UEFA Avrupa Ligi son 16 turu kura çekimi sonucunda Fenerbahçe, İspanya'nın Sevilla takımıyla eşleşti. Sevilla, UEFA Avrupa Ligi'nde en çok şampiyon olan takım olup, bu sezon Şampiyonlar Ligi'nden elenerek Avrupa Ligi'ne katılmıştır. Sevilla, ligde zor bir sezon geçirmesine rağmen son dönemde formunu toparlamıştır. Fenerbahçe ise daha önce 2007-2008 sezonunda Sevilla'yı UEFA Şampiyonlar Ligi'nde eleyerek çeyrek finale yükselmişti.
24 Şubat 2023

Suudi Arabistan'ın Al-Shabab futbol takımı, Sevilla'dan Hırvat orta saha oyuncusu Ivan Rakitic'i kadrosuna dahil etti. 35 yaşındaki Rakitic, Hırvatistan Milli Takımı'nda 106 maçta 15 gol atarken, kariyerinde Basel, Schalke 04, Barcelona ve Sevilla gibi takımlarda oynadı. Suudi Arabistan ligi, son zamanlarda Cristiano Ronaldo, Neymar, Benzema ve Kante gibi birçok ünlü futbolcuyu transfer ederek dikkat çekiyor.
30 Ocak 2024

Barcelona Futbol Kulübü, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde Pantone ile işbirliği yaparak oluşturduğu 'Lila Barça' adında yeni bir rengi tanıttı. Bu renk, kulübün orijinal renkleri olan bordo ve mavi renklerinin bir karışımıdır ve 'Eşitlik renklerimizde var' mesajıyla cinsiyet eşitliğine dikkat çekmeyi amaçlamaktadır. 'Lila Barça', Mart ayı boyunca takımın sosyal medya hesaplarında, kol bantlarında ve diğer aksesuarlarda kullanılacak ve cinsiyet eşitliğini destekleyen projelerde yer alacak.
9 Mart 2023

İspanya'nın resmi ortak dilleri olan Baskça, Katalanca ve Galiçyaca, ülke tarihinde ilk kez Meclis'te konuşuldu. Bu dillerin Meclis'te daimi olarak kullanılması için sunulan öneri görüşüldü. Bu uygulamanın yıl sonuna kadar maliyetinin 280 bin avro olacağı belirtildi. Sağ görüşlü Halk Partisi ve Vox, bu kararın zaman kaybına, ek maliyete ve kargaşaya yol açacağını savundu.
19 Eylül 2023

Son olarak Japonya’nın Vissel Kobe takımında oynayan İspanyol futbolcu Andres Iniesta, 39 yaşında Birleşik Arap Emirlikleri ekibi Emirates Club’a transfer oldu. Iniesta, Barcelona formasıyla dokuz lig ve dört Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu yaşadıktan sonra 2018 yılında Vissel Kobe ile anlaşmış ve 2021’de iki yıllık sözleşme yenilemişti. 39 yaşındaki yıldız futbolcu, kariyerinde İspanya ile dört Dünya Kupası’na katılmış ve FIFA 2010 Güney Afrika’da kupayı kaldırmıştı.
10 Ağustos 2023

İspanya'daki Hayvan Hakları ve Çevre Partisi (PACMA) tarafından düzenlenen bir gösteriyle, boğa güreşlerinin yasaklanması talep edildi. Madrid'deki Las Ventas, dünyanın en büyük boğa güreşi arenalarından biri önünde toplanan binlerce kişi, bu sporun ülke genelinde yasaklanmasını istedi. Gösteriye, Portekiz, Şili, Hollanda gibi ülkelerden hayvan hakları savunucusu siyasi partilerin temsilcileri ve yabancı aktivistler de katıldı. Ayrıca, boğa güreşlerinin yanı sıra, boğaların boynuzlarına ateş toplarının bağlandığı 'toro embolado' adlı etkinliklerin de yasaklanması talep edildi.
16 Eylül 2023

İspanya 1. Futbol Ligi'nin (La Liga) 27. haftasında oynanan Valencia-Real Madrid maçında, hakem Jesus Gil Manzano'nun 90+9. dakikada Real Madrid'in golünden bir saniye önce bitiş düdüğünü çalması büyük tartışma yarattı. Bu karar sonucunda maç 2-2 beraberlikle sonuçlandı ve Real Madrid kritik bir puan kaybı yaşadı. İspanyol spor basını, yaşananları 'skandal' olarak nitelendirirken, Real Madridli oyuncular ve teknik heyetin hakeme yoğun itirazları sonuç vermedi.
3 Mart 2024

İspanya Futbol Federasyonu'nun (RFEF) son beş yılda imzaladığı sözleşmeler ve idari işlerle ilgili yolsuzluk ve para aklama iddiaları üzerine Jandarma Merkezi Operasyon Birimi (UCO) federasyon binası, bazı ev ve iş yerlerine baskın düzenledi. Soruşturma, özellikle İspanya Süper Kupası'nın Suudi Arabistan'da oynanması ve bu organizasyonla ilgili yapılan anlaşmalar üzerine yoğunlaşıyor. Eski RFEF Başkanı Luis Rubiales'in evinde de arama yapıldı. Rubiales, daha önce Kadınlar Futbol Dünya Kupası törenindeki bir olay nedeniyle istifa etmişti.
20 Mart 2024

İspanya birinci ve ikinci futbol liglerinde bazı teknik direktörlerin görevdeyken veya görevden alındıktan sonra kulüplerinden paralarını alamamaları krize yol açtı. İspanyol basını, ödemelerle ilgili sorunların çözülmemesi halinde teknik direktörlerin greve gitmekle tehdit ettiğini ve bunun İspanyol futbolunda bir ilk olduğunu yazdı. Quique Setien ve Alvaro Cervera gibi teknik direktörler, kulüplerinden tazminatlarını almakta zorluklar yaşadı. Sorunun çözümü için La Liga ile bir toplantı yapılacağı bildirildi.
3 Eylül 2024

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turu rövanş maçları kapsamında Barcelona, Napoli'yi 3-1 mağlup ederek çeyrek finale yükseldi. İlk maçta 1-1 berabere kalan Barcelona, evindeki rövanşta Fermin Lopez, Joao Cancelo ve Robert Lewandowski'nin golleriyle galip geldi. Arsenal ise, Porto ile evinde 1-1 berabere kaldığı maçın rövanşında penaltılar sonucu 4-2 galip gelerek 14 yıl sonra çeyrek finale çıktı. Bu sonuçlarla birlikte Manchester City, Real Madrid, Bayern Münih ve PSG'nin ardından Barcelona ve Arsenal de çeyrek finale yükselen takımlar arasına katıldı.
13 Mart 2024

İspanya rekabet kurumu, Booking.com'un son beş yılda pazardaki hakim konumunu kötüye kullandığını tespit ederek şirkete 450 milyon dolar ceza verdi. Booking.com'un İspanya'daki çevrimiçi rezervasyon pazarında yüzde 70 ila yüzde 90 arasında bir paya sahip olduğu belirtildi. Rekabet kurumu, Booking.com'un üye otellere kendi web sitelerinde daha düşük fiyat sunmalarını engellediğini tespit etti. Şubat ayında geçici bir ceza hazırlayan kurum, kararın önümüzdeki birkaç ay içerisinde netleşeceğini açıklamıştı.
1 Ağustos 2024

Brezilyalı eski futbolcu Dani Alves, 2022'de Barselona'daki bir gece kulübünde bir kadına cinsel saldırıda bulunmaktan suçlu bulunarak 4,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Katalonya'daki yüksek mahkeme ayrıca Alves'in mağdura 150 bin avro tazminat ödemesine karar verdi. Alves, 30 Aralık 2022'de 23 yaşındaki bir kadına cinsel saldırıda bulunmakla suçlanmış ve 20 Ocak'ta tutuklanmıştı. Savcılık, Alves için dokuz yıl hapis cezası talep etmişti.
22 Şubat 2024

İspanya 1’inci Futbol Ligi'nde (LaLiga) Valencia-Real Madrid maçında Real Madridli Vinicius Junior’a ırkçılık yapan üç Valencialı taraftara sekizer ay hapis cezası verildi. Ayrıca bu taraftarların iki yıl boyunca stadyuma girmeleri yasaklandı. Bu karar, LaLiga’nın şikayeti sonucunda İspanya’da ırkçılıkla ilgili verilen ilk hapis cezası olarak kayıtlara geçti. LaLiga başkanı Javier Tebas, bu kararın İspanya’da ırkçılıkla mücadele için önemli bir adım olduğunu belirtti.
10 Haziran 2024

Geçen hafta sonu Barcelona'da yüzlerce kişi, turistlere su tabancalarıyla saldırarak onları kaçırdı. Barcelonalılar, turizm gelirinin adil dağıtılmadığını ve aşırı turistleşmenin yaşam maliyetlerini artırdığını belirterek protesto düzenledi. Belediye Başkanı Jaume Collboni, kısa dönem kira ruhsatlarını iptal ederek turistlerin daire kiralamasını yasaklamayı planlıyor. Benzer sorunlar Yunanistan, Japonya, Hollanda ve İtalya gibi diğer turistik bölgelerde de yaşanıyor.
10 Temmuz 2024

Barcelona'da konut krizi nedeniyle düzenlenen bir gösteride bazı vatandaşlar, turistlere su tabancasıyla su sıktı. Bu eylem, özellikle Britanya basınında geniş yer buldu ve Barcelona Belediyesi tarafından kınandı. Belediye Başkan Yardımcısı Jordi Valls, turizme karşı protestoların saygılı bir şekilde yapılması gerektiğini belirtti. Şehirde son 10 yılda kiralar yüzde 68, ev fiyatlarıysa yüzde 38 arttı ve bu durum konuta erişimi zorlaştırdı.
8 Temmuz 2024

Fenerbahçe, Sevilla'nın golcüsü Youssef En-Nesyri'nin transferi için hem oyuncu hem de kulüple anlaşmaya vardı. İspanyol ekibi, Fenerbahçe'nin 27 yaşındaki Faslı futbolcu için bonuslarla birlikte 20 milyon avroluk teklifini kabul etti. Anlaşma dört yıllık olup, En-Nesyri yıllık 4 milyon avro net ücret ve başarı bonusu kazanacak. Geçtiğimiz sezon LaLiga'da 33 maçta 16 gol atan En-Nesyri, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde de altı maçta iki gol ve bir asist kaydetti.
19 Temmuz 2024

Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final eşleşmeleri, bugün yapılan kura çekimiyle belirlendi. Eşleşmeler arasında Arsenal-Bayern Münih, Atletico Madrid-Borissa Dortmund, Real Madrid-Manchester City ve PSG-Barcelona gibi dikkat çekici maçlar yer alıyor. Bu eşleşmeler, futbol dünyasında büyük ilgiyle takip edilen karşılaşmalara sahne olacak.
15 Mart 2024

Real Madrid Teknik Direktörü Carlo Ancelotti, milli futbolcu Arda Güler'in takımda daha fazla süre alması konusunda sabırlı olunması gerektiğini belirtti. La Liga'nın 26. haftasında Sevilla ile oynanacak maç öncesi düzenlenen basın toplantısında konuşan Ancelotti, Arda'nın bu sezon sadece üç maçta toplam 25 dakika süre aldığını ve bu durumun diğer oyuncularla olan rekabetten kaynaklandığını ifade etti. Ayrıca, Juse Bellingham ve Joselu'nun sakatlıkları nedeniyle Arda'ya oynama şansı doğabileceği İspanyol basınında yer aldı.
24 Şubat 2024

Dünya Kupası kutlamaları sırasında İspanya Futbol Federasyonu'nun eski başkanı Luis Rubiales, kadın futbolcu Jenni Hermoso'yu dudağından öpmüştü. Bu olayın ardından Rubiales görevinden uzaklaştırılmış ve sonrasında istifa etmiştir. İspanyol savcılar, Rubiales'e 'öpüşme' suçundan bir yıl ve 'zorlama' suçundan 18 ay olmak üzere toplamda 2,5 yıl hapis cezası talep etmektedir. Ayrıca, Rubiales'in Hermoso'ya en az 50 bin avro tazminat ödemesi talep edilmektedir.
28 Mart 2024

Real Madrid'in İspanya Birinci Futbol Ligi (LaLiga) takımlarından olan oyuncusu Jude Bellingham, Valencia ile oynanan ve 2-2 sonuçlanan maçın son saniyesinde attığı gol hakem tarafından geçersiz sayıldı. Bellingham'ın bu karara sinirlenip hakeme küfür etmesi sonucu kırmızı kart görerek iki maç men cezası aldı. Bu ceza nedeniyle Bellingham, Real Madrid'in Celta Vigo ve Osasuna ile oynayacağı maçlarda forma giyemeyecek.
6 Mart 2024
İşaretlediklerim