Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremler sonrasında Hatay'ın İskenderun ilçesindeki limanda çıkan yangın, üç gün süren müdahaleler sonucunda kontrol altına alındı. Orman Genel Müdürlüğü ve Rusya'dan gelen iki yangın söndürme uçağı, gemiler ve yer ekiplerinin katkılarıyla yangın büyük ölçüde söndürüldü. Hasar gören konteynerler iş makineleriyle yangın sahasından çıkarıldı ve soğutma çalışmaları sürdürülüyor.
9 Şubat 2023

Bursa'nın İnegöl ilçesinde bir fabrikada çıkan ve bitişik tesislere yayılan yangın kontrol altına alındı. İnegöl Organize Sanayi Bölgesi'nde bir tesiste çıkan yangına havadan ve karadan çok sayıda ekip müdahale etti. Yaklaşık 110 dönümlük alanda 10 civarında fabrikayı etkileyen yangında soğutma çalışmaları devam ediyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yangının kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının sürdürüldüğünü belirtti.
2 Ağustos 2023

BOTAŞ, Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından Hatay il merkezi, Kırıkhan, Kahramanmaraş il merkezi, Pazarcık ve Narlı ilçelerine doğalgaz akışını tedbir amaçlı durdurduğunu açıkladı. Hasar tespit çalışmalarının başlatıldığı belirtildi ve ham petrol boru hatlarında herhangi bir hasar olmadığı ifade edildi. Deprem sonrasında Kahramanmaraş'ta doğalgaz kaynaklı bir yangın çıktığı bilgisi de verildi.
6 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında, bazı akaryakıt istasyonlarında yakıt tükenmesi ve yeraltı depoları ile bağlantı noktalarının çökmesi gibi sorunlar yaşandı. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), yakıtı biten istasyonlara hızla ikmal yapıldığını ve hasar gören istasyonlarda tamir çalışmalarının sürdüğünü açıkladı. Türkiye genelinde akaryakıt sorunu olmadığı belirtildi ve depremde hayatını kaybedenler için taziye dilekleri paylaşıldı.
6 Şubat 2023

Adana Yumurtalık'ta bulunan Sugözü ve EMBA-Hunutlu termik santralleri aktif fay hattı üzerinde yer alıyor ve uzmanlar Adana için deprem riskine dikkat çekiyor. Çevre aktivistleri, olası bir depremde santrallerdeki hidrojen tanklarının patlaması durumunda büyük bir çevre felaketi yaşanabileceği ve 30 kilometre çapında bir alanın yok olabileceği konusunda uyarıda bulunuyorlar. Prof. Dr. Naci Görür, Adana ve çevresindeki fay hatları için deprem uyarısında bulunmuş ve yetkililerin ve halkın dikkatli olması gerektiğini belirtmiş. Çevre aktivistleri, santrallerin çalışmasının durdurulması ve hidrojen tanklarının güvenli yerlere taşınması için resmi başvuruda bulunmuşlar.
5 Mart 2023

Kahramanmaraş'ta yaşanan depremin ardından, herhangi bir sızıntı veya basınç problemi önlemek amacıyla Ceyhan petrol rafinerisine petrol akışı geçici olarak durduruldu. Tribeca Shipping'in raporuna göre terminalde hasar olup olmadığı değerlendirilecek. Kerkük-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hatlarından petrol akışı devam ederken, Gaziantep-Maraş doğalgaz hattında hasarlar ve yangınlar meydana geldiği, yangınların söndürüldüğü bildirildi. BOTAŞ, deprem sonrası Hatay ve Kahramanmaraş merkezleri ile üç ilçeye doğalgaz akışını tedbir amaçlı durdurduğunu duyurdu.
6 Şubat 2023

Başakşehir İkitelli Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan ve gıda, plastik, tekstil gibi farklı ürünlerin bulunduğu altı katlı bir fabrikada yangın çıktı. İtfaiye ekipleri yangına 4 gün boyunca aralıksız müdahale etti. Yangın, 31 itfaiye aracı ve 95 personelin çalışması sonucu kontrol altına alınarak söndürüldü. Binanın tehlike arz eden kısımları iş makinesiyle yıkıldı ve soğutma çalışmaları devam ediyor.
13 Haziran 2023

Sultangazi'deki Hacı Bektaş-ı Veli Kent Ormanı'nda henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyüyen ve geniş bir alana yayılan yangına çok sayıda itfaiye ekibi müdahale ediyor.
3 Eylül 2023

Adana Yumurtalık'ta aktif fay hattı üzerinde bulunan EMBA Hunutlu ve İsken Sugözü termik santralleri, olası bir depremde büyük bir tehdit oluşturuyor. Çevre aktivistleri, hidrojen tanklarının patlaması durumunda 30 kilometre çapında bir alanın yok olabileceği uyarısında bulunarak yetkililere ve mahkemelere başvurdu, ancak talepleri görmezden gelindi. Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvuruda hak ihlali tespiti ve yargılamanın yenilenmesi talep ediliyor. Ayrıca, bölgede kanser vakalarının artışı ve santrallerin yasalara aykırı inşa edildiği iddiaları da gündeme getiriliyor.
23 Nisan 2023

İstanbul Başakşehir İkitelli Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan altı katlı bir fabrikanın çatı katında çıkan yangına itfaiye ekipleri müdahale ediyor. Yangın nedeniyle binanın bazı bölümleri çöktü. İtfaiye ekiplerine TOMA ve çeşitli ilçe belediyelerinin su tankerleriyle destek sağlandı. Polis, yangın bölgesinde güvenlik önlemleri alarak araç girişini engelliyor.
11 Haziran 2023

İstanbul'un Sultangazi ilçesindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. İtfaiye ekiplerinin yangına müdahalesi devam ediyor.
28 Temmuz 2023

6 Şubat'ta Türkiye, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı. İkinci depremin ardından Hatay'daki İskenderun Limanı'nda konteynerler devrildi ve yangın çıktı. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait uçaklarla yangına havadan müdahale edildi ve Milli Savunma Bakanlığı yangının söndürüldüğünü duyurdu. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi yangının devam ettiğini bildirdi ve sonrasında İstanbul İtfaiyesi, Orman Bölge Müdürlüğü ve BOTAŞ'ın müdahalesiyle yangın kontrol altına alındı.
7 Şubat 2023

Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği (TARD), hastanelerin karbon emisyonlarını ve atıklarını azaltmayı hedefleyen 'Yeşil Ameliyathane Projesi'ni başlattı. Proje, ilaç ve enerji kullanımı, tedarik zinciri ve atıklar gibi alanlara odaklanıyor. Anestezik gazların çevresel etkilerini en aza indirecek seçimler yapılması ve çevreye zarar veren uygulamaların azaltılması hedefleniyor. Ayrıca, anestezik gazların geri dönüştürülmesi ve damar yoluyla verilen ilaçların kullanılması gibi çözümler de geliştiriliyor.
1 Kasım 2023

Kahramanmaraş'ta mevcut termik santralin genişletilmesi planı, çevre aktivistleri ve yerel halk tarafından ciddi sağlık ve maliyet riskleri nedeniyle eleştiriliyor. Aktivistler, genişletmenin 2 bin 268 erken ölüme ve 88,4 milyar lira sağlık maliyetine yol açabileceğini belirtiyor. Yerel yöneticiler ve çevre örgütleri, kömür yerine güneş enerjisi gibi doğa dostu yatırımların yapılmasını öneriyor. Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci devam eden proje, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın kararını bekliyor.
15 Ekim 2024

Çayırhan Termik Santrali'nde 500 işçi, santralin özelleştirilmesine karşı yeraltında eylem başlattı. İşçiler, varlık satışı kararının iptal edilmesini ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep ediyor. Eylem sırasında bir kontrol ekibi, madenin fiziki durumu ile işçilerin sağlık ve güvenlik koşullarını değerlendirmek üzere madene indi. İşçilerin aileleri ve yer üstünde kalan işçiler, eyleme destek veriyor.
22 Kasım 2024

Ankara'daki Çayırhan Termik Santrali'nde 500'den fazla madenci, santralin özelleştirilmesine karşı 24 saatten fazla süredir yer altında eylem yapıyor. Madenciler, özelleştirme sonrası işçi haklarının belirsizliği ve işten çıkarmalar gibi endişeler taşıyor. Türkiye Maden İşçileri Sendikası, hükümetin özelleştirme kararından geri adım atmasını talep ediyor. İşçiler, geçmişte depremde verdikleri desteği hatırlatarak halktan kendilerine destek olmalarını istiyor.
21 Kasım 2024

Bolu Valisi Erkan Kılıç, Bolu'nun tarihindeki en büyük yangının kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının 2-3 hafta süreceğini belirtti. Yangına Türkiye'nin dört bir yanından gelen yaklaşık 400 araçla müdahale edildi. Yerleşim yerlerinde herhangi bir zarar olmadığını ve yangının hızlı müdahale sayesinde kısa sürede söndürüldüğünü ifade eden Kılıç, tedbirlerin elden bırakılmayacağını vurguladı.
18 Ağustos 2024

Ankara'nın Nallıhan ilçesindeki Çayırhan Termik Santrali'nde, maden sahalarının özelleştirilmesine karşı çıkan yaklaşık 500 işçi, 96 saat boyunca direnişlerini sürdürüyor. İşçiler, 20 Kasım sabahı kendilerini madene kapatarak eyleme başlamıştı. Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, ihale şartnamesinde madencilerin kazanılmış haklarına dair bir şey olmadığını belirterek sendika olarak mücadeleye devam edeceklerini ifade etti. Eylem sırasında hava sıcaklığı eksi 5 dereceye kadar düşerken, işçiler yer altında ve üstünde direnişlerini kararlılıkla sürdürüyor.
24 Kasım 2024

Diyarbakır’ın Çınar ilçesi ile Mardin’in Mazıdağı ilçesi arasındaki bölgede çıkan yangın yerleşim alanlarına sıçramış ve 15 kişi hayatını kaybetmişti. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Diyarbakır Şubesi, yangının çıkış nedenlerini araştırarak birçok ihmal tespit etti. EMO'nun raporuna göre, elektrik dağıtım şebekesinin eski ve bakımsız olduğu, izolatörlerin kırık olduğu ve gerekli bakım çalışmalarının yapılmadığı belirlendi. Ayrıca, tarımsal sulama tesisinde yüksek gerilim işletme sorumlusunun bulunmadığı ve yangına karşı alınması gereken önlemlerin ihmal edildiği tespit edildi.
24 Haziran 2024

Erzincan İliç'te bulunan Çöpler altın madeninde 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz işçi toprak altında kalmış ve siyanür dahil zehirli kimyasallar Fırat Havzası'na yayılmıştır. Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, bu olayı 'çevre cinayeti' olarak nitelendirerek, madenin atık baraj gölünün depremle yıkılması halinde Fırat ekosisteminin çökeceği uyarısında bulunmuştur. Madencilik faaliyetlerinin çevre ve halk sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri, geçmişte yaşanan benzer felaketler ve madencilik sektörünün çevresel düzenlemelere uyum sorunları ele alınmıştır.
24 Şubat 2024
İşaretlediklerim