Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Litvanya'da düzenlenen NATO Zirvesi sırasında Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile bir araya geldi. Erdoğan, görüşmenin ülkeler için hayırlı olmasını dilediğini belirtti. Geçen sene Mayıs ayında ABD Kongresi'nde Türkiye karşıtı açıklamalar yapan Miçotakis'e tepki gösteren Erdoğan, o dönemde Miçotakis ile görüşmeyeceğini ifade etmişti. Ancak bu zirvede iki liderin görüşmesi gerçekleşti.
12 Temmuz 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile Kiev'de gerçekleştirdiği basına kapalı toplantıda, Ukrayna'nın NATO üyeliğinin en iyi güvenlik garantisi olacağını söyledi. Toplantıda, Ukrayna'ya uluslararası desteğin devam etmesi ve 'Barış Zirvesi' düzenlenmesi gibi konular ele alındı. Zelenski, Rus ordusunun düşük motivasyonuna rağmen Ukrayna'nın daha fazla silah yardımına ihtiyaç duyduğunu belirtti.
23 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi sırasında düzenlediği basın toplantısında, ABD'den F-16 savaş uçakları temini konusunda iyimser olduğunu ifade etti. ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı ikili görüşmede, Biden'ın Kongre'nin kararının bağlayıcı olduğunu ve sürecin takipçisi olacağını söylediğini aktardı. Erdoğan, İsveç'in NATO üyeliği süreci hakkında da bilgi vererek, İsveç makamlarının yol haritasını sunacaklarını ve sürecin Meclis onayından sonra kendisine geleceğini belirtti.
12 Temmuz 2023

İsveç Yüksek Mahkemesi, 2013 yılında Türkiye'de uyuşturucu suçundan hüküm giyen ve İsveç'te yaşayan bir kişinin iadesine karar verdi. Kişi, PKK'ya destek ve ByLock kullanımı iddialarıyla Türkiye'ye iade edilmemeyi talep etmişti. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği sürecinde Türkiye'nin terörle mücadele konusundaki endişeleri ve iade talepleri gündeme gelmişti. İsveç, terörle mücadele yasasını değiştirerek Türkiye'nin NATO üyeliği onayını bekliyor.
12 Haziran 2023

Türkiye'nin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede İsveç'in NATO üyeliği, Türkiye-Ermenistan ve Azerbaycan-Ermenistan normalleşme süreçleri, F-16 satın alımı ve modernizasyonu ile Ukrayna tahıl anlaşması konuları ele alındı. Türkiye, F-35 programından çıkarılmasının ardından F-16 savaş uçakları için modernizasyon kitleri ve yeni uçaklar satın alma talebinde bulunmuş, ancak ABD Kongresi'nin çoğu üyesi bu satışa karşı çıkmıştı. ABD yetkilileri, Türkiye'nin F-16'lar için İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasını bekliyor.
8 Haziran 2023

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ülkede gerçekleşen bazı eylemlerin İsveçlilerin güvenliğini tehlikeye attığını ve İsveç'in imajına zarar verdiğini belirtti. Özellikle Rasmus Paludan'ın Kuran yakma eylemi ve Erdoğan maketiyle yapılan eylemler, Türkiye ile olan diplomatik ilişkilerde gerilime yol açtı. Kristersson, bu tür eylemleri yapanları 'kullanışlı aptallar' olarak tanımlayarak, İsveç karşıtlarının işine yaradığını ifade etti.
1 Şubat 2023

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İsveç Savunma Bakanı Jonson'un 27 Ocak'ta yapacağı Türkiye ziyaretini iptal ettiklerini duyurdu. İptalin nedeni olarak, Danimarkalı İslam ve yabancı düşmanı 'Stram Kurs' partisi lideri Rasmus Paludan'ın, İsveç'te Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği yakınında Kuran yakma eylemi yapma niyeti gösterildi. İsveç'in Ankara Büyükelçisi Staffan Herrström, bu konu hakkında Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı. Ayrıca, İsveç'te yapılan bir eylemde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın maketi kullanılması ve Today's Zaman'ın eski genel yayın yönetmeni Bülent Keneş'in iadesinin reddedilmesi gibi olaylar da iki ülke arasındaki ilişkilerin gerilmesine katkıda bulunmuştu.
21 Ocak 2023

Milli Savunma Bakanlığı, Kosova'nın kuzeyindeki gerginliğe müdahale etmek üzere NATO Kosova Gücü'ne (KFOR) bağlı bir komando birliğini bölgeye gönderdiğini açıkladı. Kosova'da Arnavut belediye başkanlarının göreve başlaması Kosovalı Sırplar tarafından protesto edilmiş ve bölgede tansiyon yükselmişti. KFOR ve Kosova polisi belediye binalarını korumak için tedbirler almış, çıkan arbedede 30 KFOR askeri yaralanmıştı. Türkiye'nin gönderdiği birlik, 4-5 Haziran 2023 tarihlerinde Kosova'daki Sultan Murat Kışlasına intikal edecek.
4 Haziran 2023

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), 2023 yıllığında nükleer silah stoklarının arttığını ve jeopolitik ilişkilerin bozulmasıyla devletlerin nükleer cephanelere yatırım yaptığını belirtti. Dünya genelinde dokuz ülkenin elinde toplam 12 bin 512 nükleer savaş başlığı olduğu tahmin ediliyor. Soğuk savaş sonrası dönemdeki kademeli düşüş trendinin sona erdiği ve özellikle Çin, Rusya, Pakistan, Kuzey Kore ve Hindistan'ın stoklarına yeni başlıklar eklediği gözlemleniyor. Rusya ve ABD'nin nükleer silah sayısı dünya toplamının neredeyse yüzde 90'ını oluşturuyor.
13 Haziran 2023

ABD'li şarkıcı Taylor Swift, Fox News'da 'Pentagon projesi' olduğu iddiasıyla gündeme geldi. Program yapımcısı Jesse Watters, Pentagon'un psikolojik operasyonlar biriminin Swift'i bir kazanca dönüştürmeye karar verdiğini ve NATO görüşmelerinde dezenformasyonla mücadele için kullanılmasını önerdiğini iddia etti. Pentagon Sözcüsü Sabrina Singh, bu komplo teorisini yalanlayarak, iddiaları alaya aldı ve Pentagon'un Kongre'den ek bütçe beklediğini belirtti.
13 Ocak 2024

Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, Almanya'nın Ukrayna'ya askeri destek konusunda artan baskı altında olduğu ve Alman savunma yeteneklerinin yakın tarihli bir askeri tatbikat sırasında bazı yetersizlikler göstermesinin ardından istifa etti. Lambrecht'in Alman ordusunu yönetme kabiliyeti kamuoyunda sıkça tartışma konusu olmuştu.
16 Ocak 2023

Britanya'nın özerk bölgelerinden Orkney Adaları, Britanya ve İskoçya yönetimlerinden yeterli destek alamadıklarını belirterek, statülerini değiştirmeyi veya Norveç, Danimarka ya da İzlanda'ya katılmayı tartışıyor. Orkney Adaları Konseyi Başkanı James Stockan, adaların ekonomik katkılarına rağmen yeterli desteği görmediklerini ifade etti. 2017'de yapılan oylamada bağımsızlık desteklenmese de daha fazla özerklik arayışı belirlenmişti. Adaların tarihi bağlarına da değinen Stockan, Norveç'e olan tarihi bağlarına atıfta bulunarak halkın bu konudaki merakını dile getirdi.
3 Temmuz 2023

İsveç, Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasının ardından Finlandiya ile birlikte NATO üyeliği için başvuruda bulunmuş ve katılım sürecini tamamlayarak NATO'nun 32'nci üyesi olmuştur. Türkiye ve Macaristan'ın başlangıçta vetosuyla karşılaşan İsveç, her iki ülkenin de onayının ardından üyeliğe kabul edildi. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, üyelik için gerekli belgeleri tamamlayıp Washington'a gitmiş, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsveç'in katılımının ittifakı güçlendireceğini belirtmiştir.
7 Mart 2024

Macaristan Ulusal Meclisi, İsveç'in Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyeliğine yeşil ışık yaktı. Bu kararla birlikte, İsveç'in NATO'ya katılım sürecindeki son bürokratik engel de aşılmış oldu. İsveç'in NATO üyeliği konusunda Macaristan'ın onayı, sürecin tamamlanmasında kritik bir adım olarak görülüyor.
26 Şubat 2024

Türkiye ile İsveç arasında bakanlar düzeyinde yapılması planlanan Türkiye-İsveç Güvenlik Mekanizması toplantısı, İsveç heyetinin uçağının arızalanması nedeniyle ertelendi. Toplantı, terörle mücadele alanındaki işbirliğinin geliştirilmesi açısından özel önem taşıyordu. İsveç Dışişleri Bakanı Maria Malmer Stenergard ve Adalet Bakanı Gunnar Strummer’ı taşıyan uçak, teknik bir arıza nedeniyle Stockholm’e geri dönmek zorunda kaldı. Yeni toplantı tarihi henüz belirlenmedi.
18 Eylül 2024

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, NATO Genel Sekreterliği için adaylığını koymuş ve bu kapsamda Türkiye'nin desteğini almak için Ankara'ya ziyaret planlamıştır. Rutte, bu ziyaretin başbakanlık görevi kapsamında olmadığını belirterek, devlet uçağı yerine kendi cebinden ödediği tarifeli uçakla seyahat etmeyi tercih etmiştir. Rutte'nin NATO Genel Sekreterliği adaylığı, bazı NATO üyeleri tarafından desteklenmezken, Türkiye, Macaristan, Romanya ve Slovakya'dan olumlu sinyaller alınmıştır. Rutte, ayrıca Macaristan, Romanya ve Slovakya'yı ikna etmek için çaba göstermektedir.
23 Nisan 2024

İbrahim Varlı, NATO Zirvesi'nde Türkiye adına başarı olarak sunulan kararların aslında ülkeyi büyük bir tehlike ile karşı karşıya bıraktığını savunuyor. Zirvede alınan kararların Türkiye'nin bugününü ve yarınını ipotek altına aldığını belirten Varlı, özellikle iki yıl sonraki zirvenin Türkiye'de yapılacak olmasının öne çıkarıldığını ifade ediyor. Ayrıca, Washington'daki zirvede alınan kararların sadece Türkiye'yi değil, küresel güvenliği de tehdit ettiğini vurguluyor.
13 Temmuz 2024

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, NATO Genel Sekreterliği için adaylığını koymuş ve bu pozisyon için destek arayışında Türkiye'ye gelmiştir. Rutte, 26 Nisan'da İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelerek destek istemiştir. Hem Hollanda haber ajansı ANP hem de Anadolu Ajansı'na konuşan Türk yetkililer, Türkiye'nin Rutte'yi destekleyeceğini doğrulamışlardır.
29 Nisan 2024

Murat Muratoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Amerika'ya beş uçakla gitmesini eleştiriyor ve İsveç ile Finlandiya'nın NATO'ya kabul edildikten sonra Amerika'ya tek uçakla gitmelerini karşılaştırıyor. Muratoğlu, Erdoğan'ın bu hareketini bir şov olarak nitelendiriyor ve tasarruf tedbirlerine rağmen beş uçak kullanıldığını belirtiyor. Ayrıca, İsveç ve Finlandiya'nın ekonomik durumlarına da değinerek, Türkiye'nin kişi başı gelirinin bu ülkelerle kıyaslandığında düşük olduğunu vurguluyor.
12 Temmuz 2024

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, NATO Genel Sekreterliği için adaylığını destekleme amacıyla Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirecek. Türkiye, Rutte ve diğer aday Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ile görüşmeler yaparak, NATO'nun Avrupa'nın savunma ve güvenliğindeki merkezi rolünü koruması ve müttefikler arasındaki savunma sanayi kısıtlamalarının kaldırılması gibi konularda beklentilerini iletiyor. Ayrıca, Türkiye ve Hollanda arasındaki tarihi dostluk ve işbirliği anlaşmalarının yıldönümleri de bu ziyaretin önemini artırıyor.
26 Nisan 2024
İşaretlediklerim