Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Mayıs 2024 için dört kişilik bir ailenin açlık sınırını 18 bin 969 lira, yoksulluk sınırını ise 61 bin 788 lira olarak hesapladı. Açlık sınırı, mevcut asgari ücreti 1967 lira aşmış durumda. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 24 bin 609 lira olarak belirlendi. Bu veriler, asgari ücretin yetersizliğini ve yaşam maliyetlerinin yüksekliğini gözler önüne seriyor.
30 Mayıs 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 1 Temmuz'da asgari ücrete zam yapılmayacağını belirtti. Türkiye'de asgari ücretin Avrupa ülkeleri arasında en düşük seviyelerde olduğu vurgulandı. Emeklilere ise tahmini yüzde 25 zam yapılacak, ancak refah payı verilmeyecek. Türkiye'deki emekli maaşlarının Avrupa ülkelerine kıyasla oldukça düşük olduğu ve gelir dağılımındaki adaletsizlikler ele alındı.
28 Haziran 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emekli bayram ikramiyesinin yüzde 82 oranında artırılarak 2 bin TL'ye yükseltildiğini açıkladı. Bu düzenleme ile EYT (emeklilikte yaşa takılanlar) kapsamında emekli olacaklar da dahil olmak üzere toplamda 15,6 milyon emeklinin yararlanacağı belirtildi. Türkiye'de 1999 yılında yapılan yasal düzenleme ile emeklilik yaşının kadınlarda 58'e, erkeklerde 60'a çıkarılması sonucu yaş sınırına takılanlar EYT'li veya EYT mağduru olarak adlandırılmıştı.
25 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NTV canlı yayınında yaptığı açıklamada, en düşük emekli maaşının 7 bin 500 lira olacağını duyurdu. Ayrıca, deprem sonrası inşa edilecek afet konutları ve köy evleri hakkında bilgi verdi, üniversitelerdeki eğitim durumu, HDP'nin seçim stratejisi, HÜDA-PAR desteği ve eski bakan Mehmet Şimşek ile yapılan görüşmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, İstanbul'da kentsel dönüşümün önemine ve muhalefetin eleştirilerine de değindi.
22 Mart 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, emekli maaşlarının en düşüğünün 7 bin 500 liraya yükseltilmesi, bayram ikramiyelerinin 2 bin liraya çıkarılması ve geçici işçilere kadro verilmesi gibi düzenlemeleri içeren bir teklifi onayladı. Ayrıca, muharip gazilerin aylıklarındaki farklılıkların giderilmesi ve asgari ücretin net tutarında aylık ödenmesi de teklif kapsamında yer alıyor. Bu düzenlemeler, Türkiye'de devam eden fiyat artışları ve yükselen gıda enflasyonu bağlamında, hükümetin ekonomi politikaları eleştirileri arasında gerçekleşti ve yaklaşan seçimler öncesinde halkın taleplerine yanıt olarak değerlendiriliyor.
30 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçim öncesi emeklilerin maaş artışı beklentilerine temmuz ayını işaret ederek yanıt verdi. Erdoğan, yüksek enflasyon ortamında yapılan artışların yeterli olmadığını kabul ederek, emeklilerin yaşadığı hayat pahalılığını gündeme getirdi. Yılbaşında emekli maaşları ve bayram ikramiyelerinde yüzde 50 oranında artış yapıldığını, ayrıca emeklilere özel 5 bin lira mahsus ödeme ve banka promosyonlarında artış sağlandığını belirtti. Temmuz ayında emekli maaşlarının yeniden değerlendirileceğini duyurdu.
28 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Memur-Sen genel kurulunda yaptığı konuşmada, seçim sonrasında 7 bin 500 liranın üzerinde emekli maaşı alan vatandaşlar için sevindirici bir haber paylaşacaklarını belirtti. Bu açıklama, AKP'nin 21 yıllık iktidarında seçim öncesi vaatlerinin arttığı bir dönemde geldi. Mart ayı sonunda en düşük emekli maaşı 7 bin 500 liraya yükseltilmiş, ancak diğer emekliler için bir artış yapılmamıştı. Daha önce AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, 7 bin 500 lira üzerinde maaş alan emeklilerle ilgili bir çalışma olmadığını ifade etmişti.
1 Mayıs 2023

En düşük emekli maaşının 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkarılmasının ardından zamlı maaşlar emeklilerin hesabına yattı. Ancak emekliler, 2 bin 500 liralık fark ödemesini yeterli bulmayarak duruma tepki gösterdi. Emekli Meclisi aktivisti Eşref Bozkuş, verilen fark ödemesini 'sadaka' olarak nitelendirirken, emeklilerin örgütlenmesi gerektiğini vurguladı. Emekli Mehmet Kızılgöl ve Selim Kızılel de maaşlarının hayat koşullarını karşılamadığını belirtti.
7 Ağustos 2024

Temmuz ayında emekli maaşlarına yapılacak zam oranı, TÜİK'in açıkladığı beş aylık enflasyon rakamına göre yüzde 22,7 olarak belirlendi. Ancak, kök ücretleri taban aylıklarının altında olan yüzbinlerce emeklinin maaşları enflasyon oranı kadar bile artmayacak. Emekli maaşlarındaki artış kök ücrete yapıldığından, pek çok emeklinin maaşı sıfır ya da sıfıra yakın bir artış görecek. Bu durum, yıllık enflasyonun yüzde 75'e ulaştığı bir dönemde emeklilerin neredeyse zamsız bir yıl geçirmesine neden olacak.
13 Haziran 2024

2018 yılından bu yana emeklilere verilen bayram ikramiyesi, yüksek enflasyon oranlarına rağmen uzun süre artırılmamıştı. 2018'de 1000 lira olan ikramiye, geçen sene yüzde 10 zamla 1100 liraya yükseltilmişti. Resmi verilere göre, Ocak 2018-Ocak 2023 arasında tüketici fiyatları yüzde 363 artış gösterdi. AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş'ın açıklamasına göre, emekli bayram ikramiyesi 2 bin liraya yükseltildi.
24 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ihtiyaç sahibi 8 milyon 897 bin kişi için 3,2 milyar TL sağlık sigortası ödemesi yapıldığını belirtti. Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın istatistiklerine göre bu sayı 6 milyon 939 bin kişi. Hekimler Ergün Demir ve Güray Kılıç, bu farkın nedenini sorgulayarak, yoksul vatandaşların sayısının artıp artmadığı veya başka bir açıklama olup olmadığını sordu. Ayrıca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın mali raporlarında sağlık sigortası için ödenen miktarın 23,3 milyar TL olduğu belirtildi. Hekimler, sosyal yardımların devletin görevi olduğunu ve kamuoyunun bu konuda daha ayrıntılı bilgilendirilmesi gerektiğini vurguladı.
24 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, artan enflasyon nedeniyle maaşları yetersiz kalan emeklilere yönelik olarak, daha önce sadece çalışmayan emeklilere yapılan 5 bin lira ödemenin, şimdi de çalışan emeklilere yapılacağını açıkladı. Bu karar, çalışan emeklilerin önceki düzenlemeden yararlanamaması üzerine gelen eleştirilerin ardından geldi. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler de çalışan emeklilere ödeme yapılması için çalışma başlatıldığını duyurmuştu. Erdoğan, bu ödemeden 4 milyon 689 bin emeklinin faydalanacağını belirtti.
24 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilere bir defalığına 5 bin lira ödeneceğini duyurdu. Bu ödeme, emekli olup fiilen çalışmaya devam edenleri kapsamayacak. Ödemenin kasımın ilk yarısında yapılacağı belirtildi. Ayrıca Erdoğan, yılbaşında emeklilerin durumunun tekrar gözden geçirileceğini ifade etti.
9 Ekim 2023

TBMM Genel Kurulu'nda, Cumhuriyetin 100'üncü yılı dolayısıyla çalışmayan emeklilere bir defaya mahsus 5 bin TL ikramiye verilmesini öngören madde kabul edildi. Emekliler, artan enflasyona karşı maaşlarının yetersiz olduğunu belirterek zam talebinde bulunuyorlar. Önceki haftalarda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emeklilere bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin lira ödeneceğini açıklamıştı ancak çalışan emeklilerin bu ödemeden yararlanamayacağı belirtilmişti.
25 Ekim 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Habertürk TV'de katıldığı bir programda asgari ücret ve EYT ile ilgili soruları yanıtladı. EYT'de yaklaşık bir milyon kişinin ilk maaşını aldığını ve sürecin hızla devam ettiğini belirtti. Asgari ücretin temmuz ayında yeniden değerlendirileceğini, ancak şu an için bir rakam vermek istemediğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın asgari ücret konusunu seçim vaadi olarak kullanmadığını söyledi ve asgari ücretin yılda bir kez düzenlendiğini, ancak enflasyon nedeniyle altı ayda bir düzenleme yapıldığını belirtti.
28 Nisan 2023

Yılın ilk yarısındaki tahmini yüzde 25 enflasyon oranıyla, memur ve emeklilerin maaşlarına yüzde 20 zam yapılacak. Bu zamla birlikte, en düşük memur emeklisi maaşı 17 bin liraya yükselecek. İşçi, Bağ-Kur ve tarım emeklileri için de yüzde 25 zam öngörülüyor, bu da en düşük emekli maaşının 10.000 lira olarak korunacağı anlamına geliyor. Memur emeklilerinin maaş zamlarının işçi ve Bağ-Kur emeklileriyle eşitleneceği tahmin ediliyor.
8 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temmuzda en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkacağını açıklamasının ardından, AKP Grup Başkan Vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, ilgili kanun teklifinin TBMM'ye sunulacağını duyurdu. Teklif, yüzde 17,55 oranında artış ve 8 bin TL seyyanen zam içeriyor. Altı aylık enflasyon oranının dikkate alındığı bu zam teklifi, TÜİK'in açıkladığı altı aylık enflasyon oranıyla uyumlu.
5 Temmuz 2023

6 Şubat 2023'te meydana gelen deprem sonrası Hatay'da bir grup aile hekimi, yıkılan aile hekimliği merkezlerine rağmen hizmet vermeye devam etti. Çadırlar ve konteynerlerde hasta bakarak, tedavi ve gerekirse sevk işlemlerini sürdürdüler. Sağlık Bakanlığı veya diğer ilgililer tarafından daha iyi koşullar sağlanmadı. Şubat ayında, yeterince hasta bakmadıkları ve performans kriterlerini yerine getirmedikleri gerekçesiyle maaşları yarı yarıya eksik ödendi.
22 Mart 2024

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Haziran 2024 için dört kişilik bir ailenin açlık sınırını 18 bin 978 lira, yoksulluk sınırını ise 61 bin 820 lira olarak hesapladı. Açlık sınırı, mevcut asgari ücreti 1976 lira aşmış durumda. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 24 bin 614 lira olarak belirlendi. Bu veriler, asgari ücretin yetersizliğini ve yaşam maliyetlerinin yüksekliğini gözler önüne seriyor.
1 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıklamasına göre, emeklilere verilecek bayram ikramiyesi bu yıl yüzde 50 artışla 3 bin liraya yükseltildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ikramiyenin 2 Nisan ile 5 Nisan tarihleri arasında emeklilerin banka hesaplarına yatırılacağını duyurdu. Ödeme takvimi, emeklilerin sigorta türlerine göre belirlenmiş olup, bu bilgi Resmi Gazete'de yayımlandı.
25 Mart 2024
İşaretlediklerim