Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, memur ve emekli maaşlarına yapılan zammın yüzde 30'a yükseltildiğini duyurdu. Ayrıca en düşük emekli maaşının 5 bin 500 TL'ye çıkarıldığını belirtti. Erdoğan, küçük işletmelere verilen asgari ücret desteğinin de 400 liraya yükseltildiğini ifade etti. Daha önceki açıklamada zam oranının yüzde 25 olacağı belirtilmiş ve sosyal medyada bu oran tepki çekmişti.
4 Ocak 2023

Temmuz ayında memur ve memur emeklileri için maaş zamları yapılacak, ancak bu zamlar resmi enflasyonun yaklaşık 5,5 puan altında kalacak. Bu durum, toplu sözleşmedeki hatalı zam formülü nedeniyle memurların ve emeklilerin büyük kayıplar yaşamasına neden olacak. Memur-Sen'in bu duruma sessiz kalması eleştiriliyor. 2024 ve 2025 yıllarında memurların birikimli kaybının 72 bin TL'yi aşacağı belirtiliyor.
1 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP'nin Ordu mitinginde yaptığı konuşmada, bayramlarda emeklilere verilen ikramiyenin üç bin liraya yükseltileceğini açıkladı. Erdoğan, bu artışın bütçe imkanları zorlanarak gerçekleştirileceğini belirtti. Daha önce emekliler her bayram iki bin lira ikramiye almaktaydı.
16 Şubat 2024

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) tarafından yapılan Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın temmuz sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı olan açlık sınırı 11 bin 658 lira, yoksulluk sınırı ise 37 bin 974 lira olarak belirlendi. Asgari ücretin 11 bin 402 lira olduğu göz önüne alındığında, asgari ücret açlık sınırının altında kaldı. Araştırma sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış, bir önceki aya göre yüzde 12,38 oranında gerçekleşti.
31 Temmuz 2023

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun Şubat ayı raporuna göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 10 bin 259 lira, yoksulluk sınırı ise 28 bin 563 lira olarak belirlendi. Bu rakamlar, Türkiye'deki asgari ücretin 8 bin 500 lira olduğu bir dönemde, ekonomik krizin derinleştiği ve asgari ücretle geçinmeye çalışan vatandaşların zorlandığı bir zamana denk geliyor. Raporda, gıda ve gıda dışı harcamaların yanı sıra, belirli ürünler için yapılması gereken harcamaların da arttığı belirtiliyor.
25 Şubat 2023

Aziz Çelik, Temmuz 2024'te asgari ücretin artmaması durumunda alım gücünün düşeceğini ve yoksulluğun artacağını ifade etti. Asgari ücretin sadece küçük bir grubun değil, yaklaşık 10 milyon insanın ortalama ücreti olduğunu belirtti. Asgari ücretin artmaması durumunda diğer ücretlerin de artmayacağını ve bu durumun SGK prim gelirlerini olumsuz etkileyeceğini vurguladı. Çelik, asgari ücretin artırılmamasının 'dezenflasyon' bahanesiyle yapıldığını ve bu durumun yoksulluğu artıracağını savundu.
10 Haziran 2024

Milli Savunma Bakanlığı, bedelli askerlik ücretinin 122 bin 351 liraya yükseltildiğini duyurdu. 2023 yılı için ocak-temmuz ayları arasında belirlenen bedelli askerlik ücreti 104 bin TL idi. 1 Temmuz itibarıyla bu tutarın geçerliliğini yitirdiği ve yeni ücretin 122 bin 351 lira olduğu açıklandı. 17 Temmuz itibariyle başvuruların devam ettiği bildirildi.
20 Temmuz 2023

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) tarafından yapılan açıklamaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için gerekli asgari harcama tutarı olan açlık sınırı 13 bin 684 lira, yoksulluk sınırı ise 44 bin 573 lira oldu. Açlık sınırı, bir önceki ay olan 13 bin 334 liradan yükselirken, yoksulluk sınırı da 43 bin 433 liradan artış gösterdi. Bu durum, asgari ücretin 11 bin 402 lira olduğu göz önüne alındığında, asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığını gösteriyor.
30 Ekim 2023

KESK'e bağlı BES-AR'ın ekim dönemi raporuna göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli olan açlık sınırı 17 bin 215 lira, yoksulluk sınırı ise 50 bin 750 liraya yükseldi. Bu rakamlar, asgari ücretin (11 bin 402 lira) altında kalan milyonlarca yurttaşın geçim sıkıntısını gözler önüne seriyor. Eylül ayı raporunda açlık sınırı 16 bin 338, yoksulluk sınırı ise 49 bin 215 lira olarak belirlenmişti.
22 Kasım 2023

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emekli aylığı alan 12,7 milyon emekliye yönelik promosyon ödemelerinin kamu bankalarında iki katına çıkarıldığını duyurdu. Yeni düzenlemeyle promosyon ödemeleri 8 bin ila 12 bin lira arasında belirlendi. Ayrıca, ölüm aylığı alan 3,3 milyon hak sahibine de 5 bin lira promosyon ödemesi yapılacağı açıklandı. Bu hamle, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emeklilere zam yapmayacağını açıklamasının ardından geldi ve emeklilere yönelik diğer desteklerin de sinyalini verdi.
25 Mart 2024

Hayri Kozanoğlu, 1 Ocak 2024'ten beri 17.002 TL olan asgari ücretin yetersizliğini ve bu ücretle temel insani gereksinimlerin karşılanamayacağını vurguluyor. Ekonomi yetkililerinin 2025 başına kadar asgari ücrete zam yapılmayacağını tekrarladığını belirten Kozanoğlu, bu durumu meşrulaştırmaya çalışan zayıf mazeretlere dikkat çekiyor. Enflasyon oranlarının asgari ücretin satın alma gücünü ciddi şekilde düşürdüğünü ve bu durumun çalışanların yaşam standartlarını olumsuz etkilediğini ifade ediyor.
25 Haziran 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilere 5 bin lira ödeme düzenlemesinin tamamlandığını açıkladı. Ancak bu düzenleme çalışan emeklileri kapsam dışında bıraktı. Bakan, bütçe kısıtlamaları nedeniyle bu kararı aldıklarını belirtti. Emekliler, artan enflasyona karşı maaşlarının yetersiz olduğunu belirterek zam talebinde bulunuyorlardı.
11 Ekim 2023

2023 yılında EYT düzenlemesi ile 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar emekli olabildi, ancak 8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişi olanlar da kademeli emeklilik düzenlemesi talep ediyor. Bu kişiler, yaş şartının işe giriş tarihine göre yeniden düzenlenmesini ve 58-60 yaş şartının kaldırılmasını istiyor. Ancak, EYT düzenlemesinin sosyal güvenlik sistemi üzerinde olumsuz etkileri olduğu ve yeni bir düzenlemenin maliyeti nedeniyle zor görünüyor. Noyan Doğan, mevcut sosyal ve ekonomik koşullar altında kademeli emekliliğin gündeme gelmesinin neredeyse imkansız olduğunu belirtiyor.
10 Nisan 2024

TÜİK verilerine göre Türkiye'de kişi başı milli gelir 13 bin 110 dolar olarak belirlenmiş olmasına rağmen, bu ortalama herkese eşit dağılmıyor. Asgari ücretliler ve emekliler, ortalama milli gelirin çok altında gelirlerle yaşamak zorunda kalıyor. İş gücü ödemelerinin milli gelirden aldığı payın artmasına rağmen, bu durum geçici bir iyileşme olarak değerlendiriliyor ve gelir dağılımındaki dengesizlikler devam ediyor. Türk-İş'in verilerine göre, açlık ve yoksulluk sınırı her geçen gün artarak, dört kişilik bir ailenin temel ihtiyaçlarını karşılaması giderek zorlaşıyor.
1 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim öncesinde en düşük emekli maaşını 7 bin 500 lira olarak açıklamasının ardından, bazı emeklilerin hesaplarına beklenenden daha düşük meblağlar yattı. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme sonrası, emeklilerin hesaplarına 5 bin 500 ile 6 bin lira arasında değişen tutarlarda para yatırıldığı görüldü. Tüm Emekliler Sendikası Genel Başkanı Salman Hürkardeş, yapılan düzenlemeyi 'seçim rüşveti' olarak nitelendirerek, emeklilerin insanca yaşayabilmeleri için maaşların en az 15-16 bin lira olması gerektiğini ifade etti.
19 Nisan 2023

Resmi Gazete’de yayımlanan cumhurbaşkanı kararıyla, kamuda çalışan işçilere 2024 yılı ikramiye ödemelerinin tarihleri belirlendi. İkramiyenin birinci yarısı 14 Haziran, ikinci yarısı ise 13 Aralık tarihlerinde ödenecek. Bu karar, kamu işçilerinin mali durumlarını planlamalarına yardımcı olacak.
8 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, EYT düzenlemesinin maliyetini 255 milyar TL olarak açıkladı. Reuters'a göre iki ekonomistin hesaplamalarına göre bu maliyet, tek seferlik tazminatlar ve yıllık maaş ödemeleriyle birlikte 450 milyar TL'ye ulaşabilir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise maliyetin 100 milyar TL'nin üzerinde olduğunu ifade etti. Meclise sunulan EYT teklifinde kademeli bir sistem getirilmiş ve bu durum sosyal medyada tepkilere neden olmuştu.
2 Şubat 2023

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), haziran ayı için dört kişilik aile için açlık sınırını 10 bin 373 lira, yoksulluk sınırını ise 33 bin 789 lira olarak hesapladı. Ayrıca bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 13 bin 471 lira olarak belirlendi. Gıda fiyatlarındaki değişimler ve diğer yaşam maliyetleri bu hesaplamaları etkiledi.
27 Haziran 2023

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren teklifi kabul etti. 8 Eylül 1999 öncesinde işe başlayanlar yaş dışındaki şartları yerine getirerek emekli olabilecekler. SSK'lılar için kademeli prim günü uygulaması getirilecek ve bu 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında değişecek. Sosyal medyada kademeli sisteme tepkiler var. SGK Başkan Vekili Kürşad Arat, maaşların 1 Mart'tan itibaren hesaplanacağını belirtti.
3 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, memur ve emeklilere yapılan zammı yüzde 25'ten 30'a çıkardığını açıkladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden Erdoğan'a hitaben, memur ve emeklilere asgari ücret zammı kadar zam yapılması gerektiğini ifade ederek, 'Sen devlet mi yönetiyorsun, evcilik mi oynuyorsun?' şeklinde eleştiri yöneltti. Erdoğan daha önce 2023 yılı için asgari ücretin 8 bin 500 lira olacağını duyurmuştu, bu da temmuz ayında yapılan 5 bin 500 liralık asgari ücrete göre yüzde 54,5'lik bir artış anlamına geliyor.
4 Ocak 2023
İşaretlediklerim