Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, adli yıl açılışında yaptığı konuşmanın, geçen sene olduğu gibi bu sene de canlı yayınlanmadığını belirtti. Sağkan, konuşmasında yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğüne dair sorunlara değindi. Ayrıca, Türkiye'nin Hukukun Üstünlüğü Endeksi'nde 140 ülke arasında 116. olduğunu ve Doğu Avrupa ve Asya kategorisinde sonuncu olduğunu belirtti. Sağkan, hukukun güvenliği ile devletin güvenliğinin eş anlamlı olduğunu vurguladı.
1 Eylül 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından yolsuzlukla suçlanmasının ardından Erdoğan'ı açık oturuma davet etti ve mal varlıklarının araştırılması için soruşturma komisyonu kurulmasını talep etti. Erdoğan, Davutoğlu'nu Şehir Üniversitesi ile ilgili usulsüzlük yapmakla itham etmişti. Davutoğlu, Erdoğan'ın iddialarını reddederek, kendisinin ve yakınlarının mal varlıklarının incelenmesini ve bu konuda bir araştırma komisyonu kurulmasını önerdi.
19 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılabilmesi için 10 Mart'ta cumhurbaşkanı olarak yetkisini kullanacağını belirtti. Erdoğan, bu durumun erken seçim olmadığını, sadece seçimin öne alındığını ifade etti. Seçim tarihi ve sürecine ilişkin tartışmalar devam ederken, yürürlükteki kanunlar ve hukukçular arasında seçim sürecinin başlangıcı konusunda farklı görüşler bulunuyor. 6 Nisan 2022'de kabul edilen seçim yasasının uygulanabilmesi için seçimlerin 6 Nisan'dan sonra yapılması gerekiyor ve 14 Mayıs'ta sandıkların kurulabilmesi için seçim ilanının 6 Nisan'dan önce Resmi Gazete'de yayınlanması şart.
22 Ocak 2023

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, yurt dışında yaşayan Türk seçmenlere sosyal medya üzerinden bir çağrı yaparak, kendilerinden iki oy kullanmalarını istedi. Baş, bir oyun Türkiye İşçi Partisi'ne, diğerinin ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı görevden almak için Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na verilmesini talep etti. Yurt dışındaki seçmenler, yarından itibaren gümrük kapılarında ve yurt dışı temsilciliklerinde oy kullanmaya başlayacaklar.
26 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP'nin 22. kuruluş yıldönümü programında konuştu. Konuşmasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştiren Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun sözünün eri olmadığını ve vatandaşın aklıyla alay ettiğini iddia etti. Ayrıca, AK Parti'nin Türkiye'nin tüm zenginliklerini ve renklerini temsil ettiğini belirtti ve farklı tercihlerde bulunan vatandaşları AK Parti'ye katılmaya çağırdı.
24 Ağustos 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Odatv tarafından kendisinin 'business class'ta yolculuk yaptığına' dair yapılan bir haberle ilgili olarak Twitter üzerinden açıklama yaptı. Erkan Baş, AKP'li politikacıların devlet imkanları ve çeşitli desteklerle seyahat ettiğini belirtirken, kendisinin ve partisinin adaylarının ekonomik biletle ve tarifeli uçakla seyahat ettiğini ifade etti. Haberi yapan Odatv'yi eleştirerek, durumu 'halka havale ettiğini' söyledi.
30 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı adaylığı için ismi geçen ancak Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığının kesinleşmesiyle bu ihtimal ortadan kalkan hukukçu Ersan Şen, yeni hedef olarak adalet bakanlığını gösterdi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in daha önce Şen'i cumhurbaşkanı adayı olabileceği yönünde aradığı biliniyor. Şen, bir televizyon programında yaptığı açıklamada, kendisine böyle bir talep gelirse adalet bakanı olarak hizmet etmek istediğini belirtti.
8 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 26 Ocak'ta Meclis'te yapılan son yoklamaya katılmayan 90 AKP'li milletvekiline tepki göstererek, 'hakkını helal etmediğini' ve aldıkları maaşların haram olduğunu ifade etti. Dikkat çeken isimler arasında eski bakanlar ve Erdoğan'ın danışmanları bulunuyor. Bazı vekillerin önümüzdeki seçimlerde aday gösterilmeyeceği için Meclis görüşmelerine katılmadığı iddia ediliyor. Ayrıca, 2022'de hiç söz hakkı kullanmayan 103 AKP'li milletvekili olduğu belirtiliyor.
1 Şubat 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üçüncü kez cumhurbaşkanı adayı olmasının yasalara aykırı olduğunu belirtti. Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarda, Erdoğan'ın hem diploması olmadığı gerekçesiyle hem de yasal sınırlamalar nedeniyle aday olamayacağını savundu. Demirtaş, Yüksek Seçim Kurulu'nun Erdoğan'ın adaylığını kabul etmesinin bu durumu değiştirmeyeceğini ve YSK'nın bir suça ortak olacağını iddia etti.
24 Ocak 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, seçimlerin ertelenmesi tartışmalarına değinerek, ne sandıktan kaçacaklarını ne de demokrasiyi yok sayacaklarını belirtti. AKP'nin özgül ağırlığı Bülent Arınç'ın seçimlerin ertelenmesi gerektiğini savunması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Bana bir sene verin' sözleri, seçimlerin erteleneceği yönünde yorumlanmıştı. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Arınç'ın bu görüşünün partiyi yansıtmadığını ifade etti. Anayasa, seçimlerin sadece savaş nedeniyle ertelenebileceğini belirtiyor. Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya'ya göre, MHP'nin etkin isimleri seçim ertelemesinin söz konusu dahi olamayacağını düşünüyor.
21 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Afyonkarahisar'da düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, kendisine yönelik PKK ile ilişkilendirme suçlamalarına tepki gösterdi. Akşener, eğer PKK'lı olduğu iddiası doğruysa dokunulmazlığının olmadığını belirterek, 'derhal tutuklanması' gerektiğini söyledi. Ayrıca, 14 Mayıs seçimlerinin darbe olarak nitelendirilmesini eleştirdi ve geçmişte PKK ile mücadelede önemli rol oynadığını vurguladı.
2 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aydın'da düzenlenen bir toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, muhalefeti, özellikle CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu, Adnan Menderes'in 'Yeter söz milletindir' sloganını kullanmakla suçladı. Erdoğan, muhalefeti Türkiye'yi kaos günlerine geri döndürmek istemekle itham etti ve 14 Mayıs seçimlerinde muhalefete karşı bir zafer çağrısında bulundu.
4 Şubat 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimleri kaybetme korkusuyla çok sayıda taahhütte bulunduğunu ifade etti. Kılıçdaroğlu, devlet yönetiminin taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğini ve kendisinin de devlet terbiyesiyle yetiştiğini belirtti. Ayrıca, Erdoğan'ın seçimler yaklaşırken halkın yararına vaatlerde bulunmasını, daha önce yaşanan krizlerde halkın unutulduğunu ancak seçim zamanı hatırlandığını ima ederek eleştirdi.
21 Nisan 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hatay'ın Defne ilçesinde gerçekleştirdiği temel atma törenini 'göstermelik' olarak nitelendirdi ve bu töreni eleştirdi. Ayrıca, Yeniden Refah Partisi'nin talebiyle tartışmaya açılan 6284 sayılı 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un siyasi pazarlık konusu yapılmasını kınadı. İmamoğlu, kadınlarla ilgili konularda erkeklerin karar almasını ve sosyal medyada kadın yöneticilere yönelik linç kültürünü de eleştirdi.
26 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerin önemine değindi ve 'Bu millet 14 Mayıs'ta gereğini yapacaktır' ifadesini kullandı. Depremler sonrası seçimlerin ertelenmesi tartışmaları devam ederken, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceğine Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) karar vereceğini belirtti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise YSK'nın seçimi ertelemek gibi bir yetkisi olmadığını ifade etti.
1 Mart 2023

AKP, mevcut bakanların çoğunu milletvekili adayı olarak göstermeyi planlıyor ve özellikle deprem bölgelerinden aday gösterilecek bakanlarla kaybedilen desteği geri kazanmayı hedefliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan üst komisyon, milletvekili listelerini büyük ölçüde tamamladı ve bakanların hangi illerden aday gösterileceği netleşmek üzere. Bazı bakanlar, milletvekili adayı olmamak için Erdoğan'dan izin istedi, ancak Erdoğan'ın tüm bakanların aday olmalarını istediği ve izin taleplerini reddettiği belirtiliyor.
6 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Meclis'i feshederek 14 Mayıs'ta erken seçim yapılacağını açıklamasının ardından AKP'de milletvekili adaylık süreci hareketlendi. Parti, bürokrasiden gelen adaylık taleplerini ve mevcut milletvekillerinin listeye girebilme beklentilerini dengelerken, kırgınlıkları önlemeye çalışıyor. Aday adaylığı için AFAD'a yardım şartı getirilmiş ve parti yönetimi, aday gösterilmeyecek isimlerle birebir görüşmeler yaparak olası kırgınlıkları en aza indirmeyi hedefliyor. Bürokrasiden gelen 'seçilecek yerden adaylık' talepleri de değerlendiriliyor ve son kararı Erdoğan verecek.
13 Mart 2023

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, Kanal 7 televizyonunda yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı'nın seçim kararı alması durumunda bu kararın Resmi Gazete'de yayımlanacağını ve yayımlandıktan sonra 60 gün sonraki ilk pazar günü seçimin yapılacağını belirtti. Turan, ayrıca EYT düzenlemesinin en geç Ocak ayı sonunda Meclis'te olacağını ve Şubat ayının ortalarına kadar yasalaşmasını beklediklerini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de daha önce seçimlerin öne alınabileceğine dair sinyaller vermişti.
8 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, 14 Mayıs tarihini işaret ederek, muhalefetin oluşturduğu Altılı Masa'yı 'darbe şakşakçıları' ve 'kifayetsiz muhterisler' olarak nitelendirdi. Erdoğan, geçmişte Demokrat Parti'nin tek parti dönemini sona erdirdiği 14 Mayıs 1950 seçimlerine atıfta bulunarak, milletin aynı tarihte muhalefete 'Yeter' diyeceğini belirtti. Ayrıca, enflasyonun düşüşe geçtiğini ve muhalefetin siyasi deja-vu yaşattığını ifade etti. Erdoğan, savunma sanayii ve askeri personel hakkında yapılan eleştirilere de sert tepki gösterdi.
18 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP grup toplantısında DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ı eleştirdi ve Babacan'ın kendisinden bir şey alamadığını ifade etti. Erdoğan, Babacan'ı Baykar ile ilgili sözleri ve rekabet konusundaki tutumu nedeniyle de eleştirdi. Babacan ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, AKP'den tasfiye edilen parti kurucularına ve Erdoğan'ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ile olan ittifakına dikkat çekti. Babacan, adalet, özgürlükler, ileri demokrasi, evrensel hukuk değerleri, çoğulculuk ve katılımcılık konularındaki kararlılıklarını vurguladı.
18 Ocak 2023
İşaretlediklerim