Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, oyuncu Mehmet Aslantuğ'un partilerinden milletvekili adayı olduğunu açıkladı. Erkan Baş, Aslantuğ'un Ahmet Kaya'yı savunması ve sanatçı kimliğiyle tanındığını belirterek, milletvekilliği adaylığını kabul etmesinden dolayı teşekkür etti. Aslantuğ, daha önce TRT1'de yayınlanan 'Yürek Çıkmazı' dizisinden, 'sual eden tavrı' nedeniyle çıkarıldığını duyurmuştu.
29 Mart 2023

Broadway'in ünlü müzikali 'Operadaki Hayalet', 35 yıl süren gösterim serüvenini sonlandırdı. Pandemi nedeniyle 18 ay kapalı kalan ve maliyetlerin artmasıyla zorluklar yaşayan Broadway, bu ikonik eserin son perdesini indirdi. Müzikalin son gösterimine eski ve yeni oyuncular katıldı ve besteci Andrew Lloyd Webber, performansı geçtiğimiz yıl kaybettiği oğlu Nick'e adadı. 'Operadaki Hayalet', Londra'da hâlâ sahnelenmeye devam ediyor ve Ekim ayında 36. yılını kutlayacak.
18 Nisan 2023

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Altın Portakal Film Festivali'nde, KHK ile görevlerinden çıkarılan iki memurun mücadelesini anlatan 'Kanun Hükmü' adlı belgesel, yarışma seçkisinden çıkarıldı. Yönetmen Nejla Demirci, bu durumu 'sansür' olarak nitelendirdi. Festival yönetimi, belgeselin çıkarılma sebebini, filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği iddiası olarak belirtti.
23 Eylül 2023

Yiğit Özşener'in 'Atatürk'ü, Birce Akalay'ın 'Halide Edip Adıvar'ı canlandırdığı 'Zaferin Rengi' filmi sete çıkmaya hazırlanıyor. Film, 1919 yılında İstanbul'u işgal eden düşman kuvvetlerine karşı örgütlenen insanların Anadolu'da başlattıkları direnişi ve 'General Harington Kupası' efsanesini anlatıyor. Filmin yönetmenliğini Abdullah Oğuz yapıyor ve 2024'ün ilk yarısında sinemada seyirciyle buluşacak.
8 Eylül 2023

Bu yıl 30'uncusu düzenlenecek olan Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde, Türk sinemasının ve tiyatrosunun deneyimli sanatçıları Perran Kutman ve Cihan Ünal'a 'Onur Ödülleri' verileceği açıklandı. Festival, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar öncülüğünde 18-24 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek ve Menderes Samancılar Yürütme Kurulu Başkanlığını üstlenecek. Festivalde çeşitli yarışma bölümleri olacak ve sinemacılar için son başvuru tarihi 7 Ağustos 2023 olarak belirlenmiştir.
18 Temmuz 2023

60'ıncı yılını kutlayan Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nın jürisi açıklandı. 7-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek festivalin ana jürisine oyuncu Demet Akbağ başkanlık edecek. Diğer jüri üyeleri ise kurgucu Ali Aga, müzisyen ve oyuncu Ayşegül Aldinç, oyuncu Mehmet Günsür, yönetmen ve oyuncu Onur Saylak, yönetmen Özcan Alper ve yazar Sema Kaygusuz olacak.
20 Eylül 2023

Bu yıl 30. yılını kutlayan Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisine yönetmen Ömer Faruk Sorak başkanlık edecek. Sorak, kariyeri boyunca 'Vizontele', 'G.O.R.A.', 'Sınav', 'Yahşi Batı', 'Aşk Tesadüfleri Sever', '8 Saniye', 'Aşk Tesadüfleri Sever 2', 'Bandırma Füze Kulübü' ve 'Kendi Yolumda' gibi filmlere imza attı. Festivalin ödül tutarları artırıldı ve en iyi film ödülü 500 bin lira oldu. Festival 18-24 Eylül tarihlerinde düzenlenecek ve son başvuru tarihi 7 Ağustos.
28 Temmuz 2023

25. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, 25 Ekim - 5 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivalde sekiz ülkeden 10 oyun ve Türkiye'den altı topluluğun sekiz oyunu izleyiciyle buluşacak. Toplamda 51 gösterinin yer alacağı festivalde ayrıca film gösterimleri, atölyeler, söyleşiler ve geniş kapsamlı bir Karagöz Figürleri Sergisi düzenlenecek. Festivalde Türk geleneksel gölge tiyatrosu Karagöz'e de özel bir bölüm ayrıldı.
16 Ekim 2023

Diyarbakır merkezli gerçekleştirilen bir operasyonda gözaltına alınan kişiler arasında bulunan Amed Şehir Tiyatrosu oyuncuları serbest bırakıldı. Tiyatro, serbest bırakılan oyuncularla ilgili bilgiyi Twitter hesabından Kürtçe ve Türkçe olarak paylaştı ve yaklaşan oyunları için davet yaptı. Operasyonda gazeteci, avukat, siyasetçi ve sanatçıların da aralarında olduğu en az 128 kişi gözaltına alınmış ve baskınlarda üç bine yakın polis görev yapmıştı.
28 Nisan 2023

Disney+ dijital yayın platformu, 'kod adı Avcı' olarak duyurulan yeni orijinal dizisi 'Aktris'i çok yakında izleyiciyle buluşturacağını açıkladı. Dizinin başrollerinde Pınar Deniz ve Uraz Kaygılaroğlu yer alıyor. Gerilim-suç-mizah türündeki dizinin yönetmenliğini Soner Caner üstlenirken, senaryosunu Hakan Bonomo yazdı. Dizinin çekimleri geçen aylarda tamamlandı ve yeni sahne kareleri paylaşıldı.
27 Mart 2023

26'ncı Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, 'Daha Fazlası, Daha Azı Değil' temasıyla Ankara'da başlıyor. Festival, dünyanın dört bir yanından kadın yönetmenlerin filmlerini izleyiciyle buluşturacak ve filmler sonrasında gerçekleşecek söyleşiler ve panellerle kadınların birbirine ilham ve güç vermesi amaçlanıyor. Açılış töreninde Tilbe Saran, Asiye Dinçsoy, Belmin Söylemez, Selda Taşkın ve Öyküsu Özyürek'e çeşitli ödüller takdim edilecek. Festival, 1 Haziran'dan itibaren Büyülü Fener Kızılay Sineması'nda film gösterimlerine devam edecek.
31 Mayıs 2023

19'uncu Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nde gösterilmesi planlanan 'Kanun Hükmü' adlı belgesel film, Çankaya Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Yönetmen Nejla Demirci'nin, KHK ile görevden alınan bir doktor ve öğretmenin hikayelerini anlattığı film, daha önce de Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde sansüre uğramıştı. Festival yönetimi ve Demirci, yasağı sansür ve Türkiye sinemasına yapılan bir darbe olarak nitelendirdi. Bu yasak, film ve festival yönetiminin sansüre karşı duruşunu pekiştirdi.
3 Mayıs 2024

Bu hafta Türkiye'deki sinema salonlarında dört yerli yapım dahil olmak üzere beş yeni film vizyona girdi. Özcan Alper'in yazıp yönettiği 'Karanlık Gece', toplumsal öfke ve linç kültürünü ele alıyor ve gazeteci Nuh Köklü'ye adanmıştır. Ümit Ünal'ın senaryosunu yazdığı 'Oregon', 80'lerin toplumsal yaşamını ve günümüze dair detayları içeriyor. Güney Kore yapımı 'Kuralsızlar', gerilim ve aksiyon dolu bir hikaye sunuyor. 'Büyük Macera: Hazine Peşinde', mahallelerine sahip çıkmak için mücadele eden dört arkadaşın hikayesini anlatıyor. 'Elif ve Arkadaşları: Kapadokya' ise haftanın animasyon filmi olarak çocukları Kapadokya'da bir maceraya davet ediyor.
28 Nisan 2023

Batman'da intihar eden İpek Er'e tecavüz etmekten suçlu bulunan eski uzman çavuş Musa Orhan, kendisine hakaret ettiği iddiasıyla oyuncu Hazal Kaya hakkında dava açtı. Daha önce de aynı gerekçeyle oyuncu Ezgi Mola'ya para cezası verilmiş ve Farah Zeynep Abdullah hakkında da dava açılmıştı. Hazal Kaya, ifade vermek üzere karakola gitti ve sosyal medya hesabından bu durumu paylaştı.
12 Ocak 2023

Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jürisi Başkanı Demet Akbağ, görevinden ayrıldığını duyurdu. Akbağ'ın ayrılışının nedeni, KHK ile kamu görevinden çıkarılan doktor Yasemin Demirci ve öğretmen Engin Karataş'ın mücadelesini anlatan 'Kanun Hükmü' adlı belgeselin festivalden çıkarılması ve sonrasında yeniden dahil edilmesi sürecinde yaşananlar oldu. Akbağ, festival yönetiminin belgeseli yeniden çıkarması üzerine görevinden ayrıldığını açıkladı. Ayrıca, iletişim sorunları ve kriz yönetiminin yapılamamasından dolayı duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.
29 Eylül 2023

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Uluslararası Bodrum Bale Festivali, 3-22 Ağustos tarihleri arasında Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği Sahnesi'nde gerçekleştirilecek. Festivalin açılışı İzmir Devlet Opera ve Balesi'nin sahneleyeceği Kuğu Gölü balesi ile yapılacak. Bu yıl festivale Bolşoy Tiyatrosu baş dansçıları Denis Rodkin ve Eleonora Sevenard ile Brezilyalı Basileu França Topluluğu konuk olacak. Festivalin kapanışı ise Ankara Devlet Opera ve Balesi'nin sahneleyeceği Zorba balesi ile yapılacak.
30 Temmuz 2024

Oyuncu Halil Ergün, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'Kanun Hükmü' belgeselinin seçkiden çıkarılmasına sert tepki gösterdi. Ergün, Türkiye'nin ağır bir kültürel çözülme döneminden geçtiğini ve cumhuriyetin kazanımlarının çeşitli bahanelerle yok olduğunu belirtti. Ayrıca, Yılmaz Güney'le ilgili tartışmaların da bu bahanelerden biri olduğunu ifade etti. Ergün, Altın Portakal Film Festivali'nde yaşananların da kültürel çözülmenin bir parçası olduğunu ve yaşatılan baskı ve zulümlere ses çıkarılması gerektiğini vurguladı.
4 Ekim 2023

'Kanun Hükmü' adlı belgesel, Altın Portakal Film Festivali'nden ikinci kez çıkarıldı. Belgesel, KHK ile kamu görevinden çıkarılan bir doktor ve öğretmenin mücadelesini anlatıyor. İlk çıkarılmasının ardından festival jürisi ve sinema sektörü sansüre karşı çıkmış, festival yönetimi belgeseli yeniden seçkiye almıştı. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı festivalden çekilmiş ve belgesel yeniden seçkiden çıkarılmıştır.
28 Eylül 2023

Ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes Film Festivali'nde yarışan ve Merve Dizdar'a 'en iyi oyuncu' ödülü getiren 'Kuru Otlar Üstüne' filmi, 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde Türkiye'de ilk kez gösterilecek. Film, bir köydeki resim öğretmeni Samet'in taciz suçlamasıyla karşılaşmasını ve hayatının değişimini konu alıyor. Festival, 18-24 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek ve film ekibinin yanı sıra dünya sinemasından seçkiler, özel gösterimler, belgeseller, söyleşiler ve atölye çalışmaları gibi etkinlikler de yer alacak.
13 Temmuz 2023

Malatya'da yaşarken bir sopanın üzerinde gününü geçiren ve 'Mercedes Kadir' olarak tanınan akli dengesi yerinde olmayan Fatih Kaydı'nın hikayesi beyazperdeye taşınacak. Yönetmen Serdar Akar, Kaydı'nın renkli ve uğurlu karakterini bir SMA hastası çocukla olan ilişkisi üzerinden anlatmayı planlıyor. Film, Kaydı'nın hayatının birebir anlatımından ziyade daha renkli yönlerini öne çıkaracak ve çekimlerine ağustos ayında başlanması hedefleniyor. Yapımcı senarist Gökhan Demirci, film için dört aydır hazırlık yapıldığını ve mekan seçimleri üzerinde çalışıldığını ifade etti.
18 Temmuz 2023
İşaretlediklerim