İsrailli üst düzey yetkililer, İsrail Kamu Yayın Kurumu'na yaptıkları açıklamada, İsrail'e ateş açılmadığı sürece Gazze ve Lübnan'a saldırılmayacağını iddia etti. Bu açıklama, Lübnan'dan İsrail'e yapılan roket saldırıları ve İsrail'in Mescid-i Aksa'daki Müslümanlara yönelik orantısız güç kullanımı sonrasında geldi. İsrail ordusu, Lübnan'dan atılan roketlerin Hamas'ın Lübnan'daki unsurları tarafından yapıldığını öne sürerek Hamas'ı sorumlu tuttu ve Gazze'ye hava saldırısı düzenledi.
8 Nisan 2023

İran'ın Birleşmiş Milletler'deki misyonu, İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin 'soykırım' ve 'savaş suçu' olarak nitelendirerek, eylemlerin derhal durdurulmaması durumunda durumun kontrolden çıkabileceği ve geniş kapsamlı sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıda bulundu. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland'la görüşerek, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının devam etmesi halinde İran'ın müdahale etmek zorunda kalacağını bildirdi. İran'ın bu mesajı, İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi başta olmak üzere İsrailli yetkililere iletildi.
15 Ekim 2023

İsrail ve İran, son dönemde Suriye ve Irak'ta yaşanan olaylar nedeniyle birbirlerini suçlayarak bölgedeki tansiyonu yükseltiyor. İsrail, bölgedeki saldırıların arkasında İran'ın olduğunu iddia ederken, İran ise İsrail'i kendi komutanlarına ve desteklediği gruplara yönelik saldırılar düzenlemekle suçluyor. Son olarak, Suriye'nin başkenti Şam'daki bir saldırıda İranlı komutanlar öldürüldü, bu da İran için büyük bir kayıp olarak görülüyor. Her iki taraf da birbirlerine doğrudan askeri müdahalede bulunma ihtimalini artırıyor, ancak şu ana kadar böyle bir adım atılmadı.
13 Nisan 2024

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Lübnan'da Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılmasının ardından savaşta yeni bir aşamaya geçildiğini belirtti. Gallant, İsrail'in kuzeyine ağırlık verildiğini ve bu bölgedeki saldırıların tahliye edilen İsrail vatandaşlarının güvenli dönüşü için yapıldığını söyledi. Lübnanlı yetkililer patlamalardan İsrail'i sorumlu tutarken, İsrail yönetimi saldırıları üstlenmedi. Bu gelişmelerin ardından bazı havayolu şirketleri Lübnan ve İsrail uçuşlarını askıya aldı.
18 Eylül 2024

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, İran'ın bu hafta İsrail'e karşı bir saldırı düzenleyebileceği yönünde endişeler olduğunu belirtti. Kirby, ABD'nin de bu potansiyel saldırı zamanlaması konusunda aynı endişeyi paylaştığını ifade etti. İran'ın ve İran'a bağlı unsurların İsrail'e yönelik olası bir saldırısına karşı Tel Aviv'e her türlü desteği vereceklerini vurguladı. Bu açıklamalar, Hamas’ın eski Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin Tahran'da suikasta uğramasının ardından geldi.
12 Ağustos 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'in her türlü senaryoya karşı hazırlıklı olduğunu ve kendilerine zarar verenlere misilleme yapacaklarını belirtti. Bu açıklama, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesi ve İran dini lideri Ali Hamaney'in İsrail'e direkt saldırı emri vermesi üzerine geldi. İsrail, Haniye suikastının ardından Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının lideri Muhammed ed-Dayf'ı da öldürdüğünü açıkladı.
1 Ağustos 2024

Fransız hava yolu şirketi Air France, Lübnan'da Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılmasının ardından Lübnan ve İsrail'e olan uçuşlarını yarına kadar askıya aldığını açıkladı. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırılarda 12 kişinin öldüğünü ve iki bin 800 kişinin yaralandığını duyurdu. Air France, bölgedeki güvenlik krizinin günlük olarak değerlendirileceğini ve müşterilerin mağdur edilmeyeceğini belirtti. Benzer şekilde, Alman hava yolu firması Lufthansa da Lübnan'daki patlamalar nedeniyle İsrail ve İran'a uçuşlarını askıya almıştı.
18 Eylül 2024

İsrail, İran'a karşı sınırlı bir saldırı planladığını ve hazırlıklarını tamamladığını duyurdu. İsrail'in bu adımı, İran'ın Suriye'deki İsrail büyükelçiliğine yönelik saldırısına karşılık olarak değerlendiriliyor. İran ise İsrail'in herhangi bir saldırısına saniyeler içinde karşılık vereceğini açıkladı. İki ülke arasındaki bu gerginlik, bölgede yeni bir çatışma ihtimalini gündeme getiriyor.
16 Nisan 2024

Türkiye, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin İran’ın başkenti Tahran’da öldürülmesini kınadı. İran devlet televizyonu, Haniye’nin Tahran’da kaldığı konutuna düzenlenen saldırıda bir korumasıyla birlikte öldürüldüğünü açıkladı. Hamas, suikasti doğrularken saldırının İsrail tarafından gerçekleştirildiğini öne sürdü. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, bu saldırının Gazze’deki savaşı bölgesel boyuta yayma hedefi taşıdığını belirterek, uluslararası toplumu İsrail’i durdurmak için harekete geçmeye çağırdı.
31 Temmuz 2024

Hamas, Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen bir saldırıda öldürüldüğünü doğruladı. Saldırının İsrail tarafından gerçekleştirildiği açıklandı. İran devlet televizyonu, Haniye'nin Tahran'da kaldığı konutuna düzenlenen saldırıda bir korumasıyla birlikte hayatını kaybettiğini bildirdi.
31 Temmuz 2024

İran, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'ye düzenlenen suikastın yedi kilogram savaş başlığı taşıyan kısa menzilli bir roketle gerçekleştirildiğini açıkladı. Haniye, 31 Temmuz'da Tahran'da kaldığı konukevinde korumasıyla birlikte öldürülmüştü. İran ve Hamas, suikastın İsrail tarafından yapıldığını iddia ederken, İsrail bu iddialara yanıt vermedi. İran Devrim Muhafızları, suikastın İsrail tarafından tasarlandığını ve ABD'nin de destek verdiğini ileri sürdü.
3 Ağustos 2024

Wall Street Journal, Pentagon'un İsrail'in Lübnan'a karadan saldırabileceği izleniminde olduğunu iddia etti. Lübnan'da Hizbullah mensuplarının kullandığı çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılması sonucu çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirildi. ABD'li yetkililer, İsrail'in küçük bir askeri güçle dar kapsamlı ve hızlı operasyonlar yapabileceği görüşünde. İsrail-Lübnan sınırında çatışmaların zaman zaman şiddetlendiği belirtiliyor.
20 Eylül 2024

ABD'li bir yetkili, İsrail'in İran'a yönelik gerçekleştirdiği son saldırının amacının gerilimi artırmak değil, İsrail'in askeri kapasitesini Tahran'a göstermek olduğunu ifade etti. İsrail savaş uçakları, İran'ın Natanz Nükleer Tesisi'ni koruyan İsfahan yakınlarındaki hava savunma sahasına üç füze fırlattı. Bu saldırı, İsrail'in 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki büyükelçiliğine düzenlediği ve yedi Devrim Muhafızları subayının öldüğü saldırıya Tahran'ın geçen hafta 300'den fazla mühimmat yüklü drone ve füzelerle karşılık vermesinin ardından gerçekleşti.
19 Nisan 2024

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, İsrail'in İran'a düzenlediği saldırıyı sosyal medya üzerinden 'zayıf' olarak değerlendirdi. İsrail'den bir milletvekili olan Tally Gotliv, İsrail'in güçlü bir devlet olduğunu ve caydırıcılığın yeniden tesis edilmesini umduğunu belirtti. İsrail Dışişleri Bakanlığı, büyükelçiliklere İran'a yapılan saldırı hakkında açıklama yapmamalarını istedi. İsrail, 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki büyükelçiliğine saldırı düzenlemiş ve bu saldırıda yedi Devrim Muhafızları subayı ölmüştü. İran ise geçen hafta 'Gerçek Vaat' operasyonu ile İsrail'e karşılık vermişti.
19 Nisan 2024

İsrail-Lübnan sınırındaki gerilim Kurban Bayramı boyunca arttı. Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, İsrail ile bir savaş çıkması halinde İsrail’in kuzeyini işgal edebileceklerini ve Güney Kıbrıs’ın da hedef alınabileceğini söyledi. Güney Kıbrıs tarafsız olduğunu belirten bir açıklama yaptı ancak bu tansiyonu düşürmeye yetmedi. Nasrallah ayrıca Hizbullah’ın henüz kullanmadığı silahlarının olduğunu ve İsrail’in hava savunma sistemi Demir Kubbe'yi incelemek için füze saldırıları düzenlediklerini belirtti.
21 Haziran 2024

İsrail Başbakanı Netanyahu, Golan Tepeleri'ne düzenlenen ve 10 kişinin ölümüne neden olan saldırı nedeniyle Hizbullah'ı suçladı ve örgütün ağır bir bedel ödeyeceğini belirtti. Netanyahu'nun açıklamaları, İsrail Başbakanlık Ofisi tarafından paylaşıldı. Öte yandan, Hizbullah saldırının kendileri tarafından düzenlendiği iddiasını kesinlikle yalanladı ve olayla herhangi bir bağlantılarının olmadığını duyurdu.
28 Temmuz 2024

İsrail, 1 Nisan'da Şam'daki İran büyükelçiliğine düzenlediği hava saldırısının ardından İran'dan bir misilleme saldırısı bekliyor. Saldırıda yedi İranlı yetkili ve altı Suriyeli hayatını kaybetmişti. İranlı yetkililer, saldırıya karşı muhtemel bir misillemenin meşru müdafaa olduğunu belirtirken, ABD istihbarat raporlarına göre İran'ın birkaç gün içinde İsrail'e yönelik bir saldırı planladığı bildirildi. İsrail'deki Amerikan Büyükelçiliği, güvenlik endişeleri nedeniyle ABD hükümet çalışanlarının İsrail'de kişisel seyahatlerini kısıtladı.
12 Nisan 2024

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta sivillerin ölmesinden ve İsrail ile Hizbullah arasında artan şiddetten endişe duyduklarını belirtti. Borrell, 20 Eylül'de Beyrut'un güneyine düzenlenen hava saldırısında üçü çocuk olmak üzere birçok sivilin hayatını kaybettiğini hatırlattı. AB'nin, Lübnan'da tırmanan gerilimden ve İsrail ile Hizbullah arasındaki sınır ötesi şiddetten endişe duyduğunu ifade eden Borrell, bölgede tam kapsamlı bir savaşın önlenmesi için diplomatik arabuluculuk çabalarının önemine dikkat çekti.
22 Eylül 2024

Lübnanlı üst düzey bir güvenlik kaynağı, Hizbullah’ın aylar önce sipariş ettiği Tayvan yapımı 5 bin çağrı cihazına Mossad’ın küçük patlayıcılar yerleştirdiğini belirtti. Bu patlamalar sonucu biri çocuk dokuz kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 2 bin 800 kişi yaralandı. İsrail'den henüz bir açıklama gelmezken, cihazların ABD ve Tayvan menşeli olduğu iddia edildi. Tayvanlı şirketler ise cihazların üretiminde doğrudan bir dahilleri olmadığını savundu.
18 Eylül 2024

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Buhabib, Hizbullah'ın İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara müdahil olmaması yönünde 'şartlı güvence' aldıklarını açıkladı. Buhabib, Hizbullah'ın İsrail'in Lübnan'a taciz ve saldırıda bulunmaması halinde savaşa müdahil olmayacağını belirtti. Bu açıklama, İsrail ordusunun Lübnan'dan İsrail'deki bir askeri gözlem noktasına roketle saldırı yapıldığını duyurduğu ve Lübnan'daki Hizbullah'ın İsrail sınırındaki askeri noktaya yapılan saldırıyı üstlendiği bir dönemde geldi.
9 Ekim 2023
İşaretlediklerim