Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, deprem sonrası zarar gören Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde bir miting düzenledi. Bu miting için Kırıkhan Kaymakamlığı'nın kamu personeline katılım emri verdiği öne sürüldü. Erdoğan mitingde yaptığı konuşmada, deprem bölgesine yapılan yardımlar ve çalışmalar hakkında bilgi vererek, yaşanan sıkıntılardan dolayı halktan 'helallik' istedi.
13 Mart 2023

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, deprem nedeniyle zarar gören Hatay'da yardımların ulaştığını ve temel ihtiyaç malzemelerinin dağıtımına başlanacağını duyurdu. Savaş, pikap ve küçük kamyonet sahiplerini yardım dağıtımına katılmak üzere Expo alanına çağırdı. Ayrıca, AFAD tarafından ihtiyaç listesi yayınlanmaya devam ediliyor. 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük deprem, Hatay başta olmak üzere birçok ili etkilemiş ve büyük yıkıma yol açmıştı.
8 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda hasar gören ve yıkılan hastanelerin yerine Hatay'ın İskenderun, Antakya ve Defne ilçelerinde yeni hastaneler yapılması amacıyla bazı taşınmazların acele kamulaştırılmasına karar verildi. Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanı kararlarına göre, İskenderun ve Defne ilçelerindeki belirli taşınmazlar ile Antakya ilçesindeki bazı taşınmazlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kamulaştırılacak.
14 Nisan 2023

İsmail Saymaz, 6 Şubat depremi öncesinde Hatay'ı ziyaret etmemiş olanların büyük bir kültürel ve tarihi zenginlikten mahrum kaldıklarını belirtiyor. Deprem sonrası Hatay'ın adeta aylarca bombardıman altında kalmış bir şehir gibi göründüğünü ifade ediyor. Resmi rakamlara göre Hatay'da 24.171 kişi hayatını kaybetmiş, 116 kişinin kimliği belirsiz ve 192 kişi kayıp. Yıkık veya ağır hasarlı bina sayısı 80.323'e ulaşmış durumda. Saymaz, bu durumun Hatay'ın kültürel ve tarihi dokusunun ne kadar büyük bir kayıp yaşadığını gösterdiğini vurguluyor.
6 Şubat 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yaşanan can ve mal kaybı, iktidarın hazırlıksızlığını ve yetkililerin yetersizliğini gözler önüne serdi. 1999 Düzce depreminde yargılanan ve sonrasında AKP'ye kurucu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a danışman olan isimlerin durumu, şu anki depremle ilgili sorumluluk tartışmalarında gündeme geldi. Düzce depreminde yargılanan ve daha sonra AKP'de önemli görevler alan Hamza Cebeci ve Fahri Çakır, şimdilerde bölgeye destek mesajları yayınlıyorlar. Şu ana kadar depremle ilgili tutuklanan müteahhitler varken, henüz bir yetkili hakkında işlem yapılmadı.
20 Şubat 2023

Hatay'da meydana gelen depremde yıkılan ve çok sayıda kişinin ölümüne sebep olan Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun, İstanbul Havalimanı'nda Karadağ'a kaçmaya çalışırken yakalandı. Coşkun, daha önce Hatay'da mimarlar odası başkanlığı yapmış ve Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş tarafından 'idealist bir insan' olarak nitelendirilmişti. Bina, 'cennetten bir kare' vaadiyle satışa sunulmuş, ancak deprem yönetmeliğine uygun olduğu iddia edilen yapının çökmesi sonucu birçok kişi hayatını kaybetmişti.
10 Şubat 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Şanlıurfa ve Adıyaman'da meydana gelen sel felaketinde hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi. Demirtaş, yaşanan yıkımın ve acının, niteliksiz ve beceriksiz bir iktidarın sonucu olduğunu belirtti ve 'talan iktidarının acı faturasının ödendiğini' vurguladı. Ayrıca, Kürtçe yaptığı paylaşımda, bu zulmü hak etmediklerini ifade ederek, yağma ve talan sisteminden kurtulma çağrısında bulundu.
15 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu hasar gören Hatay Havalimanı, yapılan onarım çalışmaları sonrasında uçuşlara hazır hale getirildi. İstanbul Havalimanı'ndan kalkan ve yardım malzemelerini taşıyan Türk Hava Yolları'na ait bir uçak havalimanına iniş yaptı. Aynı uçak, bölgeden tahliye edilen afetzedeleri İstanbul'a taşıyacak. Airporthaber.com'un haberine göre, havalimanının pisti 918 metre kısaltıldı.
13 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 6 Şubat'ta meydana gelen ve 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Kahramanmaraş merkezli depremler hakkında konuştu. Erdoğan, depremzedelere bir yıl içinde 319 bin konut ve köy evi yapılacağını sözünü tekrarladı ve deprem felaketinin üstesinden geleceklerini ifade etti. İktidar, deprem sonrası yardım organizasyonu ve koordinasyon eksikliği nedeniyle eleştirilmiş ve Erdoğan bu eleştirilere sert yanıt vermiş, daha sonra ise 'helallik' istemişti.
3 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesindeki hasar tespit çalışmalarının bitmek üzere olduğunu ve vatandaşların e-Devlet üzerinden hasar durum raporlarına ulaşabileceğini belirtti. Enkaz altından 114 bin 834 kişinin kurtarıldığını ve 1 milyon 684 bin vatandaşın barınma ihtiyacının giderildiğini ifade etti. Yeni yerleşim yerlerini zemin sıvılaşmasını önlemek amacıyla ovalardan dağlara doğru kaydırmayı hedeflediklerini söyledi. Ayrıca, depremden etkilenen 11 ildeki TOKİ taksit ödemelerinin üç ay süreyle ertelendiğini ve çeşitli ekonomik destek paketlerinin devreye alındığını açıkladı.
20 Şubat 2023

6 Şubat'ta yaşanan deprem sonrası zarar gören Hatay Havalimanı'nın pisti, Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından temizlenmeye başlandı. Mansur Yavaş, yapılan çalışmaların ve emeklerin görmezden gelindiğini belirtti. Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, çalışmaların bakanlık tarafından yürütüldüğünü ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin sadece moloz toplamak için görevlendirildiğini ifade etti. Yavaş, İGA'nın çalışmaları hakkında bilgi veren tweet'inde Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin emeğinin göz ardı edildiğini ve bu durumun yanlış olduğunu dile getirdi.
13 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremde yıkılan ve Hatay'daki yıkımın simgesi haline gelen Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun, tutuklandıktan sonra verdiği ifadede binanın neden çöktüğünü bilmediğini söyledi. Coşkun, depremin dalga boyunun farklı olabileceğini ve yeryüzüne yakın olmasının yıkıma neden olmuş olabileceğini tahmin ettiğini belirtti. Ayrıca, Karadağ'a gitme planının işlerle ilgili olduğunu ve depremden kaçmak için olmadığını iddia etti.
11 Şubat 2023

6 Şubat'taki Kahramanmaraş depremlerinden sonra Hatay'da bazı hastaneler hasar gördü ve hizmet veremez hale geldi. Türk Tabipleri Birliği İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, şehir hastaneleri yerine mevcut hastanelerin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti ve mevcut sağlık sisteminin afet durumunda yetersiz kaldığını ifade etti. Hatay'da sadece iki hastane kullanılabilir durumda kaldı. Ökten, afet bölgesindeki sağlık çalışanlarının zor şartlar altında çalıştırıldığını ve yeterli organizasyonun olmadığını dile getirdi.
22 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 24 bin 617 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Çevre Bakanı Murat Kurum, 10 ilde 171 bin 882 binanın incelendiğini ve 24 bin 921 binanın yıkık veya ağır hasarlı olduğunu belirtti. Üniversiteler uzaktan eğitime geçti ve öğrenci yurtları depremzedelere açıldı. Hatay'da yapı denetim ve yapı malzeme şube müdürlüğünün bulunduğu bina 'apar topar' yıkıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, can kaybının 22 bin 327'ye, yaralı sayısının 80 bin 278'e yükseldiğini duyurdu. Adalet Bakanlığı, deprem suçları soruşturma büroları kurulması için başsavcılıklara yazı gönderdi.
11 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte Hatay'ı ziyaret ederken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile Kahramanmaraş'ın bazı ilçelerine gitti. Her iki grup da kendi belediyelerinin sorumluluk alanındaki deprem bölgelerinde incelemelerde bulundu ve depremzedelerle görüştü. Ayrıca, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ASKİ ekiplerinin çalışmaları hakkında bilgi alındı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Antakya'daki Afet Koordinasyon Merkezi'nde basın toplantısı düzenlendi.
11 Mart 2023

6 Şubat'ta meydana gelen ve 31 bin 974 can kaybına yol açan Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda, Hatay'da birçok tarihi yapı hasar gördü veya yıkıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, yıkılan cami, kilise ve havraların ve diğer kültürel miras alanlarının hızla koruma altına alınması gerektiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, Hatay'ın yeniden inşası için bu yapıların her bir parçasının önemli olduğunu vurguladı.
14 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 11 şehri etkileyen ve 50 bin 96 kişinin ölümüne yol açan depremler sonrasında hayatın normale dönmeye başladığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir yıl içinde 650 bin konut inşa edilerek depremzedelere teslim edileceğini vaat etti. AFAD Başkanı Yunus Sezer, hala 2 milyon 4 bin 276 kişinin çadırlarda yaşadığını açıklamıştı. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ise depremler nedeniyle Türkiye'de 658 bin kişinin işsiz kaldığını duyurdu.
4 Nisan 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonucu Hatay'ın Antakya ilçesi ağır hasar gördü. Diken tarafından görüntülenen yıkıntılarda birçok bina yıkılmış veya hasar görmüş durumda. Resmi yardım ve arama kurtarma ekiplerinin henüz ulaşamadığı bölgelerde vatandaşlar kendi imkanlarıyla enkaz altında kalan yakınlarına ulaşmaya çalışıyor. 7 Şubat itibariyle ölü sayısı 3 bin 432, yaralı sayısı 20 bin 534 ve yıkılan bina sayısı 5 bin 775 olarak açıklandı.
7 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, defin işlemlerinin hukuki ve dini açıdan eksiksiz yapıldığını söyledi. Habertürk'te Mehmet Akif Ersoy'un sorularını yanıtlayan Güngör, istifa etmeyi düşünmediğini, sürecin adli ve hukuki boyutunun devam ettiğini belirtti. Ersoy'un ahlaki boyutu sorgulamasına karşılık Güngör, kamuoyunun bu konuda karar vereceğini ifade etti.
27 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Hatay'ın Antakya ilçesinde yaralı olarak kurtarılan altı yaşındaki Neval Akgöl, ambulansa bindirildikten sonra kayboldu. Ailesi ve yakınları tarafından yapılan aramalarda Neval'e dair bir iz bulunamadı. CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, İçişleri Bakanı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı'na deprem sonrası kayıp çocuklar hakkında soru önergeleri verdi. Sosyal medya üzerinden Neval'in bulunması için çağrılar yapılıyor.
22 Şubat 2023
İşaretlediklerim