Elektrikli otomobil piyasasında Çinli üreticiler, düşük maliyet avantajı sayesinde küresel rekabette önemli bir yer edindi. Avrupa, Japon ve Amerikan markalarıyla rekabet eden Çinli firmalar, Avrupalı rakiplerine göre yarı fiyatına benzer nitelikte araçlar üretebiliyor. Ancak, ABD'nin 2022'de çıkardığı Enflasyonu Düşürme Yasası kapsamında yerli elektrikli araç üreticilerine verilen sübvansiyonlar, Çin tarafından Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) şikayet konusu yapıldı. Çin, bu sübvansiyonların haksız rekabet oluşturduğunu ve uluslararası ticaret kurallarına aykırı olduğunu savunuyor.
30 Mart 2024

ABD Temsilciler Meclisi, Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok'u ABD'de yasaklama yönünde oy kullandı. Yasa tasarısı, TikTok'un Çinli ana şirketi ByteDance'in hisselerini Amerikalı şirketlere satması gerektiğini belirtiyor. TikTok, ABD'de 170 milyon kullanıcıya sahip olup, özellikle gençler arasında popüler. ABD'li politikacılar, platformun kullanıcı bilgilerini Çin'e aktardığını ve Amerikalıların görüşlerini etkilediğini iddia ediyor.
17 Mart 2024

ABD Temsilciler Meclisi, TikTok'un ulusal güvenlik tehdidi oluşturduğu gerekçesiyle ülkede yasaklanmasını öngören bir yasa tasarısını kabul etti ve Senato'ya gönderdi. ABD Başkanı Joe Biden, Senato'nun onaylaması durumunda yasayı yürürlüğe koyacağını belirtti. TikTok yetkilileri ise, bu yasağın ABD'deki ifade özgürlüğü haklarını ihlal ettiğini ve ekonomiye zarar vereceğini savundu. Eğer yasa yürürlüğe girerse, TikTok'un ana ortağı Çinli ByteDance şirketi platformu devretmek zorunda kalacak.
22 Nisan 2024

ABD Senatosu, Çinli şirket ByteDance'e ait olan sosyal medya platformu TikTok'un, şirket devredilmediği takdirde ABD'de yasaklanmasını öngören yasa tasarısını kabul etti. Tasarı, ABD Temsilciler Meclisi tarafından daha önce 'ulusal güvenlik tehdidi' gerekçesiyle onaylanmıştı. Eğer yasa yürürlüğe girerse, ByteDance TikTok'u devretmek zorunda kalacak, aksi takdirde uygulama ABD'deki mağazalardan kaldırılacak. Tasarının yasalaşması durumunda, TikTok'un ABD'deki faaliyetleri büyük ölçüde kısıtlanacak.
24 Nisan 2024

ABD'de uzun süredir devam eden TikTok tartışmalarında önemli bir gelişme yaşandı. Temsilciler Meclisi, Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok'un ülkede yasaklanması yönünde bir tasarıyı büyük bir çoğunlukla onayladı. Tasarı, TikTok'un sahibi olan Çinli ByteDance şirketine platformu 165 gün içinde satması gerektiğini belirtiyor; aksi takdirde TikTok, ABD'deki uygulama mağazalarında yer alamayacak. Bu karar, ABD'lilerin kişisel bilgilerinin Çin hükümetinin eline geçme endişesiyle alındı.
13 Mart 2024

Apple, CEO Tim Cook'un Çin'deki işler hakkında yanlış ve yanıltıcı açıklamalar yapması nedeniyle bir grup yatırımcının zarar gördüğü iddiasıyla açılan davada 490 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Cook, 2018'de yaptığı bir analist görüşmesinde, Apple'ın zayıf para birimlerinin etkilediği pazarlarda satış baskısı altında olmasına rağmen Çin'i bu durumdan muaf tuttuğunu belirtmişti. Ancak, 2019'da ABD-Çin ticaret gerilimi nedeniyle şirketin üç aylık gelir tahminini düşürmesi, hisselerin yüzde 10 değer kaybetmesine ve yatırımcıların zarar görmesine neden oldu.
15 Mart 2024

ABD Ticaret Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşına destek verdikleri gerekçesiyle aralarında 16 Türk şirketinin de bulunduğu toplam 93 kuruluşa ticari kısıtlamalar getirdi. Bu karar, Joe Biden hükümeti tarafından Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının yıl dönümü öncesinde alındı ve ABD Hazine Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı tarafından da desteklendi. Yaptırımlar, Ukrayna savaşı ve Rus muhalif Aleksey Navalni'nin ölümüyle bağlantılı olarak uygulandı. Bu kararla, söz konusu şirketler ABD'den herhangi bir sevkiyat alamayacak.
23 Şubat 2024

ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, satışlardaki büyümenin yavaşlaması ve pazardaki güçlü rekabet nedeniyle Çin'deki üretimini azaltma kararı aldı. Şirket, düşen talep ve rekabetle mücadele etmek amacıyla, Çin'de üretilen Model Y ve Model 3 araçlarının üretiminde kesintiye gitme kararı aldı. Tesla, Avrupa ve Çin'deki araç fiyatlarını düşürdükten sonra ABD'deki bazı Model Y otomobillerinin fiyatlarını da geçici olarak indirmiş, ancak bu hamle talepteki düşüşü durduramamıştı. CEO Elon Musk, daha önce Çinli elektrikli otomobil üreticilerinin güçlü rekabetinin altında kalınabileceği konusunda uyarılarda bulunmuştu.
23 Mart 2024

ABD Adalet Bakanlığı ve 16 eyaletin başsavcısı, Apple'ın akıllı telefon pazarlarında rekabete aykırı uygulamaları nedeniyle antitröst davası açtı. Davada, Apple'ın pazar gücünü kötüye kullandığı ve geliştiricilere yasa dışı kısıtlamalar getirerek akıllı telefonlar üzerinde tekel oluşturduğu iddia ediliyor. Bu haberin ardından Apple hisseleri yüzde 3'ün üzerinde değer kaybetti.
21 Mart 2024

Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok'un ABD'de yasaklanmasıyla ilgili hukuki süreç devam ediyor. ABD hükümeti, TikTok'un ulusal güvenlik riski oluşturduğunu öne sürerek platformun yasaklanmasını veya ByteDance'in bir ABD'li şirkete satılmasını talep ediyor. TikTok ve ByteDance ise bu yasağın anayasaya aykırı olduğunu ve ifade özgürlüğünü engellediğini savunarak mahkemeye başvurdu. Columbia Bölgesi Temyiz Mahkemesi'nde taraflar sözlü savunmalarını yaptı ve mahkemenin birkaç hafta içinde karar vermesi bekleniyor.
17 Eylül 2024

Elektrikli araçlar ve ısı pompalarındaki artış, yeşil fabrikalara yatırımları çekiyor ve net sıfıra giden küresel sanayi yarışında Çin ve ABD arasındaki rekabeti artırıyor. Avrupa Birliği, enerji güvenliğini sağlamak için ithal yakıtlara bağımlılığı azaltma ve yenilenebilir enerjiye geçiş stratejilerini uyguluyor. 2019-2023 yılları arasında AB'de yenilenebilir enerjinin payı artarken, gaz tüketimi azaldı ve temiz endüstrilere yapılan yatırımlar önemli ölçüde arttı. Bu gelişmeler, istihdam yaratmaya devam ederken, AB'nin enerji arz güvenliğini de artırdı.
31 Mayıs 2024

ABD'nin Colorado eyaleti, şirketlerin insanların beyin dalgalarını satmasını engelleyen bir yasa çıkartarak büyük bir adım attı. Bu durum, Apple, Meta gibi büyük teknoloji şirketlerinin bu tür verileri kullanmasını engelleyebilecek mi sorusunu gündeme getiriyor. Elon Musk'ın Neuralink şirketi insan beynine çip yerleştirme çalışmaları yaparken, diğer teknoloji geliştiricileri de ameliyat gerektirmeyen nöroteknolojiler üzerinde çalışıyor. ABD'de benzer yasaların diğer eyaletlerde de kabul edilmesi bekleniyor.
20 Nisan 2024

ABD'li teknoloji devi Apple, elektrikli otomobil üretme çalışmalarını sonlandırma kararı aldı. Bloomberg'in haberine göre, bu karar şirket içinde yaklaşık 2 bin çalışanı şaşırttı ve projede görevli birçok kişinin yapay zeka bölümüne kaydırılacağı belirtildi. Elektrikli otomobil ekibinde görevli donanım mühendisleri ve otomobil tasarımcıları, diğer Apple ekiplerindeki işlere başvurabilecek, ancak işten çıkarmaların da olacağı ifade edildi.
28 Şubat 2024

Çin, ABD ile olan ilişkilerini düzeltmek amacıyla San Diego Hayvanat Bahçesi'ne bir çift panda göndermeye karar verdi. Bu, iki ülke arasındaki gerilimi azaltma çabasının bir parçası olarak görülüyor. Pandalar, ABD-Çin dostluğunun sembolü olarak kabul ediliyor ve bu adım, 1972'den bu yana süregelen bir gelenek. Son pandaların 2019'da ABD'den Çin'e iade edilmesinin ardından, bu yeni gelişme ilişkilerde olumlu bir adım olarak değerlendiriliyor.
22 Şubat 2024

ABD Başkanı Joe Biden, TikTok'un ülkede yasaklanmasını öngören bir yasayı onayladı. Bu yasa, TikTok'un 270 gün içinde ABD'deki varlıklarını başka bir şirkete satmaması durumunda yürürlüğe girecek. TikTok CEO'su Shou Zi Chew, yasayı hukuksuz bulduklarını belirterek, yasal mücadele başlatacaklarını ve bu mücadeleyi kazanmayı umduklarını ifade etti.
25 Nisan 2024

Çin merkezli e-ticaret platformları, ABD başkan adayı Donald Trump'ın suikast girişimine uğradıktan sonra çekilen ikonik fotoğrafın basıldığı tişörtleri satıştan kaldırdı. Trump, Pennsylvania'daki mitinginde suikast girişimine uğrayarak kulağından yaralanmış, arkasındaki izleyicilerden biri ölmüş, ikisi ağır yaralanmıştı. Çin'de internet sıkı denetlendiği için hassas görülen içerikler engelleniyor. Benzer tişörtler ABD'de de satılmaya başlandı.
16 Temmuz 2024

Apple'ın 2026'da piyasaya sürmek üzere katlanabilir bir iPhone modeli üzerinde çalıştığı öne sürüldü. İki kaynağa göre, Apple Asya'daki tedarikçilerle parça üretimi için iletişime geçti. Katlanabilir iPhone'un tasarımının Samsung Galaxy Z Flip'e benzeyeceği belirtiliyor. Ancak, Apple'ın projeyi iptal etme olasılığı da bulunuyor.
24 Temmuz 2024

ABD'nin batı bölgesinde, yüksek irtifada uçan ve kimliği belirsiz bir balon tespit edildi. Balon, Colorado eyaleti üzerinde yaklaşık 12 bin metre irtifada uçarken görüldü ve doğuya, Georgia eyaletine doğru sürüklendiği belirtildi. İlk incelemeler sonucu balonun bir tehdit oluşturmadığı kaydedildi. Bu olay, ABD ile Çin arasında daha önce yaşanan bir krizi hatırlattı; Çin'e ait olduğu iddia edilen bir istihbarat balonu, ABD'nin hassas askeri tesislerinin üzerinden geçmiş ve Amerikan ordusu tarafından düşürülmüştü.
24 Şubat 2024

Teknoloji devi Apple, ıslak iPhone'ların pirinçte kurutulması yönteminin yanlış olduğunu ve küçük tahıl parçacıklarının cihaza zarar verebileceğini açıkladı. Bunun yerine, firma telefon konektörünün aşağı bakacak şekilde sıvıyı hafifçe dağıtıp ardından kurumaya bırakılmasını öneriyor. Ayrıca, ıslak telefonları harici bir ısı kaynağı veya basınçlı hava ile kurutmaktan kaçınmak gerektiğini belirtiyor. Apple, iPhone 12'den itibaren tüm cihazlarının 6 metre derinlikte yarım saate kadar suya dayanıklı olduğunu hatırlatıyor.
22 Şubat 2024

ABD'nin New Jersey eyaletinden California'ya giden bir yolcu uçağı, tuvaletinde bulunan bir tehdit notu sebebiyle Chicago'ya acil iniş gerçekleştirdi. United Airline şirketine ait uçakta bulunan notta uçağın patlayacağı yönünde bir uyarı yer alıyordu. 202 yolcuyu taşıyan uçak, güvenlik güçleri tarafından saatlerce arandı ancak herhangi bir tehdit unsuru bulunamadı. FBI tarafından yapılan açıklamada, kamu güvenliğine yönelik bir tehdit olmadığı belirtildi ve uçak Los Angeles'a doğru yoluna devam etti.
22 Şubat 2024
İşaretlediklerim