İstanbul Modern Sinema, kadın sinemacılara daha fazla alan açmayı hedefleyen projesi kapsamında 'Düşten Maddeye' adlı yeni seçkisini duyurdu. Seçki, sinema endüstrisindeki kadınların eksikliğinin çokça hissedildiği yapım tasarımı ve sanat yönetimine odaklanıyor. 10 filmlik seçki, 26-29 Ekim tarihleri arasında İstanbul Modern Sinema'da izleyiciyle buluşacak.
18 Ekim 2023

İstanbul Modern'in yeni binasındaki sinema salonu, 8-18 Haziran tarihleri arasında 'Unutma Biçimleri' adlı programla açılıyor. Program, yönetmen Burak Çevik'in 73. Berlin Film Festivali'nde prömiyerini yapan ve 14 yıl sonra bir araya gelen bir çiftin hikâyesini anlatan 'Unutma Biçimleri' filminden esinlenmiş. Film, Türkiye'de ilk gösterimini İstanbul Modern'de yapacak ve 14 yıl boyunca Türkiye'de başka bir yerde gösterilmeyecek. Programda ayrıca Türkiye'de ilk kez gösterilecek sekiz film bulunuyor ve biletler Perşembe günleri ücretsiz, diğer günler ise 80 lira olarak belirlenmiş.
6 Haziran 2023

Brand Week Istanbul, 6-10 Kasım tarihleri arasında 'Yeniden düşün, Yeniden yarat, Yeniden inşa et' temasıyla gerçekleşecek. Etkinlikte dünyanın ve Türkiye'nin kendi alanındaki öncü isimleri, projelerin uygulayıcıları ve düşünce liderleri, geleceğe yön verecek trendleri ele alacak. Etkinlikte workshop'lar, film okuma seansları, imza günleri, networking buluşmaları ve birçok farklı alanı kapsayan sertifika programları yer alacak. Bu yılın onur konuğu ise Türk sinema, tiyatro ve TV dünyasının simge ismi Uğur Yücel olacak.
1 Kasım 2023

İspanyol fotoğrafçı Isabel Muñoz'un, Göbeklitepe ve çevresindeki arkeolojik alanlardan çektiği fotoğrafların yer aldığı sergi, 15 Haziran – 17 Eylül tarihleri arasında Pera Müzesi'nde ziyaretçilere açılacak. Sergi, Muñoz'un 'Tepetype' adını verdiği özel baskı tekniği ve Karahantepe Neolitik Alanı'ndaki sembolik insan başı figürüne EEG ile yansıttığı elektriksel dalgaları içeren otoportreyi de içerecek. Ayrıca, Pera Müzesi sergiyle paralel olarak Türkiye ve İspanya'dan arkeoloji deneyimlerini konu alan 'Zamanın Sislerini Kaldırmak' başlıklı uluslararası bir seminere de ev sahipliği yapacak.
30 Mayıs 2023

İstanbul Modern Sinema, en iyi yabancı film dalında Oscar adayı olan 10 filmi sinemaseverlerle buluşturuyor. Programda Bhutan'dan 'Rahip ve Silah', Almanya'dan 'Öğretmenler Odası', Fransa'dan 'Şeflerin Aşkı' gibi çeşitli ülkelerden seçilmiş filmler yer alıyor. Programın sponsorluğunu Türk Tuborg üstleniyor. Filmler arasında, gerçek bir hikayeden esinlenen 'Dört Kız Kardeş' ve sinemaya olan aşkı anlatan 'Hayalet Resimler' gibi dikkat çekici yapımlar da bulunuyor.
12 Şubat 2024

Amerika Birleşik Devletleri'nin önde gelen gazetelerinden The New York Times, İstanbul'u '2023'te gidilecek 52 yer' listesine ekledi. Listede, İstanbul Modern'in yeni müze binası ve şehrin diğer yenilenen sanat merkezleri vurgulandı. İstanbul Modern'in yeni binası, ünlü mimar Renzo Piano tarafından tasarlandı ve bu yıl içinde açılması bekleniyor. Ayrıca, İstanbul'daki diğer tarihi yapıların yenilenmesi de haberde yer aldı.
14 Ocak 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Borusan Holding sponsorluğunda düzenlenen 51. İstanbul Müzik Festivali, 1-17 Haziran tarihleri arasında klasik müzikseverlerle buluşacak. Festival, Cumhuriyet'in 100. yılına özel projeler, Anadolu'daki kadın figürlerden esinlenen eserler ve günümüz klasik müzik yıldızlarını içeren 25 konser sunacak. Açılış konseri Tekfen Filarmoni Orkestrası ve piyanist Jan Lisiecki ile yapılacak. Festivalde, Fazıl Say'ın 'Dünya Anne' projesi dünya prömiyerini yapacak ve Anne-Sophie Mutter festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü alacak.
27 Mayıs 2023

Sanatçı Sarkis'in kariyerini kapsayan 'Sonsuz' adlı kişisel sergisi, Arter Koleksiyonu'ndan seçilen eserlerle Arter'de ziyarete açıldı. Sergi, 1980'lerden başlayarak sanatçının 2015 Venedik Bienali'nde sergilediği 'Respiro' isimli yerleştirmeye kadar uzanan eserlerini içeriyor. Sarkis, eserlerinde bellek ve zaman kavramlarını işlerken, ışık, renk ve müzik gibi unsurları kullanıyor. Serginin küratörlüğünü Emre Baykal yapıyor ve Arter'in 2. kat galerisinde yer alıyor.
4 Mayıs 2023

İstanbul'da farklı müzik türlerinden sanatçıları ağırlayan Gezgin Salon Festivali, bu yıl 29-30 Temmuz tarihlerinde ikinci kez gerçekleştirilecek. Festival, Parkorman'da iki gün sürecek ve biletler passo.com.tr ile İKSV ana gişeden satın alınabilir. Festivalde Satori, L’Imperatrice, Agar Agar, Sylvie Kreusch, Emir Taha, Jon Hopkins, Büyük Ev Ablukada, Warhaus, Still Corners ve Tsar B gibi yerli ve yabancı sanatçılar sahne alacak. Festivalin final performansını elektronik müzik sanatçısı Jon Hopkins yapacak.
13 Temmuz 2023

İstanbul Modern Sinema, 2-5 Mayıs tarihleri arasında 'Gelecek Kısa' adlı bir kısa film seçkisini sunuyor. Bu seçki, animasyon, belgesel ve diğer türlerden oluşan 25 kısa filmi içeriyor ve yılın dikkat çeken, ilk kez gösterilen ve festivallerden ödülle dönen yapımları barındırıyor. Küratör Müge Turan, kısa filmin piyasa koşullarından bağımsız, araştırma alanı olarak özgür bir format olduğunu vurguluyor. Programda çeşitli yönetmenler tarafından çekilen filmler, farklı temalar ve hikayeler üzerinden izleyiciye sunuluyor.
29 Nisan 2024

Ara Güler Müzesi ve Ayvalık Belediyesi iş birliğiyle hazırlanan 'Ayvalık-İstanbul' sergisinde, ünlü fotoğrafçı Ara Güler'in daha önce yayınlanmamış Ayvalık fotoğrafları sergilendi. Sergi, Ara Güler'in az bilinen Ayvalık fotoğraflarının yanı sıra, kendisiyle özdeşleşen İstanbul şehrine ait renkli fotoğraflarla birlikte toplam 36 adet kareyi bir araya getirdi. Sergi, 19 Ekim'den 19 Kasım'a kadar Ayvalık Kırlangıç Yaşam Merkezi'nde ziyarete açık olacak.
23 Ekim 2023

İstanbul Caz Festivali, 30. yılını 7-19 Temmuz tarihleri arasında kutlayacak ve festivalde 40'a yakın konserde 200'den fazla yerli ve yabancı sanatçı performans sergileyecek. Festival direktörü Harun İzer, festivalde özellikle izlenmesi gereken beş konseri sıraladı. Bu konserler arasında Alfa Mist, Riff Cohen & Okay Temiz, Kovacs, Fatoumata Diawara ve Taşra Üçlemesi Caz Projesi bulunuyor. Festival biletleri çeşitli satış noktalarından ve İKSV ana gişeden temin edilebilir.
17 Haziran 2023

Beyoğlu'nda bulunan ve 63 yıl Türkiye İş Bankası şubesi olarak hizmet veren tarihi Boudouy Apartmanı, 29 Ekim 2023'te resim ve heykel müzesi olarak açıldı. Müze, Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu'ndan eserler sergiliyor ve kalıcı sergi, 19. yüzyıl sonu ile 20. yüzyıl başı Türk resim sanatının öncülerini ve Cumhuriyet dönemi sanatçılarını içeriyor. Ayrıca süreli sergiler de düzenleniyor ve müze haftanın altı günü ziyaret edilebiliyor. Giriş, yıl sonuna kadar ücretsiz.
2 Aralık 2023

İstanbul İtalyan Kültür Merkezi, 27 Kasım – 3 Aralık tarihleri arasında 14'üncü 'İtalyan Sinemasıyla Buluşma' etkinliğini düzenliyor. Etkinlik kapsamında, uluslararası festivallerde gösterilen sekiz İtalyan filminin Türkiye prömiyeri yapılacak. Filmler, İtalyan Kültür Merkezi ve Sinematek/Sinema Evi Kadıköy'de, orijinal dilinde ve Türkçe ile İngilizce altyazılı olarak izlenebilecek. Etkinlik, Matteo Garrone'nin 'Kaptan Benim' filmiyle başlayıp, Paola Cortellesi'nin 'Hâlâ Umut Var' filmiyle sona erecek.
22 Kasım 2023

İBB Kültür Dairesi Başkanlığı, 26-30 Mart tarihleri arasında depremden etkilenen tiyatro ve müzik sanatçılarına İstanbul'daki sahnelerini açacak. Deprem bölgesindeki tiyatro ekipleri ve müzik toplulukları, yıl boyunca İBB sahnelerinde ücretsiz performans sergileyecek. Tiyatro oyunları ve müzik konserleri, depremde hayatını kaybeden sanatçıları da anma amacı taşıyacak. Etkinliklerin programı ve ücretsiz davetiyeler İBB'nin sosyal medya hesapları ve Radar İstanbul uygulaması üzerinden duyurulacak ve temin edilebilecek.
15 Mart 2023

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde açılan ve mübadele ile göç sürecini anlatan 'Gavur Mahallesi' sergisine saldırı gerçekleşti. Serginin açık hava bölümünde bulunan eserler, kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından zarar gördü. Mermer bloklar devrildi ve içlerinde sergilenen valizlerden bazıları çalındı. Sergi, şimdiye kadar 1,5 milyon ziyaretçiyi ağırlamış ve yoğun ilgi nedeniyle 7 Mayıs'a kadar uzatılmıştı.
16 Nisan 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Feshane'de açtığı 'Ortadan Başlamak' adlı sergi, muhafazakar gruplar tarafından 'milli ve manevi hassasiyetler' gerekçesiyle hedef gösterildi ve saldırı girişiminde bulunuldu. Sergi, 'LGBTİ+ propagandası' gerekçesiyle 27 Haziran'da saldırıya uğradı ve geçici süreliğine ziyarete kapatıldı. 10 Temmuz'da sergi tekrar hedef gösterildi ve AKP Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz, serginin kaldırılmasını istedi. İstanbul başsavcılığı, sergi hakkında 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme ve aşağılama' suçundan soruşturma başlattı.
5 Eylül 2023

7-18 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan İstanbul Caz Festivali, 30. yılını 200'den fazla yerli ve yabancı sanatçının katılımıyla kutlayacak. Festivalde The Lumineers, Fatoumata Diawara, Lizz Wright ve Youn Sun Nah Quartet gibi isimler sahne alacak. Parkorman, Robert Kolej, The Marmara Esma Sultan Yalısı ve Sultan Park-Swissôtel the Bosphorus gibi mekanlarda düzenlenecek konserlerin yanı sıra, Kadıköy'deki dört mekanda Gece Gezmesi ve Caz Vapuru etkinlikleri de yer alacak. Genç Caz+ konser serisi ve Mehmet Uluğ Fonu desteğiyle genç müzisyenlere sahne ve albüm kaydı imkanı sunulacak. Biletler öncelikli olarak Lale Kart üyelerine, ardından genel satışa sunulacak ve öğrenciler için indirimli bilet uygulaması devam edecek.
14 Mart 2023

Ateş Alpar, Bengü Karaduman, Kerem Ozan Bayraktar ve Yaşam Şaşmazer, İstanbul Bienali'ne katılmama kararı aldıklarını duyurdu. Bu karar, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın (İKSV) bienal küratörlüğüne Defne Ayas'ı getirme kararını değiştirerek Iwona Blazwick'i ataması sonrası başlayan tartışmaların bir sonucu. Sanatçılar, bienal ve çevresindeki kutuplaşmaların sanat üretimi ve paylaşımı için elverişli bir zemin sunmadığını belirtti.
23 Ekim 2023

Çağdaş klasik müziğin önemli isimlerinden Ludovico Einaudi, Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda konser verdi. Konserde 'Corale', 'Waterways', 'Walk' gibi sevilen şarkılarını çalan Einaudi, performansını 'Experience' şarkısıyla sonlandırdı. Yoğun ilgi nedeniyle sanatçı, ertesi gün aynı mekanda bir konser daha verecek. Einaudi, kariyerinde klasik müzikten pop, rock ve dünya müziğine kadar çeşitli tarzlarda eserler üretti.
12 Eylül 2024
İşaretlediklerim