaları üzerine Danıştay, daha gerçekçi ve kamu yararını gözeten bir rapor hazırlanmasını istedi.
11 Haziran 2024

Eski Başbakan Tansu Çiller ve eşi Özer Çiller'in Sarıyer Kilyos'taki denize sıfır arazisi için yapılaşmayı üç kat artıran imar planı değişikliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) itirazı üzerine yargıya taşındı. İstanbul 14'üncü İdare Mahkemesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen imar planı değişikliğini hukuka uygun bulmadı. Bu, söz konusu arazi için yapılan plan değişikliğinin ikinci kez iptal edilmesi anlamına geliyor. Mahkeme, yasama, yürütme organları ve idarenin mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğunu vurguladı.
22 Mart 2024

İstanbul 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi, Gezi Parkı'nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) alınarak Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı'na devredilmesini yasaya aykırı buldu. Bu karar, Mayıs 2013'te Türkiye genelinde eylemlere yol açan Gezi Parkı'nın mülkiyeti ile ilgili İBB'nin açtığı tapu iptal davası sonucunda geldi. Mahkeme, taşınmazların vakıf yoluyla meydana gelmediğini belirterek devir işlemini iptal etti. İstinaf ve Yargıtay aşamalarının da İBB lehine sonuçlanması durumunda, Gezi Parkı'nın mülkiyeti yeniden İBB'ye geçecek.
20 Mart 2024

Özgür Gürbüz, Marmaris'teki Sinpaş inşaatının tatil yörelerindeki inşaat yasağına rağmen devam ettiğini ve Milli Parklar Müdürlüğü'ne ait bir yolun işgal edildiğini belirtiyor. Ayrıca, Bodrum'da Limak Holding'in çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir kararı alarak 214 odalı bir otel inşaatına başladığını vurguluyor. Gürbüz, Aydın'daki Latmos Dağları'nda ve Manisa'nın Gördes ilçesinde de benzer çevre tahribatlarının yaşandığını ifade ediyor. Yazıda, devletin çevre koruma görevini yerine getirmediği ve halkın bu duruma karşı mücadele ettiği anlatılıyor.
23 Mayıs 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul projesinin planlarının iptal edildiğini açıkladı. İmamoğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, İstanbulluların itirazları sonucu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan ve şehre milyonlarca yeni nüfus getirmesi beklenen, doğa ve su kaynaklarına zarar verecek planların 11. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğini belirtti.
14 Şubat 2024

Adıyaman'da 72 kişinin hayatını kaybettiği İsias Otel'in yıkılmasına ilişkin hazırlanan iddianamede, otelin ruhsat ve yapı bilgilerindeki usulsüzlükler ve ihmallere dikkat çekildi. Otelin ruhsatı 1993'te konut olarak alınmış, daha sonra otel olarak yenilenmiş ve ruhsatsız kat eklemeleri yapılmıştı. İlk duruşmada sanıkların tutukluluğu devam etti, ancak ek bilirkişi raporu sonrası otel sahibinin oğlu ve bir inşaat mühendisi tahliye edildi. Sorumlular arasında otelin sahibi, statik proje mesulü ve Adıyaman Belediyesi'ndeki ilgili personel bulunuyor.
14 Nisan 2024

Muğla'nın Kızılbük beldesinde Sinpaş GYO tarafından inşa edilmek istenen otel projesiyle ilgili olarak Marmaris Belediyesi'nin bilirkişi keşfinde onaylanmamış belge sunduğu tespit edildi. Sinpaş'a verilen 17 adet ruhsat ve imar durum belgesinin iptali için açılan dava kapsamında yapılan keşif sırasında, bilirkişi heyeti projenin vaziyet planı ve parsel aplikasyon krokisini incelemek istedi. Marmaris Belediyesi tarafından sunulan resmi belgenin onaylı olmadığı belirlendi. Bu durum, mahkeme hakimine bildirilerek eksik onaylı belgelerin dava dosyasına eklenmesi ve gerekirse tekrar keşif yapılması önerildi.
28 Mart 2024

Kanal İstanbul projesi çevresindeki arsalar, tarım arazilerinin imara açılacağı beklentisiyle yerli ve yabancı yatırımcılar tarafından hızla toplanıyor. Bu durum, Orta Doğulu ve Asyalı yatırımcılar arasında da popüler. Ancak, mahkemeler Kanal İstanbul çevresinde yapılan imar planlarını iptal ediyor. 2023 genel seçimleri öncesinde projeyi sıkça gündeme getiren iktidar, 31 Mart 2024 yerel seçimleri öncesinde bu konuda sessizliğe bürünmüş durumda.
10 Mart 2024

Murat Kurum, Çevre ve Şehircilik Bakanı olduğu dönemde, bakanlığının ve bağlı kuruluşu TOKİ'nin desteklediği bir projeden 500 bin dolar borçla daire satın almış. Bakanlık, projenin gerçekleşmesi için gerekli imar değişikliklerini ve 'ÇED gerekli değildir' kararını vererek projenin önündeki engelleri kaldırmış. Bu durum, yazar Deniz Zeyrek tarafından eleştirilmiş ve Türkiye'deki etik standartlar ile Avrupa'daki durum arasındaki farklara dikkat çekilmiştir.
23 Mart 2024
İşaretlediklerim