Türkiye İşçi Partisi milletvekili Can Atalay'ın avukatları, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi kararına uymama ve Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararına itiraz edeceklerini belirtti. Avukatlar, Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcı olduğunu ve yüksek yargı organları arasında üstünlük sıralaması olmadığını ifade ederek, Yargıtay'ın bu kararıyla yargıda kriz yarattığını ve Can Atalay'ın haklarının ihlal edildiğini savundu. Avukatlar, Anayasa Mahkemesi kararını uygulayacak bir mahkeme aradıklarını ve yargı krizinin çözümünün yargı organlarına ait olduğunu vurguladı.
14 Kasım 2023

Anayasa Mahkemesi, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılması talebiyle açılan davada, partinin sözlü savunmasını yapacağı tarihi 14 Mart'tan 11 Nisan'a erteledi. Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin tarafından 7 Haziran 2021'de açılan dava, AYM Genel Kurulu tarafından kabul edilmişti. AYM, daha önce HDP'nin Hazine yardım hesabına geçici bloke koymuş ve partinin seçimler sonrasına kadar muhakeme işlemlerinin durdurulması talebini reddetmişti. Savunmanın ardından AYM raportörü esas hakkındaki raporunu hazırlayacak ve mahkeme üyeleri kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.
9 Mart 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), TİP Hatay Milletvekili ve Gezi Parkı davasından tutuklu olan Can Atalay'ın 'seçilme hakkı' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Atalay, Hatay'dan TİP milletvekili seçilmişti ancak Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi, avukatlarının mazbatasını alarak tutukluluğun bitmesi için yaptığı başvuruyu reddetmişti. Bunun üzerine Atalay, AYM'ye bireysel başvuruda bulunmuştu.
25 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Anayasa Mahkemesi'ne atanan İrfan Fidan, mahkemenin başkanlığı için aday oldu. Fidan'ın adaylığı, mahkeme içinde ve iktidar yanlısı üyeler arasında rahatsızlık yarattı. Adalet Bakanlığı'nın bazı AYM üyelerini Fidan lehine ikna etmeye çalıştığı belirtiliyor. AYM başkanlık seçimi, önemli dava süreçlerini, özellikle HDP'nin kapatılma davasını etkileyebilir.
31 Ocak 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçuna hapis öngören 'sansür yasası' olarak adlandırılan 'dezenformasyonla mücadele yasası'nın iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini 8 Kasım'da görüşecek. AKP ve MHP'nin hazırladığı bu yasa, gazetecilik meslek örgütleri tarafından 'sansür yasası' olarak adlandırılmıştı. CHP, yasanın 29'uncu maddesinin iptali için AYM'ye başvurmuştu. AYM, başvurunun iptal istemini 8 Kasım'daki Genel Kurul gündeminde ele alacak.
2 Kasım 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararını 'darbe' olarak değerlendirdi ve halkı bu 'kalkışmayı' bastırmaya çağırdı. AYM, hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönünde karar vermiş, ancak yerel mahkeme bu kararı uygulamak yerine Yargıtay'a yönlendirmişti. Yargıtay ise AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti. Özel, bu durumu cumhur ittifakı içindeki bir kriz olarak yorumladı ve CHP'nin bu 'darbeye' direnen herkesin arkasında olacağını belirtti.
9 Kasım 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararını 'darbe' olarak değerlendirdi. AYM, hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönünde karar vermiş, ancak yerel mahkeme bu kararı uygulamak yerine Yargıtay'a yönlendirmişti. Yargıtay ise AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti. Davutoğlu bu durumu demokrasiye ve hukuk devletine yapılan bir darbe olarak gördüğünü ifade etti.
8 Kasım 2023

TBMM Genel Kurulu'nda, tutuklu TİP Hatay Milletvekili Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik karar okunurken, muhalefet tarafından TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ'a anayasa kitapçığı atıldı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu eylemi 'milli iradeye saygısızlık' olarak değerlendirerek kınadı ve TBMM Başkanlık kürsüsüne ve Meclis Başkanvekiline gösterilmesi gereken saygıyı vurguladı. Olay, Anayasa Mahkemesi'nin Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararlarının İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay tarafından tanınmamasının ardından gerçekleşti.
31 Ocak 2024

Anayasa Mahkemesi, tutuklu Türkiye İşçi Partisi milletvekili Can Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' haklarının ihlal edildiğine ikinci kez karar verdi. Yargıtay'ın AYM'nin ilk kararına uymaması üzerine, Atalay'ın avukatları dosyayı AYM'ye taşımıştı. AYM, Atalay'a 100 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi ve ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için kararın ilgili mahkemeye gönderilmesini hükmetti. Atalay, Gezi Parkı davasından hüküm giymiş ve milletvekili seçilmişti.
21 Aralık 2023

MetroPOLL Araştırma tarafından yapılan ankete göre, katılımcıların %60'ı Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarına uyulmamasını doğru bulmuyor. Ankette, AYM'nin tutuklu Türkiye İşçi Partisi milletvekili Can Atalay hakkında verdiği ihlal kararlarına Yargıtay'ın uymadığı durum örnek gösterildi. Ankette, partilere göre değişen oranlarla, çoğunluk AYM kararlarına uyulması gerektiği yönünde görüş bildirdi. Anket, 1800 kişiyle 28 ilde yapıldı ve hata payı -/+ 2,26 olarak belirtildi.
4 Ocak 2024

Anayasa Mahkemesi, Temel Hak ve Özgürlüklerin İhlaline Dair Emsal Kararlar sayfasını hizmete açtı. Bu sayfada, adil yargılanma, din ve vicdan özgürlüğü, eğitim, ifade özgürlüğü, kişi hürriyeti ve güvenliği, mülkiyet, toplantı ve gösteri yürüyüşü, özel hayatın korunması, örgütlenme özgürlüğü, seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma, maddi ve manevi varlığın korunması, kötü muamele yasağıyla yaşam haklarına ilişkin konu başlıkları yer alıyor. Daha önce AYM tarafından verilmiş emsal ihlal kararlarına bu sayfadan ulaşılabiliyor.
28 Temmuz 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hürriyet gazetesini ziyaret ederek gazetecilere yönelik açıklamalarda bulundu. Tunç, 'sansür yasası' olarak bilinen Dezenformasyon Yasası'ndan tutuklanan gazeteci Tolga Şardan'ın 'suç işlediğini' iddia etti ve gazetecilere sınır çizdi. Tunç, gazetecilerin tutuklanmasına 'gönlünün razı olmadığını' söylese de onlara sınır çizmeyi ihmal etmedi. Ayrıca, 'Ceren Özdemir'i öldüren kişi açık cezaevine alındı' gibi asılsız haberlerin yayınlandığını belirtti.
3 Kasım 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Can Atalay'ın tutukluluğu ile ilgili Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hak ihlali kararına rağmen Yargıtay'ın bu karara uymadığı belirtildi. AYM, yerel mahkeme ve Yargıtay'ın anayasayı göz ardı ettiğini ifade etti. Yargıtay ise AYM'nin kararını 'hukuki değerlerden yoksun' olarak değerlendirdi. TİP, Yargıtay'ın bu tutumunu 'darbe' olarak tanımlayarak karşı çıkacaklarını açıkladı.
3 Ocak 2024

Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hükümlü milletvekili Can Atalay ile ilgili tahliye kararını tanımaması ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması üzerine, HEDEP tarafından Meclis'e sunulan 'AİHM ve AYM kararlarına uyulmamasının engellenmesi' önergesi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. HEDEP Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Yargıtay'ın tutumunu Anayasa Mahkemesi ve Meclis iradesini ortadan kaldırmaya yönelik bir girişim olarak nitelendirdi. Muhalefetin desteklediği önergeye karşı çıkan AKP ve MHP, önergenin reddedilmesini sağladı.
9 Kasım 2023

Anayasa Mahkemesi, kamuoyunda 'sansür yasası' olarak bilinen ve 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçuna hapis cezası öngören yasanın 29'uncu maddesinin iptalini görüşmek üzere toplandı. Basın örgütleri, bu yasayı ve gazetecilere yönelik tutuklamaları protesto etmek için AYM önünde 'basın nöbeti' başlattı. 29'uncu maddeden dolayı tutuklanan gazeteci Tolga Şardan da nöbete katıldı ve AYM'nin vereceği kararın meslek ve toplum açısından önemine vurgu yaptı.
8 Kasım 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) gönderilen rüşvet ihbarı dilekçesi hakkında müfettiş görevlendirildiğini açıkladı. İstanbul Anadolu Başsavcısı İsmail Uçar'ın adliyede dönen rüşvet çarkına ilişkin HSK'ye dilekçe gönderdiği biliniyordu. Dilekçede, İstanbul Adalet Komisyonu Başkanı Bekir Altun'un iş takipçiliği yaptığı ve bazı dosyaları para karşılığı kapattığı iddia ediliyordu. Tunç, konunun yakından takip edildiğini ve gerekli inceleme ve soruşturmanın başlatıldığını belirtti.
16 Ekim 2023

Oyuncu Berrak Tüzünataç'ın evinin terasında öpüşürken gizlice çekilen görüntülerin yayınlanması üzerine açtığı davada, yerel mahkemeler ve Anayasa Mahkemesi özel hayatın gizliliği ihlali olmadığına karar vermişti. Tüzünataç'ın AİHM'ye yaptığı başvuru sonucunda, mahkeme Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 8'inci maddesini ihlal ettiğine ve Tüzünataç'ın özel hayatının ihlal edildiğine hükmetti. AİHM, haberin sorumlu gazetecilik standartlarına uymadığını ve yerel mahkemelerin daha fazla titizlik göstermesi gerektiğini belirtti.
8 Mart 2023

HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'a Twitter üzerinden iktidar tarafından baskı görüp görmediğini sordu. Demirtaş, AYM'nin tutukluluk incelemeleri ve HDP'ye kapatma davası gibi konularda baskı altında olup olmadığını da gündeme getirdi. Ankara'da geçen ay yapılan ve HDP'yi ilgilendirebilecek bir buluşmada AYM üyesi, cumhurbaşkanlığı yetkilisi ve eski bir HDP'li siyasetçinin yer aldığı iddia edildi. Ayrıca, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın avukatlarıyla düzenli görüş sağlanmadığı sürece kimseyle konuşmayacağını söylediği bilgisi Adalet Bakanlığı kaynakları tarafından doğrulandı.
2 Ocak 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun Türk Silahlı Kuvvetleri'yle ilgili sözlerine soruşturma açıldığını hatırlattı. Tunç, konunun Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gelmesi halinde takdirin Meclis'te olduğunu belirtti. Tanrıkulu'nun sözleri nedeniyle hakkında soruşturma açılmış ve partisinden de tepki gelmişti.
11 Eylül 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) HDP'nin Hazine yardımı hesabındaki blokajı kaldırma ve kapatma davasında sözlü savunmayı ertelemesi kararlarını eleştirdi. Bahçeli, AYM'nin terör ve bölücülük yatağına yardım açtığını ve mahkeme üyelerinin vicdanlarını değil ihanetin sesini dinlediğini iddia etti. Ayrıca, Cumhur İttifakı'nın seçim sonrası hedeflerinden birinin yeni anayasa olduğunu ve AYM'nin kuruluş ve yargılama esaslarının kökten değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Bahçeli, AYM'yi teröristlere hazine yardımı açan bir mahkeme olarak nitelendirdi ve Türk adaletine zarar veren bu yapıya karşı olduklarını ifade etti.
11 Mart 2023
İşaretlediklerim