Google, I/O 2024 etkinliğinde yapay zeka asistanı Gemini'nin yeni yeteneklerini duyurdu. Kullanıcılar artık Gemini'ye video göstererek içerikle ilgili sorular sorabilecek. Google CEO'su Sundar Pichai, bazı işlemlerin tamamen yapay zeka desteğiyle yapılabileceğini belirtti. Ayrıca, Gemini ve Chrome'un beraber çalışacağı ve Google aramalarının AI Overviews özelliği ile güçlendirileceği açıklandı.
15 Mayıs 2024

Yapay zeka çiplerine olan talebin artmasıyla Nvidia'nın piyasa değeri 1,83 trilyon dolara ulaşarak Amazon ve Alphabet'i geride bıraktı. Nvidia'nın hisseleri yıl başından bu yana yüzde 50'ye yakın bir artış gösterdi. Bu gelişmeyle Nvidia, ABD'nin en değerli üçüncü şirketi haline gelirken, Alphabet dördüncü sıraya düştü. ABD'de en değerli şirketler sıralamasında Microsoft ve Apple, sırasıyla birinci ve ikinci sırada yer alıyor.
15 Şubat 2024

Suudi Arabistan, yapay zeka teknolojilerine yatırım yapmak amacıyla yaklaşık 40 milyar dolarlık bir fon oluşturmayı hedefliyor. Kamu Yatırım Fonu (PIF) yetkilileri, bu plan kapsamında ABD'li girişim şirketi Andreessen Horowitz ve diğer finansörlerle potansiyel ortaklıkları görüştü. Suudi Arabistan, çip üreticileri ve büyük ölçekli veri merkezleri gibi yapay zeka ile ilişkili teknoloji girişimlerini desteklemeyi amaçlıyor. PIF yöneticisi Yasir Al-Rumayyan, ülkenin yapay zeka projelerini desteklemek için gerekli siyasi iradeye ve finansmana sahip olduğunu belirtti.
20 Mart 2024

Sony Music, Universal Music Group ve Warner Records gibi büyük müzik şirketleri, Suno ve Udio adlı yapay zeka start-up'larına telif hakkı ihlali nedeniyle dava açtı. Müzik şirketleri, bu start-upların yazılımlarının telif hakkıyla korunan eserleri kopyalayarak para kazandığını iddia ediyor ve her ihlal için 150 bin dolar tazminat talep ediyor. Davalar, yazarlar ve haber kuruluşlarının benzer telif hakkı ihlali davalarının bir parçası olarak görülüyor. Yapay zeka firmaları ise adil kullanım doktrini kapsamında meşru olduklarını savunuyor.
25 Haziran 2024

Donald Trump'ın destekçileri, siyah seçmenlerin oylarını kazanmak amacıyla yapay zeka teknolojisiyle üretilmiş görseller kullanmaya başladı. BBC Panorama tarafından yapılan bir araştırmada, Trump'ı siyahlarla birlikte gösteren deepfake görseller keşfedildi. Bu görsellerin, Trump'ı siyahlar arasında popüler göstermeyi amaçlayan bir strateji parçası olduğu belirtiliyor. Görüntülerin yaratıcılarından biri, bu görsellerin gerçek olmadığını kabul ederken, yapay zeka üretimi görsellerin bazı tipik hatalar içerdiği gözlemleniyor.
4 Mart 2024

Google'ın yeni yapay zeka arama özelliği, kullanıcıların sorularına verdiği yanlış ve garip yanıtlar nedeniyle eleştirildi. Örneğin, yapay zeka peynirin pizzaya daha iyi yapışması için toksik olmayan yapıştırıcı kullanılmasını önerdi ve spagetti pişirirken benzin kullanılabileceğini söyledi. Bu tür yanıtlar, yapay zekanın güvenilirliği konusunda tartışmalara neden oldu. Google, bu tür hataların nadir olduğunu ve sistemi iyileştirmek için çalıştıklarını belirtti.
29 Mayıs 2024

Meta, OpenAI ve Google arasındaki yapay zeka rekabetine katılarak Bukalemun adlı yeni çok modlu yapay zeka modelini tanıttı. Bu model, metinler, resimler, ses kayıtları ve videolar gibi çeşitli medya biçimlerini işleyebiliyor. Bukalemun, erken füzyon belirteci tabanlı karma modeller dizisinden oluşuyor ve birden fazla girdiyi bir araya getirebiliyor. Meta, bu modelin kötü amaçlı kullanımını önlemek için yapay zeka görsellerini etiketleyeceğini de belirtti.
23 Mayıs 2024

Bill Gates, şirketi TerraPower aracılığıyla nükleer enerjiye milyarlarca dolar daha yatırım yapmayı planlıyor. Şirket, ABD'nin Wyoming eyaletinde yeni bir nükleer tesisin temelini attı. Gates, nükleer enerjiyi doğal gaz gibi enerji kaynaklarıyla rekabet edebilir hale getirmeyi hedefliyor ve maliyetlerin düşeceğini öngörüyor. Gates, CNN'de yaptığı açıklamada şirketin maliyet hedefini tutturabileceğini ve karlı olacağından emin olduğunu belirtti.
17 Haziran 2024

SpaceX, ABD merkezli Intuitive Machines şirketinin 'IM-1' misyonu için 'Odysseus' adlı Ay'a iniş aracını uzaya gönderdi. Falcon 9 roketiyle Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılan Odysseus, Ay'ın yörüngesine girmesi ve 22 Şubat'ta Ay'ın güney kutbu yakınlarına inmesi bekleniyor. Bu başarılı iniş, 1972'deki Apollo 17 misyonundan bu yana ABD'nin Ay yüzeyine gerçekleştireceği ilk yumuşak iniş olacak. Odysseus, ayrıca NASA'nın Artemis Misyonu için 6 farklı yük taşıyor.
15 Şubat 2024

İtalya, yapay zeka alanında büyük bir adım atarak 1 milyar avroluk bir yatırım fonu oluşturma kararı aldı. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, bu yatırımın yanı sıra yapay zeka sektörüne ilişkin yasa tasarısı üzerinde çalıştıklarını ve yapay zekaya endeksli teknolojilerin kullanımında yetkili kurumu belirlemek için çalışacaklarını açıkladı. Bu hamle, İtalya'nın yapay zeka teknolojilerine olan ilgisini ve bu alandaki gelişmeleri destekleme konusundaki kararlılığını gösteriyor.
12 Mart 2024

California merkezli çip üreticisi Nvidia, 2,056 trilyon dolarlık piyasa değeriyle Suudi Arabistan'ın petrol devi Saudi Aramco'yu geride bırakarak dünyanın en değerli üçüncü şirketi haline geldi. Nvidia'nın hisseleri yıl başından bu yana yüzde 66 artış gösterdi. Şirket, yapay zeka çiplerine olan artan talep sayesinde piyasa değerini son bir yılda önemli ölçüde artırdı. Bu gelişme, Nvidia'nın Amazon ve Alphabet'i de geride bıraktığı bir dönemde gerçekleşti.
2 Mart 2024

Eğlence sektörünün devi Walt Disney, video oyunu geliştiricisi Epic Games'te 1,5 milyar dolarlık hisse alımı gerçekleştireceğini açıkladı. Bu yatırımla birlikte, Disney ve Epic Games, Disney hikayeleri ve deneyimlerini genişletecek yeni bir oyun ve eğlence evreni oluşturmak üzere işbirliği yapacaklar. Epic Games'in popüler oyunu Fortnite'ın da dahil olduğu bu yeni evren, 100 milyondan fazla aktif oyuncu ve yaratıcıyı bir araya getirecek. Disney Üst Yöneticisi Robert Iger, bu yatırımın şirketin oyun dünyasındaki en büyük girişimi olduğunu ve büyüme için önemli fırsatlar sunduğunu belirtti.
8 Şubat 2024

Hyundai, sürücüsüz ve elektrikli otomobil teknolojileri üzerine çalışan Motional şirketine 1 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleştirdi. Bu yatırım ile Hyundai, Motional'ın çoğunluk hisselerini elde etmiş olacak. Ayrıca, Hyundai bu yatırımın bir kısmını, Motional'ın ortağı olan Aptiv'in hisselerini satın alarak gerçekleştirecek. Motional, bu yatırımla birlikte 2024 yılında Hyundai Ioniq 5 modeli üzerinden tamamen elektrikli ve sürücüsüz bir robot taksi hizmeti sunmayı planlıyor.
5 Mayıs 2024

ABD'li cerrahlar, Nebraska-Lincoln Üniversitesi ve Virtual Incision şirketi işbirliğiyle, uzaktan kontrol edilebilen Minyatür Vivo Robotik Asistan (MIRA) robotu kullanarak Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) bir cerrahi operasyon simülasyonu düzenledi. SpaceMIRA adı verilen robot, hem önceden programlanmış hem de uzaktan kontrol edilebilen operasyonlar yapabilme kapasitesine sahip. SpaceX roketiyle ISS'ye gönderilen SpaceMIRA, istasyonda kullanılan ilk cerrahi robot oldu. Bu başarı, dünyadaki sağlık tesisleri için de yeni imkanlar sunabileceğinin sinyalini verdi.
15 Şubat 2024

Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü (CERN), evrenin temel yapı taşlarını oluşturan gizli hayalet parçacıkları keşfetmeyi amaçlayan 10 yıllık bir proje başlattı. Bu proje kapsamında, 'Geleceğin Dairesel Çarpıştırıcısı' adı verilen çok hassas bir süper çarpıştırıcı inşa ediliyor. Bu yeni cihaz, bilim insanlarının Büyük Patlama koşullarını yeniden yaratmalarına ve evrenin nasıl oluştuğunu daha iyi anlamalarına olanak tanıyacak. CERN'de kıdemli fizikçi Dr. Richard Jacobsson, bu projenin evrenin yaratılışı hakkındaki düşünceleri yeniden tanımlayabileceğini belirtti.
26 Mart 2024

Google, yapay zeka sohbet robotu Gemini'nin insan fotoğrafı oluşturma özelliğini, tarihi karakterlerin tasvirlerindeki yanlışlıklar nedeniyle askıya aldı. ABD merkezli teknoloji şirketi, beyaz tenli insanları siyahi olarak tasvir etmesi gibi tarihsel olarak yanlış görüntüler oluşturduğu için eleştirilere maruz kalmıştı. Google, sorunları ele almak ve özelliği iyileştirmek için çalıştıklarını belirterek, yakında geliştirilmiş bir sürüm yayınlayacaklarını açıkladı.
23 Şubat 2024

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, Endonezya'da bulut depolama ve yapay zeka altyapısını geliştirmek için 1,7 milyar dolar yatırım yapacağını duyurdu. Microsoft CEO'su Satya Nadella, bu konuda Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ile görüşmeler gerçekleştirdi. Yapılacak yatırım, Endonezya'da yeni bir bulut sistemi ve yapay zeka altyapısı kurulmasını sağlayacak ve 840 bin kişiye yapay zeka eğitimi verilmesine olanak tanıyacak. Bu yatırım, Microsoft'un Endonezya'daki en büyük yatırımı olarak kaydedildi.
30 Nisan 2024

Türkiye'nin ilk astronotu olarak bilinen Alper Gezeravcı'nın içinde bulunduğu Dragon uzay aracı ve Axiom-3 (Ax-3) ekibinin dünyaya dönüşü, Florida kıyılarında devam eden elverişsiz hava koşulları nedeniyle ertelendi. SpaceX, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrılışın ertelendiğini duyurdu. Ekip ve uzay aracının sağlıklı durumda olduğu, bir sonraki kenetlenme fırsatı için hava koşullarının izlenmeye devam edeceği belirtildi.
6 Şubat 2024

İsveç'te bilim insanları, laboratuvar ortamında yetiştirilen beyin hücrelerinden oluşan ilk 'yaşayan bilgisayar'ı üretti. Bu bilgisayar, 10 bin canlı nörondan oluşan mini beyinlerin dopamin dozlarıyla eğitilmesiyle çalışıyor ve geleneksel dijital işlemcilere göre milyonlarca kat daha az enerji kullanıyor. Buluş, enerji krizinin çözümüne katkı sunmayı amaçlarken, yapay zekanın geleceği ve insanlığın teknolojiyle ilişkisi hakkında derin etik soruları da gündeme getiriyor.
11 Haziran 2024

Jennifer Lopez'in başrolde oynadığı ve Brad Peyton'ın yönettiği yeni Netflix filmi Atlas, yapay zekaya olan güveni sorguluyor. Filmde, insanlığı yok etmeye çalışan Harlan isimli bir yapay zekayı durdurmak için Smith adında başka bir yapay zekayla işbirliği yapmak zorunda kalan Atlas Shepherd'in hikayesi anlatılıyor. Film, yapay zekanın hem iyi hem de kötü yanlarını gözler önüne seriyor ve izleyicilere yapay zekaya olan güvenin dinamiklerini düşündürüyor. Ipsos Consumer Tracker'a göre, insanlar yapay zekanın kötüye kullanılmasından kaygılı olsalar da, yapay zekaya insanlardan daha fazla güvenme eğilimindeler.
28 Mayıs 2024
İşaretlediklerim