Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın eski Twitter hesabıyla ilgili bir arama emri çıkarıldı ve platform, talebi zamanında yerine getirmediği için 350 bin dolar para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, platformun arama emrinin varlığı ve içeriği hakkında herhangi bir açıklama yapmasını yasakladı. Trump, bu durumu kendi sosyal medya platformu TruthSocial'dan yaptığı açıklamada medeni haklarına saldırı olarak nitelendirdi.
10 Ağustos 2023

Rekabet Kurulu, 19 ilaç şirketi hakkında rekabet ihlali yapıp yapmadıklarını belirlemek amacıyla soruşturma açtığını duyurdu. Soruşturma listesinde yer alan şirketler arasında AbbVie, Abdi İbrahim, AstraZeneca, BASF Türk, Bausch & Lomb, Bayer Türk, GlaxoSmithKline, Johnson and Johnson gibi büyük uluslararası ve yerel ilaç firmaları bulunmaktadır. Ayrıca Panasonic ve Michael Page International gibi ilaç sektörü dışından şirketler de listeye dahil edilmiştir.
30 Kasım 2023

Meta, Avrupa Birliği'nin kişisel verileri koruma kanununu ihlal etmekle suçlanarak İrlanda Veri Koruma Komisyonu tarafından 1,3 milyar dolarlık cezaya çarptırıldı. Şirket, ABD'ye kişisel veri transferini beş ay içinde durdurmalı ve altı ay içinde veri işleme faaliyetlerini AB kurallarına uygun hale getirmelidir. Meta, kararın haksız ve gereksiz olduğunu, hukuki bir çatışmadan kaynaklandığını savunarak itiraz edeceğini açıkladı. Bu ceza, Genel Verileri Koruma Düzenlemesi kapsamında bugüne kadar uygulanan en büyük ceza olarak kaydedildi.
22 Mayıs 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı belirlenen 39 internet sitesinin erişimini engelleme kararı aldı. SPK'nın 2 Kasım tarihli bülteninde, Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırıldığı belirlenen sitelere erişimin engellenmesi için gerekli hukuki işlemlerin yapılmasına karar verildiği ifade edildi.
3 Kasım 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1, Halk TV, Flash Haber ve KRT isimli dört haber kanalına, yayınlarındaki bazı ifadeler ve değerlendirmeler nedeniyle reklam gelirlerinin yüzde 3'ü kadar idari para cezası kesti. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, RTÜK'ün hükümeti eleştiren yayıncılara ağır cezalar verdiğini ve Anayasa Mahkemesi'nin sansüre izin vermesinin ardından RTÜK'ün daha ağır yaptırımlara hazırlandığını belirtti. Cezalar, emekli maaş ve ikramiyeleri, köprü ve otoyol zamları, bir cinayet olayı ve IŞİD ile ilgili değerlendirmeler gibi konuları içeren programlara verildi.
17 Kasım 2023

Samsung, mobil cihazlarında varsayılan arama motoru olarak Google yerine Microsoft'un Bing'ini kullanmayı değerlendiriyordu. New York Times'ın geçen ayki haberine göre görüşmeler sürüyordu, ancak Samsung, müşteri ve Google ile olan ilişkilerini etkileyebilecek endişeler nedeniyle bu değişiklikten şimdilik vazgeçti. Bununla birlikte, Samsung Bing'i gelecekte kullanmayı tamamen dışlamadı.
20 Mayıs 2023

Sermaye Piyasası Kurulu, sekiz şirketin toplamda 2 milyar 509 milyon lira değerindeki borçlanma aracı ihracı ve dört şirketin toplam 575 milyon 335 bin 775,04 lira değerindeki bedelsiz sermaye artırımı başvurularını onayladı. Ayrıca, SPK, belli başlı şirketlerin pay piyasasında gerçekleştirilen işlemlerle ilgili olarak iki kişiye toplamda yaklaşık 1,2 milyon lira tutarında idari para cezası uyguladı. Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptıran 26 internet sitesine erişim engeli getirilmesi kararı da alındı.
16 Haziran 2023

Kişisel Verileri Koruma Kurulu, Türkiye'deki kullanıcıların kişisel verilerini işleyen WhatsApp ve Meta'ya, Veri Sorumluları Sicili'ne kayıt yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle her birine 2 milyon 665 bin lira idari para cezası uyguladı. Ayrıca, her iki şirkete 30 gün içinde sicile kayıt yükümlülüğünü yerine getirme talimatı verildi.
22 Mart 2023

Ankara'da bir ev sahibi, bekara ev kiralamak istememesi nedeniyle ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) tarafından 5 bin 958 lira idari para cezasına çarptırıldı. B.C.H isimli şahıs, ev sahibinin bekara ev kiralamak istememesi üzerine TİHEK'a başvurdu ve emlakçıyla yaptığı görüşmenin ekran görüntüsünü delil olarak sundu. TİHEK, yapılan incelemenin ardından ev sahibinin ayrımcılık yasağını ihlal ettiğine karar verdi ve para cezası uyguladı.
17 Şubat 2024

İtalya, TikTok platformunun reşit olmayan kullanıcıları zararlı içeriklerden yeterince koruyamadığı gerekçesiyle 10 milyon avro (351,5 milyon lira) ceza verdi. İtalya rekabet kurumunun açıklamasına göre, platformun özellikle çocuklar için kontrol mekanizması yetersiz bulundu ve kendi yayımladığı yönergelere de uymadığı tespit edildi. Bu gelişme, ABD'nin TikTok'u yasaklama kararının ilk onayını almasının ardından geldi.
14 Mart 2024

Rekabet Kurulu, İsveçli çokuluslu şirket Tetra Pak'a 130,9 milyon lira idari para cezası verdi. Ceza, Tetra Pak Paketleme Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ve Tetra Laval Holding ve Finance SA'ya (TLHF) verildi. Şirketin aseptik sıvı gıda karton ambalaj dolum makinesi ve aseptik sıvı gıda karton ambalaj üretimi ve satışı pazarlarında hakim durumda olduğu belirtildi. Kurul, şirketin 3D aseptik prizma şekil marka ve tasarım başvurularıyla hakim durumunu kötüye kullanarak Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal ettiğine karar verdi.
19 Ağustos 2024

Meta, kullanıcı şifrelerini yönetmeliğe uygun şekilde koruyamadığı için İrlanda Veri Koruma Kurumu tarafından 91 milyon avro para cezasına çarptırıldı. Soruşturma, Meta'nın sosyal medya kullanıcılarının bazı şifrelerini yanlışlıkla düz metin olarak sakladığını bildirmesi üzerine Nisan 2019'da başlatıldı. AB'nin Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR), şirketlerin kişisel verileri işlerken uygun güvenlik önlemlerini uygulamalarını gerektiriyor. Bu, Meta'nın veri güvenliği konusunda aldığı ilk ceza değil.
27 Eylül 2024

OpenAI, Google'a rakip olarak geliştirdiği yeni arama motoru SearchGPT'yi test etmeye başladığını açıkladı. SearchGPT, kullanıcılara net ve ilgili kaynaklarla hızlı yanıtlar vermek üzere yapay zeka desteğiyle tasarlandı. Test süreci, küçük bir kullanıcı ve yayıncı grubuyla başlatılacak ve gelecekte en iyi özelliklerin ChatGPT'ye entegre edilmesi planlanıyor. OpenAI yöneticisi Sam Altman, arama motorunun mevcut duruma göre çok daha iyi hale getirilebileceğini belirtti.
26 Temmuz 2024

Antalya'daki Limak Lara Hotel, Britanya üzerinden yapılan bir rezervasyon sonrası müşterinin Türk olduğunu anlayınca 120 avro 'milliyet farkı' adı altında ek ücret talep etti. Bu durum sosyal medyada büyük tepki topladı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından otel hakkında inceleme başlatıldı. Bakanlık, otelden resmi savunma talep etti ve mevzuat gereği cezai işlem uygulanacağını belirtti.
28 Nisan 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı tespit edilen 49 internet sitesine erişim engellemesi kararı aldı. Bu karar, SPK'nın 29 Şubat tarihli bülteninde duyuruldu. Karar, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 99'uncu maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca alındı ve bazı siteler hakkında hukuki işlem yapılmasına karar verildi.
1 Mart 2024

Avrupa Komisyonu, dezenformasyon ve nefret söylemindeki artış nedeniyle Twitter'a reklam vermeme kararı aldığını açıkladı. Komisyon Sözcüsü Johannes Bahrke, bu kararın sıkça güncellenen iç yönergeler çerçevesinde alındığını belirtti. Ayrıca, bu tedbirin yalnızca reklamlarla sınırlı olduğunu ve AB hesaplarının Twitter'ı terk ettiği anlamına gelmediğini ifade etti. Geçen ay Avrupa Birliği, Twitter'ın çevrim içi kurallara uyumunu sorgulayan bir soruşturma başlatmıştı.
18 Kasım 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Twitter'ın temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmediği gerekçesiyle, Twitter bant genişliğinin yüzde 50 oranında daraltılması için mahkemeye başvurabilir. BTK, 19 Temmuz'da Twitter'a reklam verilmesini yasaklamıştı. Reklam yasağı kararının verildiği tarihten itibaren üç ay içinde temsilci belirleme ve bildirime yükümlülüğünün yerine getirilmemesi durumunda BTK, Twitter'ın bant genişliğinin daraltılması için mahkemeye başvurma hakkı kazanıyor.
18 Ekim 2023

Alphabet ve Apple, Amazon'un Kindle uygulaması üzerinden çocukların müstehcen fotoğraflara erişebildiği gerekçesiyle içerik denetiminin iyileştirilmesi gerektiğini belirtti. Reuters'ın iki aileden aldığı bilgiye göre, çocuklar Kindle uygulaması aracılığıyla müstehcen materyalleri indirip görüntüleyebiliyor. Amazon, güvenli bir alışveriş ve okuma deneyimi sağlama konusunda kararlı olduklarını ve konuyu ciddiye aldıklarını açıkladı. Apple ve Google, uygulamanın kendi yönergeleriyle uyumlu olması için Amazon ile çalıştıklarını ifade etti.
20 Nisan 2023

Microsoft, Ocak 2022'de Activision Blizzard'ı 69 milyar dolara satın alma planını duyurmuştu. ABD Federal Ticaret Komisyonu, rekabeti bozacağı endişesiyle satın almaya karşı çıkmış, ancak ABD mahkemesi bu iddiaları reddederek işleme yeşil ışık yakmıştır. Avrupa Birliği de rekabet incelemesini tamamlayarak onay vermiş, ancak Britanya Rekabet ve Pazarlar Kurumu satın almayı engellemişti. Microsoft ve Activision, Britanya'daki durumu çözmek için yeniden başvuruda bulunmayı planlıyor.
12 Temmuz 2023

İrlanda Veri Koruma Komisyonu (DPC), Çin menşeili video paylaşım platformu TikTok'a, çocukların kişisel bilgilerinin kullanılması konusunda Avrupa Birliği (AB) yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle 345 milyon avro para cezası verdi. TikTok'un kişisel verilerin korunmasına ilişkin ihlallerinin 31 Temmuz-31 Aralık 2020 tarihleri arasında gerçekleştiği belirtildi.
17 Eylül 2023
İşaretlediklerim