Sağlık Bakanlığı'nın Beyaz Reform adı altında çıkardığı Ek Ödeme Yönetmeliği, bazı hekim ve diş hekimlerini kapsam dışı bıraktı. Sekiz aydır düzenleme bekleyen bu hekimler, ayrımcılığa uğradıklarını ve kamu çalışanı oldukları halde neden reformdan yararlanamadıklarını sorguluyorlar. Yönetmelik, koruyucu sağlık hizmetlerini göz ardı ettiği ve tedavi edici hizmetleri teşvik ettiği için eleştiriliyor. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı ve tıp fakültelerinde çalışan hekimlere yapılan ek ödemeler, diğer kurumlarda çalışan hekimlere yapılmıyor, bu da gelir farklılıklarına yol açıyor.
24 Mart 2023

İstanbul'daki Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bilgisayar korsanlarının saldırısına uğradı. Korsanlar, 2007'den bu yana hastane tarafından yapılan tüm tahlil ve tetkik sonuçları, görüntülemeler dahil olmak üzere hasta ve personel bilgilerini ele geçirdi. Hastane, korsanların 200 bin dolar fidye talep ettiği bir durumla karşı karşıya kaldı. Saldırı sonucu, PACS sistemi ağır hasar gördü ve yedekleme sistemi olmadığı için birçok hasta kaydına ulaşılamıyor. Sağlık Bakanlığı'ndan konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.
16 Nisan 2024

Eylül ayında yapılan Tıpta Uzmanlık Sınavı'nda çocuk sağlığı ve hastalıkları branşı en az tercih edilen branş olarak kaydedildi. Açılan 1265 kadronun sadece 761'i dolduruldu. Yan dal uzmanlık kadrolarının yalnızca yüzde 54'ü dolu durumda. Yoğun iş yükü, sağlıkta şiddet, uzun çalışma saatleri, düşük ekonomik getiri ve malpraktis davalarının fazlalığı gibi sebeplerle bazı branşlar tercih edilmiyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yan dallar için cazip şartlar oluşturulması gerektiğini ve bu konuda düzenlemeler yapıldığını belirtti.
20 Kasım 2023

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER), 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından bölgede yaptığı incelemeler sonucunda birinci basamak sağlık hizmetlerinin çöktüğünü açıkladı. Sağlık Bakanlığı'nın bölgeye yeterli aile hekimi görevlendiremediği ve birinci basamak sağlık sistemini kuramadığı vurgulandı. Ayrıca, deprem bölgesindeki yardım kuruluşlarının yetersiz kaldığı, sağlık hizmetlerinde ciddi açıklar olduğu ve bölge halkının ruh sağlığı sorunlarıyla karşı karşıya kaldığı belirtildi. Kadınların ve kırılgan grupların yaşadığı zorluklara da dikkat çekildi.
7 Nisan 2023

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin bilgi işlem sistemi 27 Ağustos Salı günü saat 15.30’dan itibaren çöktü ve henüz düzeltilmedi. Bu durum, fakültenin Cerrahpaşa, Dr. Murat Dilmener Hastanesi yerleşkeleri ve Haseki Kardiyoloji Enstitüsü’ndeki tüm muayene, laboratuvar, ameliyat ve diğer işlemlerin durmasına neden oldu. Sorunun, geçtiğimiz nisanda Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yapılan siber saldırıya benzer bir saldırıdan kaynaklanabileceği düşünülüyor. Hastane sadece acil vakalara hizmet verebiliyor ve hastane yönetimi henüz bir açıklama yapmadı.
28 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir televizyon programında rahatsızlanınca yayın durduruldu ve daha sonra iptal edilen etkinliklerle ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından bilgilendirme yapıldı. Koca, Erdoğan'ın sağlık durumunun iyi olduğunu ve gastrointestinal enfeksiyon geçirdiğini belirtti. Gastrointestinal enfeksiyon, sindirim sistemini etkileyen ve çeşitli mikroorganizmaların neden olduğu bir iltihaplanma durumudur. Enfeksiyonun önlenmesinde el yıkamanın ve hijyenin önemi vurgulandı.
27 Nisan 2023

Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Can Çevikol, kamu ve üniversite hastanelerinde radyolojik tetkiklerin uygunsuz ve denetlenmeyen hizmet alımları sonucu toplum sağlığının tehlikeye atıldığını ifade etti. Hastane yönetimlerinin ve şirketlerin baskısıyla tetkiklerin standart dışı ve fazla sayıda yapıldığını, bu durumun tanısal değeri düşürdüğünü ve maliyetleri artırdığını belirtti. Ayrıca, radyoloji uzmanlarının yoğun iş yükü altında çalıştığını ve tükenmişlik yaşadıklarını, gereksiz ve hatalı tetkiklerin hasta sağlığını olumsuz etkilediğini dile getirdi. Sağlık Bakanlığı'nın 2021 istatistiklerine göre Türkiye, MR ve BT cihazı başına düşen görüntüleme sayısında OECD ülkelerini geride bırakarak birinci sırada yer alıyor.
27 Kasım 2023

Deprem riski nedeniyle bazı binalarının kullanımı durdurulan İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa) için alternatif hastane binaları tahsis edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Beylikdüzü ve Eyüp Devlet Hastanelerinin Çapa'ya, Taksim ve Samatya hastanelerinin ise Cerrahpaşa'ya açılacağını duyurdu. Ayrıca, depreme dayanıksız olduğu için boşaltılan Haseki'deki Kardiyoloji Enstitüsü Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hizmet verecek.
8 Mart 2023

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda görüşülen ve hekimlerin meslekten men edilmesine yol açabilecek maddeler içeren torba yasa teklifine doktorlardan yoğun itiraz geldi. Türk Tabipleri Birliği ve muhalefetin itirazları sonucu, komplikasyon ve malpraktis ayrımını ortadan kaldıran ve hekimlerin meslekten men edilmesini öngören 36'ncı madde dahil olmak üzere 3, 6 ve 27'nci maddeler tekliften çıkarıldı. Meslek örgütleri, sendikalar ve hekimler teklifin tamamen geri çekilmesini talep ediyor.
30 Mart 2023

Türk vatandaşları, Schengen vizesi başvurularında yüksek ret oranları ve randevu almakta yaşanan zorluklar nedeniyle sorunlar yaşıyor. Pandemi sonrası artan başvurulara AB ülkelerinden gelen ret cevapları devam ediyor ve yaz öncesi randevu yoğunluğu artıyor. Seyahat şirketleri, müşterilerine vizesiz ülkelere turlar önermeye başladı. Tur Operatörleri Sözcüsü Cem Polatoğlu, yurt dışı talebinin arttığını ve döviz kurlarının sabit kalmasının yurt dışı tatillerini daha cazip hale getirdiğini belirtiyor.
30 Mayıs 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'deki ölümlerin yüzde 40-50'sinin kalp damar hastalıklarına bağlı olduğunu belirtti. Koca, Dünya Kalp Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kalp damar hastalıklarının dünya genelinde ve Türkiye'de ölümlerin birinci sıradaki nedeni olduğunu ifade etti. Bakan Koca, Türkiye'de Haziran 2022 ile Haziran 2023 arası kalp ameliyatı sayısının 70 binin üzerinde olduğunu ve bu ameliyatların yüzde 73'ünün koroner baypas cerrahisi, yüzde 15'inin kapak cerrahisi, yüzde 4'ünün aort cerrahisi ve yüzde 8'inin konjenital kalp cerrahisi olduğunu bildirdi.
29 Eylül 2023

Türkiye'de, özellikle kanser tedavisinde kullanılan ilaçların temininde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, ilaç fiyatlandırma politikaları ve yurt dışından ilaç temininde yaşanan sorunlar nedeniyle kanser hastalarının tedavisinin aksadığını belirtti. Saydan, ilaç sektörüne ekonomik olarak ağır bir yük getiren bu durumun halk sağlığını olumsuz etkileyen ciddi bir sorun olduğunu ve en kısa sürede yeni bir sisteme geçilmesi gerektiğini vurguladı.
4 Şubat 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Tıpta Uzmanlık Sınavı'nın (TUS) 26 Mart'tan 15 Nisan'a, Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'nın (YDUS) ise 6 Mayıs'tan 4 Haziran'a ertelendiğini duyurdu. Bakan Koca, erteleme kararının gerekçesi olarak sağlık çalışanlarının şu anki önceliğinin deprem bölgesindeki sağlık hizmetleri olduğunu belirtti.
21 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda hasar gören ve yıkılan hastanelerin yerine Hatay'ın İskenderun, Antakya ve Defne ilçelerinde yeni hastaneler yapılması amacıyla bazı taşınmazların acele kamulaştırılmasına karar verildi. Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanı kararlarına göre, İskenderun ve Defne ilçelerindeki belirli taşınmazlar ile Antakya ilçesindeki bazı taşınmazlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kamulaştırılacak.
14 Nisan 2023

Türkiye Acil Tıp Derneği'nin raporuna göre, 6 Şubat'taki depremler sonrasında tıbbi malzeme, cihaz, ilaç ve koordinasyon eksikliği yaşandı. Bu durum, yaralıların başka illere sevk edilmesine ve ölümlerin artmasına neden oldu. Sağlık sisteminin kırılganlığı ve sahra hastanelerinin yetersizliği vurgulandı. İlk günlerde malzeme ve personel eksikliği, sonrasında ise personel fazlası gibi koordinasyon sorunları yaşandı. Hastanelerin yıkılması ve zarar görmesi, sağlık hizmetlerinde ciddi aksamalara yol açtı. Rapor, gelecekteki afet planları ve projeler için deneyimlerden yararlanılmasını öneriyor.
25 Şubat 2023

Türkiye'de meydana gelen deprem sonrasında hastanelerin hasar görmesi ve tıbbi malzeme ile ilaç eksikliği nedeniyle sağlık hizmetlerinde ciddi aksaklıklar yaşanmaktadır. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bölgede görev yapan sağlık personeli ve ekipman sayısının arttığını belirtse de, bölgeden gelen haberler temel malzemelerde sıkıntı olduğunu gösteriyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve diğer sağlık meslek örgütleri, sahra hastanelerinin acilen kurulması ve tıbbi malzeme ile ilaçların ulaştırılması çağrısında bulunuyor. Ambulansların akaryakıt sıkıntısı çektiği, Adana Şehir Hastanesi'nin kapasitesinin dolmak üzere olduğu ve bölgede koordinasyonun zayıf olduğu belirtiliyor.
7 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrası can kaybı 39 bin 672'ye yükseldi. Halk sağlığı uzmanları ve KLİMİK, deprem bölgesindeki yaşam koşullarının bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkma riskini artırdığı konusunda uyarılarda bulundu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise Hürriyet'e yaptığı açıklamada, şu an için salgın hastalık riskinin olmadığını, ancak önlemler alındığını belirtti. Bakan Koca, suyun şebeke aracılığıyla sağlanması, düzenli analizler ve klorlama, çöp toplama, kireçleme ve ilaçlama çalışmaları yapıldığını ifade etti.
18 Şubat 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Gazze Şeridi'nden 26 hasta ve 13 refakatçinin Türkiye'ye getirilmesi için çalışmaların sürdüğünü duyurdu. Hastalar, Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır'a geçmiş ve Türkiye'ye tedavi için gönderilen ilk Gazzeli hastalar olacaklar. Koca ayrıca, Türkiye'den bir geminin Mısır'a ulaştığını ve Gazze'de bir sahra hastanesi kurmayı planladıklarını belirtti.
15 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir televizyon programında rahatsızlanması sonucu yarınki Mersin mitingini ve bazı televizyon programlarını iptal ettiğini duyurdu. Erdoğan, midesini üşüttüğünü ve doktor tavsiyesiyle evde istirahat edeceğini belirtti. AKP Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir, Erdoğan'ın Akkuyu Nükleer Güç Santrali törenine online katılacağını, ancak Mersin mitinginin ileri bir tarihte yapılacağını açıkladı. Ayrıca, Erdoğan'ın katılacağı diğer televizyon programlarının da iptal edildiği bildirildi.
26 Nisan 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Eris varyantı hakkında endişe edilecek bir durum olmadığını ve bu varyant için ek tedbirlerin gerekmediğini ifade etti. Koca, Türkiye'nin kendi aşı programını uyguladığını ve yeni bir aşı programı başlatmayı düşünmediklerini belirtti. Eris varyantının hasta etme gücünün düşük olduğunu, ancak bulaşıcılığının daha fazla olduğunu ve hastaneye yatış oranlarının oldukça düşük olduğunu söyledi.
27 Eylül 2023
İşaretlediklerim