Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanı olarak göreve başladığı dönemde Türkiye ekonomisinin karşılaştığı enflasyon, cari açık ve döviz kurlarındaki rekor seviyelerle ilgili olarak sabır ve zaman vurgusu yaptı. Önceki bakan Nureddin Nebati döneminde başlatılan kur korumalı mevduat uygulaması için uzmanlar tarafından eleştiriler getirilirken, Şimşek göreve rasyonel zemin vurgusuyla başladı. Dolar/TL kuru Şimşek'in göreve gelmesinin ardından rekor seviyelere ulaştı. Bakan Şimşek, öngörülebilirlik sağlama sözü verdi ve ekonomi politikalarına ilişkin spekülasyonlara itibar edilmemesi çağrısında bulundu.
7 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı danışmanları Mehmet Uçum ve Ayhan Ogan, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarının cumhurbaşkanı yardımcısı olarak gösterilmesinin anayasaya aykırı olduğunu iddia etti. Buna karşılık hukukçu Kerem Altıparmak, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde cumhurbaşkanının geniş yetkileri olduğunu ve kararnameyle cumhurbaşkanı yardımcısının güçlendirilebileceğini, bu durumun anayasaya aykırı olmadığını belirtti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığının kesinleşme noktasına geldiği ve kazanılması durumunda iki belediye başkanının geniş yetkilerle cumhurbaşkanı yardımcısı olarak görev yapacağı ifade ediliyor.
6 Mart 2023

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, kur korumalı mevduat uygulamasının (KKM) Türkiye ekonomisine zarar verdiğini ve bir servet transferi olduğunu belirtti. KKM, Aralık 2021'de Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla başlatılmış ve vade sonunda faiz ya da kur farkı ödenen bir sistemdir. Yılmaz, KKM'nin ekonomiyi 'yutacak' bir canavara dönüştüğünü ve bu uygulamanın Erdoğan'ın siyasi ömrünü uzatma amacı taşıdığını ifade etti. Ayrıca, KKM hesaplarında toplanan paranın miktarının 2,346 trilyon TL'yi bulduğu bilgisi paylaşıldı.
20 Mayıs 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) yönelik iddiaların ciddi olduğunu belirtti. Sosyal medyada, ıslak imzalı tutanaklar ile YSK'ya bildirilen sayılar arasındaki uyumsuzluklar ve Yeşil Sol Parti'nin oylarının MHP'ye yazıldığı iddiasıyla itirazları gündeme geldi. Davutoğlu, bu iddiaların basit hatalar olarak görülmemesi gerektiğini ve gerekirse tüm tutanakların yeniden sisteme girilmesi gerektiğini ifade etti.
16 Mayıs 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İYİ Partili iktisat profesörü Bilge Yılmaz'ın ekonominin başına getirilmesi gerektiğini savunan bir tweet'i beğendi. Hazine Bakanı Nureddin Nebati'nin uyguladığı 'yeni model' programının ekonomide olumsuz sonuçlar doğurduğu belirtilirken, Yılmaz'ın uluslararası çevrelerde Türkiye ekonomisinde 'devrim' yapabilecek bir isim olarak geçtiği ve ekonomi yönetimine talip olduğu ifade edildi. Ayrıca DEVA Partisi lideri Ali Babacan'ın da ekonomi yönetimi konusunda iddialı olduğu ve Kılıçdaroğlu'nun Babacan ile birlikte 'Ekonomi için şampiyonlar ligimiz hazır' açıklaması yaptığı belirtildi.
3 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin 15 Ocak'ta yürürlüğe girmesi planlanan ancak henüz yürürlüğe girmemiş olan EYT düzenlemesi, TBMM'de AKP milletvekillerinin imzasına sunuldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT'lilerin martın 1'inde ilk maaşlarını alabilecekleri bir düzenlemenin Meclis'ten çıkacağını ifade etti. Teklifin kısa süre içinde Meclis Başkanlığına sunulması bekleniyor.
25 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Yüz Yüze Türkiye Esnaf Buluşması' programında yaptığı konuşmada, muhalefetin oluşturduğu 'altılı masa'ya yönelik eleştirilerde bulundu. Erdoğan, altılı masanın ülkeyi birlikte yönetme kararını eleştirerek, bu durumun dünyada eşi benzeri olmayan bir sistem olduğunu ve milletin bunun bedelini ödeyeceğini ifade etti. Ayrıca, Halkbank'ın kredi kartı üst limitinin 100 bin liradan 150 bin liraya yükseltildiğini duyurdu.
10 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gaziantep'teki bir toplantıda Türkiye ekonomisinin görünümüne ilişkin bir sunum yaptı. Şimşek, son dönemdeki uygulamaların yapısal reformlarla destekleneceğini belirtti. Ayrıca, dezenflasyon için sıkı para politikası, seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımlarının devreye alındığını ifade etti. Şimşek, Türkiye'nin uluslararası ticarete elverişli merkezi konumu, büyük iç pazarı, genç ve dinamik nüfusu, nitelikli ve rekabetçi iş gücü, liberal yatırım ortamı ve tamamlanmış lojistik altyapısıyla yatırımcılar açısından oldukça cazip bir ülke olduğunu vurguladı.
22 Ekim 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Habertürk'te katıldığı bir programda, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı seçilmesi halinde kendisinin adalet bakanı olabileceğini belirtti. Erkek, Kılıçdaroğlu'nun kendisi ve Ahmet Akın'ı işaret ederek Çanakkale ve Balıkesir'in bakanları olacaklarını söylediğini aktardı. Ayrıca, Kılıçdaroğlu'nun ekonomi kurmaylarından oluşan 'Şampiyonlar Ligi kadrosu'nun yakında duyurulacağını ifade etti.
5 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP MKYK toplantısında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e müdahale etmediğini ifade etti. Mehmet Şimşek, Mayıs 2023 seçimlerinden sonra ekonomi politikalarında değişiklikler yapmış, faiz oranlarını artırmış ve döviz kuru üzerindeki kontrolleri gevşetmişti. Ayrıca yatırım bulmak için hem Körfez ülkelerini hem de Batı'yı ziyaret ediyor. Toplantıda narenciye sektörüne destek konusu gündeme geldiğinde Erdoğan, Şimşek'in bağımsız karar verdiğini söyleyerek konuyu ona bıraktı.
9 Kasım 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Yargıtay arasındaki krizi 'darbe' olarak nitelendirmesine yanıt vererek, herhangi bir darbe söz konusu olmadığını belirtti. Tunç, yargıdaki krizi bir 'görüş farklılığı' olarak değerlendirdi ve bu tür anlaşmazlıkların TBMM'de çözülebileceğini ifade etti. Özel, Yargıtay'ın AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasını darbe olarak yorumlamıştı. Bu durum, Gezi Parkı davasından hüküm giyen ve daha sonra milletvekili seçilen Can Atalay'ın durumuyla ilgili AYM'nin verdiği kararın ardından ortaya çıkmıştı.
13 Kasım 2023

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler öncesinde muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik eleştirilerde bulundu. Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun 'FETÖ' ve PKK destekli olduğunu ima ederek, milletin ona ülkeyi teslim etmeyeceğini belirtti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de muhalefeti sert bir dille eleştirdi. AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş ise bu tür tehlikeli açıklamalardan kaçınılması gerektiğini ve seçim sonuçlarının demokratik bir sonuç olduğunu vurguladı.
11 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim kampanyasının yeni aşamasında yurt dışı görüşmeleri sonucu bağladığı 300 milyar dolarlık yatırımı öne çıkaracak. Daha önce 418 milyar dolarlık kaynağın iktidara yakın sermaye gruplarına aktarıldığını belirten Kılıçdaroğlu, bu paranın geri alınacağını ve Türkiye ekonomisinin kalkınması için kullanılacağını ifade edecek. Yatırımların teknoloji, ham madde ve gıda sektörüne yönelik olması planlanıyor.
11 Nisan 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Maltepe'de düzenlenen mitingde konuştu. Kılıçdaroğlu, 85 milyonun cumhurbaşkanı olacağını belirterek, açlık ve yoksullukla mücadele, demokrasi, adalet ve eşitlik vurgusu yaptı. KHK'lılara bahar geleceğini, yurtdışına kaçırılan paraların geri getirileceğini ve uyuşturucu baronlarıyla mücadele edileceğini söyledi. Ayrıca, saray yerine Çankaya'da oturacağını ifade etti.
6 Mayıs 2023

Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine atanan dört bakan yardımcısı, eski mesai arkadaşıdır. Abdullah Erdem Cantimur, İsmail İlhan Hatipoğlu, Osman Çelik ve Zekeriya Kaya'nın atamaları Resmi Gazete'de yayınlandı. Cantimur daha önce Şimşek'in yardımcısı olarak görev yapmış, Hatipoğlu çeşitli görevlerde bulunmuş, Çelik Hazine müsteşarı olarak atanmış ve Kaya ise çeşitli denetim ve yönetim görevlerinde bulunmuştur. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Şimşek'in bu isimlerle çalışmak isteğine onay verdiği belirtiliyor.
22 Haziran 2023

İstanbul Barosu, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in tarikat ve cemaatlerle işbirliği yaptığını belirtmesi üzerine, laiklik ilkesine ve yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Bakan Tekin, TBMM'de yaptığı konuşmada, çeşitli kurumlarla yapılan protokollerden bahsetmiş ve tarikat, cemaat yapılarıyla da protokol yapmaya devam edeceklerini ifade etmişti. İstanbul Barosu, suç duyurusunda, bu tür işbirliklerinin Türk Medeni Kanunu, Tevhidi Tedrisat Kanunu ve Milli Eğitim Temel Kanunu gibi yasalara aykırı olduğunu ve laik Cumhuriyet hukukuna zarar verdiğini belirtti.
27 Aralık 2023

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, kendisinin 'Diğer genel başkanlar cumhurbaşkanı yardımcısı olacaksa, ben seçim çalışmalarına katılmayacağım' dediği iddiasını yalanladı. Millet ittifakında, altılı masada varılan mutabakata göre diğer beş liderin de milletvekili adayı olmayıp yeni hükümette cumhurbaşkanı yardımcısı olarak görev alması beklenirken, Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu genel başkanların milletvekili olması gerektiğini düşünüyor. TV100 yazarı Erdoğan Aktaş'ın iddiasına göre Yavaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan randevu talep etmişti. Ancak Yavaş'ın ofisi bu iddiaları kesin bir dille yalanladı.
20 Mart 2023

Cengiz Holding'in sahibi Mehmet Cengiz'in geçmişteki yolsuzluk soruşturması ve kamu ihaleleriyle ilgili tartışmaları devam ederken, şirketin Konya'da gerçekleştireceği bir projeye devlet tarafından yatırım teşviki verildi. Teşvikler arasında vergi indirimleri, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası ve enerji desteği gibi birçok avantaj bulunuyor. Cengiz Holding, daha önce de vergi borçlarının silinmesi ve devlet ihalelerinde sıkça tercih edilmesiyle gündeme gelmişti.
16 Şubat 2023

Yapı Kredi, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında 0-6 yaş arası çocukların ve ebeveynlerinin gelişimini desteklemek amacıyla 'Yarınlara Kartopu' projesini hayata geçirdi. Proje, çocukların sosyal, duygusal, fiziksel ve bilişsel becerilerini geliştirmeyi ve ebeveynleri bilinçlendirmeyi hedefliyor. Prof. Dr. Selçuk Şirin ve bir ekip tarafından hazırlanan eğitim içerikleri ve setleri, özellikle sosyo-ekonomik olarak dezavantajlı ve deprem afetinden etkilenen çocuklara yönelik. Yapı Kredi Gönüllüleri de sahada çocuklarla etkinlik yaparak projeye destek veriyor.
13 Kasım 2023

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, sosyal medyada sıkça gündeme gelen 'Lozan Antlaşması'nın gizli maddeleri var' iddialarına yanıt vererek, böyle bir durumun olmadığını belirtti. Şentop, uluslararası anlaşmalarda gizli madde olamayacağını ve bu tür tartışmaların lüzumsuz olduğunu ifade etti. Tarihçiler de gizli maddelerin olmadığını belirtiyorlar.
4 Ocak 2023
İşaretlediklerim