Marmaris Belediyesi, Şahan Gökbakar’a ait olduğu belirtilen villaya teknik ekiplerin inceleme için gittiklerini fakat bahçe kapısının kapalı olması sebebiyle içeri giremedikleri için idari işlem yapılamadığını bildirdi. Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, villanın yapı kayıt belgelerini kaçak yapı gerekçesiyle iptal etmişti. Bakanlık, Marmaris Belediyesi’ne yıkımın yapılması gerektiğini hatırlatan yazılar göndermişti. Marmaris Belediyesi, villaya tekrar gidileceğini ve yasal işlemlerin yapılacağını belirtti.
9 Eylül 2024

Anayasa Mahkemesi, Artvin Cerattepe'deki madencilik faaliyetlerine yönelik 'ÇED Olumlu' raporuna karşı yapılan bireysel başvuruda 'hak ihlali' kararı verdi ve yeniden yargılanmanın yolunu açtı. Kararda, madencilik faaliyetlerinin bölgenin doğal yapısı, suları ve ekosistem bütünlüğünü olumsuz etkilediği belirtildi. Yeşil Artvin Derneği, bu kararın kamu idaresinin madencilik faaliyetini durdurması için yeterli olduğunu ifade etti. Daha önce Rize İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen 'ÇED Olumlu' raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeniden verilmişti.
24 Mayıs 2024

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023'teki depremlerde 109 kişinin ölümüne neden olan Ebrar Sitesi B Blok'un çökmesine dair yeni bir bilirkişi raporu hazırlandı. Raporda, binanın yeterli mühendislik ve denetim hizmeti almadığı, zemin etüt raporunun eksik olduğu ve yapılan ilave katlar için gerekli betonarme hesaplarının yapılmadığı belirtildi. Ayrıca, müteahhit, statik proje müellifi, fenni mesul, belediye yapı kontrol ve proje kontrol birimlerinin asli kusurlu olduğu ifade edildi.
10 Mayıs 2024

Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Şahan Gökbakar’ın Marmaris Delikyol Koyu’ndaki villası için yapı kayıt belgesini kaçak yapı gerekçesiyle iptal etti. Marmaris Belediyesi, iptal kararına karşı dava açmış olsa da, bakanlık yıkım için herhangi bir engel olmadığını belirtti. Bakanlık, yıkımın Marmaris Belediyesi tarafından yapılmaması durumunda Muğla Büyükşehir Belediyesi veya bakanlık tarafından gerçekleştirileceğini bildirdi.
9 Eylül 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul’un Üsküdar ilçesi Vaniköy Mahallesi’nde, Boğaziçi Öngörünüm Bölgesinde yer alan bir yapıya ilişkin suç duyurusunda bulundu. Yapının inşaat izin belgesinin ibraz edilmemesi ve ruhsatsız inşa faaliyetlerinin tespit edilmesi üzerine çalışmalar durduruldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de benzer bir suç duyurusunda bulunmuş ve yasal süreç başlatılmıştı. Bakanlık, yapının imar kirliliğine neden olduğu ve korunması gerekli alanlara zarar verdiği gerekçesiyle iki ayrı suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.
23 Ağustos 2024

Cengiz İnşaat, Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunan ve koruma altındaki Cennet Koy'da inşaat çalışmalarına devam ediyor. Bölge halkı ve Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), CHP'li Bodrum Belediyesi'nin ruhsat vermesine ve ÇED sürecinin tamamlanmadan başlayan inşaat faaliyetlerine tepki gösteriyor. Arazinin özelleştirilmesi Danıştay tarafından iki kez iptal edilmiş, ancak bu kararlar uygulanmamış. Ayrıca bölgede Bizans dönemine ait tarihi kalıntıların da zarar gördüğü belirtiliyor.
2 Ocak 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay’ın Antakya ilçesinde yıkılan ve 94 kişinin ölümüne neden olan Buket Apartmanı’nın zemin etüt raporunda belediye onayının bulunmadığı tespit edildi. Hatay savcılığının yürüttüğü soruşturma sonucunda, apartmanın yıkılmasına ilişkin iddianame Hatay 5’inci Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianamede, apartmanın taşıyıcı sistem elemanlarının yetersiz olduğu ve kullanılan malzeme kalitesinin düşük olduğu belirtildi. Sorumluların 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçundan 22 yıl altışar aya kadar hapsi isteniyor.
20 Mayıs 2024

Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı, Muğla Marmaris'teki özel çevre koruma bölgesinde marina yapılması için imar planı değişikliği yapmayı planlıyor. Bu durum, bölge halkı ve çevre aktivistleri tarafından tepkiyle karşılandı. İtirazlar, denizin kirleneceği, turizmin ve yerel halkın geçim kaynaklarının zarar göreceği, alt yapı sorunlarının artacağı ve yerel halkın görüşünün alınmadığı yönünde. Projenin arkasındaki isim, 'iktidara yakınlığıyla bilinen' MUÇEV.
24 Haziran 2023

Antalya'nın Kemer ilçesinde bulunan 1'inci derece arkeolojik SİT alanı olan Phaselis Antik Kenti'nde, Safa inşaat şirketine verilen iki ayrı plaj işletmesi ihalesi sonucu başlayan inşaat çalışmaları, doğa savunucuları ve sivil toplum kuruluşları tarafından eleştirildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un betonların söküleceği yönündeki açıklamasına rağmen inşaatın devam ettiği ve ekolojik tahribata yol açtığı belirtildi. Kemer'de düzenlenen 'Phaselis Koruma Çalıştayı'nda, inşaatların durdurulması ve alanın onarımı için 10 maddelik bir sonuç bildirgesi yayımlandı.
19 Nisan 2023

Antalya'nın Kemer ilçesindeki 1'inci derece arkeolojik SİT alanı olan Phaselis Antik Kenti'nde, Safa İnşaat tarafından yürütülen ve kamuoyunda tepki çeken plaj projelerinin inşaatı, Antalya 3'üncü İdari Mahkemesi'nin 'telafisi güç veya imkansız zararlar doğurabileceği' gerekçesiyle verdiği yürütmeyi durdurma kararına rağmen devam ediyor. İnşaatı durdurmak isteyen gönüllüler, jandarma tarafından engellenirken, gönüllüler Kemer başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın projeyi 'insan yoğunluğunun ihtiyacını karşılamak için' yaptığını iddia etmesine rağmen, gönüllüler bakanlığın öncelikle tuvalet yapması gerektiğini belirtiyor ve projenin asıl amacının ticari işletme oluşturmak olduğunu öne sürüyor.
25 Nisan 2023

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat depreminde yıkılan ve 36 kişinin hayatını kaybettiği Ezgi Apartmanı'yla ilgili bilirkişi incelemesi sonuçlandı. İnceleme sonucunda, binanın taşıyıcı sistemine birçok noktada müdahale edildiği ve gerekli mühendislik incelemesinin yapılmadığı belirlendi. Ayrıca, binanın imar barışından faydalandığı ve bu süreçte de gerekli mühendislik incelemesine tabi tutulmadığı tespit edildi. İnceleme sonucunda, binanın altında bulunan pastanenin taşıyıcı sistemini tahrip etmesinin de binanın yıkılmasına yol açtığı belirtildi.
24 Temmuz 2023

Çevre aktivistleri, Muğla'nın Marmaris ilçesi Kızılbük'te Sinpaş GYO'nun denize foseptik atık için boru hattı döşediğini iddia etmişti. Sinpaş GYO, bu iddiaları reddetti ve boruların kanalizasyon hattı değil, basınçlı 'HDPE' hatları olduğunu, foseptikle ilgisi olmadığını belirtti. Şirket, boruların ileride tesis edilecek olan denizden su alma yapısına bağlanacağını ve su ihtiyacını karşılamak üzere deniz suyu tedariği için kullanılacağını ifade etti.
27 Haziran 2023

Atatürk Havalimanı'nın millet bahçesine dönüştürülmesi için yapılan ihaleye karşı açılan davada, Danıştay yerel mahkemenin ihaleyi hukuka uygun bulduğu kararını usulen bozdu. Danıştay, dava konusu işlemleri yapan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın Ankara'da bulunması nedeniyle yargı yetkisinin Ankara İdare Mahkemesi'nde olduğuna hükmetti. Bu kararın ardından dosya yeniden karar verilmek üzere Ankara İdare Mahkemesi'ne gönderildi. Ancak bu süreçte Atatürk Havalimanı arazisindeki inşaat çalışmaları devam ediyor.
5 Mayıs 2023

İstanbul Sarıyer'de bulunan Hacıosman ormanlık alanının birinci derece doğal SİT alanı statüsünün düşürülmesine karşı Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından açılan dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda, statü değişikliği ile yapılaşmaya izin verileceği ve bu durumun deprem riski taşıyan bölgede habitat parçalanmasına ve Boğaziçi siluetine zarar verebileceği belirtiliyor. Ayrıca, 1930'da kurulan Büyükdere Devlet Fidanlığı'nın da SİT statüsü düşürülen alanlar arasında olduğu ve bu durumun fidanlığın tarihi ve eğitim işlevine zarar verebileceği ifade ediliyor.
18 Nisan 2023

Sayıştay'ın geçmiş yıllardaki raporlarında, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na ait bazı yurtlardaki asansörlerin gerekli şartları sağlamadığı belirtildi. Bu durum, Aydın'da bir KYK yurdunda asansörün düşmesi ve bir öğrencinin hayatını kaybetmesi olayının ardından gündeme geldi. Öğrenciler, asansörün arızalı olduğunu ve bunu uzun süredir yurt yetkililerine bildirdiklerini ancak asansörün tamir edilmediğini dile getirdiler. Sayıştay'ın raporlarında, yurt olarak kullanılan binaların asgari şartları sağlamadığı ve bazı sözleşmelerin süresinin uzatıldığı belirtildi.
26 Ekim 2023

Murat Ağırel, Göcek'teki MUÇEV Marina'nın deniz erişimini kısıtlamasını eleştiriyor. Fethiye Belediyesi'nden alınarak bakanlık tarafından MUÇEV'e kiralanan marina, yüksek tekne bağlama ücretleri ve çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) raporu olmadan yapılan projelerle gündeme geldi. Bölge sakinlerinin yargıya taşıdığı konu, mahkeme tarafından kamu yararına uygun bulunmadı ve belediye ruhsatı iptal etti. Ancak MUÇEV, mühürlenen alanı ertesi gün tekrar açarak deniz kıyısına erişimi kapattı.
27 Temmuz 2024

Mersin'de Tisan Yarımadası'nda planlanan bir yapılaşma projesine karşı çevreciler ve yöre halkı, Change.org üzerinden bir kampanya başlattı. Yapılaşma kararı, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin AKP ve MHP'li üyelerinin oylarıyla alındı. Faras İnşaat tarafından gerçekleştirilecek projede 1079 konut, bir otel ve 12 dükkan yer alacak. Proje bedeli 480 milyon lira olarak belirlendi ve 'ÇED gerekli değildir' raporu alındı.
22 Haziran 2023

Balıkesir'in Erdek ilçesinde, yedi ev sahibi, evlerinin önündeki plajda deniz çayırlarını kepçeyle söktürdükleri için soruşturma altına alındı. Ev sahipleri, çocukların hastalanmaması için bu işlemi yaptıklarını savundu. Ancak uzmanlar, deniz çayırlarının korunması gerektiğini ve bu tür müdahalelerin deniz ekosistemine zarar verdiğini belirtti. Marmara Denizi'nin özel çevre koruma bölgesi ilan edilmesinin ardından, her türlü kıyısal işlemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iznine tabi olduğu vurgulandı.
1 Temmuz 2024

Adıyaman'da gerçekleşen İsias Oteli davasının ikinci duruşmasında, mahkeme tutuklu sanıklar Ahmet Bozkurt, Mehmet Fatih Bozkurt ve Erdem Yıldız'ın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Gaziantep Barosu'nun davaya katılma talebi reddedildi ve yeni bir bilirkişi raporu için dosya, teknik bir üniversiteden alınması amacıyla sevk edildi. KKTC Başbakanı Ünal Üstel ve Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Karakaya, Türkiye'nin adalet sistemine olan güvenlerini ifade ettiler.
26 Nisan 2024

Hatay'ın Antakya ilçesinin tarihi merkezi, cumhurbaşkanlığı kararıyla 'riskli alan' olarak ilan edildi. Bu karar, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na olağanüstü yetkiler tanıyor ve bölge sakinleri ile sivil toplum kuruluşları endişeli. Avukat Can Terbiyeli, kararın mülksüzleştirme riski taşıdığını ve bölgenin turistik bir müzeye dönüşebileceğini belirtiyor. Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yaşanan benzer bir duruma atıfta bulunarak, tarihi yapılara TOKİ riski ve yerel mimarinin korunamayacağı konusunda kaygılarını dile getiriyor.
6 Nisan 2023
İşaretlediklerim