1969 yılında Yeni Güney Galler kıyılarında fırtınaya yakalanarak batan ve 21 kişinin hayatını kaybettiği MV Noongah adlı yük gemisinin enkazı, 55 yıl sonra yüksek çözünürlüklü deniz tabanı haritalaması ve video görüntülerle doğrulandı. Yerellerin birkaç sene önce Sydney'in kuzeyinde rastladığı gemi enkazı, yeterli teknoloji ve dalış bilgisi olmadığından incelenememişti. Geçen ay alınan yüksek teknoloji bir gemi sayesinde, 170 metre derinlikteki enkazın MV Noongah olduğu tespit edildi. 55 yıl önce kurtulan bir gemi personeli, keşif sonrası rahatladığını belirtti.
25 Temmuz 2024

Çorum'da Boğazköy-Hattuşa'da yapılan kazılarda bulunan tabletlerdeki kayıp dil 'Kalaşmaca' çözüldü. Bu tabletlerin Bolu-Gerede civarında yaşayan Kalaşma halkına ait olduğu tespit edildi. Tabletlerde gündelik yaşamdan bayram ve festivallere kadar birçok ayrıntı yer alıyor. Metinler, Almanya Worzburg Üniversitesi'nden Prof. Dr. Daniel Schwemer tarafından Latin alfabesine dönüştürülerek dijital erişime açıldı.
4 Temmuz 2024

Muş'ta, Malazgirt Tarihî Müslüman Mezarlığı'nda yapılan kazılarda Malazgirt Savaşı'ndan kalma çok sayıda ok ucu bulundu. Ahlat Müze Müdürlüğü'nün yürüttüğü kazılarda bulunan ok uçlarının savaşa ait izler taşıdığı belirtildi. Patnos'a bağlı Günbeli köyünde bulunan bu ok uçları, köyün savaşta önemli bir çatışma alanı olduğunu gösteriyor. Daha önce de köyde V. Romanos Diogenes'e ait baskı mührü ve altın sikkeler bulunmuştu.
25 Ağustos 2024

Slackline alanında üç kez dünya şampiyonu olan Estonyalı atlet Jaan Roose, İstanbul'da Asya kıtasından Avrupa kıtasına ip üstünde yürüyerek kıtalararası geçiş yapan ilk kişi oldu. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün üst kısmında 1074 metrelik özel bir ip üzerinde 47 dakikada bu geçişi gerçekleştirdi. Roose, yürüyüşünün ardından Türk bayrağıyla küçük bir yürüyüş daha yaptı ve Boğaz'ın kültürel önemi ve doğal güzelliğinden bahsetti. Geçen yıl Katar'da dünyanın en uzun tek bina slackline yürüyüşünü yapmıştı.
15 Eylül 2024
İşaretlediklerim