Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF), Türkiye'den Avrupa'ya ihraç edilen kuru incirlerde aflatoksin tespit edildiğini duyurdu. Fransa, sınırda yaptığı kontrollerde bu zehirli ve kanserojen maddeyi bulduğunu ve riskli olduğunu bildirdi. Tarım ve Orman Bakanlığı, aflatoksinlerin kuvvetli zehir ve kanserojen maddeler olduğunu belirterek, tüketicilerin korunması için ithalat, ihracat ve rutin kontrollerde numuneler alındığını ve analiz edildiğini açıkladı.
3 Aralık 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2024 yılına yönelik hayvan ithalatı kararları, gıda enflasyonuyla mücadelede kısa vadeli bir çözüm olarak görülse de, uzun vadede yerel üretimi zayıflattığı ve küçük çiftçilerin tasfiyesine yol açtığı belirtiliyor. Türkiye'de gıda fiyatlarındaki artışın devam ettiği, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) küresel gıda fiyatlarında düşüş raporlarına rağmen, yerel politikalara odaklanılması gerektiği vurgulanıyor. Gıda enflasyonunu kontrol altına almak için ithalata dayalı stratejiler yerine, gıda sistemini yerel ölçekte küçük çiftçiler ve köylüler lehine dönüştürecek çözümlerin hedeflenmesi gerektiği ifade ediliyor.
12 Mart 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, sağlığı tehlikeye düşürebilecek yağ ve zeytinyağlarının listesini kamuoyuna duyurdu. Listede, gıdada kullanımına izin verilmeyen boya tespiti ve tohum yağları karıştırılması gibi uygunsuzluklar bulunan ürünler yer alıyor. İzmir, Aydın ve Gaziantep gibi illerdeki firmaların ürünleri bu listede yer aldı. Bakanlık, bu bilgileri 5996 Sayılı Kanun'un ilgili maddesi uyarınca kamuoyuna sunma yetkisine sahip.
16 Ekim 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, pide, lahmacun, börek gibi ürünlerde sakatat ve kanatlı etin kullanılmasına izin veren bir genelge yayınladı. Genelgeye tepkiler üzerine bakanlık, bu ürünlerin et ürünleri kapsamında değil, yemek kategorisinde yer aldığını belirtti. Ancak Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, genelgenin hileye yol açabileceğini ve gıda güvenliği açısından yanlış bir karar olduğunu ifade etti. Toprak, genelgenin ve bakanlığın açıklamasının yeterince anlaşılabilir olmadığını ve farklı algılamalara yol açabileceğini belirtti.
24 Haziran 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit, tağşiş ve hileli gıdaların tespitini yarından itibaren elektronik ortamda tüketicilerle paylaşacak. Yeni sistem, 09:00 itibarıyla kullanıma açılacak ve kamuoyu duyuruları anlık olarak paylaşılacak. Bakan İbrahim Yumaklı, İstanbul'da 'Güvenilir Gıdada Yeni Dönem' konulu bir basın toplantısı düzenleyecek ve yeni sistemi tanıtacak. Duyurular 'guvenilirgida.tarimorman.gov.tr' internet sitesinde yer alacak.
1 Ekim 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, 8 Ekim 2024 tarihinde taklit ve tağşiş yapılan gıdalar listesini yayınladı. Bu listede, zeytinyağına tohum yağı karıştırıldığı tespit edilen firmalar ve ürünleri yer aldı. İzmir ve Bursa'da faaliyet gösteren bazı firmaların zeytinyağı ürünlerinde uygunsuzluklar bulundu. Bakanlık, bu bilgileri kamuoyuna duyurarak tüketicileri bilgilendirmeyi amaçlıyor.
9 Ekim 2024

Yunanistan, Peste des Petits Ruminants (PPR) olarak bilinen ve yüksek bulaşıcılığı olan 'keçi vebası' salgınının yayılmasını önlemek amacıyla ülke genelinde koyun ve keçi taşımacılığını yasakladı. Bu virüs, enfekte hayvanların yüzde 80-100'ünü öldürebiliyor ancak insanları etkilemiyor. Yunanistan Tarım Bakanlığı, hayvan yetiştiricileri, peynir üreticileri, mezbaha sahipleri ve yem tedarikçilerini kısıtlamalar hakkında bilgilendirdi. Salgının kaynağını belirlemek için soruşturma başlatıldı ve yurtdışından şüpheli ithalat ihtimali üzerinde duruluyor.
30 Temmuz 2024

Bulgaristan, Türkiye'den ithal edilen limonlarda yasaklı kimyasal maddeler bulunduğunu tespit ederek bu ürünleri sınırdan geri gönderdi. Bulgaristan Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, bu durum üzerine üretici ve ihracatçı firmalar hakkında soruşturma başlattı. Ayrıca, Türkiye'de Avrupa Birliği uyum çerçevesinde çevre ve insan sağlığına zararlı olduğu belirlenen 223 aktif madde daha yasaklandı. Geri dönen ürünlerle ilgili olarak tüm gıda ve yem ürünleri Türkiye mevzuatına uygunluk açısından yüzde 100 analize tabi tutulmaktadır.
3 Mayıs 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, 21 Kasım tarihli taklit ve tağşiş yapılan gıdalar listesinde uygunsuz zeytinyağlarını açıkladı. Zeytinyağlarına tohum yağı veya daha düşük kaliteli zeytinyağı karıştırıldığı tespit edildi. Listede Bursa ve Çanakkale'deki bazı firmaların ürünleri yer aldı. Bakanlık, bu bilgileri kamuoyuna sunma yetkisini 5996 Sayılı Kanun'un ilgili maddesi uyarınca kullanıyor.
22 Kasım 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, zeytinyağlarına tohum yağı karıştırıldığı tespit edilen ürünlerin listesini güncelledi. Bu ürünler, taklit veya tağşiş yapılan gıdalar listesine eklendi. Bakanlık, 5996 Sayılı Kanun'un 31'inci maddesi uyarınca bu bilgileri kamuoyuna duyurdu. İzmir, Aydın ve Kocaeli gibi illerdeki bazı firmaların ürünleri uygunsuz bulundu.
3 Aralık 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, 17-18 Ekim tarihlerinde yapılan denetimlerde tohum yağı karıştırıldığı tespit edilen zeytinyağlarını kamuoyuna duyurdu. Bu kapsamda, çeşitli firmaların ürettiği zeytinyağlarının uygunsuz bulunduğu ve listelendiği belirtildi. Bakanlık, bu bilgileri 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu uyarınca kamuoyuna sunma yetkisine sahip. Açıklanan listede, Bursa, İzmir, Çanakkale ve Aydın gibi illerdeki firmaların ürünleri yer aldı.
18 Ekim 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, 31 Ekim tarihli taklit ve tağşiş yapılan gıdalar listesinde, tohum yağı karıştırıldığı tespit edilen zeytinyağlarını açıkladı. Listede, Aydın ve Antalya'da üretilen bazı zeytinyağı markaları yer aldı. Ayrıca, Gaziantep'te bir firmanın bitkisel karışım yağında gıdada kullanımına izin verilmeyen boya tespit edildi. Bu ürünler, sağlığı tehlikeye düşürecek gıdalar listesine eklendi.
31 Ekim 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, ramazan ayında Türkiye genelinde yaklaşık 103 bin 679 gıda denetimi gerçekleştirdi. Bu denetimler sonucunda 1022 uygunsuzluk tespit edilerek, toplamda yaklaşık 45 milyon lira idari para cezası uygulandı. Bakanlık 2023 yılında 1 milyon 300 bin gıda kontrolü yapmış ve 18 bin 948 işletmeye ceza kesmiştir. Ramazan ayı boyunca özellikle tüketimi artan gıda ürünlerine yönelik denetimler artırıldı ve 13 işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.
8 Nisan 2024

Heinrich Böll Stiftung Derneği tarafından hazırlanan Pestisit Atlası, çocuklar ve kadınların pestisitlerden daha fazla etkilendiğini belirtiyor. Türkiye'de yılda 60 bin ton pestisit kullanılıyor ve bu durum çocukların nörolojik gelişimlerini olumsuz etkiliyor. Atlas, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin pestisitlere maruziyette de kendini gösterdiğini ortaya koydu. Tarımda çalışan kadınlar genellikle daha düşük gelir düzeyine sahipler ve karar verme gücünden yoksunlar. Pestisitlerin kadınlar ve kız çocukları üzerindeki etkisi, erkekler ve oğlan çocukları üzerindeki etkisinden farklı.
13 Ekim 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit ve tağşiş yapılan gıdaların listesini kamuoyuna duyurdu. Adana'daki iki firmada tek tırnaklı hayvan eti tespit edildi. Ayrıca, Kayseri'de bir sucuk markasında sakatat, İstanbul'da ise dana kıymasında kanatlı eti bulundu. Bu denetimler, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında gerçekleştirildi.
19 Kasım 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, 26 Kasım tarihli taklit veya tağşiş yapılan gıdalar listesini yayınladı. Listede, tohum yağı karıştırıldığı tespit edilen zeytinyağı markaları ve firmaları yer aldı. İzmir ve Aydın'da faaliyet gösteren bazı firmaların ürünleri uygunsuz bulundu. Ayrıca, Aydın'daki bir firmanın bitkisel karışım yağında gıdada kullanılmaya izin verilmeyen boya tespit edildi.
27 Kasım 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, 22 Ekim 2024 tarihinde tek tırnaklı hayvan eti tespit edilen gıdalar listesini kamuoyuna duyurdu. Listede, Mersin, Manisa ve Adana gibi illerdeki bazı firmaların ürünlerinde at, eşek ve katır eti tespit edildiği belirtildi. Bu durum, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında kamuoyuna açıklandı. Bakanlık, bu tür denetimlerle halk sağlığını korumayı amaçlıyor.
23 Ekim 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, 11 Ekim 2024 tarihinde taklit ve tağşiş yapılan gıdaların listesini yayınladı. Bu listede, zeytinyağına tohum yağı karıştırıldığı tespit edilen firmalar ve ürünleri yer aldı. Bursa ve İzmir'de faaliyet gösteren bazı firmaların zeytinyağı ürünlerinde uygunsuzluklar bulundu. Ayrıca, başka bir firmanın zeytinyağında gıdada kullanımına izin verilmeyen boya tespit edildi.
11 Ekim 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, 11 Eylül tarihli listesinde taklit ve tağşiş yapılan gıdaları kamuoyuna duyurdu. Listede, zeytinyağına tohum yağı karıştırıldığı tespit edilen firmalar ve ürünleri yer aldı. Bursa ve İzmir'deki bazı firmaların zeytinyağı ürünleri uygunsuz bulundu. Ayrıca, gıdada kullanımına izin verilmeyen boya tespit edilen başka bir zeytinyağı ürünü de listede yer aldı.
11 Ekim 2024

Gaziantep'in Nurdağı ilçesindeki bir depoda, pul ve toz biber yapımında kullanılmak üzere saklandığı belirlenen bozulmuş 60 ton domates ve 15 ton havuç posası bulundu. Bu bozuk ürünler imha edildi ve işletme sahibi hakkında yasal işlem başlatıldı. Bu olay, gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
21 Ağustos 2024
İşaretlediklerim