Alışveriş sitesi Çiçek Sepeti, 1990'lı yıllardaki faili meçhul cinayetlerle ilişkilendirilen 'Beyaz Toros' ve 'Yeşil' kod adlı eski istihbaratçı Mahmut Yıldırım'ın logolu posterlerin 'hediyelik ürün' olarak satışa sunulmasının ardından tepkiler üzerine özür diledi ve ürünü siteden kaldırdı. Ayrıca, bu ürünü satan 'Uyguncase' adlı kuruluşla olan tüm ilişkilerini sonlandırdıklarını açıkladı. Bu olay, Bursaspor-Amedspor maçında Amedspor futbolcularına ve teknik ekibine yapılan saldırı ve tribünlerde benzer posterlerin açılması sonrasında gündeme gelmişti.
6 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Fenerbahçe ve Beşiktaş taraftarlarının 'Hükümet istifa' sloganlarına Türk futbol kulüpleri tepki gösterdi. Rizespor, Erzurumspor, Yeni Malatyaspor, Afyonspor, Kayserispor, Konyaspor ve Alanyaspor gibi kulüpler, bu sloganları kınayan açıklamalar yaptı. Rizespor, slogan atanları 'foseptik fareleri' olarak nitelendirirken, Yeni Malatyaspor stadyumlarda siyasi hedeflere acının alet edilmesini 'mide bulandırıcı' bulduğunu belirtti. İstanbul Başakşehir, Ankara Keçiörengücü ve Ümraniyespor ise futbolseverlere sağduyu çağrısında bulundu.
27 Şubat 2023

Fenerbahçe taraftarlarının son maçlarda 'Hükümet istifa' sloganları atması üzerine, Kayseri İl Güvenlik Kurulu kararıyla Kayserispor-Fenerbahçe maçına Fenerbahçeli taraftarların alınmayacağı açıklandı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, futbol müsabakalarının seyircisiz oynanması ya da tedbir alınarak oynanması gerektiğini belirtmiş ve bu sloganlar nedeniyle Beşiktaş üyeliğinden istifa etmişti. Kayserispor ve Konyaspor gibi kulüpler, stadyumda siyaset yapılmaması gerektiğini savunarak sloganları kınamıştı.
28 Şubat 2023

Amedspor futbolcuları, Bursaspor taraftarları tarafından ırkçı saldırıya uğradı. Maç sırasında sahaya pet şişe, kurşun, bıçak ve patlayıcı madde atıldı ve Amedspor kalecisi Cantuğ Temel iki kez sert cisimle yaralandı. Maçın devam etmesi ve saldırıların sürmesi üzerine, sosyal medyada ve siyasetçiler arasında Türkiye Futbol Federasyonu'na maçın iptali için çağrılar yapıldı. Bursaspor'un 2-1 galibiyetiyle sonuçlanan maç sonrası da saldırılar devam etti.
5 Mart 2023

İkinci Lig Beyaz Grup'ta yer alan Amedspor'un futbolcuları, Bursaspor ile oynadıkları maç sırasında ve sonrasında taraftarların ve Bursaspor oyuncularının saldırısına maruz kaldı. Maç öncesinde ısınmak için sahaya çıkan Amedspor oyuncularına Bursaspor oyuncuları tarafından saldırıldığı bildirildi. Ayrıca, maç sırasında tribünlerden sahaya pet şişe, patlayıcı madde, kurşun ve bıçak atıldı. Amedspor kalecisi Cantuğ Temel başına isabet eden sert cisimler nedeniyle yaralandı. Maç sonrasında ise Amedspor futbolcularının soyunma odasında fiziksel saldırıya uğradığı kaydedildi. Diyarbakır Barosu, yaşanan ırkçı eylemlerle ilgili Bursa savcılığına suç duyurusunda bulundu.
5 Mart 2023

Çiçek Sepeti, 90'lı yıllarda faili meçhul cinayetlerle anılan 'Beyaz Toros' ve eski istihbaratçı 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım'ın logolu posterini 'hediyelik ürün' olarak satışa sundu. Twitter üzerinde başlatılan #ÇiçekSepetiBoykot etiketiyle ürünün kaldırılması talep edildi. Bursaspor-Amedspor maçında benzer posterlerin tribünlerde açılmasının ardından, Çiçek Sepeti ürünü siteden kaldırdı. 'Beyaz Toros' ve 'Yeşil' 90'lı yıllarda faili meçhul cinayetlerin sembolleri olarak biliniyor.
6 Mart 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası iktidara yönelik öfke, Fenerbahçe taraftarlarının Konyaspor maçında 'Hükümet istifa' sloganları atmasıyla tribünlere yansıdı. Bu olayın ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, maçların seyircisiz oynanması veya tedbir alınarak oynanması gerektiğini belirtti. Fenerbahçe taraftarlarına, 'tehdit ve hakaret içeren tezahürat' gerekçesiyle 6222 sayılı kanunun 14'üncü maddesi kapsamında 'seyirden men' cezası verildiği, tebligatların evlerine gönderildiği bildirildi. Gazeteci Ahmet Ercanlar, şu ana kadar yaklaşık 30 kişiye tedbir kararının ulaştığını ve soruşturma sonucunda ceza süresinin belirleneceğini ifade etti.
1 Mart 2023

Fenerbahçe, Suudi Arabistan'da Galatasaray ile oynanacak Süper Kupa maçına, Atatürk'ün 'Yurtta Sulh Cihanda Sulh' sözlerinin yer aldığı pankart ve Atatürk tişörtü kullanımına izin verilmemesi sebebiyle çıkmama kararı aldı. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), maçın İstiklal Marşı ile başlayacağını ve dezenformasyona itibar edilmemesi gerektiğini belirtti. Fenerbahçe ve Galatasaray taraftarları sosyal medyada takımlarının maça çıkmaması yönünde tepki gösterdi.
29 Aralık 2023

TFF 2. Lig'de oynanan Bursaspor-Amedspor maçında Amedspor futbolcularına saldırı gerçekleşmiş ve Bursaspor taraftarları tarafından çirkin tezahüratlar yapılmıştı. Olaylar sonrası soruşturma açılmış ve bazı güvenlik görevlileri görevden uzaklaştırılmıştı. Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), Bursaspor'a çirkin tezahüratlar ve diğer ihlaller nedeniyle toplam dokuz maç seyircisiz oynama ve 286 bin TL para cezası verdi. Amedspor yönetimi ve taraftarları, verilen cezayı yetersiz bularak tepki gösterdi.
9 Mart 2023

İspanya'daki Hayvan Hakları ve Çevre Partisi (PACMA) tarafından düzenlenen bir gösteriyle, boğa güreşlerinin yasaklanması talep edildi. Madrid'deki Las Ventas, dünyanın en büyük boğa güreşi arenalarından biri önünde toplanan binlerce kişi, bu sporun ülke genelinde yasaklanmasını istedi. Gösteriye, Portekiz, Şili, Hollanda gibi ülkelerden hayvan hakları savunucusu siyasi partilerin temsilcileri ve yabancı aktivistler de katıldı. Ayrıca, boğa güreşlerinin yanı sıra, boğaların boynuzlarına ateş toplarının bağlandığı 'toro embolado' adlı etkinliklerin de yasaklanması talep edildi.
16 Eylül 2023

Barcelona Futbol Kulübü, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde Pantone ile işbirliği yaparak oluşturduğu 'Lila Barça' adında yeni bir rengi tanıttı. Bu renk, kulübün orijinal renkleri olan bordo ve mavi renklerinin bir karışımıdır ve 'Eşitlik renklerimizde var' mesajıyla cinsiyet eşitliğine dikkat çekmeyi amaçlamaktadır. 'Lila Barça', Mart ayı boyunca takımın sosyal medya hesaplarında, kol bantlarında ve diğer aksesuarlarda kullanılacak ve cinsiyet eşitliğini destekleyen projelerde yer alacak.
9 Mart 2023

DEM Partili vekiller, Hakkari Belediyesi'ne kayyım atanmasını protesto etmek için Meclis kürsüsünde eylem yaptı. AKP’li vekiller, DEM Partililerin üzerine yürüyerek pankartlarını parçaladı ve sloganlar attı. Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, gürültü ve kavga nedeniyle Meclis'i kapattı. Olay, sosyal medyada geniş yankı buldu ve çeşitli siyasi partilerden tepkiler geldi.
4 Haziran 2024

MHP'nin Kilis belediye başkan adayı olarak gösterdiği eski AKP'li Hasan Kara'nın oğlunun sünnet düğünü için Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı bir stadyumun kullanıldığı belirtildi. Düğün için stadyuma mıcır serilip, parke taş döşendi ve çevre düzenlemesi yapıldı. Devlet ve yerel yönetimlerin işbirliğiyle düzenlenen düğüne dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da katıldı. Düğün görüntülerinin basına sızmasını engellemek için gazetecilerin önü kesildi ve kasetler zorla alındı.
9 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mücahit Birinci, eski AKP milletvekili Mehmet Metiner ve AKP Sözcüsü Ömer Çelik arasında Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde yaşanan olaylar üzerine tartışma çıktı. Metiner, teğmenlerin gayrı kanuni yemin törenini eleştirirken, Yiğit Bulut ve Ömer Çelik bu eleştirileri vesayetçi olarak nitelendirdi. Mücahit Birinci de tartışmaya katılarak, Bulut'un ifadelerini eleştirdi ve FETÖ suçlamalarının yersiz olduğunu belirtti.
4 Eylül 2024

Trabzonspor ile Fenerbahçe arasında oynanan maçın ardından, bordo-mavili taraftarların sahaya girerek Fenerbahçeli futbolculara ve teknik heyete saldırması, futbolda şiddet olaylarının yeni bir örneği oldu. Bu sezon yaşanan diğer şiddet olaylarıyla birlikte, Türk futbolunun içinde bulunduğu durum ve geleceği sorgulanmaya başlandı. Hilmi Türkay, yaşanan bu olayları futbolda bir kara leke olarak nitelendirerek, sporda artan şiddetin zirve noktasına ulaştığını belirtti.
19 Mart 2024

Mehmet Ali Yılmaz, Fenerbahçe ile oynanan ve Trabzonspor taraftarlarının sahaya inerek olay çıkardığı maç sonrası verdiği röportajda taraftarları eleştirmişti. Yılmaz, taraftarların bu davranışını 'organizasyon' olarak nitelendirerek, Trabzonspor'a yakışmadığını belirtmiş ve taraftarları 'hıyarlar' olarak tanımlamıştı. Bu röportaj, Yılmaz'ın ölüm haberinin ardından sosyal medyada yeniden dolaşıma girdi. Olaylar sonucunda Trabzonspor'a cezalar verilmiş ve bazı taraftarlar tutuklanmıştı.
24 Nisan 2024

Eser Karakaş, AKP'li Ayşe Böhürler'in, Türkiye'de Türkçe dışındaki anadillerin kullanımı hakkında yaptığı açıklamaları eleştiriyor. Karakaş, Böhürler'in 28 Şubat döneminde türban yasağı konusunda kullanılan mantığı, bugün anadillerin kullanımı konusunda sergilediğini belirtiyor. Böhürler'in kamusal alan yerine 'sosyal yaşam' ifadesini kullanarak, 28 Şubat döneminin mantığını benimsediğini ve bu yaklaşımıyla eleştirilere maruz kaldığını ifade ediyor. Karakaş, Böhürler'in bu tutumunun, anadil konusunda farklı görüşleri olanları zor durumda bırakabileceğini öne sürüyor.
27 Şubat 2024

Bülent Falakaoğlu, Büyükekşi'nin TFF başkanlığı döneminde yaşanan skandalları ve bu dönemin 'en kötü' başkanlık dönemi olarak nitelendirildiğini belirtiyor. Büyükekşi'nin iktidar tarafından desteklenmesinin arkasındaki güç dengelerine dikkat çeken Falakaoğlu, bu güçlerin kimler olduğunu ve hangi çıkarları koruduklarını sorguluyor. Yazıda, Göksel Gümüşdağ, Kalyon Grubu ve Gaziantep lobisi gibi isimlerin bu güç dengelerinde önemli rol oynadığı vurgulanıyor.
20 Temmuz 2024

Sultan Özer, Kayseri'de mültecilere yönelik ırkçı saldırı ve bozkurt işareti yapan futbolcunun cesaretini iktidarın 'böl, parçala, yönet' politikalarından aldığını belirtiyor. Özer, geçmişteki Madımak Katliamı ve 10 Ekim Gar Katliamı gibi olaylarda da benzer tutumların sergilendiğini vurguluyor. Yazıda, iktidarların saldırganları koruyan ve kollayan politikalarının tarihsel örnekleri ele alınıyor.
6 Temmuz 2024

Bir Milli Güvenlik Kurulu belgesi, İstanbul'da bir kağıt hurdacısında bulunarak, 1990'ların Türkiye'sinde yaşanan askeri vesayet ve siyasi olaylara ışık tuttu. Belgede, Kürt işadamlarına yönelik faili meçhul cinayetlerle ilişkilendirilen talimatlar yer alıyor. Bu belge, 1993 yılında Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a sunulmuş ve 31 yıl sonra kamuoyuna açığa çıkmıştır. Mehmet Altan, bu sessizliğin Türkiye'nin demokratikleşme sürecine zarar verdiğini öne sürüyor.
29 Nisan 2024
İşaretlediklerim