İzmir, Manisa ve Çanakkale’de orman yangınları çıktı ve ekipler söndürme çalışmalarına başladı. Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde Yalova köyü yakınındaki yangına Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri havadan ve karadan müdahale ediyor. İzmir’in Bornova ilçesinde çıkan yangına İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait uçaklar, helikopterler ve arazözlerle müdahale ediliyor. Manisa’nın Kula ilçesinde çıkan yangına ise helikopterler, uçaklar, itfaiye araçları ve orman işçileri sevk edildi.
13 Haziran 2024

Diyarbakır’ın Çınar ve Mardin’in Mazıdağı ilçelerinde çıkan yangınlarla ilgili hasar tespit çalışmaları tamamlandı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Diyarbakır’da 7 bin 900, Mardin’de 7 bin dekar tarım alanının yandığını açıkladı. Yangınlar sonucunda 15 kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda hayvan telef oldu. Bakanlık, yangınların ardından bölgeye müdahale ve destek ekipleri gönderdi.
23 Haziran 2024

Muğla'nın Milas ilçesinde henüz nedeni bilinmeyen bir orman yangını çıktı. Yangına gündüz saatlerinde altı uçak ve sekiz helikopterle havadan müdahale edildi. Havanın kararmasıyla birlikte çok sayıda arazöz, itfaiye aracı ve jandarmanın TOMA araçları yangına karadan müdahale etmeye başladı. Söndürme çalışmalarına sivil toplum kuruluşu gönüllüleri ve vatandaşlar da destek veriyor.
7 Ağustos 2024

Değişen iklim koşulları, orman yangınlarının artmasına neden oluyor. Ormanlar, biyoçeşitliliğin yüzde 80'ine ev sahipliği yaparken, her yıl 10 milyon hektardan fazla ormanlık alan kaybediliyor. Orman yangınlarının yüzde 90'ı insan kaynaklı olup, bu yangınları önlemek için basit ama etkili adımlar atılabilir. Gözetimsiz yangınları bildirmek, kamp ateşlerini söndürmek, sigara ve çöpleri dikkatli atmak gibi önlemler orman yangınlarını önlemede büyük önem taşıyor.
19 Temmuz 2024

Bursa'nın İznik ilçesinde, Mecidiye Mahallesi'nde henüz nedeni bilinmeyen bir orman yangını başladı. Yangın, ilçe merkezinden de görülebilen yoğun dumanlara neden oldu. Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri yangına havadan ve karadan müdahale ediyor. Yangının kontrol altına alınması için çalışmalar sürüyor.
27 Ağustos 2024

İzmir'in Çeşme ilçesindeki Alaçatı Mahallesi Deliklikoy mevkisinde ormanlık alanda yangın çıktı. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait iki uçak, dört helikopter, 16 arazöz, üç su ikmal aracı ve üç dozer yangına müdahale ediyor. Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, yangına müdahale için su tankeri desteği çağrısında bulundu. Yangının kontrol altına alınması için çalışmalar sürüyor.
15 Temmuz 2024

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde Gökdere Mahallesi yakınlarında ormanlık bir alanda yangın çıktı. Yangına, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bir helikopter, dört arazöz, bir ilk müdahale aracı ve çok sayıda orman işçisiyle müdahale edildi. Ekiplerin yaklaşık iki saat süren havadan ve karadan müdahalesi sonucu yangın kontrol altına alındı. Yangında 2 dönüm alan zarar gördü ve bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor.
13 Mayıs 2024

Manisa’nın Soma, İzmir’in Bornova, Balıkesir’in Kepsut ve Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçelerinde orman yangınları çıktı. Yangınlara havadan ve karadan müdahale ediliyor. İzmir-Manisa kara yolu yangın nedeniyle ulaşıma kapatıldı. Yangınların çıkış nedeni henüz belirlenemedi.
3 Temmuz 2024

Mersin'in Silifke ilçesindeki Evkafçiftliği Mahallesi'nde henüz bilinmeyen bir nedenle orman yangını başladı. İhbar üzerine Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, söndürme helikopteri ve arazözlerle yangına müdahale ediyor. Yangının kontrol altına alınması için havadan ve karadan çalışmalar sürüyor. Yangının nedeni henüz belirlenemedi.
13 Ağustos 2024

Aydın'ın Söke ilçesindeki kağıt fabrikasında 12 Temmuz'da çıkan yangın, iki gündür devam ediyor. Yangının sıkıştırılmış kağıt depolama alanında başladığı ve itfaiye ekiplerinin yangının akaryakıt istasyonuna ve çimento fabrikasına sıçramaması için önlem aldığı belirtildi. Rüzgarın da etkili olduğu bölgede, ekipler akşamları karadan müdahale ediyor.
14 Temmuz 2024

İstanbul Valiliği, 10 Haziran ile 15 Ekim tarihleri arasında orman yangınlarını önlemek amacıyla ormanlık alanlara giriş yasağı getirdi. Piknik ve mesire alanları, tabiat parkları ve eko turizm alanlarında piknik yapmak ve spor gibi faaliyetler serbest olacak. Ancak, ormanlık alanlarda mangal yapmak, tüp kullanmak ve ateş yakmak yasaklandı. Karara uymayanlar hakkında idari ve adli işlem yapılacak.
6 Haziran 2024

Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Doğanca köyünde henüz belirlenemeyen bir nedenle orman yangını çıktı. Yangına Orman İşletme Müdürlüğü, AFAD, Genç Belediyesi itfaiyesi, İl Özel İdaresi, jandarma ve Emniyet Müdürlüğü'ne ait TOMA araçları müdahale ediyor. Rüzgarın etkisiyle büyüyen alevler yerleşim alanlarına ulaşırken, ekiplerin yangını kontrol altına alma çalışmaları sürüyor.
8 Ağustos 2024

Yalova'nın Armutlu ilçesindeki Hayriye köyünde ormanlık alanda nedeni henüz bilinmeyen bir yangın çıktı. Yangına Orman Bölge Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri müdahale ediyor. Alevlerin karadan ulaşımın zor olduğu bir bölgede çıkması nedeniyle ekipler müdahalede zorlanıyor. Yalova Valisi Hülya Kaya, yangına bir helikopterle müdahale edildiğini ve ikinci bir helikopterin takviye istendiğini belirtti.
5 Ağustos 2024

Bursa'nın Nilüfer ilçesinde makilik alanda çıkan yangın, Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü'ndeki ormanlık alana sıçradı. Yangına havadan ve karadan müdahale eden ekipler, yangını kontrol altına almayı başardı. Kampüsteki doğal yaşam alanında bulunan hayvanlar tahliye edilirken, hastanede tedavi gören bazı hastalar da taburcu edildi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangının kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.
1 Temmuz 2024

Aydın'ın Söke ilçesindeki kağıt fabrikasının açık depolama alanında 12 Temmuz'da başlayan yangın altı gün sonra tamamen kontrol altına alındı. Yangın, rüzgarın etkisiyle büyüyerek fabrikanın ikinci kısmına da sıçramıştı. 23 ilden gelen takviye ekiplerin müdahalesiyle yangın fabrikanın ana binasına sıçramadan kontrol altına alındı. Yangın sonucunda 240 dönüm alan etkilendi ve 140 bin ton kağıt kül oldu.
17 Temmuz 2024

Aydın'ın Germencik ilçesine bağlı Gümüşköy'de zeytinlik alanda başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle ormanlık alana sıçradı. Yangın, çevre illerden sevk edilen ekiplerin yoğun müdahalesine rağmen Söke ilçesindeki Argavlı Mahallesi'ne kadar yayıldı. Aydın-Söke kara yolu üzerindeki bazı iş yerleri tahliye edildi ve dumandan etkilenen vatandaşlara sağlık ekipleri müdahale etti. Yangını kontrol altına alma çalışmaları devam ediyor.
7 Ağustos 2024

Yunanistan'da 40 yıl önce Mornos Barajı'nın inşası için sular altında kalan Kallio köyünün kalıntıları, son aylardaki kuraklık nedeniyle yeniden gün yüzüne çıktı. Köyde yaklaşık 80 ev ve bir kilise bulunuyordu. Yunanistan, bu yıl tarihin en sıcak haziran ve temmuz aylarını yaşadı ve Mornos Barajı'ndaki su seviyeleri yüzde 30 oranında azaldı. Yetkililer, bölgedeki 3,7 milyon kişiye su tasarrufu çağrısında bulundu.
4 Eylül 2024

Portekiz, 14 Eylül'den beri devam eden ve yedi kişinin hayatını kaybettiği orman yangınları nedeniyle ulusal yas ilan etti. Yangınlar, ülkenin kuzey bölgesinde 120 bin hektardan fazla ormanlık alanı kül etti ve yaklaşık 160 kişi yaralandı. Yangınlarla ilgili soruşturmada beş kişi gözaltına alındı. Portekiz Ulusal Acil Durum ve Sivil Koruma Kurumu, yangınların hala 30'a yakın noktada devam ettiğini ancak kontrol altında olduğunu belirtti.
20 Eylül 2024

Yunanistan'da haftalık mesai günü beşten altıya çıkarıldı ve bu düzenleme 24 saat hizmet veren özel işletmeler için geçerli olacak. Halk, dünya genelinde daha kısa mesai programlarının uygulandığını savunarak bu karara tepki gösteriyor. Başbakan Kyriakos Miçotakis, bu düzenlemenin azalan nüfus ve kalifiye işçi sıkıntısı gibi tehlikeler nedeniyle gerekli olduğunu belirtti. Sendikalar ve halk, düzenlemeyi protesto etmek için sokağa çıktı.
2 Temmuz 2024

Ormancılık politikası uzmanı Prof. Dr. Erdoğan Atmış, Türkiye'deki orman yangınlarının büyük çoğunluğunun insan etkisiyle çıktığını ve bu yangınların yanlış orman politikalarından kaynaklandığını belirtti. Atmış, orman yangınlarıyla mücadele stratejisinin yangınları söndürmekten çok, yangınların çıkmasına yol açan nedenlere odaklanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, ormanların parçalanması, yangınla mücadele bütçesinin azaltılması ve kayırmacı personel yönetimi gibi faktörlerin yangın riskini artırdığını ifade etti. Atmış, orman yangınlarıyla mücadelede bütçe yetersizliğinin ve deneyimli personelin uzaklaştırılmasının da önemli sorunlar olduğunu belirtti.
9 Temmuz 2024
İşaretlediklerim