Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamalarında KPSS ve mülakat notlarının yüzde 50-50 dikkate alınacağını açıkladı. Tekin, bu konuda eleştirilere yanıt vererek, yeni bir mülakat yapısı getireceklerini ve bu konuda hazırladıkları kılavuzu atama takvimi belli olduğunda kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti. Daha önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve eski Eğitim Bakanı Mahmut Özer, mülakatların kaldırılacağını ve atamaların sadece KPSS puanına göre yapılacağını ifade etmişlerdi.
16 Eylül 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerdeki eğitimin yaza kadar uzaktan yapılacağını açıklaması üzerine, KYK yurtları depremzedeler için açılacak. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler bu kararın yeni mağduriyetler yaratacağını belirtiyor. İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü önünde oturma eylemi yapan 22 öğrenci gözaltına alındı ve daha sonra serbest bırakıldı. Öğrenciler, yüz yüze eğitim taleplerini iletmek istediklerini ve uzaktan eğitimin yanlış bir karar olduğunu düşündüklerini ifade ettiler.
18 Şubat 2023

Ehliyet sınavında yapılan yeni düzenlemeler Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu düzenlemeler arasında, dört sınavda başarısız olanların başka bir kursa nakil olarak yeniden sınava girebilmesi, yeni tip kimlik kartı ibrazı zorunluluğu ve sahteciliğin önlenmesi amacıyla kursiyer fotoğrafının çekilmesi gibi maddeler bulunuyor. Ayrıca, sınav saatleri 07:00-21:00 arası olarak genişletildi ve sınav güzergahları kura ile belirlenecek.
10 Temmuz 2024

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, Üniversite Yönetim Kurulu (ÜYK) üyeliğine son verilmesiyle ilgili davayı kazanan Prof. Dr. Taner Bilgiç'i üç ay süreyle görevden uzaklaştırdı. Bilgiç, senato tarafından dört yıllığına ÜYK üyeliğine seçilmişti, ancak yönetim, görev süresi dolmadan üyeliğini sonlandırmıştı. Bilgiç bu kararı yargıya taşıdı ve İstanbul 13'üncü İdare Mahkemesi, Bilgiç'in lehine karar verdi. Ancak üniversite yönetimi, mahkeme kararını uygulamayarak Bilgiç hakkında yeni bir soruşturma gerekçesiyle üç ay görevden uzaklaştırma kararı aldı.
13 Temmuz 2023

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlere ikinci kez il içi ve iller arası isteğe bağlı nakil imkanı tanıdı. İller arası yer değiştirme başvuruları 11-16 Temmuz, il içi yer değiştirme başvuruları ise 23-26 Temmuz tarihleri arasında yapılabilecek. İller arası atama sonuçları 18 Temmuz'da, il içi atama sonuçları ise 30 Temmuz'da açıklanacak. Bu adım, öğretmenlerin çalışma ortamlarını düzenlemek ve eğitimde huzur iklimi oluşturmak amacıyla atıldı.
3 Temmuz 2024

Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Sedide Akbulut, Anadolu Ajansı'na verdiği röportajda eylül ayında açılacak dört yeni Kuran eğitim merkezini tanıttı. Bu merkezlerde hafızlığını tamamlamış ve LGS'ye girmiş öğrenciler, günün yarısında okula diğer yarısında ise Kuran eğitim merkezlerine gidecekler. Eğitim merkezlerinin müfredatı Diyanet tarafından hazırlanacak ve öğrenciler burslu olarak eğitim alacaklar. Ankara, İstanbul, Rize ve Bursa'da açılacak merkezler, cinsiyete göre ayrılmış olacak.
23 Ağustos 2024

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem sonrasında YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçilmesi kararı alındı. Bu karar, depremzede öğrenciler, akademisyenler ve veliler tarafından eleştiriliyor. Diken'e konuşan bir depremzede öğrenci, Gaziantep'te yaşadığı zorlukları ve uzaktan eğitim kararının psikolojik etkilerini anlatarak, yüz yüze eğitimin psikolojik destek sağlayacağını ve uzaktan eğitim altyapısına sahip olmadığını belirtti. Eğitim-Sen'in bu karara dava açtığı da haberde yer alıyor.
15 Şubat 2023

Lise Geçiş Sistemi (LGS) tercih süreci devam ederken, özel okulların ücretleri açıklandı. Kırtasiye, yemek ve servis masrafları hariç özel okul ücretleri 500-900 bin lira arasında değişiyor. Diğer harcamalar da eklendiğinde toplam maliyet 1 milyon lirayı aşıyor. Bazı okullar peşin ödemelerde indirim yaparken, Hisar Okulları gibi bazı okulların ücretleri 1 milyon 385 bin liraya kadar çıkabiliyor.
3 Temmuz 2024

Emre Kongar, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni eğitim politikalarını eleştirerek, bu politikaların bilim karşıtı olduğunu ve Arap kültür emperyalizmini desteklediğini iddia etti. Kongar, Türkiye'nin laik ve antiemperyalist yapısının hem Doğu hem de Batı dünyası için bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Ayrıca, yeni 'Maarif Modeli' ve 'Öğretmenlik Meslek Kanunu' teklifinin çocukları 17. yüzyıl bilgi seviyesine indireceğini savundu.
28 Temmuz 2024

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini ve daha sonra uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. KYK yurtları depremzedeler için açılacakken, akademisyenler ve öğrenciler bu durumun yeni mağduriyetler yaratacağını belirtiyor. YÖK Başkanı Erol Özvar, uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini, hibrit eğitimin nisanda değerlendirileceğini açıkladı. Üniversiteler farklı başlangıç tarihleri ve eğitim yöntemleri belirlerken, öğrenciler hangi derslerin yüz yüze hangilerinin uzaktan olacağını anlamaya çalışıyor. Uzaktan eğitime karşı çıkan öğrencilerin gözaltına alınması ve sosyal medyada saldırıya uğraması endişeleri artırıyor.
18 Şubat 2023

Feray Aytekin Aydoğan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) son yirmi iki yıl içinde çocukların eğitimden koparılması ve çocuk yaşta işçileştirilmesini temel hedef haline getirdiğini iddia ediyor. Salgın, yoksulluk ve deprem gibi faktörlerle çocukların okullardan ayrılarak işçi haline geldiğini, meslek liseleri ve mesleki eğitim merkezlerinin çocukları ucuz iş gücü olarak sermayeye sunduğunu belirtiyor. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanı'nın sermayeye hitaben yaptığı açıklamaların bu durumu desteklediğini ifade ediyor.
21 Mart 2024

Son zamanlarda eğitim sisteminde yapılan değişiklikler, dini derslerin zorunlu hale getirilmesi, vakıf ve derneklerin eğitim alanında daha fazla yer alması, vergi muafiyeti ve kamu kaynaklarının tarikat yurtlarına aktarılması gibi konuları içermektedir. Ayrıca, müfredat değişikliği ve MEB'in sosyal sorumluluk programı uygulama yönergesi gibi adımlar atıldı. Bu değişiklikler, eğitimdeki yönelimlerin ve kaynakların kullanımının değiştiğini gösteriyor.
16 Şubat 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması için başvuru tarihlerini açıkladı. Başvurular 20-31 Mayıs tarihleri arasında elektronik ortamda yapılacak. Öğretmen adayları, atanmak istedikleri alanlara uygun mezuniyet belgelerini sisteme yükleyerek sözlü sınava katılmak istedikleri ili tercih edecekler. Sözlü sınava hak kazanan adaylar ve sınav merkezleri 10 Haziran 2024'te ilan edilecek, sınavlar ise 1 Temmuz 2024'te başlayacak.
17 Mayıs 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamalarında mülakat yapılacağını belirtti. Bu durum, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ve önceki eğitim bakanı Mahmut Özer'in seçim vaatleriyle çelişiyor. Erdoğan ve Özer, mülakatların kaldırılacağını ve atamaların KPSS puanına göre yapılacağını ifade etmişlerdi. Tekin, mülakat sürecinin düzgün bir mülakat prosesine dönüştürülmesi için zaman alacağını belirtti.
12 Eylül 2023

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, TRT Haber'de yaptığı açıklamada, 28 Mayıs'ta gerçekleştirilecek olan seçimlerin ikinci turunun ardından 29 Mayıs'ta okulların tatil edileceğini duyurdu. Bu tatil gününde öğrenciler izinli olacak ve öğretmenler idari izinli sayılacak. İlk tur seçim sonuçlarına göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yüzde 49,50, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,89 ve Sinan Oğan yüzde 5,17 oranında oy almış ve seçim ikinci tura kalmıştı.
22 Mayıs 2023

Kocaeli Darıca'da bir ortaokulda, velilerden biri çocuğuna saldırdığını iddia ettiği bir öğrenciyi bulmak için sınıfa girdi ve üç öğrenci yakını öğretmene saldırdı. Olay sonrasında Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, saldırı hakkında soruşturma başlattıklarını ve adli sürecin takipçisi olacaklarını açıkladı. Tekin ayrıca, şiddete karşı 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu bir an önce hayata geçireceklerini belirtti. Sosyal medyada büyük tepki çeken olay, öğretmenlerin güvenliği konusundaki endişeleri artırdı.
29 Mayıs 2024

Barış Akademisyenleri, 2016'da Güneydoğu'daki çatışmaların sonlandırılması çağrısı yaptıktan sonra hedef haline geldi ve birçok akademisyen KHK'larla ihraç edildi. OHAL Komisyonu ve idare mahkemeleri aracılığıyla bazıları için göreve iade kararları çıksa da, bu kararlar tutarsızlık gösteriyor ve bazı akademisyenler göreve başlatılmıyor ya da yeniden ihraç ediliyor. Eğitim-Sen'in raporuna göre, aynı gerekçeyle ihraç edilen akademisyenlerden bazılarına iade kararı verilirken bazılarının başvuruları reddedildi. Üniversiteler ve yüksek yargı organları, Anayasa Mahkemesi'nin 'hak ihlali' kararlarını dahi uygulamıyor.
13 Mart 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'deki yaklaşık 27 milyon öğrencinin bulunduğunu ve bu sayının pek çok ülkenin nüfusundan fazla olduğunu belirtti. Bahçeli, gençlerin sınavdan sınava sokulmasının yanlış olduğunu ve tekdüze eğitim anlayışına havale edilmemesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, üniversite sınavlarının kaldırılacağı günlerin çok uzak olmadığını söyledi.
20 Haziran 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası kamu üniversiteleri tarafından öğretim üyesi ve görevlisi ilanı yayınlanmazken, seçim haftasına girilmesiyle birlikte birçok 'adrese teslim' ilan yayınlandı. Yayınlanan 228 ilanın büyük kısmında adayların çalışma alanları gibi başvuruları kısıtlayıcı şartlar bulunuyor. YÖK ve Danıştay'ın 'kişiye özel ilan' konusunda kararları olmasına rağmen, Munzur, Recep Tayyip Erdoğan, Sakarya Uygulamalı Bilimler, Ankara Hacı Bayram Veli, Amasya, Yıldız Teknik, Ankara Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri Üniversiteleri ile Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından adrese teslim ilanlar yayınlandı.
13 Mayıs 2023

Boğaziçi Üniversitesi arazisinde bulunan anıt ağaçların da içinde olduğu birinci derece doğal SİT alanı statüsünün düşürülmesine yönelik Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın kararı, mahkeme tarafından bilimsel bir dayanak olmadığı gerekçesiyle iptal edildi. Arazinin statüsü, 7 Eylül 2021 tarihli Resmi Gazete'de değiştirilmiş ve yapılaşmaya izin veren yeni alan tescilleri yapılmıştı. Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği, akademisyenler ve Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin açtığı davalar sonucunda mahkeme, SİT statüsü değişikliğinin bilimsel temelden yoksun olduğuna ve ekolojik bütünlüğe uygun olmadığına hükmetti.
20 Nisan 2023
İşaretlediklerim