Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yapılandırma, cari dönem prim borçları ve diğer borçların son ödeme süresini 3 Ağustos'a kadar uzattığını duyurdu. Bu karar, sigorta primi ve yapılandırma borçlarının son ödeme tarihinin aynı güne denk gelmesi ve tahsilat sistemlerinde yoğunluk oluşması nedeniyle alındı. Bu tarihe kadar borçların yasal süresi içerisinde ödenmiş sayılacağı belirtildi.
31 Temmuz 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, SMA Bilim Kurulu toplantısının ardından SMA hastaları için solüsyon şeklindeki yeni bir ilacın ruhsatlandırma sürecinin son aşamasına geldiğini duyurdu. Evlilik öncesi ve yenidoğan taramalarının önemine değinen Koca, bu taramalar sayesinde erken tedavi ile yükleme dozunu alan hastaların altı aylık sağ kalım oranının %100 olduğunu belirtti. Ayrıca, Nusinersen ve Risdiplam etken maddeli ilaçların tedavi rehberine eklendiğini, Zolgensma tedavisinin ise bilimsel veriler ve uygulamalar konusunda ciddi çekinceler nedeniyle değerlendirme sürecinin devam ettiğini ifade etti.
31 Ocak 2023

Sağlık Bakanlığı, 30 Haziran'da sona erecek olan ilaç raporlarının geçerlilik süresini 31 Aralık 2023'e kadar uzattı. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, bu kararın hastanelerdeki yoğunluğu azaltmak için alındığını belirtti. Kronik hastaların rapor sürelerinin MEDULA sistemine öncelikle işlenmesi gerektiğini ifade eden Saydan, yaklaşık 30 milyon kronik hastanın ve 80 milyon tekil raporun MEDULA sisteminde acilen güncellenmesi gerektiğini vurguladı.
18 Haziran 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, memur maaş katsayısındaki yeni düzenleme sonrası yaşlı aylığının, engelli aylıklarının ve silikozis hastalarına yapılan ödemelerin artırıldığını açıkladı. Yaşlı aylığı 1997 liradan 2 bin 348 liraya, yüzde 40-69 arası engelli aylığı 1594 liradan 1874 liraya, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı 2 bin 392 liradan 2 bin 811 liraya yükseltildi. Ayrıca 18 yaş altı engelli yakını aylığı ve silikozis hastalarına yapılan ödemelerde de artışlar gerçekleşti.
8 Temmuz 2023

Sosyal Güvenlik Kurumu, nisan ayında gelir ve aylık bağlama işlemleri sonuçlanan ve aylık başlangıç tarihi 30 Nisan'dan önce olan kişilere Ramazan Bayramı ikramiyelerinin 9 Mayıs'ta ödeneceğini duyurdu. Mart ayı öncesinde gelir ve aylık alanlar ile mart ayında işlemleri tamamlananlara ikramiyeler 14-19 Nisan tarihleri arasında ödenmişti. SGK, bu ödemeleri 5510 sayılı kanun ve ilgili mevzuat uyarınca gerçekleştirdiğini belirtti.
7 Mayıs 2023

SGK, özel sektör işverenlerine 16 ayrı istihdam teşvik ve destekleri sunarak sigorta primi indirimleri sağlıyor. 2023 yılında işverenlere sağlanan SGK desteği 206 milyar TL'ye ulaştı. 2020-2023 yılları arasında özel sektöre sağlanan toplam teşvikler cari fiyatlarla 427,4 milyar TL olup, yeniden değerleme oranlarıyla güncellendiğinde 1,3 trilyona yaklaşıyor. Aziz Çelik, SGK'nin özel sektöre sağladığı bu devasa teşviklerin yerel yönetimlere neden sağlanmadığını sorguluyor.
29 Temmuz 2024

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), belediyelerin 96 milyar lirayı bulan borçlarının tahsili için icra tebligatlarını göndermeye başladı. Borcun yüzde 67,7'sinin CHP'li belediyelere ait olduğu belirtildi. Süreç altı aşamalı olarak işleyecek ve borçların ödenmemesi durumunda belediyelere ait gayrimenkuller SGK'ya teklif edilebilecek. CHP, bu borçların AKP ve MHP'nin politikalarının bir sonucu olduğunu savundu.
3 Ağustos 2024

2024 Temmuz ödeme dönemi itibariyle en düşük emekli aylığı 10 bin liradan 12 bin 500 liraya yükseltildi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu artıştan kaynaklanan 2 bin 500 liralık fark ödemelerinin 7 Ağustos’ta yapılacağını duyurdu. Bu karar, emeklilerin yaşam standartlarını iyileştirmeyi amaçlıyor ve hükümetin emeklilere yönelik politikalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.
2 Ağustos 2024

Ramazan Bayramı münasebetiyle, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 15,3 milyon emekli ve hak sahibine toplam 41,3 milyar lira ikramiye ödemesi gerçekleştirdi. 2018 yılında bayram ikramiyeleri 1000 lira olarak belirlenmişken, bu miktar 2021'de 1100 liraya, 2023'te 2000 liraya ve bu yıl için yüzde 50 artışla 3000 liraya yükseltildi. Bu ödemelerle birlikte, 2018'den bu yana SGK'nın emeklilere ödediği toplam ikramiye miktarı 166,2 milyar liraya ulaştı.
11 Nisan 2024

Rekabet Kurulu, 19 ilaç şirketi hakkında rekabet ihlali yapıp yapmadıklarını belirlemek amacıyla soruşturma açtığını duyurdu. Soruşturma listesinde yer alan şirketler arasında AbbVie, Abdi İbrahim, AstraZeneca, BASF Türk, Bausch & Lomb, Bayer Türk, GlaxoSmithKline, Johnson and Johnson gibi büyük uluslararası ve yerel ilaç firmaları bulunmaktadır. Ayrıca Panasonic ve Michael Page International gibi ilaç sektörü dışından şirketler de listeye dahil edilmiştir.
30 Kasım 2023

Türkiye'de yaklaşık 26 bin tip 1 diyabetli çocuk, kan şekerlerini sürekli ve ağrısız bir şekilde ölçebilen sensörlerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmasını bekliyor. Bu teknoloji, parmak delme yöntemine kıyasla daha etkili glukoz takibi sağlıyor ve diyabetin yönetimini kolaylaştırıyor. Ancak, Diyabetli Çocuklar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Hatun, yabancı hastalara sağlık desteği sağlanırken yerli diyabetli çocuklara bu desteğin gecikmesinin haksızlık olduğunu belirtti. Sağlık Bakanı yerli sensör üretimi için çalışmaların devam ettiğini ifade etmiş olsa da, Hatun yerli ürünlerin uluslararası standartlarda olması gerektiğini vurguladı.
12 Mayıs 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SGK tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği'nin desteklediği bir proje kapsamında 7 bin anneye 12 ay boyunca aylık 325 avro (11 bin 339 lira) destek verileceğini açıkladı. Bu destek, çocuk bakım sorumlulukları nedeniyle istihdamdan uzaklaşan annelerin kayıtlı istihdamda kalmalarını sağlamak amacıyla verilecek. Projeye başvurular Ankara, İstanbul ve İzmir'deki çalışan anneler için bugün itibarıyla başladı.
3 Haziran 2024

Yeni kanun teklifi, sosyal güvenlik alanında önemli değişiklikler getiriyor. En düşük emekli aylığı 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkarılırken, EYT’li çalışanlara verilen sigorta prim desteği kaldırılıyor. Ayrıca, kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yüzde 2.25’e artırılıyor. Bu değişiklikler, emekli olup aynı işyerinde çalışmaya devam edenlerin işverenlerine verilen yüzde 5'lik Sosyal Güvenlik Destek Primi indirimini sona erdiriyor.
25 Temmuz 2024

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Esin Şenol, Türkiye'de erişkin aşılaması konusunda ciddi eksiklikler olduğunu belirtti. Şenol, 65 yaşın üzerindeki herkesin grip, zatürre ve hatta zona aşılarını yaptırmaları gerektiğini ifade etti. Türkiye'de aşılama trafiğinin 11 yaşından itibaren büyük bir kesintiye uğradığını ve bu durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin erişkin aşılaması konusunda bir politikası olmadığını ve aşıyla önlenebilir hastalıklarla ilgili erişkinlerde henüz büyük bir başarı yakalanamadığını belirtti.
8 Eylül 2023

İstanbul Beylikdüzü'nde, gerçeğe aykırı reçeteler düzenleyerek Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (SGK) yaklaşık 5 milyon lira zarara uğratan bir dolandırıcılık operasyonu gerçekleştirildi. Olayla ilgili üç doktor ve eczacıların da aralarında bulunduğu 18 zanlı tutuklandı. Soruşturma kapsamında, doktorlar ve bazı eczacıların, tahlil yapılmadan maddi değeri yüksek ilaçları reçete ettikleri ve bu reçetelerin SGK'ya faturalandırılarak kamu zararı oluşturulduğu belirlendi. Operasyon sonucunda, 'suç işlemek amacıyla örgüt kurma', 'rüşvet', 'resmi belgede sahtecilik' ve 'örgütlü şekilde nitelikli dolandırıcılık' suçlarından 40 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi ve 39 zanlı gözaltına alındı.
24 Şubat 2024

SMA hastası çocukları olan aileler, mevcut tüm tedavilere Türkiye'de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında erişim talep ediyor. Türkiye SMA Vakfı, Eskişehir'de düzenlediği kampta aileleri ve uzmanları bir araya getirerek farkındalık artırma ve destek sağlama amacı güttü. Vakıf yetkilileri, erken tanı ve tedavinin önemine dikkat çekerek, ailelerin çocuklarını Sağlık Bakanlığı'nın ücretsiz tarama programlarından mahrum etmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, gen tedavisi gibi pahalı tedavilere erişim için kampanyalar düzenleyen ailelerin, bu tedavilerin her hasta için uygun olmayabileceği konusunda bilgilendirildi.
9 Eylül 2024

Türk Tabipleri Birliği ve birçok uzmanlık derneği, Covid-19 pandemisinin devam ettiğini hatırlatarak, yeni mRNA aşılarının (XBB.1.5 suşunu içeren) temin edilip yüksek riskli gruplara uygulanmasının hayati önemde olduğunu belirtti. Dünya Sağlık Örgütü'nün aşılama önerilerini güncellediği ve yüksek riskli grupların belirlendiği belirtildi. Ayrıca, birçok ülkenin eski aşıları bırakıp güncellenmiş Covid-19 aşılarına geçtiği, ancak Türkiye'nin bu konuda bir adım atıp atmadığına dair Sağlık Bakanlığı'nın herhangi bir açıklama yapmadığı ifade edildi.
26 Eylül 2023

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya açık mektup yazarak ilaç yokluğuna dikkat çekti ve çözüm bulunmasını talep etti. Eczanelerde özellikle antibiyotikler, ateş düşürücüler, kalp damar hastalıkları ilaçları, antidepresanlar ve tüp bebek tedavilerinde kullanılan ilaçlarda sıkıntı yaşandığı belirtildi. İlaç avro kurunun reel kurdan düşük olması ve pandemi nedeniyle ilaç hammaddelerinde yaşanan sorunlar ilaç sıkıntısını artırdı. Eczacılar ve hastalar mağdur olurken, Sağlık Bakanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ilaç tedariki sorununun çözüleceğini ifade etti.
14 Ocak 2023

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, yeni koronavirüs varyantları Eris ve XXB’den korunmak için risk grubundakilere maske takmayı önerdi. Azap, Covid-19'un henüz mevsimsel bir hastalığa dönüşmediğini, ancak önümüzdeki yıllarda bu durumun değişebileceğini belirtti. Ayrıca, risk grubundakilerin test yaptırmalarının önemini vurguladı ve antibiyotik kullanımının gereksiz olduğunu ifade etti. Üçüncü nesil mRNA aşısının Türkiye'ye henüz gelmediğini belirten Azap, risk grubunda olmayanların eski aşıyı olmalarına gerek olmadığını, ancak yüksek riskli gruptakilerin mRNA aşısını yaptırabileceklerini söyledi.
23 Eylül 2023

Türkiye'de aile hekimleri, aşılar, doğum kontrol malzemeleri ve kanser tarama kitleri gibi temel sağlık hizmetleri malzemelerinin eksikliği nedeniyle zorluklar yaşadıklarını ifade ediyor. Sağlık Bakanlığı'nın özel sağlık sermayesi için sağlık turizmine odaklanmasının eleştirildiği ve koruyucu sağlık hizmetlerinin aksamadan yürütülmesinin önemi vurgulanıyor. Aile hekimleri, ilaç fiyatlarındaki artış ve piyasada ilaç bulunamaması gibi sorunlara da dikkat çekiyor. İstanbul Tabip Odası yetkilileri, enfeksiyon hastalıklarının yayılma riskine karşı aşılamada yaşanan aksaklıkların giderilmesi gerektiğini belirtiyor.
17 Ocak 2023
İşaretlediklerim