ABD'li yetkililer, Suriye'de Amerikan askerlerinin yakınlarında faaliyet gösteren Türkiye'ye ait bir insansız hava aracının F-16 ile düşürüldüğünü belirtti. Bu olay, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın PKK'nın Irak ve Suriye'deki tesislerinin meşru hedef olduğunu ve üçüncü tarafların PKK/YPG'li tesislerden ve şahıslardan uzak durmasını tavsiye ettiği açıklamasının ardından gerçekleşti. Milli Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, düşürülen insansız hava aracının Türkiye'ye ait olmadığını iddia etti.
5 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Joe Biden ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Türkiye'den Dışişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı, MİT Başkanı ve diğer yetkililer de hazır bulundu. Erdoğan, Biden'a yeniden seçilmesi dolayısıyla tebriklerini iletti ve stratejik mekanizma kapsamında devlet başkanları düzeyinde istişarelerin zamanının geldiğini belirtti. Biden ise Erdoğan'a İsveç ile ilgili diplomasi çabaları ve liderlik için teşekkür etti.
11 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi sırasında düzenlediği basın toplantısında, ABD'den F-16 savaş uçakları temini konusunda iyimser olduğunu ifade etti. ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı ikili görüşmede, Biden'ın Kongre'nin kararının bağlayıcı olduğunu ve sürecin takipçisi olacağını söylediğini aktardı. Erdoğan, İsveç'in NATO üyeliği süreci hakkında da bilgi vererek, İsveç makamlarının yol haritasını sunacaklarını ve sürecin Meclis onayından sonra kendisine geleceğini belirtti.
12 Temmuz 2023

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin F-16 savaş uçaklarının iletişim sistemlerini modernize etmek için gerekli olan Link-16 taktik veri bağlantı ağının modernizasyon kitlerinin satışını Kongre'ye resmi olarak bildirdi. Satış paketi, uçakları 'Block Upgrade-2' seviyesine yükseltmek için gerekli ekipman ve mühendislik desteğini içeriyor ve otomatik çarpmayı önleme özelliği de bulunuyor. Kongre'nin satışa itiraz etme hakkı 15 iş günü süresince devam ediyor. Daha önce Türkiye, F-35 programından çıkarılmasının ardından F-35'ler için harcanan bütçeyi F-16 modernizasyonu ve yeni uçak alımı için kullanmayı talep etmişti.
17 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin farklı bir tutum sergileyebileceğini ifade etti. Bu açıklama, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto'nun İsveç olmadan da NATO'ya katılımı değerlendirebileceklerini söylemesinin ardından geldi. Türkiye ve Macaristan, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini henüz onaylamadı. İsveç ile Türkiye arasındaki ilişkiler, İsveç'te gerçekleşen Kuran yakma eylemine izin verilmesi nedeniyle gerilmişti.
29 Ocak 2023

ABD, Türkiye'yi Rusya'ya askeri teçhizat ihraç etmemesi konusunda uyardı ve aksi takdirde yaptırımlar uygulanabileceğini belirtti. ABD Ticaret Bakanı Yardımcısı Matthew Axelrod, Ankara ve İstanbul'da Türk yetkililerle görüşerek, Türkiye'nin Amerikan menşeili çip ticaretini kısıtlaması gerektiğini vurguladı. Axelrod, ABD teknolojisinin yasadışı şekilde Rusya'ya gitmesini engellemek için Türkiye'ye ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin iddialarına ilişkin yorum yapmayı reddetti.
7 Ağustos 2024

ABD, Almanya ve Fransa büyükelçilikleri, İsveç'te Kuran yakılmasının ardından Türkiye'deki vatandaşlarını terör saldırısı riskine karşı uyarıda bulunmuştu. ABD büyükelçiliği, Türk Polis Teşkilatı'nın Beyoğlu'ndaki (Taksim, İstiklal, Galata) terör tehditlerini ortadan kaldırdığını ve bölgenin güvenli olduğunu duyurdu. Büyükelçilik, Türk Polis Teşkilatı'na teşekkürlerini sunarak, vatandaşlarına güncel gelişmeleri takip etmeye çağırdı.
27 Şubat 2023

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Türkiye'de yaşanan depremler sonrası Türk yetkililerle iletişime geçtiklerini ve 158 kişilik iki kentsel arama ve kurtarma ekibini Türkiye'ye gönderdiklerini açıkladı. ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) ve Savunma Bakanlığı (Pentagon) da ek yardımlar için Türkiye ile koordinasyon halinde. Ayrıca, ABD depremden etkilenen Suriye'ye de yardım sağlayacak.
6 Şubat 2023

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçağı göndermeyeceğini açıkladı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Ukrayna'nın savaş uçağı talebine, Rus topraklarında kullanılmaması ve Fransız ordusunun gücünü zayıflatmaması şartıyla olumlu yaklaşabileceklerini belirtti. Ukrayna daha önce Batı'dan hava savunma sistemleri ve tank talebinde bulunmuş, ABD ve Almanya tank gönderme kararı almıştı. Biden, ayrıca Rusya-Ukrayna savaşının yıl dönümünde Avrupa'ya yapacağı ziyaret hakkında kesin bir bilgi vermedi.
31 Ocak 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Azerbaycan'daki görev süresinin bir yıl uzatılmasına dair tezkere kabul edildi. Saadet Partisi, İYİ Parti, MHP ve CHP temsilcileri konu hakkında görüşlerini ifade ettiler ve tezkereye destek verdiklerini belirttiler. İYİ Parti ve CHP temsilcileri, Azerbaycan ile tarihi ve kardeşlik bağlarının altını çizerek, bölgede kalıcı barışın önemine vurgu yaptılar.
15 Kasım 2023

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye ziyaretine İstanbul'dan başlayarak, döner diplomasisi adını verdiği bir dizi temaslarda bulundu. Steinmeier, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bir araya geldi ve bu görüşme, Almanya'dan Türkiye'ye göç etmiş döner ustası Arif Keleş'in de katıldığı bir akşam yemeği ile desteklendi. Bu diplomasi girişimiyle Steinmeier, Türk göçmenlerin Almanya'ya katkılarını vurgulamayı amaçladı.
22 Nisan 2024

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, ABD ile F-16 savaş uçakları alımı konusunda yapılan görüşmelerin olumlu geçtiğini ancak henüz bir anlaşmaya varılmadığını açıkladı. Güler, ABD'nin Suriye'deki PYD'ye yönelik tutumunu eleştirerek, Türkiye'nin DEAŞ ile mücadelede ABD'ye destek verebileceğini belirtti. Ayrıca, Eurofighter uçaklarının temini konusunda da olumlu gelişmeler olduğunu ifade etti.
14 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce bir daha görüşmeyeceğini belirttiği Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Atina'da bir araya geldi. Erdoğan, Yunanistan ziyareti kapsamında önce Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ile görüşmüş, ardından Miçotakis ile bir görüşme gerçekleştirmiştir. Erdoğan, geçmişte Miçotakis'i Türkiye'ye F-16 satışlarını engellemeye çalışmakla suçlamış ve Yunanistan'ın Ege'deki adaları silahlandırmasına yönelik eleştirilerde bulunmuştu. Miçotakis ise iki liderin kaçınılmaz olarak bir araya gelmeleri gerektiğini ifade etmişti.
7 Aralık 2023

Uzun yıllardır Habertürk'te görev yapan gazeteci Fatih Altaylı, kendi köşesinde yayımladığı bir yazı ile Habertürk'ten ayrıldığını duyurdu. Altaylı, özellikle seçim dönemlerinde sergilediği muhalif tutum nedeniyle iktidar yanlısı çevrelerin hedefi haline gelmişti. Ayrılık yazısında medyada artık 'patron' diye hitap edeceği birini göremediğini ve yazılarına kendi web sitesi üzerinden devam etmeyi planladığını belirtti.
16 Mayıs 2023

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği sürecinde Türkiye'nin tutumunun net olduğunu ifade etti. İsveç'te gerçekleşen Kuran yakma eylemi ve Türkiye'nin iade taleplerinin reddedilmesi gibi olaylar iki ülke ile Türkiye arasındaki ilişkileri gerdi. Akar, İsveç ve Finlandiya'nın terörle mücadele konusunda Türkiye ile iş birliği yapmalarını ve taahhütlerini yerine getirmelerini beklediklerini belirtti. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için tüm üye ülkelerin onayı gerekiyor ve şu anda sadece Macaristan ve Türkiye onaylamadı.
23 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Körfez ülkelerini kapsayan resmi ziyaret turunun son durağı olarak Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) vardı. Erdoğan'a eşi ve birçok bakan ve yetkili eşlik ediyor. Bu ziyaret, Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetimine geçmesi ve yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisinin artırılması çabalarının bir parçası olarak görülüyor. Erdoğan, BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan tarafından resmi törenle karşılanacak.
19 Temmuz 2023

Türk ekiplerin, Tayvanlı arama kurtarma ekibine itibar kazanmak amacıyla müdahale ettiği yönündeki iddialar, Ankara'daki Tayvan diplomatik misyonu tarafından yalanlandı. Tayvan'ın resmi haber ajansı CNA'ya konuşan çevirmen Prof. Yılmaz Keskin, Tayvanlı ekibin enkaz altında hayatta kalanları ararken Türk yetkililer tarafından kibarca uzaklaştırıldığını iddia etmişti. Tayvan diplomatik misyonu, herkesin ortak gayesinin hayat kurtarmak olduğunu ve Tayvanlı ekibin uluslararası koordinasyon merkezi ve yerel yönetimle işbirliği içinde çalıştığını belirtti. Tayvanlı ekip, arama kurtarma çalışmalarında kritik saatlerin geçmesi üzerine 12 Şubat'ta ülkelerine dönmüştü.
14 Şubat 2023

Resmi Gazete’de yayınlanan kararla Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin yaş haddinden emekliye sevk edildi ve yerine Orgeneral Ali Çardakcı atandı. Çetin, 2017 yılında Korgeneral rütbesindeyken Jandarma Genel Komutanlığı görevine atanmıştı. 15 Ağustos’taki Subay ve Astsubay öğrencileri mezuniyet töreninde Çetin, Cumhurbaşkanı'na hitaben yaptığı konuşmada, millete hizmet etmeye geldiklerini ve Türkiye Yüzyılı'nda şehitlerin yolunda bayrağa sarılmaya hazır olduklarını belirtti.
16 Ağustos 2024

Avrupa Birliği, Yüksek Seçim Kurulu'nun geçici sonuçlarına göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yeniden seçilmesini tebrik etti. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi, Türkiye'deki seçimlerin yüksek katılımla gerçekleştiğini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Ayrıca, AB'nin Türkiye ile işbirliğine dayalı ve karşılıklı yarar sağlayan bir ilişki sürdürme stratejik çıkarına vurgu yapıldı ve insan hakları, hukukun üstünlüğü gibi temel taahhütler üzerinden ilerleme niyeti ifade edildi.
29 Mayıs 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunma taahhüdünü olumlu karşıladığını açıkladı. Bu gelişme, İsveç'in NATO üyeliği için Türkiye'nin uzun süredir devam eden itirazlarını aşmasını sağladı. Biden, Avrupa-Atlantik bölgesinde savunma ve caydırıcılığı geliştirmek için Türkiye ile çalışmaya hazır olduğunu ve İsveç'i NATO'nun 32'nci üyesi olarak karşılamayı sabırsızlıkla beklediğini ifade etti.
10 Temmuz 2023
İşaretlediklerim