İstanbul 41'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve kamuoyunda 'yüksek karlı gizli fon' olarak bilinen dolandırıcılık davasında, sanıklar Seçil Erzan ve Nazlı Can'ın telefonlarına ilişkin yeni bilirkişi raporları dosyaya eklendi. Raporda, müşteki Arda Turan ile sanık Erzan arasındaki mesajlaşmalar ve sanık Can'ın mesajları yer alıyor. İddianamede, sanık Erzan'ın banka müdürü olarak çalıştığı sırada müştekileri yüksek kar vaadiyle kandırdığı ve sahte belgelerle dolandırıcılık yaptığı belirtiliyor.
23 Ocak 2024

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından yolsuzlukla suçlanmasının ardından Erdoğan'ı açık oturuma davet etti ve mal varlıklarının araştırılması için soruşturma komisyonu kurulmasını talep etti. Erdoğan, Davutoğlu'nu Şehir Üniversitesi ile ilgili usulsüzlük yapmakla itham etmişti. Davutoğlu, Erdoğan'ın iddialarını reddederek, kendisinin ve yakınlarının mal varlıklarının incelenmesini ve bu konuda bir araştırma komisyonu kurulmasını önerdi.
19 Ocak 2023

Diyetisyen ve beslenme uzmanı Ender Saraç, oğlunu cinsel istismar etmekle suçlanıyor. Saraç, boşanma sürecinde olduğu eşinin montaj videolarla kendisini tehdit ettiğini ve iftira attığını öne sürüyor. Okul yetkilileri, çocuğun cinsel istismar iddiasını tutanaklaştırdı ancak yasal süreç devam ettiği için bilgi verilmediğini belirtiyor. Ender Saraç ve avukatı, suçlamaların asılsız olduğunu ve hukuki yollara başvuracaklarını açıkladı.
7 Aralık 2023

Dilan ve Engin Polat çiftinin de içinde olduğu bir soruşturmada, muhasebeci Gökay Bekar tutuklandı. Soruşturma, suç gelirlerinin aklanması ve vergi ile bahis kanunlarına muhalefet suçları kapsamında yürütülüyor. Daha önce yapılan operasyonlarda 24 şüpheli gözaltına alınmış ve MASAK tarafından hazırlanan ön inceleme raporunda 200 milyon lira değerinde sahte fatura düzenlenerek para transferi yapıldığı belirlenmişti. Şimdiye kadar soruşturma kapsamında 16 kişi tutuklanmış, 27 şirkete kayyım atanmıştır.
24 Kasım 2023

Fransa'da bir gencin polis tarafından öldürülmesi sonucu başlayan protestolar devam ederken, İstanbul Başsavcılığı bu olayların Türkiye'deki sığınmacılarla ilgili sosyal medyada yapılan provokatif paylaşımlar üzerine soruşturma açtı. Soruşturma, bu paylaşımların halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme, yanıltıcı ve gerçek dışı bilgi yayma, kamu düzenini ve barışını bozma potansiyeli taşıdığı gerekçesiyle başlatıldı. Emniyet güçleri, suç unsuru taşıyan sosyal medya hesaplarının tespiti için harekete geçirildi.
2 Temmuz 2023

Sidney Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, eşcinsel erkekler şirketlerdeki üst düzey pozisyonlarda yer bulmakta zorlanıyor ve bu durum eşcinsel erkeklerin kendileri tarafından da destekleniyor. Araştırmada, katılımcılara erkeksi ve kadınsı tavırları olan eşcinsel erkek oyuncuların videoları izletildi ve hangi oyuncunun daha çok beğenileceği ve lider olarak düşünüleceği soruldu. Sonuçlar, katılımcıların, eşcinsel erkekler de dahil, erkeksi tavırlı oyuncuyu tercih ettiğini gösterdi. Araştırma, eşcinsel erkeklerin kadınsı tavırlı eşcinsel erkeklere karşı önyargılı olduğunu ve işyerinde 'cam tavan' engelinin varlığını ortaya koydu.
31 Ocak 2023

İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç, baroya kayıtlı avukatların adı, soyadı ve sicil numarası kullanılarak vatandaşların dolandırıldığına dair çok sayıda ihbar aldıklarını belirtti. 2014'ten itibaren yüzlerce baro üyesinin bu tür mağduriyetler yaşadığı, özellikle genç avukatların isimlerinin kullanıldığı tespit edildi. Baro, mağdur avukatların güncel dosya bilgilerini alarak süreci takip etmekte ve dolandırıcılık yapanları uyararak mücadelede kararlı olduklarını ifade etti.
25 Ocak 2023

Karabük'te Filyos Çayı'nda ölü bulunan Gabon uyruklu üniversite öğrencisi Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga'nın ölümüyle ilgili soruşturma devam ediyor. Ön otopsi raporunda cinsel saldırı veya kesici-delici alet yaralanması bulgusuna rastlanmadı ve ölümün boğulma sonucu olduğu belirlendi. Daha önce serbest bırakılan sekiz şüpheliden biri olan D.A, soruşturma kapsamında üçüncü kez gözaltına alındı ve emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.
8 Nisan 2023

Eğitim-Sen İstanbul Üniversiteler Şubesi, Boğaziçi Üniversitesi genel sekreter yardımcılarından Mustafa Candan'ın, okul çalışanlarını AKP'ye yakın Eğitim-Bir-Sen'e üye yapmak için baskı uyguladığı iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. İddialara göre, Candan işe yeni başlayan personele üyelik formunu imzalattı ve kadrolu personeli de sendikaya geçmeye zorladı. Eğitim-Sen, bu eylemlerin Anayasa ve Türk Ceza Kanunu'na aykırı olduğunu belirterek kamuoyuna duyurdu.
26 Nisan 2023

Psikoloji alanında yapılan yeni bir araştırma, ahlaki kaygılar nedeniyle insanların daha az affedici olabileceğini ve kendi değerlerine aykırı davranışlar sergileyen insanları hızla reddedebileceğini gösteriyor. Araştırmada, katılımcılara ahlaki ikilemlerle karşı karşıya kalan insanlar hakkında bir dizi senaryo sunuldu ve katılımcıların kendi manevi değerleri hakkında da bilgi sahibi olundu. Araştırma sonuçları, ahlaki durumların genellikle esneklik gerektirdiğini ve zaman zaman kendi ahlaki eğilimlerimize aykırı hareket eden insanlara karşı daha bağışlayıcı olmanın ahlakla daha uyumlu olabileceğini gösteriyor.
10 Ağustos 2023

İstanbul'da H.Y. adlı kadın, sürekli olarak U.Ç. isimli şahıs tarafından telefonla rahatsız edildiğini ve ölüm tehditleri aldığını belirterek sosyal medyada yardım çağrısında bulundu. Kadının iş yerini arayarak işten ayrılmasına neden olan U.Ç., yapılan incelemeler sonucu gözaltına alındı. U.Ç.'nin sorgulanması sonucunda 'hakaret', 'tehdit' ve 'özel hayatın gizliliğinin ihlali' suçlarından üç dosya olduğu ve hakkında uzaklaştırma kararı bulunduğu tespit edildi. Ayrıca şüpheliye elektronik kelepçe takılacağı öğrenildi.
29 Aralık 2023

İstanbul başsavcılığı, Dr. Ender Saraç'ın kendi çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla dava açtı. 13 yaşındaki M.S.'nin okuldaki öğretmenlerine istismar iddiasında bulunması üzerine soruşturma başlatıldı. M.S. ve annesi Benan Saraç, daha sonra şikayetlerinden vazgeçtiler. Ancak savcılık, M.S.'nin ilk ifadesinin gerçeği yansıttığına ve şikayetten vazgeçmesinin itibar edilmemesi gerektiğine karar verdi. Ender Saraç ve eşi Benan Saraç'ın boşanma davası devam etmektedir.
8 Ocak 2024

Fransa'da, 'Les Barjols' adlı aşırı sağ grupla bağlantılı 13 kişi, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a 2018'de saldırı planlamak ve komplo kurmak suçlamalarıyla Paris Ceza Mahkemesinde yargılanmaya başladı. Sanıklar, Macron'a saldırı teşebbüsünden suçlu bulunurlarsa 10 yıla kadar hapis cezası alabilirler. Davanın şubat ayına kadar sürmesi bekleniyor. Grup, Fransa'da 2017'de Facebook üzerinden kurulmuş ve iç istihbarat ekipleri tarafından soruşturulmuştu.
18 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde 'kayyım rektör' olarak nitelendirilen Naci İnci tarafından öğrencisi olan bir kişi, Veri Bilimleri ve Yapay Zeka Enstitüsü'ne öğretim üyesi olarak atandı. Ancak bu atama, mahkeme tarafından 'adrese teslim' olduğu gerekçesiyle durduruldu. Atanan öğretim üyesinin enstitüyle ilişiği kesildi. Ayrıca, aynı kişinin şimdi de üniversitenin fizik bölümüne atanmaya çalışıldığı ve bu durumun baskı ile gerçekleştirilmeye çalışıldığı iddia ediliyor.
3 Ocak 2024

Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili sosyal medyada yaptığı paylaşımlar nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamasıyla gözaltına alındı. Paylaşımlarını tepkiler üzerine silen Ercan, Malatya başsavcılığının başlattığı soruşturma kapsamında Elazığ'da gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Ercan, savcılık sorgusunun ardından yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
1 Mart 2023

Sosyal medya üzerinden 'Fergio House' adıyla müstehcen içerik yayınlayarak haksız kazanç sağladıkları iddia edilen biri kadın üç kişinin mal varlıklarına el konuldu. Ferhat G. ve Serhat G. kardeşler ile S.G.C. isimli kadının 'suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama' suçuna karıştıkları belirlendi. İzmir'de yaklaşık 85 milyon lira değerinde gayrimenkul ve araçlar ile banka hesaplarına el konuldu.
21 Ocak 2024

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Dr. Tolga Sütlü, görevinden haksız yere uzaklaştırıldığı gerekçesiyle açtığı davayı kazandı. İstanbul 12'inci İdare Mahkemesi, Sütlü'nün görevden uzaklaştırılmasını hukuka aykırı bularak iptal etti ve ödenmeyen maaşların faiziyle birlikte ödenmesine karar verdi. Sütlü, bu süreçte Acıbadem Üniversitesi'nde öğretim üyeliğine başlamıştı. Davanın sonucunu sosyal medya üzerinden paylaşarak, Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşanan hukuksuzluklara dikkat çekti.
24 Ocak 2024

Cinsel istismarla suçlanan ABD'li yönetmen Woody Allen, Venedik Film Festivali'nde yeni filmi 'Coup de Chance'ın galasında beş dakika boyunca ayakta alkışlandı. Allen, üvey kızı Dylan Farrow tarafından çocukken taciz etmekle suçlanmış, ancak bu iddiaları reddetmişti. Festivalin Allen'ı davet etmesi eleştirilere neden olmuştu. Allen, 'iptal kültürü' hakkında ise 'çok aptalca' bulduğunu belirtti.
5 Eylül 2023

2023 Nobel Ekonomi Ödülü, 'kadınların iş gücündeki yeri' ile ilgili çalışmalarından dolayı ABD'li Claudia Goldin'e verildi. 77 yaşındaki Goldin, Harvard Üniversitesi'nde çalışmalarını sürdürüyor. Nobel Ödülleri, dünyada en saygın ödüller olarak kabul ediliyor ve insanlığa hizmette bulunanlara veriliyor. Nobel Ekonomi Ödülü, 1968'de İsveç Merkez Bankası'nın Alfred Nobel'in anısına ekonomi dalında da ödül verilmesini kararlaştırmasıyla ilk kez 1969'da verildi.
9 Ekim 2023

Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği Bölümünde, idareye yakın akademisyenlerin yükselmesine olanak sağlayan ve belirli kişilere özel olarak hazırlandığı iddia edilen profesörlük kadro ilanlarına dair iddialar ortaya atıldı. 25 Temmuz 2022'de açılan iki profesörlük kadrosunun, bölüm başkan yardımcılarından birinin eşi için özel olarak düzenlendiği ve ilan şartlarının gizli tutulduğu belirtildi. Ayrıca, 21 Aralık 2022'de açılan doçent kadrosunun da Uşak Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Eylem Kılıç için özel olarak hazırlandığı ve sadece Kılıç'ın başvurduğu kadro ilanının yargıya taşındığı ifade edildi. Bu durum, YÖK ve Danıştay'ın 'kişiye özel ilan' konusundaki kararlarına aykırı bulunuyor.
28 Şubat 2023
İşaretlediklerim