Kobani davasında 18'i tutuklu 108 siyasetçi hakkında karar verildi. Selahattin Demirtaş'a 42 yıl, Figen Yüksekdağ'a 30 yıl üç ay, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'e ise 10 yıl hapis cezası verildi. Diyarbakır Valiliği, bu kararlar üzerine olası protestoları gerekçe göstererek kente giriş ve çıkışları dört günlüğüne kapattı ve açık havadaki her tür toplantıyı yasakladı. Benzer yasaklar Van ve Mardin için de alındı.
16 Mayıs 2024

İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Taksim Meydanı'na gitmek isteyen göstericiler Saraçhane'de polis tarafından durdurulmuş ve arbede çıkmıştı. Bu olayda 217 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 182'si serbest bırakılmıştı. Daha sonra yapılan operasyonlarla 27 kişi daha gözaltına alınmış ve savcılık ifadelerinin ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmişti. Çağdaş Hukukçular Derneği, bu kişilerin tutuklama talebiyle mahkemeye çıkarıldığını duyurdu.
23 Mayıs 2024

İstanbul Valiliği, Taksim ve İstiklal Caddesi'nde yapılması planlanan LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'nü yasakladığını duyurdu. Valilik, çeşitli illegal grupların sosyal medya üzerinden izinsiz protesto çağrıları yaptığını belirterek, bu organizasyonun engellenmesi amacıyla bir dizi tedbir kararı aldı. Bu kapsamda, Taksim Meydanı ve çevresindeki dokuz yol araç trafiğine kapatıldı ve yaya trafiği kontrollü şekilde sağlanacak. Alternatif güzergahlar belirlenerek, kapanan yolların trafiğe kapatılması kararlaştırıldı.
30 Haziran 2024

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Taksim Meydanı'na gitmek isteyen vatandaşlara yapılan operasyonlarda gözaltına alınan ve tutuklanan kişilerden altısı bugün serbest bırakıldı. İstanbul'da Saraçhane'de polis ile göstericiler arasında çıkan arbedede 217 kişi gözaltına alınmıştı. Daha sonra 182'si serbest bırakılmış ve 52 kişi tutuklanmıştı. Yapılan itirazlar sonucunda altı kişi serbest bırakıldı ve davanın ilk duruşması 17 Temmuz'da yapılacak.
21 Haziran 2024

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında gizli tanığı hükümet aleyhine ifade vermeye zorladıkları gerekçesiyle gözaltına alınan polis müdürlerinden biri adli kontrolle serbest bırakıldı. Gizli tanık Serdar Sertçelik, polis müdürlerinin kendisinden hükümetten bazı kişilerin adını vermesini istediklerini iddia etmişti. Bu iddiaların ardından Ankara Emniyeti'ndeki üç üst düzey görevli açığa alındı ve evlerinde arama yapıldı. Ankara Organize Şube Müdürü Kerem Öner, ifadesinin ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
16 Mayıs 2024

Mersin Valiliği, 20 Mayıs Pazartesi saat 23.59'a kadar açık ve kapalı yer toplantıları, eylem, gösteri ve yürüyüşlerin yasaklandığını duyurdu. Bu karar, Kobani davasında verilen cezaların protesto edilebileceği gerekçesiyle alındı. Kobani davasında Selahattin Demirtaş'a 42 yıl, Figen Yüksekdağ'a 32 yıl dokuz ay, Ahmet Türk'e ise 10 yıl hapis cezası verilmişti. Diyarbakır, Van, Şırnak gibi birçok kentte de benzer yasaklar uygulanıyor.
17 Mayıs 2024

Diyarbakır'da 6 Mayıs'ta gözaltına alınan gazeteciler Derya Us ve Nurcan Yalçın, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği'nin bildirdiğine göre yurtdışına çıkış yasağı koşuluyla serbest bırakıldı. İki gazeteci, diğer altı kişiyle birlikte gözaltına alınmış ve dosyalarına gizlilik kararı uygulanmıştı. Gazeteciler, adli kontrol talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilmişlerdi.
8 Mayıs 2024

Ayhan Bora Kaplan liderliğindeki suç örgütüne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, 'suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama' suçundan 36 zanlı hakkında gözaltı kararı verildi. Ankara, İstanbul, İzmir, Manisa ve Mersin'de düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda 21 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüpheliler, işlemlerinin ardından Ankara Adliyesine sevk edilecek.
5 Mart 2024

Kobani davasında 18'i tutuklu 108 siyasetçinin yargılandığı davada karar çıktı. Selahattin Demirtaş'a 42 yıl, Figen Yüksekdağ'a 30 yıl üç ay ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi. Bu kararların ardından protesto eylemlerinin olabileceği gerekçesiyle Diyarbakır, Van, Şırnak, Hakkari, Batman, Mardin ve Kars gibi birçok kentte eylem yasağı kararı alındı. Diyarbakır Valiliği ayrıca şehri dört günlüğüne giriş-çıkışlara kapattığını duyurdu.
16 Mayıs 2024

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Taksim Meydanı'na yürümek isteyen göstericiler Saraçhane'de polis tarafından durdurulmuş ve arbede çıkmıştı. Olayda 217 kişi gözaltına alınmış, daha sonra bir kısmı serbest bırakılmıştı. 25’inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, tutuklu bulunan 12 sanığın tahliyesine karar verildi. Savcının mütalaasına rağmen tüm sanıkların serbest bırakılması dikkat çekti.
3 Temmuz 2024

Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Sıddık Akış'ın gözaltına alınmasının ardından Hakkari belediyesine kayyım atandı. İçişleri Bakanlığı, Akış'ın Anayasa ve Belediye Kanunu gereğince geçici bir tedbir olarak görevinden uzaklaştırıldığını açıkladı. Ağrı, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Iğdır, Mardin, Siirt, Şırnak, Tunceli ve Van'da tüm eylem ve etkinlikler üç ila 10 gün süreyle yasaklandı.
4 Haziran 2024

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında gizli tanık S.S'nin ifadeleri doğrultusunda Ankara il emniyet müdür yardımcısı, organize suçlarla mücadele şube müdürü ve müdür yardımcısı ile bir kamu görevlisi gözaltına alındı. Gözaltına alınan isimler geçen hafta görevden uzaklaştırılmıştı. Başsavcılık, soruşturmanın titizlikle sürdüğünü bildirdi.
15 Mayıs 2024

İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Taksim Meydanı'na gitmek isteyen göstericilerin Saraçhane'de polis tarafından durdurulması sonucu çıkan arbedede 217 kişi gözaltına alınmıştı. Daha önce 38 kişi tutuklanmışken, yeni gelişmelerle 11 kişi daha tutuklandı ve toplam tutuklu sayısı 49'a ulaştı. Tutuklamalar, şüphelilerin İstanbul Adliyesi'nde hakim karşısına çıkarılmasının ardından gerçekleşti.
6 Mayıs 2024

Beyoğlu'nda, Türkiye'nin İsrail ile ticari ilişkilerini kesmesini talep eden gençler, polis tarafından dövülerek gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, gözaltına alınma sebebinin İsrail ile ticareti protesto etmek değil, 'devlet büyüklerine hakaret' olduğunu belirtti. Gözaltına alınan 43 kişiden 38'i serbest bırakılırken, 5 kişi hakkında adli işlem yapıldı. Olayla ilgili iki emniyet görevlisi açığa alındı.
6 Nisan 2024

Adana Büyükşehir Belediyesi'nin Özel Kalem Müdür Vekili Samet Güdük, belediyenin Seyhan ilçesindeki hizmet binasında M.G. tarafından silahlı saldırıya uğradı. Ağır yaralanan Güdük, kaldırıldığı özel hastanede doktorların tüm müdahalelerine rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Polis, belediyenin halk ekmek biriminde çalışan zanlıyı gözaltına aldı. Adana Valiliği, olayın alacak verecek meselesi yüzünden çıktığını açıkladı.
12 Şubat 2024

Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Sıddık Akış, Hakkari başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında Van'da gözaltına alındı ve Van Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. DEM Parti, bu durumu halk iradesine yönelik bir gasp olarak nitelendirerek tepki gösterdi. Hakkari Valiliği, 3-12 Haziran tarihleri arasında çeşitli protesto eylemlerini yasakladığını duyurdu. Hakkari Emniyet Müdürlüğü ekipleri, belediye binası çevresinde güvenlik önlemleri aldı ve belediyeye girmek isteyen partililere izin vermedi.
3 Haziran 2024

İstanbul Valisi Davut Gül, bir polis amirinin 1 Mayıs kutlamaları sırasında gazetecilere yönelik 'Basını süpür' ifadesini kullanmasını ele aldı. Vali Gül, Basın Konseyi tarafından düzenlenen bir törende bu ifadenin maksadını aşmış olabileceğini belirterek, eğer böyle bir söz söylendi ise yanlış olduğunu kabul edip özür diledi. Olay, Taksim Meydanı'nda kutlamalar sırasında yaşanmış ve polis müdahalesi tepki çekmişti.
2 Mayıs 2024

İstanbul’un Beyoğlu ilçesindeki bir restoranda asker üniformasıyla garsonluk yapan kişi ve işletme yetkililerine dokuzar yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Sosyal medya platformu X’te 16 Nisan’da yapılan bir paylaşımda, bir restoranda askeri üniformayla garsonluk yapıldığı görülünce soruşturma başlatıldı. Video, toplumun gelişmesine katkıda bulunmadığı gibi devletin askeri teşkilatını alenen aşağılamaya yönelik bulundu. Garson ve işletme yetkililerine, devletin askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılama, özel işaret ve kıyafetleri usulsüz kullanma ve halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik veya aşağılama suçlarından dokuzar yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
23 Mayıs 2024

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, kentte anız yakan 206 kişiye toplam 14 milyon lira ceza kesildiğini açıkladı. Anız yakmanın ekolojik dengeyi bozduğunu, bitki ve hayvanların yok olmasına neden olduğunu belirten Vali, bu uygulamanın Çevre Kanunu gereği cezalandırıldığını ifade etti. Şıldak, denetimlerin devam edeceğini ve anız yakma olaylarına karşı etkili önlemler alındığını vurguladı.
2 Temmuz 2024

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde İstanbul'da işçilerin Taksim'e yürüyüşü sırasında polis, Saraçhane'den Haliç'e inen yolda abluka oluşturdu. İşçilerin geçişini engellemek için plastik mermi ve biber gazı kullanıldı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, polislerin gösterdiği müdahaleyi 'sağ duyulu' olarak nitelendirerek, polislerle gurur duyduğunu ifade etti.
1 Mayıs 2024
İşaretlediklerim