Türkiye'de yaşanan deprem ve yılın ilk iki ayında enflasyonun yüzde 10'a ulaşması nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanlığı ek bütçe ihtimalini değerlendiriyor. Geçen yıl haziran ayında da rekor enflasyon oranları sebebiyle ek bütçe gereksinimi oluşmuştu. Deprem ve diğer harcama artırıcı uygulamaların bütçe üzerindeki baskısı, ekonomik dengeleri sarsabilir. Hazirana kadar genel durumun netleşmesi ve ek bütçe ihtiyacının belirlenmesi bekleniyor, ayrıca olası bir iktidar değişikliği de bu kararı etkileyebilir.
7 Mart 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, orta gelir seviyesindeki vatandaşlar için hazırlanan ve aylık faiz oranlarının yüzde 1'in altında olacağı bir konut kampanyasının detaylarını açıklayacaklarını duyurdu. Kampanya, 'Yüzyılın Kampanyası' olarak adlandırılıyor ve 15 yıl vade imkanı sunulması planlanıyor. Bakan Nebati ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum kampanya detaylarını bugün saat 10:00'da açıklayacak.
4 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 4 bin 500 büyük mükellefi inceleyerek üç milyar liralık sahte fatura tespit etti. Denetimlerde, sahte fatura düzenleyen ve alan kişiler ile muhasebe işlemleri incelendi. Bakanlık, sahte fatura düzenleyen yaklaşık 100 şirketin 2 bin 500 mükellefe sahte fatura verdiğini belirledi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sahte belge düzenleyerek vergi kaçakçılığı yapanların tespiti için yapay zeka ve emniyet birimleriyle işbirliği yapılacağını açıkladı.
18 Eylül 2024

Türkiye'de orta gelir grubuna hitap eden 'Yeni Evim Kampanyası' başlatıldı. Kampanya, 0,69-0,99 arasında değişen faiz oranlarıyla ev sahibi olma fırsatı sunuyor. Hazine, 2023-2025 yılları arasında toplam 18 milyar 220 milyon lira katkı sağlayacak. Örnek ödeme planlarına göre, 1 milyon liralık kredi için bu yıl 7 bin lira, 2024'te 52 bin lira, 2025'te 38 bin lira olmak üzere toplam 97 bin liralık destek verilecek.
24 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, orta gelir grubuna yönelik yeni bir konut finansmanı programının detaylarını açıkladı. Program, Türkiye'yi üç bölgeye ayırarak, İstanbul'da 5 milyon TL'ye, diğer illerde ise 2 ila 3 milyon TL'ye kadar finansman sağlayacak. Finansmanlar 15 yıl vade ile ve yüzde 0,69'dan başlayan faiz/kar payı oranlarıyla sunulacak. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı, vatandaşların ilk üç yılda ödeyecekleri aylık taksitlerin bir kısmını üstlenecek.
4 Ocak 2023

Döviz kurlarındaki artış, kur korumalı mevduatın maliyetini yükseltiyor. Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş'a göre, haziran ayında bütçeden yapılacak kur farkı ödemeleri 70-75 milyar lira, Merkez Bankası'na ise 75-80 milyar lira arasında bir yük getirebilir. Geçen yılın mart ayından bu yılın mayısına kadar olan 17 ayda bütçeden kur farkı olarak toplam 97 milyar lira ödendiği belirtiliyor.
16 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Mayıs 2024'te Türkiye'nin merkezi yönetim bütçesinin 219 milyar 409 milyon lira fazla verdiğini açıkladı. Bütçe gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 83,3 artarak 1 trilyon 7 milyar 136 milyon liraya, bütçe giderleri ise yüzde 83 artışla 787 milyar 728 milyon liraya ulaştı. Ocak-Mayıs döneminde ise bütçe gelirleri yüzde 101 artarak 3 trilyon 240 milyar 147 milyon liraya çıkarken, bütçe giderleri yüzde 97,9 artarak 3 trilyon 712 milyar 50 milyon lira oldu. Bu dönemde merkezi yönetim bütçesi 471 milyar 903 milyon lira açık verdi.
20 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı göreve geldikten sonra KDV oranlarını yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkardı ve seçim sonrası için KDV ve ÖTV'de daha fazla artış yapılacağını ima etti. Ayrıca, bakan bütçeden yeni yatırımların bir süre yapılmayacağını duyurdu. Esfender Korkmaz, devletin altyapı yatırımlarını durdurmasının ve tüketim vergilerini artırmasının üretimi ve mal arzını daraltacağını, bu durumun da fiyatları artıracağını belirtti. Korkmaz'a göre, çözüm vergileri artırmak değil, kamu harcamalarında popülizmi, lüksü ve yolsuzluğu azaltmaktır.
20 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır'ın da aralarında bulunduğu sekiz ilde 23 sigara ve makaron üreticisi firmaya ait 26 adreste eş zamanlı fiili sayım gerçekleştirdi. Bu sayımlar sonucunda, yüksek maliyetlerine rağmen hasılat beyanlarının olmadığı veya düşük olduğu belirlenen firmalar vergi incelemesine alınacak. Daha önce mobilya sektöründe de benzer denetimler yapılmış ve yaklaşık 53 milyon lira ceza kesilmişti.
23 Ağustos 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bankaların ikinci el konut satışları için kendi faiz oranlarını belirleyerek kampanya yapabileceklerini ifade etti. Bu açıklama, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un ikinci el konutlar için kampanya olabileceğine dair önceki sinyallerini güçlendirdi. Bir hafta önce sıfır konutlar için 'Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası' detayları açıklanmıştı. Bakan Kurum, ikinci el konut kampanyasıyla ilgili kısa vadede bir beklenti olmaması gerektiğini söylemişti.
11 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası ile yenilenebilir enerji ve su verimliliği konularında finansman ihtiyaçlarını karşılamak üzere 895,7 milyon avroluk bir kredi anlaşması imzalandığını duyurdu. Bu kredinin 570,75 milyon avrosu tahsisli, 325 milyon avrosu ise Hazine garantili. Dünya Bankası'nın Türkiye için 35 milyar dolarlık bir mali paket sağlayacağını daha önce açıklamıştı.
22 Eylül 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadele amacıyla hazırlanan yeni 'kamuda tasarruf' paketini açıkladı. Paket, kamuda yabancı menşeili araç kullanımını sonlandırma, yeni araç ve bina alımını üç yıl süreyle durdurma gibi önlemleri içeriyor. Ayrıca, kamu harcamalarında genel bir kesinti yapılacak ve enerji verimliliği artırılacak. Bu önlemler, sürdürülebilir büyüme ve düşük enflasyon hedeflerine ulaşmak için tasarlanmıştır.
13 Mayıs 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin riskli binaların yenilenmesi için başlattığı sıfır faizli finansman ve kira desteğinin ardından, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında her bir daire için 1 milyon 250 bin liralık bir kredi limiti tahsis edildiğini duyurdu. Bu kredi paketi, düşük faiz oranları ve iki yıl ödemesiz olarak sunulacak ve 100 metrekarelik bir dairenin maliyetinin neredeyse tamamını karşılayacak şekilde tasarlandı.
2 Nisan 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mobilya sektöründe faaliyet gösteren 17 bin 258 mükellefi denetleyerek yaklaşık 53 milyon lira ceza kesti. Denetimlerde kayıt dışı faaliyetler, işletmeye ait olmayan POS cihazı kullanımı ve başkasına ait IBAN'la tahsilat gibi usulsüzlükler tespit edildi. Bakan Mehmet Şimşek, denetimlerin her sektörde artarak süreceğini ve kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
18 Ağustos 2024

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Royal Halı ve Nakpilsa'yı toplam 1 milyar 800 milyon lira muhammen bedelle satışa çıkardı. İhaleye katılabilmek için 180 milyon lira teminat yatırılması ve 28 Kasım saat 16:00'ya kadar teklif verilmesi gerekiyor. İhale, 29 Kasım'da saat 11:00'de TMSF'nin Esentepe'deki binasında gerçekleştirilecek. Royal Halı'nın da bulunduğu Naksan Grubu şirketleri 2016 yılında FETÖ soruşturması kapsamında kayyıma devredilmişti.
20 Ekim 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, otomotiv sektöründe sıfır araçlarda stokçuluk yapıldığı ve vergi kaçakçılığına yol açıldığı şikayetleri üzerine inceleme başlattı. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere 39 ilde, 13 distribütör ve 256 bayi üzerinden yapılan 260 bin araç satışı inceleniyor. Bayilere elden para verilip verilmediği ve haksız fiyat artışları konuları araştırılıyor. Bakanlık, sektördeki dengesizlikleri gidermek ve mağduriyet yaratanlara yaptırımlar uygulamak için gerekli işlemleri hızla yürüteceğini belirtti.
5 Şubat 2023

Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nın 40 yıl süreyle 'işletme hakkının verilmesi' yöntemiyle özelleştirilmesi için yapılacak ihale başvuru süresi 25 Haziran saat 17.30'a kadar uzatıldı. Daha önceki ihalelerden biri Koç Holding tarafından kazanılmış ancak cumhurbaşkanı kararıyla iptal edilmişti. 2022'deki ihale ise yeterli teklif alınamadığı için iptal edilmişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, başvuruların ihale şartnamesine uygun olarak hazırlanması gerektiğini belirtti.
10 Haziran 2024

Türkiye’nin merkezi yönetim bütçe gelirleri temmuz ayında 730 milyar 930 milyon lira, giderleriyse 827 milyar 706 milyon lira oldu. Bu durum, bütçenin 96 milyar 776 milyon lira açık vermesine neden oldu. Ocak-temmuz döneminde ise bütçe gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 91,3 artarak 4 trilyon 562 milyar 295 milyon liraya, bütçe giderleri ise yüzde 91,8 artarak 5 trilyon 406 milyar 254 milyon liraya ulaştı. Bu dönemde bütçe 843 milyar 960 milyon lira açık verdi.
15 Ağustos 2024

Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu (TMSF), Hazine mülkiyetindeki HES Hacılar Elektrik Sanayi ve Ticaret A.Ş., Boyçelik Metal A.Ş. ve Bizim Menkul Değerler A.Ş.'yi satışa çıkardı. HES Hacılar A.Ş.'nin yüzde 100 oranındaki hisseleri ve Boyçelik Metal A.Ş.'nin yüzde 27,49 oranındaki hisseleri 22 milyar lira muhammen bedel üzerinden satışa sunulacak. Bizim Menkul Değerler A.Ş.'nin yüzde 100 oranındaki hisseleri ise 380 milyon lira muhammen bedel üzerinden satışa çıkarıldı. İhaleler 13 ve 28 Ağustos tarihlerinde yapılacak.
9 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla POS cihazlarından yapılan tahsilatların hasılat kaydını yapmayan kişilere yönelik denetimlerin başladığını duyurdu. Denetimler sonucunda, vergi mükellefi olmayan ve POS cihazları üzerinden hasılat elde eden 2 bin 320 kişi tespit edildi. Bu kişilerin toplamda 3 milyar lira kayıt dışı hasılat elde ettiği belirlendi. Ayrıca, mükellefiyeti olan 1,342 kişinin de 2 milyar lira hasılatı eksik veya hiç beyan etmediği ortaya çıktı.
11 Mayıs 2024
İşaretlediklerim