Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara yönelik eleştirilerde bulundu. Parti içinden bazı isimler ve çalışma ekibinden, kurtarma çalışmaları devam ederken iktidara yüklenmenin siyasi iletişim açısından sorun yaratabileceği yönünde uyarılar geldi. Kılıçdaroğlu, bu önerilere rağmen tavrında ısrarcı oldu ve eleştirilerini sürdürdü. AKP Grup Başkan Vekili Bülent Turan, Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarını sert bir dille eleştirdi.
21 Şubat 2023

Uluslararası haber ajansı Reuters, Türkiye'de meydana gelen büyük deprem sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sıkı destekçileri arasında bile siyasi tercihlerin değiştiğini bildirdi. Deprem bölgesinde yapılan röportajlarda, vatandaşlar iktidarın deprem hazırlığı ve sonrasındaki koordinasyon eksikliklerini eleştirdi. Bazı vatandaşlar, muhalefet partilerine yönelik desteklerini ifade ederken, özellikle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'a olumlu bakış açılarına dikkat çektiler. ORC Araştırma'nın anketine göre, muhalefetin adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı önde olduğu belirtildi.
8 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masadan ayrılma kararı sonrası CHP'de yaşanan yoğun trafik üzerine yapılan toplantılarda, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu partililere sükunet çağrısında bulundu. Kılıçdaroğlu, deprem bölgesindeki sorunların öncelikli gündem maddesi olması gerektiğini belirtti ve belediye başkanlarından bu konuya odaklanmalarını istedi. Ayrıca, millet ittifakındaki son gelişmeler hakkında sosyal medya ve televizyon programlarında kırıcı olunmaması konusunda uyarılarda bulundu.
4 Mart 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yaşanan yıkım ve yetersiz yardım koordinasyonu konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı sorumlu tuttu. Demirtaş, Erdoğan'ın tek adam olduğunu ve tüm sorumluluğun onda olduğunu belirterek, hükümetin deprem öncesi ve sonrası hazırlıklarının yetersiz olduğunu ifade etti. Ayrıca, Erdoğan'ın deprem sonrası muhalefetle iletişim kurmadığını, sosyal medyayı kısıtladığını ve OHAL ilan ettiğini eleştirdi.
14 Şubat 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Kahramanmaraş merkezli depremler ve sonrasında yaşanan artçı sarsıntılar hakkında değerlendirmelerde bulundu. İktidarı ve muhalefeti eleştiren Demirtaş, halkın acil ihtiyaçlarının karşılanması ve derhal seçime gidilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Emek ve Özgürlük İttifakı, Sosyalist Güç Birliği, Millet İttifakı ve Kemal Kılıçdaroğlu'na birlikte hareket etme çağrısında bulundu.
21 Şubat 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, deprem konusunda iktidarla hizalanmayı reddeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklediğini belirtti. Kılıçdaroğlu, depremin yaşandığı Hatay'dan yaptığı açıklamada, yaşananların siyaset üstü bir mesele olmadığını ve iktidarla hizalanmayı reddettiğini ifade etmişti. Ayrıca, deprem yardımlarında bürokratik engelleri tanımayacaklarını söylemişti. Hatay ve Ağrı'da bazı yardımların yerel yönetimler tarafından engellendiği iddia edilmişti.
8 Şubat 2023

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Barış Atay, Kahramanmaraş depremleri sonrasında iktidarın bölgedeki yardım çalışmalarını yetersiz bulduğunu belirterek, kendi imkanlarıyla çadır kurduklarını ve iktidara eleştirilerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremle ilgili eleştirilere sert yanıt vermişken, Atay bölgeden bir video paylaşarak iktidarın yeterli yardım yapmadığını iddia etti. Atay, hasarlı bir binada oturanlara kendi imkanlarıyla çadır bulduklarını ve iktidarın bu konuda yetersiz kaldığını ifade etti.
22 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 6 Şubat'ta meydana gelen ve 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Kahramanmaraş merkezli depremler hakkında konuştu. Erdoğan, depremzedelere bir yıl içinde 319 bin konut ve köy evi yapılacağını sözünü tekrarladı ve deprem felaketinin üstesinden geleceklerini ifade etti. İktidar, deprem sonrası yardım organizasyonu ve koordinasyon eksikliği nedeniyle eleştirilmiş ve Erdoğan bu eleştirilere sert yanıt vermiş, daha sonra ise 'helallik' istemişti.
3 Nisan 2023

Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, ittifaklar ve seçim stratejileri hakkında açıklamalarda bulundu. Kadıgil, bazı şehirlerde TİP listesinden seçime girilmesinin daha uygun olacağını belirtti. Özellikle HDP'nin milletvekili çıkaramayacağı illerde TİP'in seçime girmesinin HDP'ye zarar vermeyeceğini ifade etti. Kadıgil, İstanbul gibi stratejik illerde de TİP'in yarışabileceğini söyledi. Sosyal medyada Kadıgil'in bu yaklaşımı eleştirilere neden oldu. Eleştiriler, TİP'in HDP sayesinde mecliste temsil edildiğini ve kendi başına yeterli desteği olmadığını öne sürdü.
15 Mart 2023

Eski İYİ Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ahmet Çabukel, 3 Ağustos 2022'de bir basın açıklaması yaparak Kahramanmaraş'ta olası depremlere karşı yetkilileri uyarmıştı. 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi ve bu depremler çevre illeri de etkiledi. Uzmanlar daha önce bölgede deprem olabileceği konusunda uyarılarda bulunmuştu. Çabukel'in sosyal medyada gündem olan açıklamasında, 'Depreme hazır değiliz!' ifadesini kullanmıştı.
12 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve Türkiye'nin güneydoğu bölgelerini etkileyen şiddetli depremler nedeniyle, 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerin 18 Haziran'a ertelenebileceğini belirtti. Bir hükümet yetkilisinin de seçim yapmanın güçlüklerine işaret ettiği aktarıldı. Akşener, Anayasa'nın 78'inci maddesine göre seçimlerin bir yıl ertelenmesine ihtimal vermediğini ve siyasilerin seçimlerin yapılması için çaba göstermeleri gerektiğini ifade etti.
10 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir televizyon programında İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e yönelik eleştirilerde bulundu. Depremle ilgili AFAD verileri ve kendi açıklamaları arasındaki çelişkiye değindi. Deprem bölgesindeki konut inşaatları ve sağlık hizmetleri hakkında bilgi verdi. Muhalefeti beceriksizlikle suçladı ve askeriye, jandarma, polis hakkında yapılan eleştirilere tepki gösterdi. İmarla ilgili yasal düzenlemelerin gündemde olduğunu ve HDP'ye yapılan ziyaretleri eleştirdi. Ayrıca Muharrem İnce'nin açıklamalarına karşılık verdi.
29 Mart 2023

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, 6 Şubat'ta yaşanan ve çok sayıda can kaybına yol açan deprem sonrası iktidarın deprem önlemleri konusundaki ihmalkarlığını ve yanlış politikalarını eleştirdi. Öztrak, depremzedeler için yeterli konteyner stokunun yapılmamasını, yağma olaylarına karşı tedbirlerin alınmasını ve hükümetin iletişim kısıtlamalarını gündeme getirdi. Ayrıca, depremin önceden bilinmesine rağmen gerekli önlemlerin alınmadığını ve bu durumun 'asrın cinayeti' olarak nitelendirilebileceğini ifade etti.
13 Şubat 2023

Türkiye İşçi Partisi Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Silivri İlçe Örgütü'nün açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'deki mevcut ekonomik durumu ve hayat pahalılığını eleştirdi. Meclisi 'yaşlı, zengin, patron erkekler kulübü' olarak nitelendiren Kadıgil, devletin zenginlere ve patronlara ait olduğunu ve halkın bu durumdan pay alamadığını ifade etti. Ayrıca, iktidarın toplumsal ayrımları kullanarak gerçekleri saklamaya çalıştığını ve hedeflerinin bu 'patronlara ait saray rejimini' yıkmak olduğunu belirtti.
8 Ocak 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, iktidarın depremzedelere konut vaadiyle tehdit ettiğini öne sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremzedeler için konutların bir yıl içinde tamamlanacağını belirtmişti. Uzmanlar ise acele edilen inşaat çalışmalarının yeni felaketlere yol açabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Kılıçdaroğlu, iktidarın seçim kaygısıyla hareket ettiğini ve insanların barınma hakkını tehdit ettiğini ifade etti.
24 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, Ankara Masası TV'de katıldığı programda deprem bölgesinde yaşananları ve gördüklerini anlattı. Poyraz, depremzedelerin zor koşullarını ve yetersiz yapı malzemeleri kullanılarak inşa edilen binaların yıkılmasını eleştirdi. İktidarın 'Not alıyoruz' açıklamalarına tepki göstererek, halkın karşısına çıkacakları zaman bu notlarla yüzleşeceklerini ve verilen sözlerin unutulmayacağını belirtti.
24 Şubat 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, iktidarın deprem yardımlarını yeterince halka ulaştıramadığını eleştirerek, 'not ediyoruz' şeklindeki ifadelerle tehdit savuran yetkililere tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP Sözcüsü Ömer Çelik'in eleştirilere sert yanıtlar verdiği ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de benzer bir tutum sergilediği belirtildi. Kılıçdaroğlu, iktidara şov yapmayı bırakıp yardımları halka ulaştırma çağrısında bulundu.
21 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük deprem sonrasında, AKP Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun iktidarı eleştiren açıklamalarına yanıt verdi. Usta, Hatay Büyükşehir Belediyesi'nin deprem koordinasyonunda yetersiz kaldığını ve bürokratların görevlerini yerine getirmediğini iddia etti. Kılıçdaroğlu ise iktidarın depremle ilgili hazırlıksızlığını ve sistematik rant siyasetini eleştirmişti.
9 Şubat 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imar affı ile ilgili övgülerine ve Türkiye'deki deprem yönetmeliklerine uymayan yerel yönetimlere eleştirilerde bulundu. Görür, 6 Şubat depreminin bir milat olarak kabul edilmesi gerektiğini ve Türkiye'nin bilim toplumuna dönüşmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, bir belediye başkanının yönetmeliklere uymadığını kendisine itiraf ettiğini belirtti. Türkiye'de yaşanan büyük depremler sonrasında binaların yıkılmasının yönetmeliklere uyulmamasından kaynaklandığına dikkat çekti.
15 Şubat 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'deki depremler sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirerek, Erdoğan'ın tüm yetkileri elinde bulundurduğunu ve yardımların ulaşmasını engellediğini iddia etti. Demirtaş, Erdoğan'a halkın acılarını görmemesi ve onları sadece oy olarak görmesi nedeniyle sorunun kendisi olduğunu söyledi ve 'Allah rızası için düş artık bu halkın yakasından' ifadesini kullandı.
9 Şubat 2023
İşaretlediklerim