Piiz müzik grubunun davulcusu Mehmet Dudarık ve arkadaşı Oğuzhan Oğuz'a saldırdığı iddiasıyla yargılanan Bilge Kaan Korkmaz'ın 13 yıl altı aya kadar hapis cezası talebiyle yargılandığı davada, tahliye edilmesine Ankara başsavcılığı tarafından itiraz edildi. Ankara 65'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nin tahliye kararının ardından, başsavcılık suçun vasıf ve mahiyeti ile delil durumunu gerekçe göstererek sanığın yeniden tutuklanması için itirazda bulundu. İtirazın değerlendirilmesi için dava dosyası nöbetçi ağır ceza mahkemesine gönderildi.
26 Nisan 2023

Ankara başsavcı vekili Halil Maçkaya, Cumartesi Anneleri'nin 700'üncü hafta buluşmasını engelleme talimatı veren dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkındaki şikayeti işleme koymadı. Maçkaya, Soylu'nun bakanlık görevi kapsamında hareket ettiğini ve soruşturulabilmesi için TBMM'nin kararı gerektiğini belirtti. Aydoğan'ın şikayeti, Soylu'nun görevi kapsamında olduğu gerekçesiyle işleme alınmadı ve itiraz yolu öngörülmedi. Cumartesi Anneleri'nin eylemleri, polis müdahalesi ve AYM'nin kötü muamele yasağını ihlal kararlarına rağmen engellenmeye devam ediyor.
9 Kasım 2023

İranlı uyuşturucu baronu Naci Şerif Zindaşti'nin de aralarında bulunduğu 20 sanık ve İran istihbaratının hedefindeki aktivist Habib Chaab'ın kaçırılmasıyla ilişkilendirilen 13 sanığın yargılandığı dava, İstanbul 40'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde mütalaa aşamasına ulaştı. Duruşmada, davanın beş polis sanığıyla ilgili gizli tanık ifadesi alındı. Gizli tanık, polislerin Zindaşti ile ilişkileri hakkında bilgi verdi. Mahkeme, dosyanın savcılığa gönderilmesine ve tutuklu sanıkların tahliye taleplerinin reddine karar verdi. Ayrıca, sahte kimlik kullanma iddiaları ve İranlı aktivist Habib Chaab'ın kaçırılması olayının Türkiye ayağıyla ilgili suçlamalar da gündeme geldi.
22 Şubat 2023

Gazeteci Fatih Altaylı, 'suçu ve suçluyu övme' ve 'halkın bir kesimini kin ve düşmanlığa alenen tahrik ve aşağılama' suçlarından ifade verdikten sonra yurt dışına çıkış yasağı ve imza atma şartıyla serbest bırakıldı. Altaylı, bu durumu ilk kez yaşadığını ve mahkeme kararına şaşırmadığını belirtti. Avukatı Rezzan Aydınoğlu'nun karar sonrası gözyaşlarına hakim olamadığını, bunun sebebinin ise hukukun içinde bulunduğu durum olduğunu ifade etti. Altaylı'ya yöneltilen suçlamalar, sosyal medya paylaşımları ve bir video nedeniyle başlatılan iki ayrı soruşturma kapsamında gerçekleşti.
6 Ocak 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin İSKİ Genel Kurulu sırasında, İBB çalışanları ile bazı AKP'li meclis üyeleri arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Bu kavgayı görüntülemek isteyen Medyascope muhabiri Ali Macit, AKP'li meclis üyeleri tarafından darp edildi. Olay yerine müdahale eden güvenlik görevlileri ve diğer meclis üyeleri sayesinde Macit, bölgeden uzaklaştırıldı ve sağlık ekiplerince hastaneye sevk edildi. Macit, saldırıya uğradığı için şikayetçi olacağını belirtti.
30 Mayıs 2023

Anadolu 1'inci Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi, yazar İclal Mine Kırıkkanat'ın açtığı davada Elif Şafak ve yayınevi Doğan Yayıncılık ve Yapımcılık Tic. AŞ'nin maddi ve manevi tazminat ödemesine hükmetti. Elif Şafak'ın 'Bit Palas' adlı eseri ile Kırıkkanat'ın 'Sinek Sarayı' arasında intihal olduğu iddia edilmişti. Mahkeme, Şafak ve yayınevinin toplamda 159 bin 51 lira 65 kuruş maddi ve 10 bin lira manevi tazminat ödemesine karar verdi ve kararın bir gazetede ilan edilmesini istedi.
24 Ocak 2024

Kenya'da, hukuk eğitimi almadan 26 dava kazanan bir kişinin, gerçek bir avukatın kimliğini çalarak davalara girdiği belirlendi. Sahte avukat 'Brian Mwenda Ntwiga', kazandığı davaların basit olmadığı, sulh, temyiz ve hatta yüksek mahkemede görülen davaları da kazandığı belirtildi. Durum, Kenya medyasında geniş yankı buldu ve halkı hem öfkelendirdi hem de eğlendirdi. Sahte avukata, Kenya Hukuk Derneği ve Kamu Savcılığı Müdürü tarafından kınama gelmesine rağmen, çok sayıda övgü ve destek de geldi.
22 Ekim 2023

ABD'deki bir temyiz mahkemesi, Türkiye'nin 6 bin yıllık 'Yıldız Avcısı' adlı Kilia idolünün çalındığını beyan etmekte geç kaldığı gerekçesiyle eserin Türkiye'ye iadesi talebini reddetti. Mahkeme, Türkiye'nin 1990'lı yıllardan itibaren eserin durumundan haberdar olabileceğini ve Nisan 2017'ye kadar müzayede evi Christie’s ve eserin sahibi Michael Steinhardt'a dava açma hakkını değerlendirmediğini belirtti. Türkiye'nin eserin New York'ta olduğunu bildiği halde harekete geçmemesi eleştirildi.
9 Mart 2023

Covid-19 aşısı olmayı reddeden ve bu sebeple iş yerinin haftada iki kez PCR testi yapmasını istediği Kazım Uzun, testi yaptırmayı reddettiği için işten çıkarıldı. İşten çıkarılmasının ardından tazminat davası açan Uzun, davayı kazandı. Mahkeme, PCR testinin 'vücut bütünlüğünü ihlal eden bir tıbbi müdahale' olduğunu ve testi yaptırmanın kişinin kendi rızasına kaldığını belirtti. Mahkeme, işverenin işçiden PCR testi isteyebileceği yönünde sadece tavsiyede bulunabileceğini ve PCR testinin zorunluluğuna dair bir kanun olmadığını vurguladı.
31 Ekim 2023

Antalya'nın Kaş Adliyesi'nde Avukat Hakan Tüzen ile Başsavcı Gökhan Feyzoğlu arasında tuvalet kullanımı nedeniyle tartışma çıktı. Avukat Tüzen, başsavcı tarafından tuvaletten zorla çıkarıldığına dair bir tutanak hazırladı. Başsavcı Feyzoğlu ise bu tuvaletin adliye personeline ait olduğunu savundu. Olayın ardından tuvaletin kilidi değiştirildi ve avukatlar durumu Türkiye Barolar Birliği'ne taşıdı. TBB, Adalet Bakanlığı ile görüşmelere başladı.
21 Mayıs 2024

Antalya'nın Kaş ilçesinde başsavcı Gökhan Feyzoğlu, avukat Hakan Tüzen'in adliye personeli ve avukatların kullandığı tuvaleti kullanmasına izin vermedi. Başsavcı, avukatı tuvaletten çıkarmak için polis memurlarını çağırdı ve avukatı zorla dışarı çıkarttırdı. Olay, Antalya Barosu'ndan avukat Polat Balkan tarafından sosyal medyada paylaşıldı ve meslek grubu açısından üzücü ve kabul edilemez olarak nitelendirildi.
15 Mayıs 2024

Adıyaman'da gerçekleşen İsias Oteli davasının ikinci duruşmasında, mahkeme tutuklu sanıklar Ahmet Bozkurt, Mehmet Fatih Bozkurt ve Erdem Yıldız'ın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Gaziantep Barosu'nun davaya katılma talebi reddedildi ve yeni bir bilirkişi raporu için dosya, teknik bir üniversiteden alınması amacıyla sevk edildi. KKTC Başbakanı Ünal Üstel ve Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Karakaya, Türkiye'nin adalet sistemine olan güvenlerini ifade ettiler.
26 Nisan 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İzmir Adliyesi'nde odasında silahları sergileyen hakim Oktay Tabur hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu. Gazeteci Timur Soykan, Tabur'un odasında silahları sergilediğini yazmıştı. Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, hakim ve savcıların yargı etiği ilkelerine uygun davranmak zorunda olduklarını belirtti. Hakimler ve Savcılar Kurulu, Tabur hakkında inceleme ve soruşturma başlattı ve Tabur'un İzmir Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığı yetkisi sonlandırıldı.
30 Mayıs 2024

Gazeteci Akif Beki, Cübbeli Ahmet tarafından kendisine açılan hakaret davasında beraat etti. Beki, Diyanet'in hurafeci şarlatanlarla yeterince mücadele etmediğini eleştirdiği yazısında, Cübbeli Ahmet'in kendisini hedef aldığını iddia etti. Mahkeme, Beki'nin hakaret kastı taşımadığını belirterek beraat kararı verdi. Beki, yazısında hurafeci nitelemesini hakaret amacıyla değil, olguyu tarif etmek için kullandığını ifade etti.
22 Mayıs 2024

Bursa Valiliği, Sinan Ateş’in ablası Selma Ateş’in ülkü ocaklarından kişiler tarafından takip edildiği iddiasıyla ilgili tahkikat yapıldığını ve bu iddiaların doğru olmadığını açıkladı. Selma Ateş, Bursa’da avukatıyla birlikte oturduğu kafede iki ayrı araçla evinden başlayarak takip edildiğini söylemiş ve şikayetçi olmuştu. Ateş, takip edenlerin Bursa Ülkü Ocakları mensubu olduğunu iddia etmişti. Valilik ise bu iddiaları yalanladı.
13 Haziran 2024

Kaş Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Feyzoğlu, adliyedeki tuvalet krizi nedeniyle Afyonkarahisar’a savcı olarak atandı. Feyzoğlu, avukat Hakan Tüzen ile adliye tuvaletinde yaşanan tartışmanın ardından Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından tenzili rütbeyle başka bir göreve atanmıştı. Olay, Antalya Barosu ve Türkiye Barolar Birliği aracılığıyla Adalet Bakanlığı'na taşınmış ve tuvalet sorunu çözülmüştü. HSK, 4 bin 299 hakim ve savcının görev yerini değiştirdi.
14 Haziran 2024

Sinan Ateş cinayeti soruşturmasını yürüten Ankara Başsavcı Vekili Durdu Özer, düz savcı olarak atandı. Özer, Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım’ı şüpheli olarak dosyaya kaydetmişti. Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun yaz kararnamesiyle bu kritik davanın savcısı olan Özer, Ankara İstinaf Mahkemesi savcılığına atandı. Bu değişiklik, davanın seyrini etkileyebilecek önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
13 Haziran 2024

Boğaziçi Üniversitesi'ndeki görevinden uzaklaştırılan Dr. Tolga Sütlü, kayyım yönetime karşı açtığı davayı kazandı. İstanbul 12. İdare Mahkemesi, Sütlü'nün işe iadesine ve tazminat ödenmesine karar verdi. Üniversitenin itirazı üzerine İstanbul Bölge İdare Mahkemesi de bu kararı onayladı. Sütlü, bu süreçte Acıbadem Üniversitesi'nde çalışmaya başladı.
5 Haziran 2024

Yargıtay 11. Ceza Dairesi, Ankara'da bir kişiyi, kendisini 'Kamu Güvenliği Teşkilatı İstihbarat Daire Başkanı' olarak tanıtarak dolandıran sanığa verilen beş ay hapis cezasını yetersiz buldu. Mağdur, sanığa tapu işlemleri için toplam 7 bin 795 lira göndermiş, ancak işlemler yapılmayınca dolandırıldığını anlayıp şikayetçi olmuştu. Yargıtay, sanığın birden fazla kez dolandırıcılık eylemini gerçekleştirdiğini ve bu durumun 'zincirleme dolandırıcılık' suçunu oluşturduğunu belirterek, yerel mahkeme kararını bozdu.
10 Nisan 2024

Ankara'da bir ev sahibi, bekara ev kiralamak istememesi nedeniyle ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) tarafından 5 bin 958 lira idari para cezasına çarptırıldı. B.C.H isimli şahıs, ev sahibinin bekara ev kiralamak istememesi üzerine TİHEK'a başvurdu ve emlakçıyla yaptığı görüşmenin ekran görüntüsünü delil olarak sundu. TİHEK, yapılan incelemenin ardından ev sahibinin ayrımcılık yasağını ihlal ettiğine karar verdi ve para cezası uyguladı.
17 Şubat 2024
İşaretlediklerim