Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Sputnik'teki grev öncesinde üyelerine sendikadan istifa etmeleri için baskı yapan Sputnik yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Sputnik'teki TGS üyeleri, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanmasının ardından grev kararı almış, bu karardan iki hafta sonra 24 çalışan işten çıkarılmıştı. Suç duyurusunda, 24 sendikalı çalışanın işten atılmasının kanunlara aykırı olduğu ve sendikalaşma hakkının ihlal edildiği belirtildi.
24 Ağustos 2023

Türkiye Gazeteciler Sendikası'nda örgütlenen Sputnik Türkiye çalışanları, toplu iş sözleşmesi için yönetimle görüşmeler yürütmüştü. Ancak, Türk ve Rus yöneticilerin sendikalı çalışanlara baskısı ve taleplerde uzlaşmaz tavrı sonrası görüşmeler sonlandı. Çalışanlar, yönetimin uzlaşmaz tavrına karşın grev kararı almıştı. Ancak Sputnik yönetimi, sendikalaşan çalışanları işten çıkarmaya başladı.
7 Ağustos 2023

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Sputnik Türkiye'de grevde olan gazetecilerin, işverenin şikayeti üzerine polis tarafından ifade vermeye çağrıldığını açıkladı. Gazeteciler, 17 Ağustos'tan bu yana işe geri alınma ve ücret artışı talebiyle grev yapıyorlar. İşveren, grevin '2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu'na aykırı olduğunu iddia ediyor ve grev kırıcılarla ilgili sosyal medya paylaşımlarını suç olarak gösteriyor. TGS, yargının daha önce grevin yasal olduğuna ve sendika temsilcisinin işe iadesine karar verdiğini, ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın işverene sendikal hak ihlalinden para cezası kestiğini belirtiyor.
3 Ocak 2024

Sputnik Türkiye çalışanları, yönetimin sendika karşıtı tutumu ve temel hak taleplerini görmezden gelmesi üzerine grev kararı aldı. Türkiye Gazeteciler Sendikası'nda örgütlenen çalışanlar, toplu iş sözleşmesi için yönetimle görüşmeler yürütmüştü ancak bu görüşmeler, yöneticilerin sendikalı çalışanlara baskısı ve taleplerde uzlaşmaz tavrı sonrası sonlandı. Grev kararının asılmasının ardından yapılan basın açıklamasında işverenin sendika karşıtı tutumu ve taleplere yaklaşımı eleştirildi.
24 Temmuz 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), yerel seçimler öncesi Fox TV, Halk TV, SZC, Tele 1 ve TGRT'ye çeşitli gerekçelerle idari para cezaları kesti. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), RTÜK'ün bu cezalarını eleştirerek, kurulun iktidara yakın olmayan kanalları düzenli olarak cezalandırdığını ve basın özgürlüğünü engellediğini belirtti. TGC, RTÜK'ü tarafsız davranmaya ve basın ile düşünce özgürlüğüne saygılı olmaya çağırdı.
29 Aralık 2023

Sputnik Türkiye, sendikalaşan ve temel haklarını talep eden 24 çalışanını işten çıkardı. İşten çıkarılan çalışanlar ve Türkiye Gazeteciler Sendikası, Süzer Plaza önünde eylem düzenledi. Sendika, Sputnik Türkiye yönetimini ve temsilcilerini eleştirdi ve işten çıkarılan üyelerin işe geri alınması ve toplu iş sözleşmesinin imzalanması talebinde bulundu.
8 Ağustos 2023

Yirmi uluslararası sivil toplum kuruluşu, 14 Mayıs seçimleri öncesinde RTÜK'ün eleştirel haberlere verdiği cezaları kınayan bir açıklama yaptı. Açıklamada, medyanın baskı altına alınmasının toplumun bilgiye erişimini engellediği ve seçim sürecinin meşruiyetini zayıflattığı belirtildi. RTÜK'ün ifade özgürlüğü ve medya çoğulculuğunu desteklemek yerine iktidar ittifakı tarafından bir araç olarak kullanıldığı iddia edildi. Uluslararası kuruluşlar, RTÜK'e bağımsız yayıncılara yönelik baskıyı sonlandırma ve ifade özgürlüğünü güvence altına alma çağrısında bulundu.
14 Nisan 2023

Sputnik Türkiye çalışanları, işten çıkarıldıktan ve ücretlerin yükseltilmesi talepleri karşılanmadıktan sonra greve çıktı. Grev, İstanbul ve Ankara'daki Sputnik Türkiye bürolarının önünde düzenlenen basın açıklamalarıyla kamuoyuna duyuruldu. TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, 24 üyelerinin işe geri alınacağını, taleplerinin kabul edileceğini ve toplu iş sözleşmesi imzalanacağını belirtti. Durmuş, sendika üyelerine istifa baskıları yapıldığını ve grev ilanının hukuksuz bir biçimde indirildiğini ifade etti.
17 Ağustos 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda, depremle ilgili yayın yapan bazı medya kuruluşlarını provokasyon yapmakla suçladı ve bu kuruluşların RTÜK uzmanları tarafından yakından takip edildiğini, gerekli raporlamaların yapıldığını ifade etti. Ayrıca, İstanbul başsavcılığının gazeteciler Merdan Yanardağ ve Enver Aysever hakkında 'Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' suçlamasıyla soruşturma başlattığı bilgisine de yer verildi.
11 Şubat 2023

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), RTÜK'ün deprem haberleri nedeniyle Halk TV, Tele 1 ve FOX TV'ye verdiği cezaları, haber alma hakkına ve basın özgürlüğüne darbe olarak değerlendirdi. TGC, RTÜK'ün bu tavrının medya tarihinde utanç verici bir örnek olarak kalacağını ve RTÜK'ün gazeteciliği iktidarın halkla ilişkiler aracı olarak gördüğünü ifade etti. Ayrıca, bu cezaların genel seçimler öncesinde medya üzerinde kurulacak baskının ipuçlarını verdiğini belirtti.
22 Şubat 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Fox TV, Halk TV, SZC, Tele 1, KRT ve TGRT gibi çeşitli kanallara farklı gerekçelerle idari para cezaları kesti. Cezalar, tarafsızlık ihlali, terör eylemlerinin sunumu, milli ve manevi değerlere aykırılık, kişileri küçük düşürme, suçluyu övme ve gizli ticari iletişim gibi nedenlerle uygulandı. Örneğin, Fox TV'ye Somali Cumhurbaşkanının oğlunun bir motokuryeye çarpması ve eski Ankaragücü Başkanı'nın bir hakeme saldırısı hakkında tarafsız davranmadığı iddiasıyla ceza verildi.
28 Aralık 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1'e verdiği üç gün ekran karartma cezasıyla ilgili olarak, mahkemeye gerekli belgelerin sunulduğunu ve hiçbir belgenin saklanmadığını açıkladı. Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, RTÜK'ün mahkemeye İlhan Taşçı'nın şerhini eklemediğini iddia etmişti. RTÜK bu iddiaları yalanladı ve Taşçı da şerhin RTÜK'ün resmi sayfasında mevcut olduğunu ve mahkemeye sunulup sunulmadığının açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirtti.
24 Şubat 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), seçim yayınları sırasında Fox TV, TELE1, Halk TV, KRT, TV 5, Flash Haber ve Szc TV'de yapılan açıklamalar ve yayınlar nedeniyle inceleme başlattığını duyurdu. RTÜK, Fox TV'de Çiğdem Toker'in 'Demokrasi sandıktan ibaret değildir' ifadesi ve diğer kanallarda seçim sonuçları sonrası halkı aşağılayıcı konuşmalar yapıldığı iddiasıyla harekete geçti. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, milli iradeye ve demokrasiye saygı duymayan tutumların kabul edilemez olduğunu belirtti.
30 Mayıs 2023

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, RTÜK'ün Kahramanmaraş depremleri sonrasında iktidarın deprem yönetimini eleştiren medya kuruluşlarına ceza vermesini kınadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremle ilgili eksiklikleri dile getiren eleştirilere sert bir dille yanıt vermişti. RTÜK, son olarak Flash Haber ve Habertürk'e cezalar uyguladı. TGC, haber erişiminin özgür olması gerektiğini ve RTÜK'ün cezalarla kamusal meselelerin tartışılmasını engellediğini belirtti.
8 Mart 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1, Halk TV, Flash Haber ve KRT isimli dört haber kanalına, yayınlarındaki bazı ifadeler ve değerlendirmeler nedeniyle reklam gelirlerinin yüzde 3'ü kadar idari para cezası kesti. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, RTÜK'ün hükümeti eleştiren yayıncılara ağır cezalar verdiğini ve Anayasa Mahkemesi'nin sansüre izin vermesinin ardından RTÜK'ün daha ağır yaptırımlara hazırlandığını belirtti. Cezalar, emekli maaş ve ikramiyeleri, köprü ve otoyol zamları, bir cinayet olayı ve IŞİD ile ilgili değerlendirmeler gibi konuları içeren programlara verildi.
17 Kasım 2023

Türkiye Gazeteciler Sendikası üyesi Nejdet Eksilmez, işten çıkarılmasının ardından Sputnik Türkiye'ye karşı açtığı işe iade davasını ilk duruşmada kazandı. Sputnik Türkiye çalışanları, işten çıkartılmalarına ve ücretlerin yükseltilmesi taleplerine yanıt olarak 7 Temmuz'dan bu yana grev yapıyorlar. Grevin 100. gününde, çeşitli basın kurumlarından gazeteciler, siyasi parti temsilcileri ve sendikalar destek için toplandı. TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, mahkemenin grevin durdurulması talebini reddettiğini ve Eksilmez'in işe iadesine karar verdiğini duyurdu.
24 Kasım 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Flash Haber TV'nin 'Başkentte Gündem' programında yer alan ifadelerin yayıncılık ilkelerini ihlal ettiğini belirterek, kanala en üst sınırdan idari para ve beş kez program durdurma cezası verdi. RTÜK, 6112 sayılı Kanun'un toplumu kin ve düşmanlığa tahrik etmeme hükmünün ihlal edildiğini öne sürerek bu kararı aldı.
8 Kasım 2023

İktidara yakınlığıyla bilinen Albayrak Medya Grubu bünyesindeki TVNET Radyo'nun, 1 Ocak'tan itibaren RTÜK onayı olmaksızın karasal yayın yaptığı ve 23 Aralık 2022 tarihinden itibaren de Türksat 4A uydusu üzerinden lisanssız yayınlarına devam ettiği ortaya çıktı. RTÜK'ün ve Türksat'ın resmi sitelerinde radyonun adı yer almıyor. 6112 Sayılı Kanun'a göre her yayın platformu için ayrı lisans alınması gerektiği ve lisanssız yayın yapanların cezai yaptırımlara tabi olabileceği belirtiliyor.
2 Şubat 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın sözleri nedeniyle kanala yedi gün yayın durdurma ve iki kez yüzde 5 idari para cezası uyguladı. Ayrıca kanala beş gün program durdurma cezası da verildi. Yanardağ, AKP'li Galip Ensarioğlu'nun 'çözüm süreci' sözlerini eleştirdiği bir programda Abdullah Öcalan'ın tecrit koşullarını eleştirmişti. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, TELE 1 hakkında inceleme başlatıldığını duyurmuş ve Yanardağ hakkında soruşturma başlatılmıştı.
6 Temmuz 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), tutuklu eski HDP lideri Selahattin Demirtaş'ın kitabının tanıtımını yapan Halk TV'ye 'suçluyu övmek' gerekçesiyle para ve program durdurma cezası verdi. Ayrıca Tele1 ve FOX TV'ye de farklı gerekçelerle para cezaları kesildi. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, kurumun seçim öncesi eleştirel yayın yapan yayıncıları hizaya getirmeyi hedeflediğini iddia etti. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ise Halk TV'nin provokatif yayınlar yaptığını ve Demirtaş'ın övülemeyeceğini belirtti. Demirtaş ise RTÜK Başkanı'na sert bir yanıt verdi.
22 Mart 2023
İşaretlediklerim