ABD istihbaratı ve İsrailli bir yetkiliye göre, İran 6 Şubat'taki Türkiye depremleri sonrasında yardım taşıma bahanesiyle Suriye'ye askeri malzeme taşıdı. Washington Post gazetesinde yer alan habere göre, İran yardım kamyonlarına 30 İHA ve askeri malzemeler yerleştirdi. İran'ın Birleşmiş Milletler misyonu konu hakkında yorum yapmazken, Iraklı yetkililer ABD belgesindeki bulguları 'sahte' olarak nitelendirdi. Pentagon, İran'a ait bir İHA'nın Suriye'de bir saldırı düzenlediğini ve bu saldırıda bir kişinin öldüğünü, altı kişinin yaralandığını açıkladı.
8 Mayıs 2023

Dışişleri Bakanlığı, 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki Kahramanmaraş depremleri sonrasında Türkiye'ye yönelik uluslararası yardım çabalarının güncel istatistiklerini paylaştı. 9 Şubat itibarıyla yardım teklifinde bulunan ülke sayısı 95, sahada aktif olan ülke sayısı 53, sahadaki yabancı personel sayısı 6 bin 153 olarak açıklandı. Ayrıca, 20 ülkeden 2 bin 449 personelin daha yardım için beklenmekte olduğu belirtildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 19 ülkeden ekiplerin 24 saat içinde deprem bölgesine ulaşacağını ifade etti.
9 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası ABD'de yaşayan Türk öğrenciler ve Türk-Amerikan dernekleri, depremzedeler için yardım toplama faaliyetlerine başladı. Üniversitelerdeki Türk öğrenci dernekleri sosyal medya ve kampüs etkinlikleri aracılığıyla bağış toplarken, Türk-Amerikan dernekleri de Türk konsolosluklarıyla iş birliği yaparak ihtiyaç malzemeleri ve para bağışı topluyor. Toplanan yardımlar, Türkiye Hayırseverlik Fonu, AKUT ve AHBAP gibi kuruluşlara aktarılıyor ve THY aracılığıyla Türkiye'ye ulaştırılıyor.
10 Şubat 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen iki büyük deprem sonucunda 10 şehirde 5 bin 177 bina yıkıldı ve 8 bin 574 kişi hayatını kaybetti. Arama-kurtarma çalışmalarının yavaş ilerlemesi ve ülkenin depreme yeterince hazırlıklı olmaması eleştirilere neden oldu. Bir hükümet yetkilisi, daha iyi hazırlık yapılması gerektiğini kabul ederken, AFAD ve Kızılay'ın görevlendirildiğini, ancak kötü hava koşulları ve altyapı hasarının çalışmaları zorlaştırdığını belirtti. 1999 depreminde askerin daha hızlı ve etkili müdahale ettiğini, dış yardımların kabul edildiğini ve destek sağlandığını ifade etti.
8 Şubat 2023

Türk yetkililer, Tayvanlı arama kurtarma ekibinin Türkiye'deki deprem bölgesinde itibar kazanmaya çalıştığını iddia etti. Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu 31 bin 643 kişi hayatını kaybetti. Tayvanlı 130 kişilik ekip, Adıyaman'da AKUT ile birlikte çalıştı ancak çevirmen Prof. Yılmaz Keskin'in aktardığına göre, kurtarma faaliyetlerinde Tayvanlı ekibe 'çöküldüğü' ve 'oyuncak muamelesi' yapıldığı belirtildi. Tayvan'da ulusal itfaiye kurumu, arama kurtarma operasyonlarının insani bakış açısına dayandığını açıkladı.
13 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde arama kurtarma ve yardım çalışmaları sürüyor. Depremler sonucunda can kaybı ve yaralı sayısı artarken, Britanya Başbakanı Rishi Sunak'ın Türkiye için yardım paketleri hazırlayan bir merkezi ziyareti, Dünya Bankası'nın Türkiye için kaynak sağlayacağını duyurması ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın güncel verileri paylaşması gibi uluslararası ve yerel düzeyde önemli gelişmeler yaşanıyor. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun maaşını bağışlaması, platform ve markaların boykot çağrıları üzerine suskunluklarını bozmaları ve OHAL ilan edilen bölgelerdeki durum gibi konular da gündemde yer alıyor.
10 Şubat 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen büyük depremlerin ardından İsrail, arama-kurtarma ve sağlık personelinden oluşan 230 kişilik bir ekip göndererek deprem bölgesinde sahra hastanesi kurmaya başladı. İsrail'den Türkiye'ye ulaşan toplam yardım personeli sayısı 450'yi aştı. İsrail ordusu, deprem bölgesindeki arama-kurtarma faaliyetleri sırasında 23 yaşında bir kadını enkazdan kurtardıklarını ve şu ana kadar toplam dört kişiyi enkaz altından çıkardıklarını duyurdu.
8 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem sonrası Türkiye'ye destek için gelen İsrail sivil arama-kurtarma ekibi, yakın güvenlik tehdidi sebebiyle özel bir jetle ülkelerine geri döndü. İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından yönetilen ve 25 kişiden oluşan Ihud Hatzala ekibi, Türkiye'de 15 kişinin kurtarılmasına yardımcı olmuştu. Ayrıca, Avusturya ve Almanya'dan gelen ekipler de güvenlik endişeleri nedeniyle ya ülkelerine dönmüş ya da faaliyetlerini durdurmuştu.
12 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler sonrası Türkiye'ye gelen Alman arama kurtarma ekipleri, çalışmalarını tamamlayarak ülkelerine geri dönüyor. Alman Teknik Yardım Kuruluşu (THW), ISAR, BRH ve '@fire' adlı gönüllü ekiplerin geri dönüşüne ilişkin bir gerekçe belirtilmemiş, ancak bu kuruluşlar deprem bölgesindeki yardımlarını sürdüreceklerini belirtmişler. Daha önce Avusturya ve İsrail ekiplerinin de güvenlik endişeleri nedeniyle bölgeden ayrıldıkları duyurulmuştu.
13 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem sonrası Türkiye'ye yardım için gelen Alman arama-kurtarma ekipleri, Hatay'daki güvenlik durumu hakkında aldıkları bilgiler sebebiyle çalışmalarını geçici olarak durdurdu. Avusturya'nın da benzer güvenlik gerekçeleriyle yardım ekiplerini geri çekme kararı aldığı bildirilmişti. Alman Federal Teknik Yardım Kurumu (THW) ve ISAR ekipleri, enkazdan can kurtarmaya yönelik somut bir ipucu almaları durumunda bölgeye geri döneceklerini açıkladı.
11 Şubat 2023

Britanya'da 15 yardım kuruluşunu birleştiren Afetler Acil Durum Komitesi (DEC), Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere yardım sağlamak için bir bağış kampanyası başlattı ve bu kampanyayı Britanya'daki televizyon kanallarından canlı yayınlayacak. Türkiye'de ise Habertürk programcısı Fatih Altaylı'nın konteyner evler yapmak için kampanya yayını yapmak istediklerini ancak RTÜK tarafından engellendiklerini belirtti. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, ortak yayınla kampanya yapma kararı alındığı için onay verilmediğini ifade etti. Türkiye'de depremin ardından ortak yayının ne zaman yapılacağı henüz belirsiz.
9 Şubat 2023

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD'nin Gazze'de genel bir ateşkes yerine sadece 'insani araları' desteklediğini belirtti. Kirby, İsrail'in Hamas'ı yok etme politikasını desteklediklerini ve İsrail'in kendini savunma hakkına sahip olduğunu ifade etti. Ayrıca, Filistinli sivillerin korunmasının önemine de vurgu yaptı. Gazze'deki sağlık durumunun felaket seviyesine ulaştığı ve birçok yaralının hastane koridorlarında yerde yattığı bilgisi de haberde yer aldı.
22 Ocak 2024

Avrupa Birliği, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Türkiye'deki mültecilere ve bölge halkına destek olmak amacıyla 26 milyon avro yardım sağlayacağını duyurdu. AB Kriz Yönetiminden Sorumlu Komisyon Üyesi Janez Lenarcic, yardımın temel insani öncelikler olan eğitime erişim ve hassas durumdaki topluluklara koruma sağlama amacı taşıdığını belirtti. Yardımın 4 milyon avrosu acil eğitim ihtiyaçları için ayrılacakken, geri kalanı sağlık ve sanitasyon hizmetleri gibi alanlarda kullanılacak. AB daha önce de 6 Şubat depremleri için Türkiye'ye 400 milyon avroluk afet yardımı yapmıştı.
3 Şubat 2024

ABD'nin New York şehrinde bulunan ünlü Empire State Binası, Türkiye'de 6 Şubat'ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerin birinci ayında, depremde hayatını kaybedenlerin anısına ve sağ kurtulanlara destek olmak amacıyla Türk bayrağının kırmızı ve beyaz renkleriyle ışıklandırıldı. Bina yönetimi bu durumu Twitter üzerinden duyurdu ve aynı zamanda Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu tarafından başlatılan yardım kampanyası hakkında bilgi verdi. Işıklandırma, Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu ve THY'nin New York ofisinin girişimleriyle gerçekleştirildi.
7 Mart 2023

ABD'nin en büyük televizyon yayını olan Super Bowl'un açılış töreninde, Türkiye ve Suriye'deki deprem felaketleri için Amerikan Kızılhaçı aracılığıyla yardım çağrısında bulunuldu. Bu etkinlik, ABD'de en yüksek televizyon izleyici sayısına ulaşan bir program olup, reklam ve reyting açısından büyük önem taşıyor. Geçen yıl 208 milyon kişi tarafından izlenen Super Bowl'da 30 saniyelik reklamın maliyeti 7 milyon dolar. Bu yılki finalde Kansas City Chiefs, Philadelphia Eagles'ı 38-35 mağlup ederek kupayı kazandı.
13 Şubat 2023

Heavy metal grubu Metallica, kendi yardım kuruluşu 'All Within My Hands' aracılığıyla Türkiye ve Suriye'deki deprem bölgesine toplamda 250 bin dolar bağışta bulundu. Grup, depremzedelere tıbbi yardım ve yiyecek sağlayan 'Direct Relief' ve 'World Central Kitchen' adlı iki kuruluşa 125'er bin dolarlık destek verdiğini açıkladı.
15 Şubat 2023

Hollanda polisi, Lahey'den Türkiye'deki depremzedelere yardım götüren altı TIR'dan birinde uyuşturucu madde buldu. TIR'lar, arama yapılmak üzere Rotterdam yakınlarındaki gümrük sahasına çekildi ve yola devam etmelerine izin verilmedi. Ele geçirilen uyuşturucu imha edildi ve araçlar, Lahey'deki bir nakliye şirketine ait olduğu belirtildi. Polis, soruşturmanın devam ettiğini ve henüz kimsenin gözaltına alınmadığını açıkladı. Hollandalı yetkililer, incelemelerin ardından yardım malzemelerinin yardım kuruluşuna iade edileceğini duyurdu.
10 Şubat 2023

ABD'li şarkıcı Taylor Swift, Fox News'da 'Pentagon projesi' olduğu iddiasıyla gündeme geldi. Program yapımcısı Jesse Watters, Pentagon'un psikolojik operasyonlar biriminin Swift'i bir kazanca dönüştürmeye karar verdiğini ve NATO görüşmelerinde dezenformasyonla mücadele için kullanılmasını önerdiğini iddia etti. Pentagon Sözcüsü Sabrina Singh, bu komplo teorisini yalanlayarak, iddiaları alaya aldı ve Pentagon'un Kongre'den ek bütçe beklediğini belirtti.
13 Ocak 2024

ABD'de Temmuz 2022'de hizmete giren '988 İntihar ve Kriz Yaşam Hattı', ilk beş ayında 1 milyon 700 binden fazla çağrı, mesaj ve arama alarak, bir önceki yılın aynı dönemine göre eski hattan yaklaşık yarım milyon daha fazla başvuru aldı. Federal hükümet, bu hizmet için 1 milyar dolara yakın yatırım yaptı ve birçok eyalette hizmetin finansmanı için yasal düzenlemeler yapıldı. Ayrıca, 988 hattına video görüntülü hizmet verilmesi için çalışmalar devam ediyor.
17 Ocak 2023

AFAD Başkanı Okay Memiş, olası İstanbul depremine yönelik hazırlıkların tamamlandığını ve tüm müdahale planlarının hazır olduğunu açıkladı. Memiş, Türkiye'nin dünyada en fazla arama kurtarma personeline sahip ülke olduğunu ve bu potansiyelin daha etkin kullanılmaya başlandığını belirtti. Ayrıca, kentsel dönüşüm ve risk azaltma çalışmalarının önemine vurgu yaparak, vatandaşları daha güvenli evlerde yaşamaya davet etti.
16 Ağustos 2024
İşaretlediklerim