ABD merkezli elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Almanya'nın Grünheide bölgesindeki fabrikasında 25 bin avro değerinde yeni bir elektrikli araç üretme planları yapıyor. Tesla CEO'su Elon Musk, 2020 yılında yeni geliştirilen batarya teknolojisi ile 25 bin dolarlık bir araç üreteceklerini açıklamıştı. Şirketin 2030 yılına kadar 20 milyon araç teslim etme hedefi bulunuyor. Ancak aracın üretimine ne zaman başlanacağı henüz netlik kazanmamış.
6 Kasım 2023

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), elektriğe yapılan yüzde 38'lik zammın dağıtım şirketlerine aktarılan dağıtım bedeline yüzde 58,9 oranında yapılan artıştan kaynaklandığını belirledi. EMO, konutlar için perakende enerji bedelindeki artışın yüzde 2,5 ile sınırlı kaldığını, ancak dağıtım bedelinin fahiş bir şekilde arttığını tespit etti. EMO, bu durumun piyasanın çarpık bir biçimde yapılandığını ve kamu hizmeti olması gereken elektrik dağıtımının özel sektör tarafından başarısız bir şekilde işletildiğini vurguladı. Ayrıca, enerji maliyetlerinin enflasyon üzerindeki etkisini sınırlamak için kamulaştırma önerisinde bulundu.
29 Haziran 2024

Hepsiburada, 2023 yılının ilk altı ayında en çok satılan ürünler ve tüketici eğilimlerini açıkladı. En çok alışveriş yapan şehirler İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli oldu. En çok alışveriş akşam 8 ile 10 arasında ve mart ayında yapıldı. En çok satılan ürünler arasında akıllı çocuk saatleri, otel rahatlığındaki yastıklar, fritözler, Apple, Samsung ve Xiaomi marka cep telefonları, yüz bakım ürünleri, ıslak mendiller, tişörtler ve spor malzemeleri yer aldı.
3 Ağustos 2023

Apple, yeni yapay zeka teknolojilerini duyurmasının ardından Microsoft’un piyasa değerini aşarak yeniden dünyanın en değerli şirketi oldu. Apple’ın Nasdaq borsasında işlem gören hisseleri, yüzde 4’ün üzerinde değer kazanarak hisse başına 215,62 dolara yükseldi ve şirketin toplam değeri 3,31 trilyon dolara ulaştı. Apple, yeni yapay zeka teknolojisi 'Apple Intelligence'ı tanıtmış ve Siri’ye ChatGPT entegrasyonu için OpenAI ile ortaklık yaptığını duyurmuştu.
13 Haziran 2024

ABD'li teknoloji şirketi Apple, 2024 mali yılının ilk çeyreğinde gelirinin yüzde 4 azalarak 90,8 milyar dolara gerilediğini açıkladı. Bu düşüş, piyasa beklentilerinin hafif üzerinde gerçekleşti. Şirketin net karı da yüzde 2 azalarak 23,6 milyar dolara düştü. Aynı dönemde iPhone satışları yüzde 10,5, iPad satışları yüzde 16,7 azalırken, Mac satışları yüzde 3,9 arttı.
3 Mayıs 2024

Kanada'daki Dalhousie Üniversitesi araştırmacıları, 2018-2022 yılları arasında 84 ülkede yapılan plastik kirliliği denetimleri ve verilerini analiz etti. Science Advances dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, incelenen atıkların neredeyse yarısı hangi şirket tarafından üretildiği belirlenememişken, kaynağı belirlenen atıkların %11'i Coca Cola ve %5'i PepsiCo tarafından üretilmiş. Nestle, Danone ve Altria gibi diğer büyük şirketler de plastik kirliliğine katkıda bulunuyor.
1 Mayıs 2024

ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, satışlardaki büyümenin yavaşlaması ve pazardaki güçlü rekabet nedeniyle Çin'deki üretimini azaltma kararı aldı. Şirket, düşen talep ve rekabetle mücadele etmek amacıyla, Çin'de üretilen Model Y ve Model 3 araçlarının üretiminde kesintiye gitme kararı aldı. Tesla, Avrupa ve Çin'deki araç fiyatlarını düşürdükten sonra ABD'deki bazı Model Y otomobillerinin fiyatlarını da geçici olarak indirmiş, ancak bu hamle talepteki düşüşü durduramamıştı. CEO Elon Musk, daha önce Çinli elektrikli otomobil üreticilerinin güçlü rekabetinin altında kalınabileceği konusunda uyarılarda bulunmuştu.
23 Mart 2024

Microsoft, yapay zeka girişimi OpenAI'ye 10 milyar dolarlık bir yatırım yapmak için görüşmeler yürütüyor. Bu yatırım, OpenAI'nin değerini 29 milyar dolara çıkarabilir. Yatırım tamamlandığında Microsoft'un OpenAI'de yüzde 49 hisseye sahip olması bekleniyor. Microsoft, daha önce 2019 yılında OpenAI'ye bir milyar dolar yatırım yapmış ve şimdi Bing arama motorunu ChatGPT ile güçlendirmeyi planlıyor.
10 Ocak 2023

Avrupa'nın en büyük otomobil üreticisi Volkswagen, elektrikli araç bataryalarının maliyetini düşürmek amacıyla maden ocaklarına yatırım yapmayı planladığını açıkladı. Şirket, bu yatırımlarla kendi ihtiyaçlarının yarısını ve diğer müşterilerin taleplerini karşılamayı hedefliyor. Batarya üretim birimi PowerCo, bu strateji doğrultusunda ABD'li Ford için batarya hücresi üretimine başlayacak. Bu hamle, Avrupa'nın Çin ve Asya'ya olan bağımlılığını azaltmayı amaçlıyor.
17 Mart 2023

Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), sanayide, elektrik üretim amaçlı ve küçük ile orta ölçekli işletmelerde kullanılan doğalgaza yüzde 20 zam geldiğini duyurdu. Ekim ayının başlangıcında paylaşılan toptan satış listesine göre konutlarda kullanılan doğalgaza zam yapılmadı. Açıklamada fiyatların 'en makul düzeyde' belirlendiği ve 'Avrupa’da Ukrayna’dan sonra en düşük doğalgaz fiyatlarının Türkiye’de olduğu' savunuldu. Ayrıca, sanayi abonelerinin elektrik tarifesine de yüzde 20 zam yapıldığı belirtildi.
1 Ekim 2023

ABD merkezli teknoloji şirketi Apple, 18 ay önce ulaştığı 3 trilyon dolarlık piyasa değerini yeniden yakaladı. Şirket, 2 Ağustos 2018'de 1 trilyon dolar ve 19 Ağustos 2020'de 2 trilyon dolar değerlemeyi aşmıştı. 2022'nin ikinci çeyreğinde beklentileri aşan satışlarla hisse değeri bu yıl %50'den fazla artış gösterdi. Apple'ın piyasa değeri, dünyanın birçok önde gelen ekonomisinden daha büyük, sadece ABD, Çin, Japonya ve Almanya'nın GSYİH'si Apple'ı geride bırakabiliyor.
3 Temmuz 2023

Google ve YouTube'un Türkiye'deki etkisi üzerine yapılan komisyon toplantısında, komisyon üyelerinin konu hakkındaki bilgisizlikleri nedeniyle verimli bir tartışma yapılamadı. Google Türkiye Kamu Politikaları Direktörü Tolga Sobacı ve ekibi, Google'ın Türkiye'ye katkılarını anlattı ancak milletvekillerinin soruları genellikle Google'ın ekonomik katkıları üzerine yoğunlaştı. CHP Milletvekili Tuncay Özkan'ın toplantıya geç katılması ve konuyu dağıtması nedeniyle önemli sorular cevapsız kaldı.
30 Haziran 2024

Alman otomotiv endüstrisi, bir zamanlar dünya lideri olmasına rağmen, Çin endüstrisine yerini bırakıyor. Yılın ilk yarısında Alman otomotiv üreticileri Mercedes-Benz, BMW ve Volkswagen satış ve karlarını artırdı ancak yılın tamamına yönelik tahminler hayal kırıklığına uğrattı. Çin, elektrikli araçlar konusunda yükselişini sürdürüyor ve dünyadaki mevcut elektrikli araçların yaklaşık yarısı Çin yapımı. Alman markaları, Çin'deki statü sembolü özelliğini kaybediyor ve Çinliler, gelenekselleşmiş Alman üst sınıf araçlarından vazgeçiyor.
7 Ağustos 2023

Netflix, 2024'ün ilk çeyreğinde şifre paylaşımına getirdiği kısıtlamalar sayesinde 9,3 milyon yeni abone kazanarak toplam abone sayısını 269,6 milyona yükseltti. Bu hamle, şirketin üç aylık karını bir önceki yıla göre neredeyse iki katına çıkararak 2,3 milyar dolara ulaştırdı. Netflix, 2020'de yaşanan net müşteri kaybının ardından ücretli paylaşım sistemini devreye almış ve bu sistemle hesapların birden fazla kullanıcı tarafından kullanılabilmesi için ek ücret talep etmeye başlamıştı. Şirket, abone sayılarını artık raporlamayacağını duyurdu.
19 Nisan 2024

Türkiye'de döviz kurundaki artış, ithal ürünlerin fiyatlarında artışa yol açtı. Özellikle elektronik ve otomobil sektörlerindeki ürünler zamlandı. Apple, Türkiye'de yılın üçüncü zammını yaparken, diğer teknoloji üreticileri de fiyatlarını güncelledi. Otomobil piyasasında da fiyat artışları gözlemlendi ve bazı otomobil firmalarının fiyatlarını güncellemesi bekleniyor.
8 Haziran 2023

ABD Adalet Bakanlığı, Google'ın dijital reklamcılık sektöründeki hakimiyetinin rekabete zarar verdiği gerekçesiyle şirkete karşı antitröst davası açtı. Kaliforniya, Colorado, Connecticut, New Jersey, New York, Rhode Island, Tennessee ve Virginia eyaletlerinin başsavcıları da bu davaya dahil oldu. Google, dijital reklam teknolojileri üzerindeki hakimiyetini korumak için rekabete aykırı yöntemler kullanmakla suçlanıyor. Adalet Bakanlığı ve eyalet başsavcıları, dijital reklam pazarında rekabeti yeniden sağlamayı hedefliyor.
25 Ocak 2023

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Dijital Piyasalar Yasası kapsamında Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta ve Microsoft olmak üzere altı büyük teknoloji şirketini 'geçit denetçisi' olarak sınıflandırdı. Bu şirketlerin sunduğu 22 temel hizmetin yeni yasa kapsamındaki ilave sorumluluklara uymak için 6 ay süreleri olduğu belirtildi. Yeni kurallar, büyük dijital platformların pazar gücünü sınırlamak, haksız rekabeti önlemek ve kullanıcı haklarını korumak amacıyla uygulanacak. Kuralların ihlali durumunda şirketlere küresel cirolarının yüzde 10'una varan seviyede para cezası kesilebilecek.
6 Eylül 2023

Britanyalı Standard Chartered Bankası, Kalyon Enerji'nin Niğde, Gaziantep ve Şanlıurfa'da kuracağı toplam 390 megavat kapasiteli güneş enerjisi santralleri için 249 milyon avro kredi sağlayacak. Proje tamamlandığında, santraller Türkiye'de 65 binden fazla haneye yetecek miktarda elektrik üretecek. Britanya'dan GE Vernova şirketi, santral için gerekli ekipmanları tedarik edecek ve kuracak. Kredinin garantörleri Birleşik Krallık İhracat Kredi Kuruluşu (UKEF) ve Polonya İhracat Kredi Kuruluşu (KUKE) olacak.
8 Ağustos 2024

Google, Kaliforniya'daki genel merkezinde düzenleyeceği I/O etkinliğinde son bir yılda gerçekleştirdiği çalışmaları ve yeni ürünlerini tanıtacak. Etkinlik, CEO Sundar Pichai'nin konuşmasıyla başlayacak ve canlı olarak izlenebilecek. Tanıtılması beklenen ürünler arasında ilk katlanabilir cep telefonu Pixel Fold, Google Pixel Tablet, yeni akıllı telefon Pixel 7A ve Android 14 işletim sistemi bulunuyor. Ayrıca, yapay zeka alanında ChatGPT'nin rakibi Bard ve diğer yapay zeka güncellemeleri de gündemde olacak.
9 Mayıs 2023

İrlanda Veri Koruma Komisyonu (DPC), Google'ın geliştirdiği PaLM2 yapay zeka modeli hakkında kişisel verileri kullanma gerekçesiyle yasal bir soruşturma başlattı. Soruşturma, Google'ın AB Genel Veri Koruma Tüzüğü'ne (GDPR) uygun olarak gerekli değerlendirmeleri yapıp yapmadığını araştırıyor. Bu inceleme, AB üyesi ülkelerdeki veri işleme süreçlerinde Google'ın bireylerin haklarını koruyup korumadığını ve sınır ötesi veri işleme faaliyetlerini kapsıyor.
12 Eylül 2024
İşaretlediklerim