Britanyalı ekonomist Timothy Ash, Türkiye'nin iktidar değişikliği sonrasında ortodoks para politikalarına dönmesi halinde yıllık 50 milyar dolarlık yatırım çekebileceğini ifade etti. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise daha önce yaptığı yurt dışı görüşmeler sonrasında beş yıl içinde 300 milyar dolarlık yabancı yatırımın Türkiye'ye geleceğini iddia etmişti. Ash, bağımsız bir merkez bankası, liyakat esaslı bir ekonomi ekibi, hukukun üstünlüğü ve ekonomi politikalarında kontrol ve denge sisteminin önemine vurgu yaptı.
17 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin 31. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin gelişmiş ülkeler dahil tüm dünyayı olumsuz etkileyen belirsizliklerden kurtulduğunda çok farklı bir lige yükseleceğini belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin ihracat başarısına vurgu yaparak, 2023 yılında toplam 355 milyar dolar ihracat gerçekleştirildiğini ve bu rakamın Cumhuriyet tarihinin rekoru olduğunu söyledi. Ayrıca, ithalattaki düşüş ve dış ticaret açığındaki iyileşmeye dikkat çekti.
8 Haziran 2024

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim öncesi maaş zamlarıyla vatandaşlara 'yalancı bir bahar' vadettiğini ve seçim sonrası Türkiye'nin 'kara kışa' sürükleneceğini iddia etti. Babacan, Türkiye'nin enflasyonla mücadele edecek politika ve iş bilen kadrolardan yoksun olduğunu, bu durumun devam etmesi halinde yoksulluğun artacağını ve temel gıda maddelerine erişimin zorlaşacağını belirtti. Ayrıca, iktidarın seçimler öncesinde ekonomiyi sağlam tutmak için döviz işlemlerine sınırlama getirdiği ve Merkez Bankası rezervlerini kullanarak dolar kurunu sabit tutmaya çalıştığına dikkat çekti.
22 Mayıs 2023

Altılı masanın oluşturduğu 'ortak politikalar mutabakat' metni Ankara'da açıklandı. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, mutabakat metninin olumlu yönlerinin yanı sıra birçok eksik noktası olduğunu belirtti. Beştaş, AKP'nin yarattığı sorunları tamir etmeye çalışan ancak köklü yapısal çözümler sunmayan bir restorasyon projesi olarak değerlendirdiği metinde, adalet, seçim barajı, siyasi partilere kapatma davası, idam cezası ve dış politika gibi konularda daha ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.
30 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kriter Dergisi'ne verdiği mülakatta Türkiye'nin çıraklık, kalfalık ve ustalık dönemlerini tamamladığını ve şimdi 'şahlanış sürecine' girdiğini ifade etti. Yüksek enflasyon ve dış ticaret açığına rağmen Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisine girmeye doğru ilerlediğini savundu. Muhalefetin projeleri değersizleştirme siyasetine ve yurt dışına insan kaynağı göçünü teşvik etmesine eleştiride bulundu. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası konumunu güçlendirdiğini ve dış politikada çok boyutlu bir yaklaşım benimsediklerini belirtti.
6 Nisan 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, seçim sonrası millet ittifakının parlamenter sistem hayalinin suya düştüğünü ve siyasi kriz yıllarının geride kaldığını ifade etti. Bahçeli, MHP'nin iki yıl önce hazırladığı 100 maddelik yeni anayasa teklifini anımsatarak, AKP'nin yeni anayasa mesajlarına destek verdi. Teklifte, 'Türk tipi başkanlık modeli' ile uyumlu bir yürütme yapısı ve Anayasa Mahkemesi ile Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yeni statüleri öngörülüyor.
13 Haziran 2023

İlber Ortaylı, dünya genelinde artan kirlilik ve beslenme krizine dikkat çekerek, nüfus artışının azalmasına rağmen bu sorunların önüne geçemeyeceğini ifade etti. Gelecekte su ve gıda problemlerinin büyüyeceğini ve bu kaynaklar etrafında çatışmaların yoğunlaşacağını öngördü. Ayrıca, Türkiye'nin coğrafi ve stratejik pozisyonunu gözden geçirmesi gerektiğini vurguladı. Avrupa'nın geçmişteki birlik deneyimlerinden ve Brexit sonrası yaşanan gelişmelerden bahsederek, Avrupa'nın hala çözülmemiş sorunlara sahip olduğunu belirtti.
5 Mayıs 2024

Mehmet Metiner, AK Parti'nin son seçimlerde CHP'ye değil, kendi iç sorunlarına yenildiğini ifade etti. Kendi nefsine yenik düşen parti üyelerinin, partinin küçülmesine neden olduğunu ve bu durumun kibir virüsü nedeniyle gerçekleştiğini belirtti. Metiner, partinin yeniden ilk günkü aşk ve öz değerlerle inşa edilmesi gerektiğini vurgulayarak, AK Parti'nin milletin partisi olduğunu ve devletin değil, milletten yana olması gerektiğini ifade etti.
5 Nisan 2024

İYİ Parti Genel Sekreteri ve Antalya milletvekili adayı Uğur Poyraz, partisinin 'yeteri kadar muhafazakâr, demokrat ve milliyetçi' olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaş meyve sebze üreticilerine yönelik tutumunu eleştirdi ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan bu konuda bir açıklama yapmasını beklediğini ifade etti. Antalya'nın sorunlarına değinen Poyraz, özellikle tarım ve turizm alanındaki problemleri, su sorununu ve hayat pahalılığını vurguladı. İktidarın seçimleri 'darbe' olarak nitelendiren açıklamalarını eleştiren Poyraz, İYİ Parti'nin Türkiye için bir emniyet supabı olduğunu ve seçmenin tedirgin olmadığını söyledi.
7 Mayıs 2023

Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, 2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'ın (OVP) tarımda verimliliği ve üretimi artıracak olmasından memnuniyet duyduğunu belirtti. Çelik, OVP'nin enflasyonu tek haneye düşürme hedefinin piyasalarda fiyat istikrarını sağlayarak üretici ve tüketiciye olumlu yansıyacağını vurguladı. Ayrıca, planlı ve sözleşmeli üretim, tarımsal üretimde verim artışı, işlenmeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılması gibi birçok uygulamanın tarım sektörüne büyük katkılar sağlayacağını ifade etti.
6 Eylül 2024
İşaretlediklerim