Osman Kavala, 9 Temmuz 2024 itibariyle 2 bin 443 gündür hapiste bulunuyor. Kavala, Gezi Parkı eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamalarıyla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar verse de, Türkiye bu kararı uygulamadı. Yargıtay, Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet cezasını onadı ve Kavala'nın yeniden yargılanma talebi reddedildi.
9 Temmuz 2024

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun milletvekili olmaması nedeniyle dokunulmazlığının sona erdiğini belirterek, Kılıçdaroğlu hakkında hazırlanmış 28 fezlekenin iddianameye dönüştürülmesi için cumhuriyet başsavcılıklarına seslendi. Yıldız, bu fezlekelerin hakaret, tehdit, iftira, suç ve suçluyu övmek, adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs gibi çeşitli suçlamalar içerdiğini ifade etti. Ayrıca, daha önce dokunulmazlık nedeniyle durdurulan davaların da devam edeceğini belirtti.
31 Mayıs 2023

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 11 Şubat 2024 itibariyle 2 bin 294 gündür hapiste bulunuyor. 18 Ekim 2017'de gözaltına alınan Kavala, 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamalarıyla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) serbest bırakılması yönünde karar vermesine rağmen, Türkiye'deki yargı süreci devam etti ve Kavala, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay, Kavala'nın cezasını onayladı.
11 Şubat 2024

Bir televizyon programında 'Çocuklar ölmesin' diyerek kamuoyunun dikkatini çeken ve bu sözleri nedeniyle hapis cezasına çarptırılan Ayşe Çelik, Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararı sonrası beraat etti. Şimdi ise Yeşil Sol Parti'den Diyarbakır milletvekili aday adaylığına başvurduğunu duyurdu. HDP'nin kapatılma ihtimaline karşı Yeşil Sol Parti'nin bir alternatif olarak değerlendirildiği ve HDP'nin seçimlere bu parti çatısı altında girebileceği belirtiliyor.
20 Mart 2023

Hatay Valisi Rahmi Doğan, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamayla, 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak milletvekili seçimlerinde Sivas'tan aday adayı olmak üzere valilik görevinden istifa ettiğini duyurdu. Doğan, Hatay'da görev yaptığı süre zarfında yaşanan sel baskınları, orman yangınları, pandemi ve İdlib'deki çatışmalar gibi zorlu olaylarda görevini layıkıyla yürüttüğünü ifade etti. Ayrıca, Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar da sağlık sorunları nedeniyle görevinden istifa etmişti.
15 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim kararını imzalaması ve YSK Başkanı Ahmet Yener'in 14 Mayıs'ta yapılacak seçimleri duyurmasının ardından, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin hazır olduğunu belirtti. Buldan, bu açıklamayı tutuklu eski eş genel başkanlarının fotoğraflarını paylaşarak yaptı. İkinci tur gerektiği takdirde 28 Mayıs'ta yeniden oy kullanılacağı bilgisi de verildi.
10 Mart 2023

Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edilen ve milletvekili seçildikten sonra tahliye edilmeyen Can Atalay, avukatları aracılığıyla Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Atalay'ın avukatları, tahliye edilmemesinin Anayasal hak ihlali olduğunu belirtti. Atalay'ın 'adil yargılanma hakkı', 'seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı'nın ihlal edildiği ifade edildi.
20 Temmuz 2023

CHP'nin eski genel başkanı Deniz Baykal'ın kızı Aslı Baykal, CHP'den istifa ettikten sonra partiyi eleştiren açıklamalar yapmıştı. Cumhuriyet yazarı Orhan Bursalı, Aslı Baykal'ın AKP'ye geçiş yapabileceğine dair iddialarda bulundu. Ancak Aslı Baykal, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan'a, babası Deniz Baykal'ın Kılıçdaroğlu ile görüşmesinde adaylık konusunun gündeme gelmediğini iletti. Odatv'ye konuşan Baykal, milletvekili adaylığı için AK Parti dahil birçok seçeneğin mümkün olduğunu ve Zafer Partisi'ne de girebileceğini söyledi.
5 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, tahliye talebinde bulunmadığını ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun sadece mahkeme kararlarını uygulayacağını ifade ettiğini açıkladı. Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mahkeme kararlarını yok saydığını ve kendisine yönelik dört farklı tahliye kararının uygulanmadığını Twitter üzerinden paylaştı. Ayrıca, Erdoğan'ı mahkemelere ve hakimlere talimat vermekle suçladı ve kendisine yönelik 'terörist başı' ifadesini kullananlara tepki gösterdi.
26 Nisan 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Batman'da intihar eden İpek Er'e tecavüz etmekten suçlu bulunan ve serbest bırakılan Musa Orhan'a hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan Hazal Kaya'ya destek verdi. Akşener, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, kadınların yanında duracaklarını ve kadınların sesinin duyulacağını belirtti. Hazal Kaya, Musa Orhan'a hakaret ettiği gerekçesiyle 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açılmasının ardından Akşener'in desteğini aldı.
20 Nisan 2023

HÜDA-PAR, Türkiye'de daha önce Hizbullah örgütü ile ilişkilendirilen bir parti olarak biliniyor. Parti, 14 Mayıs'taki parlamento seçimlerine AKP listelerinden katılacaklarını ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceklerini duyurdu. HÜDA-PAR'ın geçmişi, 1990'larda işlenen faili meçhul cinayetler ve şiddet olayları ile anılıyor. Parti, 2012 yılında kurulmuş ve silahsız siyaset yapma yolunu seçmiştir.
24 Mart 2023

Kahramanmaraş'taki deprem sonrası Kızılay'ın çadır satışı yapması ve Ümraniye belediyesine vergi avantajı sağlaması gibi iddialar üzerine HDP tarafından TBMM'ye Kızılay'ın amaç dışı faaliyetlerinin araştırılması için önerge verildi. Ancak bu önerge, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, Kızılay'ın holdingleştiğini ve insani kuruluş olmaktan çıktığını iddia etti.
17 Mart 2023

Yargıtay Başsavcılığı, HDP'nin 14 Mayıs'taki seçimlere katılmadığını belirterek, partinin alması gereken hazine yardımına bloke konulmasını talep etti. Anayasa Mahkemesi, HDP'ye yapılan 400 milyon 228 bin 667 liralık hazine yardımına tedbiren bloke konulması talebini 19 Haziran'da karara bağlayacak. Daha önce, HDP'nin hazine yardımı bulunan hesaplarına konulan bloke, AYM Genel Kurulu tarafından Mart ayında kaldırılmıştı.
13 Haziran 2023

Batman'da intihar eden İpek Er'e tecavüz etmekten suçlu bulunan eski uzman çavuş Musa Orhan, kendisine hakaret ettiği iddiasıyla oyuncu Hazal Kaya hakkında dava açtı. Daha önce de aynı gerekçeyle oyuncu Ezgi Mola'ya para cezası verilmiş ve Farah Zeynep Abdullah hakkında da dava açılmıştı. Hazal Kaya, ifade vermek üzere karakola gitti ve sosyal medya hesabından bu durumu paylaştı.
12 Ocak 2023

Alparslan Kuytul ve diğer 12 sanık, iş insanı Koray Sarısaçlı'nın kaçırılıp alıkonulması ve bir doktorun tehdit edilmesi suçlamalarıyla yargılanmaktadır. Adana 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde SEGBİS aracılığıyla yapılan duruşmada, Kuytul ve diğer sanıklar suçlamaları reddederek tahliye ve beraatlerini talep etmişlerdir. Savcının tutukluluk hallerinin devamını talep etmesine rağmen, mahkeme Kuytul ve R.T'nin tahliyesine karar vermiş ve duruşmayı ertelemiştir. Kuytul, Mart 2022'de Adana'da polisin müdahalesi sonrası gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı.
16 Haziran 2023

Eski HDP sözcüsü ve Türkiye'nin Sesi Altınçağ Partisi'nin kurucusu Ayhan Bilgen, AKP'den milletvekili adayı gösterileceği yönündeki iddialar üzerine, herhangi bir ittifaktan görüşme talebi gelmediğini ve siyasette kınayıcıların eleştirileriyle yola çıkmadıklarını belirtti. Bilgen, HDP'de önemli görevlerde bulunmuş ve iki dönem milletvekilliği yapmıştı. 2021'de HDP'den ayrılarak kendi partisini kurmuş ve halen Kobani olayları nedeniyle yargılanmaktadır. AKP'den resmi bir teklif almadığı ancak partililerin AKP'li kurmaylarla görüştüğü bilgisi paylaşıldı.
19 Mart 2023

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, 14 Mayıs seçimleri için hazırlanan aday listelerinde yer almadı. Deprem sürecindeki çalışmalarıyla dikkat çeken ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hedef alınan Şahin'in listelerde olmaması tartışma yarattı. CHP'li üst düzey yetkililer, olası bakan ve belediye başkanı adaylarının liste dışında tutulduğunu ve Kılıçdaroğlu'nun bu durumdan memnun olduğunu belirtti. Şahin'in 2024 yerel seçimlerinde Hatay büyükşehir belediye başkanlığı için aday olabileceği öne sürüldü.
10 Nisan 2023

İstanbul Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız'ın seçim konvoyu sırasında Okmeydanı'nda yolu kapatan ekiplere hasta taşıyan aracın geçişine izin verilmesini isteyen bir kişi, 'siyasi parti faaliyetini zorla engellemek' suçlamasıyla tutuklandı. Olay, Yıldız'ın Twitter hesabından 'marjinal grupların saldırısı' olarak nitelendirilmesi ve iktidar gazeteleri tarafından 'DHKP-C provokasyonu' olarak gösterilmesinin ardından yaşandı. Gözaltına alınan kişilerden biri, MHP'ye uzun yıllar hizmet ettiğini belirterek PKK ile ilişkilendirilmesini reddetti. Gözaltına alınan kişilerden biri serbest bırakıldıktan sonra tekrar tutuklandı.
25 Mayıs 2023

HDP, Anayasa Mahkemesi'nde görülen kapatma davasında 11 Nisan'da yapılması planlanan sözlü savunmayı seçim dönemi yoğunluğu nedeniyle yapmayacağını açıkladı. Daha önce HDP'nin, kararın seçimler sonrasına bırakılması ve muhakeme işlemlerinin seçimlere kadar durdurulması talepleri reddedilmişti. Parti, kapatılma ihtimaline karşı Yeşil Sol Parti çatısı altında seçime girme kararı almıştı. HDP, Anayasa Mahkemesi'nin tutumunu serbest ve adil seçimlere müdahale olarak nitelendirerek, sözlü savunma yapmayacaklarını belirtti.
6 Nisan 2023

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin'in talebi üzerine HDP'nin Hazine yardım hesabına geçici bloke koydu. Karar, yediye karşı sekiz oy çokluğuyla alındı. Bu kararla HDP, 10 Ocak Pazartesi günü partilere yapılacak Hazine yardımından faydalanamayacak. HDP eş genel başkanları ve milletvekilleri, karara Twitter üzerinden '#GaspVar' etiketiyle tepki gösterdiler ve kararın siyasi olduğunu, demokratik siyasete darbe vurduğunu ifade ettiler.
5 Ocak 2023
İşaretlediklerim