Manisa'da, fabrikalara yemek dağıtımı yapan bir firmanın yemeklerinden zehirlendiğini belirten yaklaşık 350 kişi hastanelere başvurdu. Saruhanlı, Şehzadeler ve Yunusemre ilçelerindeki fabrikalarda yemekten zehirlendiğini belirten işçiler, bulantı, kusma, yüksek ateş, üşüme ve halsizlik gibi şikayetlerle hastanelere başvurdu. Valilikten yapılan açıklamada, hastaların hayati tehlikesinin bulunmadığı ve konuyla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldığı belirtildi.
21 Ekim 2023

ABD'nin Florida eyaletinde bir kişi, 'Naegleria fowleri' adlı beyin yiyen amip nedeniyle yaşamını yitirdi. Sağlık yetkilileri, kişinin muhtemelen burnunu musluk suyuyla temizlerken amibi kaptığını belirtti. Amip, burundan beyne geçerek 'amibik meningoensefalit' hastalığına yol açıyor ve bu durum genellikle ölümle sonuçlanıyor. ABD'de her yıl ortalama üç kişi bu amip nedeniyle hayatını kaybediyor ve yetkililer halka musluk suyu yerine arıtılmış veya kaynatılmış su kullanmalarını öneriyor.
3 Mart 2023

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu'nun yaptığı çalışmaya göre, Türkiye'nin birçok bölgesinde kızamık vakaları artış gösteriyor. Son altı ayda en çok vaka Bursa ve İstanbul'da bildirildi. Çalışmaya katılan aile hekimlerinin %6'sı 2023'te kızamık hastası gördüklerini belirtirken, aşı reddi nedeniyle son bir yılda 64 bin çocuğun aşısı yapılmadı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kızamığa bağlı ölüm iddialarını yalanladı ve durumun kontrol altında olduğunu ifade etti. Ancak TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, ölüm belgelerinde gerçek sebeplerin yazılmadığını ve kızamık salgınının var olduğunu belirtti.
7 Temmuz 2023

Pestisitlerin etkisiyle son 10 yılda böcek popülasyonu yüzde 41 azaldı ve türlerin üçte biri yok oluş tehlikesiyle karşı karşıya. Bu durum, çiçeklerin tozlaşmasını sağlayan ve zararlılarla mücadele eden böceklerin azalması nedeniyle ekosistem için büyük bir tehdit oluşturuyor. Pestisitler, böceklerin yanı sıra bitkiler ve sucul canlılar üzerinde de olumsuz etkiler yaratıyor. Türkiye'de de yoğun bir şekilde kullanılan pestisitlerin kalıntıları, analiz edilen gıda örneklerinin yüzde 49'unda tespit edildi. Zararlı böceklerle mücadelede pestisit kullanımını azaltabilecek yararlı böceklerin üretimi ve satışı ise artıyor.
22 Ekim 2023

Yeni Zelanda'da kuş gribi, Rusya – Ukrayna savaşı ve yem fiyatlarının artması gibi etkenler yumurta fiyatlarını yükseltti. Bu durum, kişi başına yüksek yumurta tüketimi olan Yeni Zelanda'da, çiftçilikle ilgili yasal düzenlemelerle birleşince yumurta krizini derinleştirdi. İnsanlar, bu krize çözüm olarak kendi tavuklarını yetiştirip yumurta üretmeye başladı. Popüler alışveriş sitesi Trade Me, tavuk ve ilgili ekipman aramalarında büyük bir artış olduğunu bildirdi. Ancak uzmanlar, tavuk yetiştiriciliğinin bazı sağlık riskleri taşıdığını ve tavukların sadece belirli bir süre yumurtladığını, bu nedenle bu yöntemin kalıcı bir çözüm olmayabileceğini belirtiyor.
21 Ocak 2023

Türkiye'de mide botoksu yaptıran yaklaşık 250 hastada zehirlenme (botulizm) vakaları görüldü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, mide botoksunun endikasyon dışı olduğunu belirtti ve İstanbul ile İzmir'de iki sağlık kurumunun faaliyetleri askıya alındı, soruşturma başlatıldı. Almanya'dan da İstanbul'da mide botoksu yaptıranlarda botulizm vakaları için uyarı geldi. Sağlık Bakanlığı'nın kılavuzu mide botoksunu önermiyor ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği, botulizm vakaları için antioksin stoklarının artırılması gerektiğini belirtti.
12 Mart 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de az sayıda Strep A bakterisinin neden olduğu enfeksiyon vakası olduğunu belirtti. Strep A, üst solunum yolu enfeksiyonlarına, kızıla ve lohusalık ateşine yol açabilen bir bakteri. Sağlık Bakanlığı, Strep A ile ilgili bir bilgilendirme yayınlamış ve bazı ülkelerde hayatı tehdit edici vaka sayılarında artış olduğuna dikkat çekmişti. Bakan Koca, enfeksiyonun bulaşma yolları ve önleme yöntemleri hakkında Twitter üzerinden bilgi verdi.
2 Şubat 2023

Genetiği değiştirilmiş domuz kalbi nakledilen Amerikalı Lawrence Faucette, nakilden 40 gün sonra hayatını kaybetti. Faucette, ABD'deki Maryland Üniversitesi Hastanesi'nde domuz kalbi nakledilen ikinci kişiydi. Hastanenin açıklamasında, Faucette'in son günlerde kalbinin reddin ilk belirtilerini göstermeye başladığı ve tüm çabalara rağmen 30 Ekim'de hayatını kaybettiği belirtildi. Faucette, kalp yetmezliği hastasıydı ve tıbbi koşulları nedeniyle geleneksel bir kalp nakli için uygun değildi.
1 Kasım 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 'Kraken' adı verilen ve şu ana kadar saptanmış en bulaşıcı Covid-19 varyantı olan XBB.1.5, dünya genelinde hızla yayılmaktadır. Türkiye'de ise Sağlık Bakanlığı'nın bu varyantın ülkede olup olmadığına dair bilgi paylaşmadığı ve DSÖ'ye altı aydır veri göndermediği belirtiliyor. Uzmanlar, Türkiye'de varyant takibinin yeterince yapılmadığından şüphe ediyorlar. Ayrıca, Türkiye'de Covid-19 ile ilgili güncel verilerin paylaşılmadığı ve aşı önerilerinin güncellenmediği ifade ediliyor.
27 Ocak 2023

Düzce'nin Gölyaka ilçesinde, dağdan topladıkları mantarı yedikten sonra rahatsızlanan sekiz kişi, üçü çocuk, hastaneye kaldırıldı. Zehirlenenler arasında durumu ciddi olan iki kişi bulunuyor. Olay, mantar tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi.
25 Ekim 2023

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), deprem bölgesindeki incelemeler sonucunda bulaşıcı hastalık riskinin arttığını ve önlemlerin hızla alınması gerektiğini belirtti. Uzmanlar, içme suyu temini, temiz kullanma suyu ve tuvalet imkanlarının sağlanması, hijyen eğitimleri, atık yönetimi ve kemirgenlerle mücadele gibi konularda önerilerde bulundu. Ayrıca, sağlık çalışanlarının durumu, hastane güvenliği, aşı ve ilaç temini gibi konularda da tespitlerde bulunarak, çözüm önerileri sundu. Dernek, bulaşıcı hastalıkların takibinin yapılması ve gerekli laboratuvar altyapısının kurulması gerektiğini vurguladı.
17 Şubat 2023

Samsun İli Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu, Alaçam ve çevre illerde görülen şap hastalığı nedeniyle il genelindeki tüm hayvan satış yerlerini kapattı. Karar, olası bir salgın ihtimaline karşı alındı. Ayrıca, hastalığın yayılımını önlemek amacıyla sığır, koyun, keçi yetiştirilen tüm işletmelerde şap aşılama programının uygulanması ve bulaşmayı önleyici biyogüvenlik önlemlerinin alınması kararlaştırıldı.
31 Temmuz 2023

Malavi Devlet Başkanı Lazarus Chakwera, Freddy Kasırgası'nın yol açtığı yıkım sonucunda ölü sayısının bine yükseldiğini ve yarım milyondan fazla kişinin evini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı. Kasırganın evler, köprüler, okullar ve iş yerlerini yıktığı, yollar ile enerji hatlarını ve tarım arazilerini hasarlandırdığı belirtildi. Ayrıca, kasırganın ekonomik hareketliliği de olumsuz etkilediği, özellikle tütün pazar sezonunun açılmasını sekteye uğrattığı ifade edildi. Mozambik ve Madagaskar'ın da kasırgadan olumsuz etkilendiği, Mozambik'te yaklaşık 70 kişinin hayatını kaybettiği bilgisi paylaşıldı. Dünya Meteoroloji Örgütü, Freddy Kasırgası'nın tarihin en uzun süren kasırgası olabileceğini duyurdu.
13 Nisan 2023

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), ABD'de hızla yayılan 'Kraken' adlı Covid-19 alt varyantı XBB.1.5'in Avrupa'da da yaygınlaşabileceğini açıkladı. ABD'de bu varyantın vakaların %40'ını oluşturduğu ve en hızlı büyüyen ikinci varyant olduğu belirtiliyor. ECDC, Kraken varyantının AB'de şu an düşük seviyelerde görüldüğünü ve kısa vadede vakaların artışına yol açmasının beklenmediğini ifade etti. Varyant, Avrupa'da az sayıda vakada tespit edilmiş durumda.
6 Ocak 2023

CHP Bursa Milletvekili ve halk sağlığı profesörü Kayıhan Pala, Türkiye'de kızamık vakalarındaki olağanüstü artışa dikkat çekerek Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'yı sorumluluk almaya çağırdı. Pala, TBMM'ye sunduğu önergede vakaların yaş dağılımı, aşı durumları ve alınan önlemler hakkında sorular yöneltti. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Türkiye'de 2023'ün ilk iki ayında 343 doğrulanmış kızamık vakası tespit edildi. Kızamık, aşı ile önlenebilen ve özellikle aşılanmamış bireyler için risk taşıyan bir hastalıktır.
15 Haziran 2023

Zülal Kalkandelen, sokak köpeklerinin öldürülmesi için yasal bir düzenleme yapılmak istendiğini belirtiyor. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 6. maddesinin değiştirileceğini ve kuduz veya salgın hastalık riski olan köpeklerin öldürüleceğini ifade ediyor. Ancak, mevcut durumda kuduz salgını olmadığı halde bu düzenlemenin yapılmak istendiğini ve toplumda infial yaratıldığını vurguluyor.
12 Temmuz 2024

Sığ sularda balıklama atlamak, ciddi omurilik yaralanmalarına ve hatta ölüme yol açabiliyor. Türkiye'de her yıl ortalama 500 boyun kırığı vakası görülüyor ve bu vakaların çoğu 12-25 yaş arası gençlerde meydana geliyor. Sığ suya balıklama atlayanların yüzde 30'u kısmi veya tam felç oluyor. Bu tür kazaların önlenmesi için sığ sularda uyarı levhalarının konulması önemli bir adım olarak görülüyor.
30 Temmuz 2023

ABD'de tıbbi testler için hayvan yetiştiren Envigo RMS LLC, 2022 yılında Virginia'daki tesisinden 4 bin beagle köpeğinin kurtarılmasının ardından 35 milyon dolar para cezasına çarptırıldı. Bu ceza, Hayvan Refahı Yasası kapsamında şimdiye kadar verilen en büyük para cezası olarak kaydedildi. Şirketin ana firması Inotiv, suçlamaları kabul ederek gerekli iyileştirmeleri yapmadıkları için özür diledi. Ayrıca, Envigo Global Services Inc. de Temiz Su Yasasını ihlal ettiğini itiraf etti.
5 Haziran 2024

Yeni Zelanda'da biyoçeşitliliğe zarar verdiği gerekçesiyle yaban kedilerinin avlanmasına yönelik düzenlenen yarışma, bu yıl 14 yaş altı çocuklar için de düzenlenmişti. Ancak hayvan hakları örgütlerinin tepkisi sonucu çocuklar için olan kategori iptal edildi. Yaban kedilerinin adadaki yerli hayvan türlerine verdiği zararlar ve bu konuda farklı görüşler bulunuyor. Yaban kedilerinin Yeni Zelanda'da birçok yerli kuş türünün ölümüne ve diğer canlıların nüfusunun azalmasına neden olduğu belirtiliyor.
20 Nisan 2023

Tokat'ta yaşayan 51 yaşındaki Nadir Yeşilkaya, vücuduna yapışan keneyi çıkardıktan 15 gün sonra rahatsızlandı. Tokat Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Yeşilkaya, daha sonra Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Ancak Yeşilkaya, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.
14 Ağustos 2023
İşaretlediklerim