Atatürk Havalimanı'nın millet bahçesine dönüştürülmesi için yapılan ihaleye karşı açılan davada, Danıştay yerel mahkemenin ihaleyi hukuka uygun bulduğu kararını usulen bozdu. Danıştay, dava konusu işlemleri yapan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın Ankara'da bulunması nedeniyle yargı yetkisinin Ankara İdare Mahkemesi'nde olduğuna hükmetti. Bu kararın ardından dosya yeniden karar verilmek üzere Ankara İdare Mahkemesi'ne gönderildi. Ancak bu süreçte Atatürk Havalimanı arazisindeki inşaat çalışmaları devam ediyor.
5 Mayıs 2023

İstanbul 6'ncı İdare Mahkemesi, Validebağ Korusu'nda uygulanması planlanan imar planları ve 'millet bahçesi' projesini iptal etti. Mahkeme, projelerin korunması gereken alanın tahribatına neden olacağını ve şehircilik ilkeleri ile kamu yararına uymadığını belirtti. Ayrıca, millet bahçesi peyzaj projesinin uygulanması durumunda korunun ekolojik zenginliğini kaybedeceğini ve 'millet bahçesi', 'park' kategorisine indirgeneceğini vurguladı. Bu gerekçelerle mahkeme, söz konusu plan ve projeleri oy birliğiyle iptal etti.
5 Ocak 2023

Yozgat Havalimanı için yapılan bağlantı yolu ihalesi, ilk ihale bedeli olan 155 milyon 996 bin 960 TL'den 323 milyon 950 bin 940 TL'ye yükseldi. İlk ihaleyi kazanan Nurşah İnşaat'ın ihalesi iptal edildikten bir gün sonra aynı şirket yeniden ihaleyi kazandı. YDA İnşaat ve EMT İnşaat Ortaklığı tarafından yapılan havalimanı inşaatı da dahil olmak üzere, iktidara yakın şirketlerin kamu ihalelerindeki etkinliği dikkat çekiyor.
12 Ocak 2023

Resmi Gazete'de yayınlanan yeni yönetmelikle Orman Kanunu'nun 17'inci maddesinde değişiklik yapıldı. Yapılan değişiklikle, havalimanlarının çevresine alışveriş merkezi, otel, lokanta, akaryakıt istasyonu, dini ve sağlık tesisleri gibi yapıların kurulmasına olanak tanındı. Ayrıca, ağaç bulunmayan ve orman kurulması mümkün olmayan alanlarda güneş enerjisi tesislerinin kurulmasına izin verilecek.
16 Şubat 2023

Muğla 1'inci İdare Mahkemesi, Bodrum Cennet Koyu'nda Cengiz İnşaat tarafından yapılması planlanan turistik tesis için verilen yapı ruhsatının iptal edilmesine yönelik kararın yürütmesini durdurdu. Mahkeme, taşınmazın gerçek maliki olan Hazine'nin tapu iptal davası açmamasını gerekçe göstererek kararı verdi. Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Eş Sözcüsü Mir Bahattin Demir, Hazine'nin ve belediyenin harekete geçmesi gerektiğini belirtti ve aksi takdirde vatandaşlar olarak dava açacaklarını ifade etti. Daha önce Bodrum Belediyesi, bölge halkının tepkisi üzerine ruhsatı iptal etmişti.
16 Mart 2023

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Mamak metrosu ihalesinde Cengiz İnşaat, Makyol İnşaat ve Kolin İnşaat dahil beş şirketin verdiği teklifleri 'fahiş' bulduğu için reddetti. ABB'ye göre projenin maliyeti 370 milyon avro iken, en düşük teklif 575 milyon avro ile Cengiz Holding'den geldi. İhaledeki teklifler arasındaki fark yüzde 1'den azdı. ABB, rekabetçi bir ortam sağlamak ve kamu kaynaklarını korumak amacıyla ihaleyi en kısa zamanda yeniden yapacağını duyurdu.
31 Ocak 2024

Diyanet İşleri Başkanlığı, Denizli Dini Yüksek İhtisas Merkezi için 'acil' durumlar kapsamında yemek hizmeti ihalesi açtı. İhale, kamu ihale kanununun 21b maddesiyle, yani pazarlık usulüyle yapıldı. MHP'li iş insanı Öztürk Taştan, kendi şirketi 'Özata Gıda Soğuk Hava Tessileri Sosyal Hizmetler Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi' ile tek başına girerek ihaleyi 5 milyon 421 bin 350 lira karşılığında aldı.
26 Temmuz 2023

Hollanda hükümeti, Amsterdam Schiphol Havalimanı çevresindeki 3 bin haneye gürültü kirliliği nedeniyle toplam 5,5 milyon avro tazminat ödeyecek. Tazminat, 2017 ile 2019 yıllarında gürültü kirliliğine maruz kalan hanelere yönelik olacak. Hane başı ortalama 1800 avroluk tazminatın ekim sonu veya kasım başında ödeneceği belirtildi. Ayrıca, gürültü kirliliği sebebiyle 2025'ten itibaren Schiphol'da gece ve özel jet uçuşlarının yasaklanacağı bildirildi.
2 Ekim 2023

Danıştay, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) temyiz başvurusu üzerine, Atatürk Havalimanı arazisinde planlanan millet bahçesi ihalesinin iptaline karar verdi. İBB, çevre düzeni ve plan değişikliğine itiraz ederek Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı aleyhine dava açmıştı. Ankara 16'ncı İdare Mahkemesi'nin ihalede hukuka aykırılık bulunmadığına dair kararı, İBB'nin temyizi sonucu Danıştay tarafından bozuldu ve ihale oybirliğiyle iptal edildi.
12 Şubat 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı’na 25 yıllığına bedelsiz verilen binanın tahsisini oy çokluğuyla iptal etti. Kararın gerekçesi olarak, binanın kullanılmayan, boş ve bakımsız durumda olduğu belirtildi. 2017 yılında yapılan tahsisin iptali, AKP grubunun muhalefetine rağmen kabul edildi. Meclis oturumu, Başkanvekili Nuri Aslan başkanlığında gerçekleştirildi.
13 Eylül 2024

İstanbul 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi, Gezi Parkı'nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) alınarak Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı'na devredilmesini yasaya aykırı buldu. Bu karar, Mayıs 2013'te Türkiye genelinde eylemlere yol açan Gezi Parkı'nın mülkiyeti ile ilgili İBB'nin açtığı tapu iptal davası sonucunda geldi. Mahkeme, taşınmazların vakıf yoluyla meydana gelmediğini belirterek devir işlemini iptal etti. İstinaf ve Yargıtay aşamalarının da İBB lehine sonuçlanması durumunda, Gezi Parkı'nın mülkiyeti yeniden İBB'ye geçecek.
20 Mart 2024

Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nın 40 yıl süreyle 'işletme hakkının verilmesi' yöntemiyle özelleştirilmesi için yapılacak ihale başvuru süresi 25 Haziran saat 17.30'a kadar uzatıldı. Daha önceki ihalelerden biri Koç Holding tarafından kazanılmış ancak cumhurbaşkanı kararıyla iptal edilmişti. 2022'deki ihale ise yeterli teklif alınamadığı için iptal edilmişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, başvuruların ihale şartnamesine uygun olarak hazırlanması gerektiğini belirtti.
10 Haziran 2024

Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nın 40 yıl süreyle işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesi amacıyla yeniden ihale düzenlenecek. Daha önceki iki ihale, çeşitli sebeplerle iptal edilmişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan duyuruya göre, ihale için geçici teminat bedeli 120 milyon lira olarak belirlendi ve son teklif verme tarihi 29 Mayıs olarak açıklandı. İhale, kapalı zarf ve pazarlık usulü ile gerçekleştirilecek.
6 Nisan 2024

Eski Başbakan Tansu Çiller ve eşi Özer Çiller'in Sarıyer Kilyos'taki denize sıfır arazisi için yapılaşmayı üç kat artıran imar planı değişikliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) itirazı üzerine yargıya taşındı. İstanbul 14'üncü İdare Mahkemesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen imar planı değişikliğini hukuka uygun bulmadı. Bu, söz konusu arazi için yapılan plan değişikliğinin ikinci kez iptal edilmesi anlamına geliyor. Mahkeme, yasama, yürütme organları ve idarenin mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğunu vurguladı.
22 Mart 2024

Antalya'nın Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal'ın makam odasındaki eşyalar, yaklaşık 100 milyon liralık borç nedeniyle haczedildi. Belediyenin 70 milyon lira karşılığında hizmet aldığı firma, faiziyle 100 milyon liraya yaklaşan alacağını tahsil edemediğini belirterek icra dairesine başvurdu. İcra dairesi, alacaklı firmanın talebini onaylayarak belediye binasındaki eşyaların haczedilmesine karar verdi. Haciz işlemi sırasında belediye başkanı borcu ödeyemeyecek durumda olduklarını belirtti.
20 Ağustos 2024

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nın 40 yıllık işletme hakkını iş insanı Vahit Karaarslan'a verdi. 2021'de yapılan ihaleyi Koç Holding kazanmış ancak bu ihale cumhurbaşkanı kararıyla iptal edilmişti. 2022'de yapılan ihale ise yeterli teklif alınamadığı için iptal edilmişti. Karaarslan, 16 Temmuz'daki ihalede 505 milyon dolarla en yüksek teklifi vermişti.
15 Eylül 2024

Anayasa Mahkemesi, özel şirketlere devredilen ve işletme süreleri ihalesiz olarak 49 yıla kadar uzatılan limanların bu durumunu öngören kanun maddesini iptal etti. Bu, AYM'nin söz konusu düzenlemeye ikinci iptal kararıdır. İlk iptal kararında serbest rekabet ve eşitlik ilkeleriyle bağdaşmadığı belirtilmişti. CHP'nin başvurusu üzerine, AYM benzer bir yasal düzenlemeyi daha iptal etti, bu düzenleme de limanların işletme süresini 49 yıla kadar uzatıyordu.
5 Mart 2024

Tarsus Belediyesi Başkanı Ali Boltaç'ın makam odasındaki eşyalar, işçilere olan kıdem tazminatı borcu nedeniyle haczedildi. Borcun ana tutarının 5 milyon 476 bin 400 lira olduğu, hacizle birlikte 10 milyon 800 bin liraya çıktığı açıklandı. Belediyenin kıdem tazminatını alacak işçilere eşit ödeme yapma talebi kabul edilmedi. Haciz işlemi Tarsus İcra Müdürlüğü memurları tarafından gerçekleştirildi.
11 Eylül 2024

Havalimanı çalışanları, Meclis’te görüşülen havacılık yasasına tepki olarak iş yavaşlatma eylemi başlatacak. Sendikalar ve dernekler tarafından düzenlenen toplantıda, 6 Haziran’dan itibaren uluslararası standart ve mevzuatlara aykırı işlerin yapılmayacağı kararlaştırıldı. Talepler karşılanmazsa iş bırakma eylemi yapılacak. Eylemler, İstanbul Havalimanı'ndaki iş cinayetine tepki olarak da destekleniyor.
5 Haziran 2024

İstanbul 10’uncu İdare Mahkemesi, Beyoğlu Belediyesi’nin Terra Santa binasından tahliye edilmesi talebine ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi. Beyoğlu Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün tahsisi sonlandırma kararını hukuka aykırı bularak yargıya taşımıştı. Mahkeme, belediyenin itirazını haklı buldu ve davalı idareye savunma için 30 gün süre tanıdı. Terra Santa Manastırı, Beyoğlu’nda tarihi ve kültürel öneme sahip bir yapı olarak biliniyor.
26 Eylül 2024
İşaretlediklerim