Anadolu Ajansı'nın verilerine göre, Diyarbakır'da neredeyse tüm sandıkların açılmasıyla CHP'li Sezgin Tanrıkulu, yüzde 7,80 oy oranıyla milletvekili seçildi. Bu sonuçla CHP, Diyarbakır'dan 21 yıl sonra ilk kez bir milletvekili çıkarmış oldu. HDP, 2018 seçimlerindeki dokuz milletvekili sayısından birini kaybederken, AKP yüzde 22,59 oy oranıyla üç milletvekilini korudu.
15 Mayıs 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) TBMM Grubu, 26 Şubat 2023 tarihinde gerçekleştirdiği olağanüstü toplantıda, cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili olarak bundan sonraki süreçlerde grup adına karar almak üzere genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nu oybirliğiyle yetkilendirdi. Grup başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç'un imzasıyla yapılan açıklamada, toplantıda aday belirleme konusunda da ortak bir metin üzerinde anlaşma sağlandığı belirtildi. Aynı yetkilendirmenin CHP Parti Meclisi'nden de çıkması beklenmektedir.
26 Şubat 2023

CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, partinin 'helalleşme' çağrısını ve 'başörtüsü teklifi'ni video yayınlandığında öğrendiklerini ifade etti. Tezcan, bu konuların partinin yetkili kurullarında tartışılmadan açıklandığını ve bu nedenle örgütün yeterince sahip çıkamadığını belirtti. Ayrıca, CHP Grup Başkanı Özgür Özel'in de parti kararlarının danışmanların yönlendirmesiyle alındığını eleştirdiği belirtildi.
22 Eylül 2023

Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan ve CHP, İYİ Parti ve HEDEP'li dokuz milletvekiline ait toplam 11 dokunulmazlık dosyası, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Bu dosyalar, Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden oluşan Karma Komisyona havale edildi. Aralarında Berdan Öztürk ve Onur Düşünmez'in ikişer dosyasının da olduğu fezlekeler, ilgili komisyon tarafından incelenecek.
27 Kasım 2023

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun milletvekili olmaması nedeniyle dokunulmazlığının sona erdiğini belirterek, Kılıçdaroğlu hakkında hazırlanmış 28 fezlekenin iddianameye dönüştürülmesi için cumhuriyet başsavcılıklarına seslendi. Yıldız, bu fezlekelerin hakaret, tehdit, iftira, suç ve suçluyu övmek, adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs gibi çeşitli suçlamalar içerdiğini ifade etti. Ayrıca, daha önce dokunulmazlık nedeniyle durdurulan davaların da devam edeceğini belirtti.
31 Mayıs 2023

TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlık dosyalarını incelemek üzere bir hazırlık komisyonu oluşturdu. Başarır, bir mahkemeye tepki gösterdiği için 'hakimlere hakaret' ve 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' suçlarından; Türkkan ise bir vatandaşa hakaret ettiği için 'hakaret' suçundan fezleke ile karşı karşıya. HDP, CHP ve İYİ Parti, dokunulmazlık görüşmelerine katılmama kararı aldı. Hazırlık komisyonu bir ay içinde raporunu sunacak ve karma komisyon raporları ayrı ayrı değerlendirecek.
11 Ocak 2023

TBMM Hazırlık Komisyonu, 31 Ocak'ta CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılıp kaldırılmayacağına karar verecek. Başarır, duruşma hakimlerine hakaret ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçlarından; Türkkan ise bir vatandaşa hakaret suçundan fezleke hazırlanmıştı. HDP, CHP ve İYİ Parti, dokunulmazlık görüşmelerine katılmama kararı almıştı. Komisyon, AKP Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt başkanlığında toplanmıştı.
25 Ocak 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin, CHP heyetiyle yaptığı görüşmede cumhurbaşkanı adaylığından çekilme karşılığında TBMM başkanlığı görevini talep ettiği öne sürüldü. CHP'nin eski genel başkanlarından Hikmet Çetin, bu bilgiyi güvenilir bir kaynaktan aldığını ve İnce'nin diğer talepleri olduğu için görüşmelerin sonuçsuz kaldığını belirtti. Seçimlerin ilk turda sonuçlanması için İnce ve diğer aday Sinan Oğan'ın oylarının %5'in altına düşmesi gerektiği ifade edildi.
4 Mayıs 2023

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) ihracına karşı açtığı dava, Ankara 28. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından reddedildi. Mahkeme, ihracın hukuka uygun olduğunu belirtti. Özcan, parti kurallarıyla bağdaşmayan tutum ve davranışları nedeniyle disipline sevk edilmiş ve sonrasında partiden ihraç edilmişti. İhraç kararının ardından Özcan, kararı yargıya taşıyacağını duyurmuştu.
9 Ekim 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kuzey Irak'ta dokuz askerin hayatını kaybetmesinin ardından hükümeti eleştirdi. Özel, iktidarın uyarıları dinlemeyip alışılmış ezberleri tekrar ettiğini belirtti ve CHP olarak Meclis'in toplanmasını talep ettiklerini, ancak sorularına yanıt alamadıklarını ifade etti. Ayrıca, şehit ailelerinin yaşam koşullarına dikkat çekerek, hükümetin ve yandaşlarının tutumunu eleştirdi.
13 Ocak 2024

Seçim döneminde İstanbul'un Güngören ilçesindeki CHP standına hakaret ve tehdit eden Hayri Mutlu hakkında iddianame hazırlandı. Bakırköy Başsavcılığı, 'siyasi hakların kullanılmasının engellenmesi' ve 'hakaret' suçlarından dolayı Mutlu'nun yedi yıl dört aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. CHP İstanbul İl Başkanlığı, sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.
25 Ağustos 2023

İçişleri Bakanlığı, Akbelen'deki jandarma personeline 'Eşkiya gibi hareket edemezsiniz' diyen CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal hakkında hukuki sürecin başlatıldığını duyurdu. Tanal'ın bu söylemi, Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'deki Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı köylülerin direnişi sırasında gerçekleşti. İçişleri Bakanlığı, Tanal'ı kınayarak, Jandarma Teşkilatı'nın 'Kanun ordusu' olduğunu ve 184 yıldır eşkıyalarla mücadele ettiğini belirtti.
30 Temmuz 2023

Kırklareli'nde, İçişleri Bakanlığı tarafından 'rüşvet ve usulsüzlük' iddiaları nedeniyle görevinden uzaklaştırılan CHP'li Kıyıköy Belediye Başkanı Ender Sevinç, 'rüşvet almak' suçundan beş yıl altı ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Diğer sanıklardan Tolga Ö. 'rüşvette aracılık etme' suçundan dört yıl iki ay, Yunis D. ve Hasan G. 'rüşvet vermek' suçundan üç yıl dört ay hapis cezasına çarptırıldı. İl Genel Meclis Üyesi Cem T. ve diğer bazı sanıklar ise beraat etti.
22 Eylül 2023

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç'ın TBMM yerleşkesindeki odasının kapısının zorlanarak açıldığı ve kilidin zarar gördüğü tespit edildi. Kılıç, olayı ciddi bir güvenlik zafiyeti olarak nitelendirerek, TBMM'nin saygınlığına gölge düşürebileceğini ifade etti. Kılıç, daha önce de hakaret ve tehditler aldığını ancak hiçbir konuda geri adım atmayacağını belirtti. Olayın araştırılması ve sorumluların bulunması gerektiğini vurguladı.
21 Haziran 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Trabzon'da yapacağı millet buluşması için kurulacak çadır için valilikten önce olumlu yanıt alındı. Ancak çadır TIR'ları kente geldikten sonra yetkililer izin vermekten vazgeçti. CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, yaşanan durumun siyasi müdahale sonucu olduğunu belirtti. Gece geç saatlere kadar süren tartışmaların ardından çadırın kurulmasına izin verildi.
3 Nisan 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Anayasa Mahkemesi'nin HDP'ye yapılan Hazine yardımını kesme kararını ve CHP ile İYİ Parti milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması taleplerini eleştirdi. Kılıçdaroğlu, dokunulmazlıkların kaldırılmamasını 'namertsiniz' diyerek meydan okudu ve siyasi partilerin kapatılmasının demokrasi dışı olduğunu belirtti. Ayrıca, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye, eski Ülkü Ocakları başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesiyle ilgili olarak azmettiricileri teslim etmesi gerektiğini söyleyerek yüklendi.
10 Ocak 2023

Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması için hazırlanan fezlekeleri görüşecek. İki parti de komisyon toplantısına katılmama kararı aldı. İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, komisyonu ve kararlarını meşru görmeyerek toplantıya katılmayacaklarını açıkladı.
10 Ocak 2023

TBMM'de, DBP Eş Genel Başkanı Salihe Aydeniz, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlık dosyalarının görüşülmesi muhalefetin itirazı ve grup başkanvekillerinin görüşmesi sonucunda ertelendi. AKP'nin dokunulmazlıkların görüşülmesinden vazgeçmediği ve dosyaların gelecek hafta genel kurula getirilebileceği ifade edildi. Üç milletvekili hakkında çeşitli suçlamalar nedeniyle fezlekeler hazırlanmış ve karma komisyon dokunulmazlıkların kaldırılması yönünde karar vermişti.
23 Mart 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) genel merkezinde yapılan toplantıda, milletvekilleri ve parti meclisi, cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi konusunda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na tam yetki verilmesine karar verdi. Bazı vekiller, açıklamada Kılıçdaroğlu'nun aday olduğuna dair bir ifade eklenmesini istedi, ancak Kılıçdaroğlu bu teklifi kabul etmedi. Toplantı sonrasında Kılıçdaroğlu'na tam yetki verildiği kamuoyuna duyuruldu.
26 Şubat 2023

TBMM Hazırlık Komisyonu, CHP'li Ali Mahir Başarır'ın 'duruşma hakimlerine alenen hakaret' ve 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' suçlarından, İYİ Partili Lütfü Türkkan'ın ise Bingöl'de bir vatandaşa hakaret ettiği gerekçesiyle 'hakaret' suçundan dokunulmazlıklarının kaldırılmasını öneren bir rapor hazırladı. Rapor, Anayasa Adalet Karma Komisyonu'na sunulacak. Karma komisyon, dokunulmazlıkların kaldırılması veya kovuşturmanın ertelenmesi konusunda karar verecek. İlgili milletvekilleri, komisyonlarda ve TBMM Genel Kurulu'nda kendilerini savunma hakkına sahip.
31 Ocak 2023
İşaretlediklerim