AKP Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Yasin Aktay, sığınmacıların Türkiye'ye entegre edilip Türkleştirileceğini ifade etti. Ata İttifakı cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan ise sığınmacıların belirlenen bir takvim dahilinde ülkelerine gönderileceğini iddia ederek Cumhurbaşkanı Erdoğan'a desteğini dile getirdi ve 'Plana sadık kal' çağrısında bulundu. Oğan, sığınmacıların geri gönderilmesini 'vazgeçilmez kriter' olarak nitelendirerek bu konuda bir takvimin olduğunu ve en kısa zamanda işlemeye başlayacağını belirtti.
31 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Hatay'ın Suriye sınırında bulunan Kuşaklı köyünde yaptığı basın açıklamasında, Suriyeli sığınmacıları iki yıl içinde anavatanlarına göndereceklerini ve kaçak geçişleri engelleyeceklerini belirtti. Ayrıca, İran sınırından Türkiye'ye gelen Afgan sığınmacıları da geri göndereceklerini ve sınır kapılarının güvenliğini artırarak Türkiye'nin demografik yapısının korunacağını ifade etti.
14 Mart 2023

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye'deki deprem bölgesindeki yıkık ve acil yıkılacak bina sayısının 232 bin 632 olduğunu açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 488 bin yeni hane yapılacağını ve 6,5 milyon yapının acilen dönüşmesi gerektiğini belirtti. İnşaat Mühendisleri Odası, hasar seviyelerini ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı olarak sınıflandırdı.
7 Mart 2023

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun duyurduğu '100 bin briket ev' projesinde 40 bin evin boş olduğunu belirtti ve bu evlerin Suriyeli sığınmacılara tahsis edilmesini önerdi. İmamoğlu, İdlib'deki evlerin Hatay'a yakın olması nedeniyle bu öneriyi mantıklı bulduğunu ifade etti. Karar verme yetkisinin hangi bakanlıkta olduğunu ise net olarak bilemediğini söyledi. Soylu ise geçmişte yaptığı açıklamada, projenin yıl sonuna kadar tamamlanacağını ve ek olarak okul, cami, sağlık tesisi gibi yapıların da inşa edildiğini belirtmişti.
9 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta yaşanan depremler sonucunda YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. KYK yurtlarının depremzedeler için kullanılması amacıyla öğrenciler çıkarılmıştı ve şimdi de özel yurtlar aynı gerekçeyle öğrencileri çıkarmaya başladı. Kırklareli'nde bir özel yurt, öğrencilere yurdu boşaltmaları için süre verdi ve Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın talimatıyla hareket edildiği belirtildi. Öğrencilere yapılan para iadesi süreci de bakanlığın yönlendirmesiyle gerçekleştirilecek.
15 Şubat 2023

Almanya Göçmen ve Mülteciler Dairesi'nin verilerine göre, Türk vatandaşları Ekim 2023'te 9 binden fazla başvuruyla Suriyelileri ve Afganları geride bırakarak iltica oranlarında birinci sıraya yükseldi. Eylül ayı itibariyle Almanya'da sığınma talebinde bulunan Türk vatandaşı sayısı 35 bin 283 olarak açıklanmıştı, bu da geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 204'ten fazla artış anlamına geliyor. Avrupa İstatistik Ofisi de Avrupa Birliği ülkelerine ilk kez iltica eden Türk vatandaşlarının sayısının tüm zamanların rekorunu kırdığını açıklamıştı.
3 Kasım 2023

Diyanet İşleri Başkanlığı, HDP'li politikacıların eylemleri ve camilerin zarar görmesi nedeniyle Kobani davasına müdahil olmak istediğini belirtti. Bu dava, IŞID'in Kobani'ye saldırılarının ardından başlayan 7-8 Ekim olaylarına ilişkin açıldı ve HDP'nin önceki dönem eş genel başkanları Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, MYK üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 108 kişi yargılanıyor. Diyanet, sanıkların cezalandırılmasını talep etti ve bu talebini, hukukun üstünlüğünü ve devlet otoritesini tanımayan, halka karşı şiddet kullanmaya yönelen ve uluslararası destek gören örgütlerin eylemlerinin maddi ve manevi kayıplara sebep olduğunu belirterek gerekçelendirdi.
3 Ağustos 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilerin hayatlarını kolaylaştırmak adına yeni kararlar aldıklarını duyurdu. Emekliler, yaz aylarında Kredi ve Yurtlar Kurumu'na ait yurtlarda bir ay boyunca ücretsiz kalabilecek. Ayrıca, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na ait tesisler de emeklilere ücretsiz olarak açılacak. Emekliler, kamuya ait misafirhane, öğretmenevleri, sosyal tesis ve konukevlerinden yüzde 15 indirimli faydalanabilecek.
18 Mayıs 2024

Irak merkezi hükümeti, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (KBY) Türkiye'ye yaptığı petrol sevkiyatını durdurdu. Bu karar, Türkiye ile KBY arasındaki petrol sevkiyatı anlaşmasının Irak hükümeti ile olan anlaşmayı ihlal ettiği gerekçesiyle Uluslararası Tahkim Mahkemesi tarafından alındı. Mahkeme, KBY'nin Bağdat'tan izin almadan yaptığı satışın durdurulmasına hükmetti. Türkiye'nin mahkemenin kararına uyacağını Bağdat'a bildirdiği belirtildi.
25 Mart 2023

Save the Children kuruluşunun raporuna göre, 2023 yılında dünya genelinde 10 milyondan fazla çocuk evlerini terk etmek zorunda kaldı. 2010 yılından bu yana yerinden edilen çocukların sayısı iki katından fazla artarak 50 milyonu aştı. Günde 29 bin çocuğun yerinden edildiği belirtilirken, Sudan ve Somali'deki çocuklar en çok etkilenenler arasında yer aldı. Gazze'de ise yerinden edilenlerin oranı, dünya genelindeki en yüksek oranlardan biri olarak kaydedildi.
19 Şubat 2024

2020 yılında İzmir'de meydana gelen depremin ardından Bayraklı'da kurulan konteynerkentte yaşayan depremzedeler, kalıcı konut sorunları çözülmeden tahliye edilmeleri istendi. Depremzedelere geçen pazartesi günü bir hafta içinde konteynerleri boşaltmaları yönünde tebligat gönderildi. Konteynerkent sakinleri, duruma tepki göstererek devletten verilen sözlerin tutulmasını ve adil bir çözüm bulunmasını talep etti.
12 Mart 2023

Diyanet İşleri Başkanlığı, 81 il müftülüğüne gönderdiği yazıda, tarihi ve turistik bölgelerde mobil mescit kurulması ve İslam'ı tanıtıcı broşür, kitap gibi materyallerin dağıtılması için talimat verdi. Yaz aylarında nüfusu artan ve ezan sesi ulaşmayan bölgelerde teknik altyapı oluşturulması ve cuma namazı kılınabilmesi amacıyla mobil mescit temini konusunda düzenlemeler yapılması istendi. Ayrıca, turistlerin uğrak yerlerine Diyanet stantları kurularak, çok dilli materyallerin dağıtımı ve temsil gücü yüksek personelin görevlendirilmesi belirtildi.
16 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesindeki hasar tespit çalışmalarının bitmek üzere olduğunu ve vatandaşların e-Devlet üzerinden hasar durum raporlarına ulaşabileceğini belirtti. Enkaz altından 114 bin 834 kişinin kurtarıldığını ve 1 milyon 684 bin vatandaşın barınma ihtiyacının giderildiğini ifade etti. Yeni yerleşim yerlerini zemin sıvılaşmasını önlemek amacıyla ovalardan dağlara doğru kaydırmayı hedeflediklerini söyledi. Ayrıca, depremden etkilenen 11 ildeki TOKİ taksit ödemelerinin üç ay süreyle ertelendiğini ve çeşitli ekonomik destek paketlerinin devreye alındığını açıkladı.
20 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 1 milyon 250 bin binanın incelendiğini ve 164 bin 321 binanın yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunu belirtti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise hasar tespiti oranının %75-80 arasında olduğunu ve 600 bin bağımsız bölümün yıkık veya hasarlı olduğunu, ticaret alanları da dahil edildiğinde bu sayının 750 bine ulaştığını ifade etti. Ağır hasarlı binaların onarılamayacağı ve yıkılması gerektiği, orta hasarlı binaların ise güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı.
23 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, depremlerden etkilenen 850 bin bağımsız birimin yeniden yapılması gerektiğini ve maddi hasarın 100 milyar dolar olduğunu belirtti. Bakan, fay hattı olan yerlerde yapı yasağı getirileceğini ve bu durumun isteğe bağlı olmadığını ifade etti. Ayrıca, 170 bin bağımsız birimin ihalesinin yapıldığını ve bu sayının 300 bine çıkacağını, bir sene içerisinde teslim edileceğini söyledi.
27 Haziran 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşümü hızlandırmak amacıyla riskli yapılarda oturan kiracılara ve hak sahiplerine aylık 4 bin 500 lira kira yardımı yapacağını duyurdu. İBB Meclisi, bu kararı ve riskli yapılardaki hak sahiplerinin bankalardan kullanacakları kredilere faiz desteği sağlanmasını oy birliğiyle onayladı. Destekler, 6306 sayılı Kanun kapsamında riskli yapı olarak tespit edilen ve KİPTAŞ tarafından yenilenmesi için uzlaşılacak yapılara verilecek. İBB'nin sağladığı destekler, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası olası İstanbul depremine yönelik endişelerin artmasıyla gündeme geldi.
23 Mart 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da deprem riski altında olan 1,5 milyon konutun acil dönüşüm gerektiğini, bunların %20'sinin çok acil olduğunu belirtti. Daha önce 695 bin konutun dönüşümünün tamamlandığını ve şu anda 93 bin konutun dönüşümünün devam ettiğini ifade etti. Ayrıca, riskli konutların 500 bininin yerinde dönüştürüleceğini ve geriye kalan 500 bin için Anadolu ve Avrupa Yakası'nda uydu kentler planladıklarını açıkladı.
11 Nisan 2023

Kahramanmaraş merkezli depremde Adıyaman'daki İsias Otel'in yıkılması sonucu hayatını kaybeden Kıbrıslı öğrenci ve yetişkinlerin yasını tutan Kıbrıslılar, soruşturmaya gizlilik kararı getirildiği iddiaları üzerine endişelerini dile getirdi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, önceki gün net bir yanıt verememişken, son açıklamasında İsias Otel ve diğer soruşturmalarda herhangi bir gizlilik kararı olmadığını belirtti. İsias Otel'in sahip ve yöneticileri gözaltına alınmış ve bazıları tutuklanmıştır.
25 Şubat 2023

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, 2024 yerel seçimleri için Mart ayına denk getirilen Kış Tatbikatı ile binlerce askerin ikametgahının Kars ve Iğdır'a alındığı iddia ediliyor. 2019 yerel seçimlerindeki oy farklarına bakıldığında, bu taşınma işlemlerinin seçim sonuçlarını değiştirebilecek potansiyele sahip olduğu belirtiliyor. CHP ve DEM Parti'nin analizlerine göre, Iğdır ve Kars'a taşınan seçmen sayıları, özellikle askerlerin kaydedildiği adreslerde, dikkat çekici artışlar gösteriyor. Bu durum, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin iktidar tarafından seçimlere müdahale amacıyla kullanıldığı iddialarını gündeme getiriyor.
27 Mart 2024
İşaretlediklerim