Türkiye'de iki yıl önce, enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle kiralara yüzde 25 zam sınırlaması getirilmişti. Bu uygulama Temmuz 2024'te sona eriyor ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Maliye Bakanı'nın enflasyonla ilgili açıklamalarına dayanarak, bu sınırlamanın uzatılmayacağını tahmin ettiğini ifade etti. Ancak, Tunç bu ifadelerinin bir tahmin olduğunu belirtti. Bu açıklama, kira artış sınırlamasının kaldırılacağı iddialarına Saray'dan yalanlama gelmesine rağmen yapıldı.
24 Şubat 2024

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, günlük kiralanan evlere yönelik yeni bir düzenleme yapılacağını duyurdu. Bu düzenleme kapsamında, bu tür evlere sertifika zorunluluğu getirilecek ve bu belge bakanlığa yapılacak başvuruyla alınabilecek. Ayrıca, otellerde olduğu gibi bu evlerde konaklayan kişilerin bilgileri ilgili kurumlarla paylaşılacak ve elde edilen gelirin vergisi ödenecek.
31 Temmuz 2023

KKTC ekonomisi, son zamanlarda yabancılara, özellikle İsrail, Rusya ve Ukrayna vatandaşlarına, mevcut yasalara aykırı şekilde lüks konut satışları yapılmasıyla gündemde. Bu durum, hem Kıbrıs Türk toplumunda hem de Türkiye'de rahatsızlık yaratmış durumda. İktidar ve ana muhalefet partileri, bu konuda yeni bir kanun tasarısı üzerinde anlaşmış ve Ankara'nın da bu yasanın Mayıs ayında çıkarılmasını istediği belirtiliyor. Yeni kanun, yabancılara yapılan satışları sıkı bir şekilde düzenleyecek ve mevcut yasal boşlukları kapatacak.
28 Mart 2024

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'de faaliyetleri durdurulan çevrimiçi seyahat acentesi Booking.com yetkilileriyle bir araya geldi. 2017 yılında Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin (TÜRSAB) 'haksız rekabet' şikayeti nedeniyle Booking.com'un Türkiye'deki işlemleri durdurulmuştu. Ersoy, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Booking.com'un Türkiye'deki faaliyetlerinin artırılması için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Şu anda portal üzerinden yurt dışı için işlem yapılabiliyor ancak yurt dışında Türkiye'de işlem yapılamıyor.
5 Haziran 2024

Yüzde 25'lik kira artış sınırlamasını yetersiz bulan ve tahliye sorunlarından kaçınmak isteyen mülk sahipleri, piyasanın yükselmesini bekleyerek evlerini boş tutmaya başladı. İstanbul'da 400 bin 'hayalet konut' olduğu tahmin ediliyor. Bazı yabancı yatırımcılar da evlerini boş bırakıyor. TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan, arz sıkıntısı nedeniyle kira fiyatlarında artışın devam edeceğini öngörüyor.
7 Haziran 2023

Airbnb, İtalya'da 2017 ile 2021 yılları arasında elde ettiği 3,7 milyar avro tutarındaki gelirin vergisini ödemediği gerekçesiyle suçlanıyor. Milano savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında şirketin 779 milyon avrosuna el konuldu. Aynı zamanda, vergi ödenmeyen dönemde şirket yöneticisi olan üç kişi hakkında da soruşturma başlatıldı.
7 Kasım 2023

Türkiye'deki konut sahipleri, hükümetin boş evlere ek vergi getireceği beklentisiyle tedirgin oldu. Bu durum, hem vergi ödemek istemeyen hem de kiralamaya sıcak bakmayan ev sahiplerinin evlerini satışa çıkaracağı beklentisini doğurdu. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, kira artışına yüzde 25 sınırının getirilmesi ve artan anlaşmazlıklar nedeniyle açılan tespit ve tahliye davalarının uzun yıllar sürmesinin mülk sahiplerini bu yola ittiğini belirtti. Akdoğan, ev sahiplerinin 'sahte sözleşme' gibi yollara başvurabileceğini de vurguladı.
26 Temmuz 2023

KKTC Cumhuriyet Meclisi, yabancılara mülk satışına kota getiren ve Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının konut alma hakkını birden üçe çıkaran yasa tasarısını kabul etti. Yeni düzenlemeye göre, yabancılar en fazla 1 dönüm arazi ya da konut alabilecek, ancak Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları bu sınırlamanın dışında tutulacak. Muhalefet, yasanın yabancılara mülkiyet sınırlaması getirmediğini, aksine kriter artırımı olduğunu savunarak karşı çıktı. Yasanın acil olarak gündeme gelmesinin sebebinin, Türkiye'nin FATF listesinden çıkartılması olduğu iddia edildi.
21 Mayıs 2024

İstanbul Valiliği, park, piknik yeri, plaj ve sahillerde içki içilmesini yasakladı. Kararın gerekçesi olarak 'çevrenin rahatsız edilmemesi, olumsuz görüntülerin oluşmasına mahal vermemek' gösterildi. Emniyet, jandarma ve zabıta birimlerinin etkin şekilde denetim yapması ve hükümlere uymayan kişiler ve işletmeler hakkında yasal işlem başlatması istendi. Bu karar, özellikle enflasyon ve Özel Tüketim Vergileri (ÖTV) altında ezilen yurttaşlar tarafından 'hayat tarzı'na bir müdahale olarak görüldü.
30 Ağustos 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'de konut fiyatlarının artmasının iki ana nedenini açıklıyor: kara para aklama ve pandemi sonrası güvenli bölge arayışı. 2024 Ocak ayında, Türkiye'de konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %17,8 oranında azaldı. Yabancılara yapılan konut satışları ise %50,47 oranında düşüşle 2061'e geriledi. Bu düşüş, özellikle Batılı ülkelerden alıcıların azalması ve yabancı yatırımcıların güven sorunları nedeniyle dikkat çekici.
18 Şubat 2024

Türkiye'de yaşanan enflasyon ve hayat pahalılığı sebebiyle konut kiralarında büyük artışlar yaşanmıştır. Hükümet, bu artışların önüne geçmek için kiralara yüzde 25 zam sınırı getirmiştir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, bu sınırın temmuz ayında yenilenecek konut kira sözleşmeleri için de uygulanmaya devam edeceğini belirtmiştir. Uzmanlar ve emlak sektörü temsilcileri, bu uygulamanın piyasaya olumsuz etkileri olduğunu ve evlerin boş kalmasına neden olduğunu ifade etmektedir.
3 Temmuz 2023

Ekim 2022'de İstanbul'un 10 ilçesinde başlayan yabancılara oturum izni verilmeme uygulaması, Mart ayında tüm ilçelere yayıldı. İstanbul'da kaçak sığınmacı barındıran veya yasa dışı ev kiralayan kişilere para ve hapis cezaları uygulanmaya başlandı. 2023'ün başından itibaren yapılan operasyonlarda 51 kişi gözaltına alındı ve her birine 26 bin 750 lira para cezası kesildi. Ayrıca, bu suçu üç kez işleyenlere otel ve evler için ciddi yaptırımlar uygulanacak. Gözaltına alınanlardan dört kişi tutuklandı, altı kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
15 Temmuz 2023

2013'te faaliyete geçen İstanbul Beyoğlu'ndaki Park Otel'in imar planları ve inşaat ruhsatı, Danıştay tarafından iptal edildi. Otelin yüksekliği ve zemin katının altında bulunan yedi katın emsal hesabına dahil edilmemesi nedeniyle inşaat ruhsatının şehircilik ilke planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı belirtildi. Ayrıca, otelin bodrum katlarının kullanım kararları ve yapılaşma hakları yoğunluk artışına yol açarak sosyal ve teknik altyapıya yük getirdiği ve kentsel maliyetleri artırdığı ifade edildi.
1 Ağustos 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası İstanbul'da olası bir depreme karşı alınacak önlemleri artırıyor. İBB, riskli binaların yenilenmesi için 1 milyon liralık faizsiz kredi ve kira desteği sağlayacağını duyurdu. Yeni imar düzenlemesi kapsamında, ikiden fazla katı bulunan yapılarda bodrum katı zorunluluğu getirilmesi ve asma kat yapımının yasaklanması öngörülüyor. Ayrıca büyük parsellerde deprem konteyneri bulundurma zorunluluğu getirilecek.
13 Mart 2023

İspanya rekabet kurumu, Booking.com'un son beş yılda pazardaki hakim konumunu kötüye kullandığını tespit ederek şirkete 450 milyon dolar ceza verdi. Booking.com'un İspanya'daki çevrimiçi rezervasyon pazarında yüzde 70 ila yüzde 90 arasında bir paya sahip olduğu belirtildi. Rekabet kurumu, Booking.com'un üye otellere kendi web sitelerinde daha düşük fiyat sunmalarını engellediğini tespit etti. Şubat ayında geçici bir ceza hazırlayan kurum, kararın önümüzdeki birkaç ay içerisinde netleşeceğini açıklamıştı.
1 Ağustos 2024

Türkiye'de konut ve kira fiyatlarındaki rekor artış, geçim sıkıntısı ve konaklama sorununu beraberinde getiriyor. Yüksek enflasyona rağmen hükümetin kira artışlarını yüzde 25'le sınırlandırmasından sonra yeni tutulan evlerin kira bedelleri fırladı. Euronews Türkçe'nin haberine göre 15-29 yaş arasındaki gençlerin yarısı 'aşırı kalabalık evlerde' yaşıyor. Türkiye'de bu oran yüzde 51 iken Avrupa Birliği'nde (AB) yüzde 26. Toplam nüfusa bakıldığında Türkiye'de 10 kişiden dördü aşırı kalabalık evlerde ikamet ediyor.
26 Haziran 2023

Edirne Valisi Yunus Sezer, Keşan ve Enez bölgelerinde yaptığı incelemeler sonucunda, kentteki muhtarlara tarım arazilerini koruma amacıyla 'tiny house' ve kaçak yapılara izin verilmeyeceğini belirten bir genelge gönderdiklerini duyurdu. Sezer, bu tür yapıların bölgede giderek yaygınlaştığını ve hukuki olmadığını vurgulayarak, bu hafta 40 adet yapıyı kaldırdıklarını belirtti. Vali, bölgenin turizm potansiyeline de değinerek, sağlıksız yapılaşmaya izin verilmemesi gerektiğini ve gelecek nesillere temiz bir çevre bırakılması gerektiğini ifade etti.
13 Mayıs 2024

Belçika'nın Anvers kentinde, Türk mafyasına ait olduğu belirlenen iki lüks villa açık artırma yoluyla satışa çıkarıldı. Villalar, altın kaplama eşyalar, pahalı mozaikler, yüzme havuzu ve geniş bahçeler gibi lüks özelliklere sahip. Açık artırma 19 Kasım'da başlayacak ve başlangıç fiyatı villa başına 680 bin avro olarak belirlendi. Belçika devleti, villaları satın alacak kişilerin karşılaşabileceği olası sıkıntılardan sorumlu olmayacağını belirtti.
5 Eylül 2024

Ticaret Bakanlığı, fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek amacıyla emlak ilanı verecek işletme ve kişilere kimlik doğrulama zorunluluğu getiriyor. Ekim 2023'ten bu yana konut ilan fiyatlarında spekülatif artış yapan 889 emlak işletmesine toplam 88 milyon 900 bin lira ceza kesildi. Yeni düzenlemeyle, ilan platformlarında yer alan ilanların yol açtığı spekülatif fiyat artışlarının engellenmesi ve ilan kirliliğinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Kimlik doğrulama ve yetki belgesi olmayan işletmeler ilan yayınlayamayacak.
28 Haziran 2024

İspanya, zengin yabancılara oturma izni sağlayan ve konut fiyatlarını artırarak yerel halkı pazar dışına iten 'altın vize' programını sonlandırdı. Program, Avrupa genelinde konut fiyatlarını yükseltmiş ve barınma krizini körüklemişti. Diğer Avrupa ülkeleri de benzer programları ya kapatıyor ya da düzenlemeler getirerek spekülatif alımları azaltmaya çalışıyor. Bu durum, yerel halkın konut erişimini zorlaştırırken, yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor.
28 Nisan 2024
İşaretlediklerim